Bol u leđima
Moderator: Krokodil Behko
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1392 times
- Status: Offline
Re: Bol u leđima
stigao nalaz 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10301 times
- Been thanked: 12177 times
Za tvoje godine, poprilično su napisali.
Ukratko, ništa strašno, ali moglo bi zaprijetiti u budućnosti.
Ukratko, ništa strašno, ali moglo bi zaprijetiti u budućnosti.
Ne znam šta ono znači sve ko Male Mu. Ja sam na snimku imala velik razmak između kralježnjaka u križima i jako su me boljela. Kad bih napravila skok osjetila bih udarac u potiljak...ali sve je to prošlo bez ikakvih lijekova. Nikad me više nije jako zaboljelo u križima ali i sinoć mi je bol stegnula dobrano lijevu potkoljenicu. Bolje mi je kad hodam više. Danas sam si uvela- ribanje tepiha i penjanje mokrog na kapiju- evo me sada ko mali zvrk 
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
pa zbog pada je samo ovaj drugi slomljeni prsljen.. a da ne bi toga ne bih vidjela sta je sa ostatkom kicmenavika wrote:Mala mu jel to zbog onog pada sto ti se nedavno desio?
Znaci krokodile nista strasno
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

To znači da ti je kičma malko iskrivljena. Piše ti u nalazu gore, iznad tih poredanih stavki "skolioza" i "lordoza"Mala_Mu wrote:pa zbog pada je samo ovaj drugi slomljeni prsljen.. a da ne bi toga ne bih vidjela sta je sa ostatkom kicmenavika wrote:Mala mu jel to zbog onog pada sto ti se nedavno desio?![]()
Znaci krokodile nista strasnone razumijem ni ja sta ovo sve znaci,( zato i postavih da dobijem rijeci utjehe
) al saznat cu 20-og kod vertebrologa
Možeš na linku ispod naći objašnjenje, a bezazleno nije u vezi lordoze, s tim da je utjehe radi, to bolest današnjice jer se slabo krećemo itd. Lordozu imam i ja, čini mi se i Maja.
https://www.fitness.com.hr/images/clanci/lordoza.jpg
Dalje, navodi se za dva diska, početne degenerativne promjene i to je ono za šta sam rekao, da ti može zaprijetiti, ukliještiti neki nerv koji ide pored kičme i prouzročiti štošta.
Možda ni to nije tako strašno jer degenerativno promjene diska se dešavaju svim ljudima počevši od dvadesete godine pa nadalje. Sve zavisi kolike su te promjene i da li će ti se u budućnosti desiti onaj .. cvak!! Odnosno, jedan nesmotren potez i to je to, disk iskočio i uradio to što sam iznad naveo. To se dešava većini ljudi u obliku raznih krstobolja, išijasa itd. Sve zavisi šta i kako će se desiti/iskočiti. Može to i malo gore, kao kod mene, pa da prouzroči neku leziju nekog nervnog vlakna.
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2973 times
- Been thanked: 2521 times
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Calla wrote:Mala Mu imas li ti nekakve specificne bolove eksplicitno na jednom mjestu ili vise mjesta ??I nemas se sta plasiti Kroki je sustinu pojasnio a ljekari ce Po ovoj dijagnozi mozda ti samo preporuciti plivanje i da Stikle povremeno skines kada odes setati
Eee, bravo Calla. Konkretan bol na konkretnom mjestu.
To sve što piše, ne mora značiti ništa strašno ako nema tegoba, bolova itd.
Svi smo mi pomalo deformisani
Čini mi se da je ona u zadnjem postu pomenula neki polomljeni pršljen, a ne znamo da li je bilo rehabilitacije, terapije i sl.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3958 times
- Been thanked: 2980 times
Calla wrote:Mala Mu imas li ti nekakve specificne bolove eksplicitno na jednom mjestu ili vise mjesta ??I nemas se sta plasiti Kroki je sustinu pojasnio a ljekari ce Po ovoj dijagnozi mozda ti samo preporuciti plivanje i da Stikle povremeno skines kada odes setati
...i lezanje na tvrdoj podlozi....na ledjima.....
...mnogo pomaze.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
Hvala na odgovoru ... malo je reci da se ne razumijem u toKrokodil Behko wrote:To znači da ti je kičma malko iskrivljena. Piše ti u nalazu gore, iznad tih poredanih stavki "skolioza" i "lordoza"Mala_Mu wrote:pa zbog pada je samo ovaj drugi slomljeni prsljen.. a da ne bi toga ne bih vidjela sta je sa ostatkom kicmenavika wrote:Mala mu jel to zbog onog pada sto ti se nedavno desio?![]()
Znaci krokodile nista strasnone razumijem ni ja sta ovo sve znaci,( zato i postavih da dobijem rijeci utjehe
Možeš na linku ispod naći objašnjenje, a bezazleno nije u vezi lordoze, s tim da je utjehe radi, to bolest današnjice jer se slabo krećemo itd. Lordozu imam i ja, čini mi se i Maja.
Dalje, navodi se za dva diska, početne degenerativne promjene i to je ono za šta sam rekao, da ti može zaprijetiti, ukliještiti neki nerv koji ide pored kičme i prouzročiti štošta.
Možda ni to nije tako strašno jer degenerativno promjene diska se dešavaju svim ljudima počevši od dvadesete godine pa nadalje. Sve zavisi kolike su te promjene i da li će ti se u budućnosti desiti onaj .. cvak!! Odnosno, jedan nesmotren potez i to je to, disk iskočio i uradio to što sam iznad naveo. To se dešava većini ljudi u obliku raznih krstobolja, išijasa itd. Sve zavisi šta i kako će se desiti/iskočiti. Može to i malo gore, kao kod mene, pa da prouzroči neku leziju nekog nervnog vlakna.
Sto se tice tog prsljena nije bilo nikakve terapije, s obzirom da sam kasno dosla, dok su sve slikali po mjesec cekanje , vec kasno i poceo zarastati, samo ce mi vjezbe dati za mjesec ,dva da malo ojacam kosti.. plus pojas koji nosim..
I bol naravno ima donji dio ledja ,uvijek pomalo boli,doduse sad se smirilo kako je bilo,al javi se ponekad.. nista ne radim niti se mogu saginjati jos uvijek..
a za ostalo pronadjeno Calla
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Donji dio kičme najviše te može boliti od sjedenja na tvrđim sjedalicama, npr kuhinjske stolice, razni taburei i sl.Mala_Mu wrote:Hvala na odgovoru ... malo je reci da se ne razumijem u toKrokodil Behko wrote:To znači da ti je kičma malko iskrivljena. Piše ti u nalazu gore, iznad tih poredanih stavki "skolioza" i "lordoza"Mala_Mu wrote:pa zbog pada je samo ovaj drugi slomljeni prsljen.. a da ne bi toga ne bih vidjela sta je sa ostatkom kicmenavika wrote:Mala mu jel to zbog onog pada sto ti se nedavno desio?![]()
Sto se tice tog prsljena nije bilo nikakve terapije, s obzirom da sam kasno dosla, dok su sve slikali po mjesec cekanje , vec kasno i poceo zarastati, samo ce mi vjezbe dati za mjesec ,dva da malo ojacam kosti.. plus pojas koji nosim..
I bol naravno ima donji dio ledja ,uvijek pomalo boli,doduse sad se smirilo kako je bilo,al javi se ponekad.. nista ne radim niti se mogu saginjati jos uvijek..
a za ostalo pronadjeno Calla![]()
uvijek sam imala problema s ledjima prije i na vjezbe isla, bol u vratu i gornjem dijelu ledja se javi kad previse sjedim ,hodam..
Isprobaj sama, lagano sjedaj na svaki dio namještaja, pa ćeš osjetiti kad opterećenje jače pada na donji dio kićme.
Mislim da su ti razne vrste fotelja i polu-fotelja najbolje za izbjegavanje opterećivanja l/s kičme. Ovo iz vlastitog iskustva.
Teret ništa, udobna ravna obuća, može blagotvorno djelovati, a u slučaju bola, pokušati sa voltaren gelom, pa ako ne ide, onda na bocu
Sjecam se kako su mene boljela ledja u osmom osnovne. Nisam se mogla sagnuti i kosu oprati. Srecom to nije trajalo dugo. Imala sam ja i jedan nezgodan pad. Doktor mi tada nije dao nikakve lijekove ali preporucio mi je nesto zanimljivo - da spavam potrbuske. I pomagalo mi je...sve dok me nije poceo muciti bol u vratu....ama ne idem uopce doktoru..doduse ja imam zaldiar...neki dan me strecnulo u ledjima i mislim da me zbog toga povremeno i jako zaboli noga...masiram sama...za kraljeznicu jest sjedenje veliko opterecenje.Znam ja kad u skoli puno sjedim...ma pravim ja i pauze plesa
pa i ja skakucem pingvin dance ... 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Bol u leđima poguban za mozak

