Maja wrote:Da Jonas postavi sliku na fotografski forum svi bi se složili s njim da slika nije uspjela jer i fotografisanje ima svoja pravila.
Isto tako kad ja ovdje stavim neke slike nekad me pohvalite, a kad ih stavim na foto forum popljuju me.
Kratak osvrt na ovaj tvoj post: bilo kako bilo, uvijek je na nama da odlucimo ciju kritiku (komentar) uvaziti. A pritom stalno imati na umu: Dobra kritika rjeđa je od dobre fotografije. Uz to, valja uzeti u obzir da je kritika takodjer komunikacija.
Svi mogu nesto reci (napisati komentar), i to u skladu sa svojim znanjem, iskustvom, svjetonazorom (pogledom na fotografiju), iznijeti svoj stav itd. itd. Problem (kao i pljuvanje) je na dnevnom redu kad nismo spremni prihvatiti druge – tvoju ili moju (tudju) fotografiju kao i tvoj ili moj pogled na fotografiju.
Ja naime ne „uvazavam“ otrcanu kritiku koja dolazi od osoba koje se nisu dokazale kvalitetom u fotografiji. Istina je da fotografija ima pravila – u mojoj fotografiji mogu se naci/vidjeti primijenjena pravila.
S druge strane, na neke slike nije ni pametno trositi vrijeme, lupati glavom, dati kritiku.