Dijabetes
Moderator: Krokodil Behko
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41566 times
- Been thanked: 28354 times
- Status: Offline
Re: Dijabetis
E hvala oci moje
imas od mene buket cvijeca
zdrav znaci hvala Bogu 
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
eto hvala za cvjetice ,,i ogrni nesto preko leda,,hladno jee ,,dolazi zimaa..aluminijum foliju ostavi za igrice u krevetu:)))
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8238 times
- Been thanked: 19388 times
- Lanci
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 49 times
Maja wrote:Calla koliko je krompir dobar za šećeraše s obzirom da je pun škroba?
Neznam ja kako sam cula da dijaneticari moraju manje jesti krompira..jer moja mama godinama ima secer bar se toga predravati
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
Ma krompir ne bi trebao biti problematičan jer šećeraši moraju jesti i slatko skoro svaki dan
- Lanci
- Forum [Bot]
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 49 times
sve je mogucenl74 wrote:Ma krompir ne bi trebao biti problematičan jer šećeraši moraju jesti i slatko skoro svaki dan
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14701 times
- Been thanked: 10242 times
dijabeticari trebaju jesti vise povrca od voca, to znam 
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Calla
- Legenda foruma

krompir u ljusci (pecen u pecnici)ili kuhani ,,moze se malo veca porcija uzeti do 200 gr po obroku na danu,,Maja wrote:Calla koliko je krompir dobar za šećeraše s obzirom da je pun škroba?
slani krompir ,krompirsalata,dinstani krompir odreduje se porcija do oko 150 gr
slicno kao i sa makaronama rizom,tjesteninom,,
sto bi znacilo da svi ugljikohidrati koji sadrze vecu kolicinu secera u sebi se ogranicavaju na manje porcije !!
mada postoje i individualne iznimke ako pacijent recimo posjeduje glucometar i mjeri i prati svoje glucozne profile prije i poslije jela ,,preporuci se takvoj osobi da pojede i vecu porciju krompira do 250 gr i vise
i nakon dva sata poslije jela neka izmjeri nivo secera ,
ako je iznos glukose primjeran i pokazuje rezultat ispod 8 mmola to je za pacijenta pravo mjerilo,u ovom slucaju imamo praktican primjer da njegov organizam moze da izregulise krompirov skrob(secer)u normalu !!
- Calla
- Legenda foruma

Da tako je ,,Julia-Klara wrote:dijabeticari trebaju jesti vise povrca od voca, to znam
pet porcija na dan,,
dvije porcije povrca, dvije porcije salate i jedna porcija voca na dan
Malo na seljačiki način; od čega se pravi alkohol , to nije za šećeraše - pa tako i krompir ( od krompira prave vodku )
Voće se može a u malim količinama, tako i krompir.
Onako usput, pametnije je jednu polovinu jabuke pojesti a drugu polovinu nakon sat ipo il dva sata a nijeko pojesti dvije, tri il više njih najedanput.
Onako usput, pametnije je jednu polovinu jabuke pojesti a drugu polovinu nakon sat ipo il dva sata a nijeko pojesti dvije, tri il više njih najedanput.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
- Calla
- Legenda foruma

