DEPRESIJA

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: DEPRESIJA

Post by laganini » 28 Feb 2015, 21:51

Krokodil Behko wrote:Najgore je to, što čovjek nema volje, nema snage. a baš mu je tad potrebno i jedno i drugo.
Podrazumijeva se, da bi prisustvo eventualnih stresnih situacija, duboko produbilo osjećaj besmislenosti i bezvoljnosti.
Inače, koristio sam prije nekoliko godina Amyzol, ali nisam primjetio neke spektakularne rezultate. Stanje se malo popravilo, da bi sad u zadnjih par godina, iz nekih razloga, postalo i gore nego što je bilo.
..nema to veze samnom.. :cudi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 28 Feb 2015, 22:32

Calla wrote:Ubrzan tempo života, brojni zadaci i rokovi u kojima se oni moraju obaviti, stresne situacije, iscrpljujuće obaveze kojima kao da nema kraja – sve to često pritiska modernog čoveka.

Ne posvetite li se otklanjanju stresa, on će se posvetiti vama, a zanemarivanje vas može toliko iscrpiti da obolite od depresije. To ne podrazumijeva samo osjećaj tuge, nego telo može izgubiti sposobnost proizvodnje hormona koji nam daju osećaj poleta i sreće. Jaka depresija nas može učiniti zarobljenim u osećaju teskobe. Možemo izgubiti apetit, pa čak i imati suicidalne misli.

stetoskop,psihologija..
tacno i dobro receno...moramo imati pauzu izmedju teskoca da se obnovimo...moramo ako nam dozvoljava situacija(bilo koja?) sebi priustiti nesto sto nam pravi uzitak,odmara nas,dusu pusti da lebdi opusteno,da ne mislimo nakon posla opet na posao...itd

crnokosa
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by crnokosa » 28 Feb 2015, 22:39

lijekovi nisu trajno rjesenje, nego pomoc u vidu psihoterapije...koliko god savjetuju izlazite, druzite se ljudi nisu ni svjesni koliko je to tesko depresivnoj osobi... u sustini, najbolje i jeste za depresivnu osobu kad bude prihvacena kod drugih, a i kazu da depresiju lijeci razumjevanje i prihvatanje bilo strucne osobe ili prijatelja koje steknemo u zivotu

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 28 Feb 2015, 23:34

lijekovi su rješenje u teškoj kliničkoj depresiji...razgovor i druženje tu ne pomaže, to je za umjerena deprsivna stanja...meni nije potrebno ničije prihvaćanje nego rješenje problema koji nerijetko bude velik...čim ga riješim, nema depresije...činjenica je da su mnogi ljudi još uvijek zaostali i duševna oboljenja su stigmatizirana tj. ljudi...upravo se nedavno razmatra činjenica da psihijatriju kao granu medicine uopće nije trebalo tako nazivati niti izdvajati kao zasebnu...bolest je bolest, ili leukemija ili visok tlak ili depresija....svatko može najviše sam sebi pomoći ako zaista želi...mnogi se i uljuljaju i kukumaču a to nije dobro, nema samosažaljenja...to nikome nije pomoglo...umjerena tjelesna aktivnost, zrak...voda čuda čini...a sve to je dostupno...naravno-druženje s pametnim ljudima, je pa zato i jesam tu... :pusi da se depra ne vrne nazad..he he...Freud je depru liječio samo razgovorom pa se pacijent ubio...bogati Rus...Što se tiče lijekova, svaki čovjek je poseban i jedan lijek ne djeluje jednako na sve ljude...mene je Zoloft osušio i zbog njeg sam računala bmi pa tak završila na forumu hbga....ne na ovom...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8325 times
Been thanked: 19617 times

"Zimska djeca" sklona depresiji

Post by Maja » 05 May 2015, 02:27

Image

Vrijeme rođenja značajno utiče na karakteristike ljudi - tako su "zimska djeca" sklona depresiji, navode naučnici.
Prema astrolozima, pozicija Zemlje, Mjeseca, Sunca i zvijezda i vrijeme rođenja imaju značajan utjecaj na ljudski karakter.

Nauka je dugo odbacivala tu tezu, ali istraživanje pokazuje da je astrologija, bar donekle, u pravu.

Studija, provedena na Univerzitetu u Budimpešti, pokazuje da godišnje doba u kojoj je neka osoba rođena zaista utiče na njene karakterne osobine.

Naučnici navode da su osobe rođene u zimskim mjesecima sklonije depresiji.

Zimi ima manje sunčeve svjetlosti, a to znači da je trudna majka u to doba godine prenijela iste karakteristike na svoje nerođeno dijete.

Biohemijska istraživanja pokazuju da godišnje doba u kojem je neka osoba rođena utječe na lučenje dopamina i serotonina.

Lica rođena u proljeće imaju tendenciju da budu pozitivna, dok ljudi rođeni tokom ljeta imaju česte promjene raspoloženja, ali su veoma pozitivne ličnosti.

S druge strane, osobe rođene u jesenjim i zimskim mjesecima sklonije su depresiji i lošem raspoloženju.

klix.ba

Slučajni prolaznik
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: "Zimska djeca" sklona depresiji

Post by Slučajni prolaznik » 05 May 2015, 02:34

ima tu nešto...daju se poklopiti neke stvari...

ja inače proljećar :D
Osmijeh ne treba biti blistav,ali mora biti iskren :)

SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by SaraSara » 05 May 2015, 07:55

Ako su u jesen rodzeni...majka bila trudna cijelo ljeto..:cudi

Inace rodzena u februaru i jos uvijek nemam vremena da budem depresivna...:hop
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 05 May 2015, 10:53

Mislim da nije istina.Depresiju može izazvati i pogoršati nedostatak svjetlosti ali mislim da je genetski faktor presudan, barem kad je riječ o kliničkoj depresiji.Svatko je bar jednom u zivotu BIO DEPRESIVAN ali klinicka depra je nesto sasvim drugo...priroda, svjez zrak i puno svjetla i sunca jako pomaze, isto tako i umjeren fizicki rad ali pretjerana fizicka aktivnost je pogubna jednako kao i lezanje i mirovanje...Ja sam rođena u kasnu jesen...Sigurna sam da to nije uzrok...inace sam sklona uvijek misliti pozitivno ali...handra ne nedostatak serotonina...od djetinjstva :ovaj :cudi ..

