Znas li od cijih si kuca?

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Zašto se neki Bošnjaci prezivaju Hrvat a Hrvati - Bošnja

Post by laganini » 03 Feb 2014, 13:48

..a što bi bio nego hrvat...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8311 times
Been thanked: 19569 times

Post by Maja » 03 Feb 2014, 13:49

Srbin.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 03 Feb 2014, 13:50

..ne znam da ima srbina bošnjaka...

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka » 03 Feb 2014, 14:59

storm wrote:
Julia-Klara wrote:i Bosnjaci, selo kod Zupanje/Vinkovaca, RH

i kad smo kod prezimena, moje je "multietnicko" :hihi ima nas "svakakvih" . sa svh strana ;)
I mog prezimena ima u sve 3 bh nacije pa čak i slovenaca sam sreo....samo oni imaju tvrdi a u mene mekani :zubi

pohvale za iskrenost :ok
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 03 Feb 2014, 15:00

moje ima samo hrvatsko...i jedna od verzija u posavnini..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10098 times
Been thanked: 11965 times

Post by Krokodil Behko » 03 Feb 2014, 18:01

laganini wrote:..ne znam da ima srbina bošnjaka...
Ima itekako. Kako u BiH tako i u Srbiji. Nema ih mnogo ali ih ima. Pretpostavlja se da su svi porijeklom iz gornjeg Podrinja ili eventualno oko Romanije. Njihovi preci ili pripadaju jednoj manjini koja je iz učenja CB prešla u pravoslavlje, ili su uvijek i bili pravoslavci na tom tlu, pošto pravoslavaca u to doba, nije nigdje drugdje u BiH ni bilo nego samo na tom području, plus istočniji dijelovi Hercegovine. Vjerovatno su sami sebe, nekada u prošlosti tako nazvali da bi se razlikovali od Vlapkih pravoslavaca ili su ih ovi drugi tako prozvali po porijeklu. Isti slučaj i za Hrvate koji se tako prezivaju. Historijski, sve su to Bošnjaci :)

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 03 Feb 2014, 18:03

..s naglaskom na teritorijalni termin..behko ne prodaji muda pod bubrege znaš ti kad su nacije nastale..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10098 times
Been thanked: 11965 times

Post by Krokodil Behko » 03 Feb 2014, 18:17

Ne razumiješ se baš mnogo u historiju.
Samo Bosna ima tu teritorijalnu odrednicu još iz antičkog perioda. Samo je Bosna čista. Samo Bosna može reći da su njeni svi oni koji potiču iz nje. Već za Srbiju i Hrvatsku, to se ne može reći jer to su dvije teritorije na koje se doseljavalo i s koca i s kanapa a koje se nazivaju po nižerazrednim slavenima. Ha? Lijepo vam? Ma sve pet.. Drago mi je.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 03 Feb 2014, 18:19

laganini wrote:..s naglaskom na teritorijalni termin..behko ne prodaji muda pod bubrege znaš ti kad su nacije nastale..
1918 na nasim teritorijima

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 03 Feb 2014, 18:20

malo ranije....

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 03 Feb 2014, 18:24

a je li? kad onda?

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 03 Feb 2014, 18:25

..nisu nacije osnovane pa da možeš reć datum..ali početkom 19 stoljeća je ajmo reć krenulo to..

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 03 Feb 2014, 19:14

pa mislim na nacije/drzave po definiciji a ne kao postojanje naroda/nacije.
na nasem terenu raspadom AU koliko znam mada postojanje razlicitih parlamentarnih uprava se moze voditi pod uvod u naciju/drzavu ali 1918 je kad to dolazi do izrazaja u nasem danasnjem shvatanju.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 03 Feb 2014, 19:21

..pa u devetnestom i početkom dvadesetog stoljeća poprimaju sadašnju formu..to je razvojni put reka sam nisu nastale dekretom..

Natalie
Na probnom
Na probnom

Re: Znas li od cijih si kuca?

Post by Natalie » 05 May 2014, 22:49

Istražila sam dosta toga s tatine strane. Znam kako smo se nekad prije prezivali, to znam i za nanu i prananu... Ima dosta podataka o tim prezimenima... Ali za mamine ne znam baš puno... Znam samo da se pretpostavlja da je porijeklo iz Poljske i to je to...
Ja bih mnoge stvari shvatila, da mi ih drugi nisu objasnili...

Ružni

Post by Ružni » 06 May 2014, 07:17

Iz neke vukojebine :kafa

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 06 May 2014, 07:54

Negdje oko Sinja...baš ima selo po našem prezimenu.....otud se poslije zaputili u posavinu....geni kameni :pusi
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Seljak » 06 May 2014, 10:18

I moje je prezime ''multietničko'', kako neko reče. Najrasprostranjenije je među Bošnjacima, u Bosni. Ima ga među Hrvatima u Hrvatskoj ; Strizivojna, Zagreb, Zadar, kao i među Hrvatima u Vojvodini; Sombor, Bački Breg. Znam da je bila i jedna familija Srba u Beogradu i nakon smrti zadnjeg muškog člana, koji nije imao muških potomaka, mislim da se ovaj krak u Srba ugasio.