Inzulinske pumpe integrisani sensori za mjerenje glucose!
U zadnjih 10 godina na zapadnom trzistu sve ucestalije se sprovodi lijecenje Diabetesa tipa 1
kod djece i trudnica ,pomocu insulinskih pumpi razlicitih modela koja omogucava 24satnu automatsku isporuku basalnog inzulina (pomocu baterije )za noc i dan bez obroka,,
a prije svakog obroka se aktiviraju i kalkulatori u pumpi (Boluskalkulator)
gdje se ubrizgavaju bolus doze pomocu jednog pritiska na simbolizirani dugmic na pumpi
cija kolicina inzulina ovisi o izmjerenoj razini secera i zbrajanju KHEs po pojedenom obroku .
Extra uz automatsko ubrizgavanje inzulina ubacuje se na drugoj strani stomaka ili zadnjice sensor (transmitter)koji uz pomoc funka i jedne male plasticne cjevcice capa glucosu iz potkoznog tkiva i svako tri minuta baca rezultat na monitor od pumpe u vidu broja ili diagrama ,
Brojna istrazivanja su dokazala da primjenom Inzulinskih pumpi u terapiji Diabetesa tipa 1 postizemo bolje rezultate u regulaciji glikemije!
modeli sa kojima ja radim u svakodnevnici su
Americko trziste,,Medtronik -Minimed(svi Paradigm Veo modeli)
+Sensori,Ipro 2 Guardian real-time
Accu Chek(njemacko trziste )pumpa Spirit
Ypsomed-My life Omni pod (svicarsko trziste)
Kakva su iskustva na nasem trzistu poznajete li koga sa Inzulinskom pumpom u vasem okruzenju?
za terapiju i sva ostala pitanja kako sta funkcionira stojim vam ovdje na raspolaganju !
kod djece i trudnica ,pomocu insulinskih pumpi razlicitih modela koja omogucava 24satnu automatsku isporuku basalnog inzulina (pomocu baterije )za noc i dan bez obroka,,
a prije svakog obroka se aktiviraju i kalkulatori u pumpi (Boluskalkulator)
gdje se ubrizgavaju bolus doze pomocu jednog pritiska na simbolizirani dugmic na pumpi
cija kolicina inzulina ovisi o izmjerenoj razini secera i zbrajanju KHEs po pojedenom obroku .
Extra uz automatsko ubrizgavanje inzulina ubacuje se na drugoj strani stomaka ili zadnjice sensor (transmitter)koji uz pomoc funka i jedne male plasticne cjevcice capa glucosu iz potkoznog tkiva i svako tri minuta baca rezultat na monitor od pumpe u vidu broja ili diagrama ,
Brojna istrazivanja su dokazala da primjenom Inzulinskih pumpi u terapiji Diabetesa tipa 1 postizemo bolje rezultate u regulaciji glikemije!
modeli sa kojima ja radim u svakodnevnici su
Americko trziste,,Medtronik -Minimed(svi Paradigm Veo modeli)
+Sensori,Ipro 2 Guardian real-time
Accu Chek(njemacko trziste )pumpa Spirit
Ypsomed-My life Omni pod (svicarsko trziste)
Kakva su iskustva na nasem trzistu poznajete li koga sa Inzulinskom pumpom u vasem okruzenju?
za terapiju i sva ostala pitanja kako sta funkcionira stojim vam ovdje na raspolaganju !
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10007 times
- Been thanked: 11895 times
Re: Inzulinske pumpe integrisani sensori za mjerenje gluc
Nikakva iskustva. Samo sam čuo da to postoji. A nije ni čudo. Baš provjerih. Neke pumpeKakva su iskustva na nasem trzistu poznajete li koga sa Inzulinskom pumpom u vasem okruzenju?
se i prodaju u SA ali info nije precizan a na Pik.ba nema šanse da se može naći ijedna
korištena pumpa. To je jako neobično imajući u vidu da se na tom sajtu može pronaći
i poneki šlauf sa Titanika.
- Calla
- Legenda foruma

Re: Inzulinske pumpe integrisani sensori za mjerenje gluc
Krokodil Behko wrote:Nikakva iskustva. Samo sam čuo da to postoji. A nije ni čudo. Baš provjerih. Neke pumpeKakva su iskustva na nasem trzistu poznajete li koga sa Inzulinskom pumpom u vasem okruzenju?
se i prodaju u SA ali info nije precizan a na Pik.ba nema šanse da se može naći ijedna
korištena pumpa. To je jako neobično imajući u vidu da se na tom sajtu može pronaći
i poneki šlauf sa Titanika.
i da se glasno porazgovara sa zdravstvenim uslugama pedijatrima i bosanskohercegovackim ljekarima !!
nebitno do tada cu ja ovdje sacekati sa pitanjima mozda neke tamo mame i njenog malog malisana ili curice koja je toliko sa tehnikom preplasena i ne zna kako dalje !!
- Calla
- Legenda foruma

dobar si clanak izabrao
i na germanskom tlu postoji dresiranje pasa koji nakon obuke od 6 mjeseci dobiva naziv
diabeticarski pas i kosta´ca , tridesethiljadaeura !!
zdravstveno osiguranje plati samo u nekim slucajevima kod djece ovu uslugu
uglavnom prominentne osobe koje zaraduju mnogo novaca one si mogu priustiti ovaj luksuz!!
Pas po znoju djeteta ili osobe koja ima diabetes nanjusi nizak secer (hypoglikemiju )i odmah donosi aparat za mjerenje secera i grozdani secer u zubima ,,gura djete njuskom da izmjeri secer,,a ako djete padne u hypokomu pritisce dugmic od SOS centrale (uglavnom su ovo najvaznije radnje (vjezbe)od psa koji prati djete sa diabetesom)
- Calla
- Legenda foruma

Tacno,mrki62 wrote:Malo na seljačiki način; od čega se pravi alkohol , to nije za šećeraše - pa tako i krompir ( od krompira prave vodku )
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Fuuuj što ovaj smedji šećer ima ružan ukus. Jutros sam sa njim sladio kafu da probam...
Radije ću riskirati dijabetis nego tu splačinu da koristim. Inače je trostruko skuplji od običnog.
Radije ću riskirati dijabetis nego tu splačinu da koristim. Inače je trostruko skuplji od običnog.
-
Ruana
To ti je stvar navike ja samo upotrebljavam smedji secer samo sto ovdje nije nesto drasticno skuplji.Krokodil Behko wrote:Fuuuj što ovaj smedji šećer ima ružan ukus. Jutros sam sa njim sladio kafu da probam...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

E pa ovdje jeste. Kila je oko 5 maraka. Doduše, ovaj je pola marke jeftiniji ali je katastrofa.Ruana wrote:To ti je stvar navike ja samo upotrebljavam smedji secer samo sto ovdje nije nesto drasticno skuplji.Krokodil Behko wrote:Fuuuj što ovaj smedji šećer ima ružan ukus. Jutros sam sa njim sladio kafu da probam...
Cestom upotrebom ces se navici. Meni je ukusniji od bijelog.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora