Nora Ibsenova wrote: 09 Feb 2020, 10:40
Moja mama se odrekla sve svoje zemlje i imovine u korist braće i sestara. Otac isto tako. I rahat su
Dok se ostatak rodbine krvi i djeli u torove, nama lepo.
Tvoji roditelji su odabrali manje zlo. Odabrali su rahatluk i namjerno sami sebe materijalno oštetili.
Vjerovatno je to posljedica nemarnosti njihovih roditelja koji su trebali (a možda nisu) riješiti svoju zaostavštinu. Česta je to pojava kod nas i razlog narušavanja pa čak i prekidanja rodbinskih odnosa.
Evo, npr, moj otac je sada u poznim godinama. Ima djecu iz dva braka, pa je sazvao djecu i saopštio svoju odluku o podjeli nekretnina (tri kuće i nešto malo zemlje). Kad je otac saopštio odluku, tačnije rečeno prijedlog, nas tri brata i sestra smo zatražili da svi izađu iz sobe da bismo mogli pretresti slučaj.
Nakon otprilike pola sata vijećanja, shvatili smo da je odluka u najvećoj mogućoj mjeri pravedna, pa smo se fino halalili. Nakon toga ostalo je još da notar obavi svoj dio posla. Po toj odluci, meni je dopala kuća i okućnica u kojoj otac sada živi, prepis je obavljen i sada otac živi u kući koja je tehnički moja.
Neki ljudi su mu se smijali zbog takve odluke, ali je otac samo odmahnuo rukom i rekao da je bolje provesti ostatak života u "tuđoj" kući nego iza sebe ostaviti mogućnost razdora među djecom.
Klanjam džematile po parkovima.