Inače, svi vodimo porijeklo iz okolice Sinja i usljed historijskih turbulencija i svakojakih uzroka migracijama, pokrenuti su iz sinjskog kraja. Jedan krak je ostao u Bosni i dolaskom Turaka,prihvatili su islam i to su današnji Bošnjaci mojega prezimena. Ostali se etnički izdiferencirali kao Bunjevci, Šokci i nacionalno identificirali kao Hrvati, dok je jedan krak svoj identitet zaokružio kao Srbi.

Zanimljivo je da sam ovdje, u Francuskoj, našao brojne prezimenjake, samo što njihovo prezime završava na ''c'', umjesto na ''ć''. Čak sam dobio i certifikat o porijeklu francuskog prezimena koje je identično sa mojim, od zvanične francuske ustanove koja se bavi geneologijom.

Ima toponima i na sjeveru Italije koji se podudaraju sa mojim prezimenom, ali nisam otkrio da u Italiji postoji i samo prezime.

Obzirom da me ovo pitanje veoma zanima, najnovija saznanja mi kazuju da svi moji suprezimenjaci, ma gdje bili na kugli zemaljskoj, vode porijeklo od španjolskih Jevreja - Sefarda, koji su se, pri progonstvu iz Španjolske, rasuli svukuda, a najviše po sredozemnom priobalju.

Ono što sam uočio: od mojih prezimenjaka bošnjačke nacionalnosti, teško ćete naći gorljivijih Bošnjaka, bili oni religiozni, indiferentni prema religiji ili ateisti. Isto tako, od suprezimenjaka mi Hrvaa, teško da ćete naći žešće i ''zaguljenije'' Hrvatine.

Ovi u Francuskoj - barem ovi koje sam kontaktirao - čisto iz znatiželje su zainteresirani za moguće zajedničke korijene; inače, pitanje porijekla ne yabu ni za suhu šljivu.
:ha
Nemojte šta zamjerit. :ha

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 06 May 2014, 10:46

Seljak wrote:I moje je prezime ''multietničko'', kako neko reče. Najrasprostranjenije je među Bošnjacima, u Bosni. Ima ga među Hrvatima u Hrvatskoj ; Strizivojna, Zagreb, Zadar, kao i među Hrvatima u Vojvodini; Sombor, Bački Breg. Znam da je bila i jedna familija Srba u Beogradu i nakon smrti zadnjeg muškog člana, koji nije imao muških potomaka, mislim da se ovaj krak u Srba ugasio.

Inače, svi vodimo porijeklo iz okolice Sinja i usljed historijskih turbulencija i svakojakih uzroka migracijama, pokrenuti su iz sinjskog kraja. Jedan krak je ostao u Bosni i dolaskom Turaka,prihvatili su islam i to su današnji Bošnjaci mojega prezimena. Ostali se etnički izdiferencirali kao Bunjevci, Šokci i nacionalno identificirali kao Hrvati, dok je jedan krak svoj identitet zaokružio kao Srbi.

Zanimljivo je da sam ovdje, u Francuskoj, našao brojne prezimenjake, samo što njihovo prezime završava na ''c'', umjesto na ''ć''. Čak sam dobio i certifikat o porijeklu francuskog prezimena koje je identično sa mojim, od zvanične francuske ustanove koja se bavi geneologijom.

Ima toponima i na sjeveru Italije koji se podudaraju sa mojim prezimenom, ali nisam otkrio da u Italiji postoji i samo prezime.

Obzirom da me ovo pitanje veoma zanima, najnovija saznanja mi kazuju da svi moji suprezimenjaci, ma gdje bili na kugli zemaljskoj, vode porijeklo od španjolskih Jevreja - Sefarda, koji su se, pri progonstvu iz Španjolske, rasuli svukuda, a najviše po sredozemnom priobalju.

Ono što sam uočio: od mojih prezimenjaka bošnjačke nacionalnosti, teško ćete naći gorljivijih Bošnjaka, bili oni religiozni, indiferentni prema religiji ili ateisti. Isto tako, od suprezimenjaka mi Hrvaa, teško da ćete naći žešće i ''zaguljenije'' Hrvatine.

Ovi u Francuskoj - barem ovi koje sam kontaktirao - čisto iz znatiželje su zainteresirani za moguće zajedničke korijene; inače, pitanje porijekla ne yabu ni za suhu šljivu.
:hm .....ako ti i ja nemamo isto prezime, onda neznam :ooo
sve kao da sam ja opisao :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Seljak » 06 May 2014, 10:54

storm wrote:
Seljak wrote:I moje je prezime ''multietničko'', kako neko reče. Najrasprostranjenije je među Bošnjacima, u Bosni. Ima ga među Hrvatima u Hrvatskoj ; Strizivojna, Zagreb, Zadar, kao i među Hrvatima u Vojvodini; Sombor, Bački Breg. Znam da je bila i jedna familija Srba u Beogradu i nakon smrti zadnjeg muškog člana, koji nije imao muških potomaka, mislim da se ovaj krak u Srba ugasio.

:hm .....ako ti i ja nemamo isto prezime, onda neznam :ooo
sve kao da sam ja opisao :D.

Hahahaaa....... :ha Sve je moguće... Svijet je mali... :pivo
Nemojte šta zamjerit. :ha

Post Reply

Return to “Historija”