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 05 May 2015, 11:02

Imas načina "uvesti" serotonin u tijelo...
Btw od "presije" nema kod mene mjesta za DEpresiju :o
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 05 May 2015, 11:49

storm wrote:Imas načina "uvesti" serotonin u tijelo...
Btw od "presije" nema kod mene mjesta za DEpresiju :o
Uvodim ga ... Moj brat je rođen zimi ali nema problema s deprom...cak ni u zatvoru...

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 06 May 2015, 02:49

Je li ti to brat u zatvoru Bibo :oo

Slažem se sa Sarom. Ko je rođen u proljeće/ljeto bio je u stomaku u zimu pa bi trebao biti depresivan a mi koji smo rođeni u zimu ili jesen mame su nam bile trudne ljeti.
Po ovoj logici u Hercegovini gdje ima puno sunca ne bi trebalo biti depresivnih.
Na sunčanom Hvaru isto :oo

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 06 May 2015, 07:32

Ja sam racunao, da sam zacet 1.aprila... Izgleda je netko nekog zahebo :oo

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 06 May 2015, 23:36

Zvonko jesi li stavio kondom?
Hmmmm jesam jesam jašta sam.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 06 May 2015, 23:38

Maja wrote:Zvonko jesi li stavio kondom?
Hmmmm jesam jesam jašta sam.
A možda je bilo.... uzimaš redovito tablete?...ahaaaa :plavi

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Frustriranost

Post by Terasa svjesti » 10 May 2015, 02:02

Počeću sa stanjem u zemlji.I poslije izbora frustriranost ne prestaje.To je tradicija koja traje već 20 godina.Ni u okolinini nije ništa bolje po tom pitanju jer su pri vrhu pesimizma .A pesimizam i frustriranost idu zajedno.
Naime toliko smo opsjednuti lošim vjestima zbog kojih redovito padamo u depresiju,apatiju,mrtvilo.
Prije kad nismo bili toliko financijsk stabilni nismo bili toliko opsjednuti lošim vijestima kao danas.
Novine su pune toga pa i Dnevnik . Ostalo su vijesti iz žute štampe osim kvalitetnih rasprava na ovom forumu. :rol
Zašto smo u svemu zaboravili na lijepe stvari?Zar nam je to nebitno?Postoji izgovor da se puno radi i brzo živi .
Pa i ljudi u tvornicama početkom prošlog vijeka su isto puno radili. I bilo je dosta takvog razdoblja međutim oni definitivno nisu bili opsjednuti ko mi danas,nisu bili frustrirani . Bili su siromašni,ali sretni. :ok
Mi smo se navikli na materijalnu ugodnost pa ako nam zafali koja marka uglavnom zbog plaćanja režija i sličnog a bome i nekih nerealnih prohtjeva , odmah smo ljuti na cijeli svijet i svi su nam krivi.
Zar smo stvarno toliki mazohisti da naprosto samo uživamo u mučenju,opterećivanju i "jedenju" sebe .
Meni to nije jasno. Da li je smisao života u frustriranosti. .Pitam se zašto su stanovnici zemalja u razvoju optimističniji od nas,a te zemlje su u Africi. I oni imaju političare(jer bi to bilo objašnjenje), možda imaju kvalitetniji seks ili manje prohtjeva. :hm

Ima li iko pojašnjenje za gornje . :lup
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5296 times
Been thanked: 7513 times

Re: Frustriranost

Post by ina » 11 May 2015, 23:25

Otkako je kriza mene prati sledece : ljudi koji traze posao, lice desperantnih mama i oceva
koji se osjecaju bijedno jer ne mogu da pruze minimalno svojoj porodici.
Ta lica, kao i lice rata , pamticu zauvijek.
Nismo zaboravili na lijepe stvari ali nas one ruzne smaraju i lome svakodnevno.
Nije dovoljno ustati s osmijehom i nadati se da ce sutra biti bolje.
Pozitiva pomaze da ali kad nije rijec samo o manjka eura-dva za placanje racuna... ?
tad nas frustriranost i nepomoc obuhvati i pretvorimo se u zombija.
Svijest ima sidrište.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 12 May 2015, 00:07

A ne znam...ja sam frustrirana najviše kad vidim da su drugi frustrirani...i to raspoloženje lako prenesu na mene...Pa zato i tipkam ovako što mi padne na pamet...da ne mislim na neke probleme koji neće nikamo uteći...Nedavno mi je kolegica rekla da moram kupiti mobitel jer me one ponekad trebaju poslovno...A ne ne...ta frustriranost mi nije potrebna ...rekla sam kolegici neka napravi fb. profil :hihi ..pa zato što znam da neće...Ma imamo svi problema...naučila sam ne misliti previše o njima...ali to ponekad i podsvjesno tinja... :pusi

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 12 May 2015, 00:53

Evo Bla istresi se ovdje zbog teme Ocijeni avatar, nick i potpis :oo

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 12 May 2015, 01:02

0
0
0
:ooo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 12 May 2015, 01:37

http://sketchtoy.com/65118750

Eto sad mi je malo lakše. Nećeš morati da skupljaš komade foruma po bespućima Interneta. :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”