Kako navode stručnjaci sa Northwestern Univerziteta, u slučaju dužih bolova u leđima i odlaganja terapije, može doći do smanjenja sive mase talamusa i trajnih promjena na ljudskom mozgu. Talamus je, inače, dio mozga "zadužen" za odlučivanje i socijalno ponašanje ljudi.
Vania Apkarian, profesorica psihologije na američkom univerzitetu, izjavila je da osobe s bolovima u leđima imaju smanjene aktivnosti u određenom djelu mozga.
"Osobe s konstantnim bolovima u leđima imaju smanjenu aktivnost u određenoj moždanoj regiji, a promjene koje se dešavaju s vremenom smanjuju efikasnost terapije. Do ovih zaključaka smo došli na osnovu komparativnih ispitivanja zdravih ljudi i osoba koje hronično osjećaju bolove u leđima", rekla je Apkarian.
Pregled skenerom u ovom istraživanju je pokazao da je kod druge grupe 11 posto manje sive mase u talamusu u odnosu na zdrave osobe.
Istraživači su skenirali mozak kod 46 osoba koje su osjećale bolove u donjem predjelu leđa.
(Vijesti.ba / AA)
Re: Bol u leđima poguban za mozak
Ja znam za moj slučaj..... starog kad je uhvatilo u leđima, popije mozak svima oko sebe 
Habibti, ya nour el - ain... 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Zbog istih sam u prijevremenoj, a još uvijek ne znam šta su bolovi u leđima.
Kad se prisjetim ovog, tek tad shvatim da postoje i nesretniji od mene
Kad se prisjetim ovog, tek tad shvatim da postoje i nesretniji od mene
Mene su leđa strašno boljela u osnovnoj školi...poslije fala bogu nemam problema 
- Mala_Mu
- atomica

- Mood: