Srpska pravoslavna crkva

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1629 times
Been thanked: 3038 times
Status: Offline

DOK RTRS BOŠNJAKE NAZIVA TURCIMA Mitropolit Bošnjake naziva "muhamedancima" a onda tvrdi da ga je u Sarajevu strah “naci

03 Feb 2023, 19:44

Vijeće muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na sjednici održanoj 1. februara u Brčkom, zbog mitropolitovog oslovljavanja muslimana muhamedancima u pismu upućenom Skupštini MRV-a, donijelo je odluku da u vezi s ovim pitanjima neće sarađivati ​​sa g. Hrizostomom.
Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je 26. januara ove godine dobilo dopis od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u kojem je o obavijestio članove Skupštine Vijeća od 31. januara 2023. godine prekida članstvo u radu Međureligijskog vijeća, izjavio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad ef. Grabus, predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća.

Međureligijsko vijeće je organiziralo vanrednu sjednicu Skupštine 30. januara, kojoj su prisustvovali svi članovi osim Hrizostoma.
lanovi Skupštine usvojili su zaključak da je pitanje navedeno u dopisu kojeg je uputio mitropolit g. Hrizostom nisu direktno u vezi s djelovanjem Međureligijskog vijeća u BiH, da je dijalog moralna obaveza te da Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini nastavlja djelovati na dobrobit svih vjernika i svih religija u BiH. Jedan od zaključaka je i da će Međureligijsko vijeće uputiti dopis sjedišta Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Nj.E. patrijarhu Porfiriju i zamoliti tumačenje da li je navedeno istupanje mitorpolita g. Hrizostoma stav mitropolita ili Srpske pravoslavne crkve u cjelini. Do danas nismo htjeli istupati u javnost, ali zarad flagrantnog kršenja kodeksa o vođenju međureligijskog dijaloga, dužni smo o ovome obavijestiti javnost – izjavio je sarajevski muftija.

Vijeće muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na sjednici održanoj 1. februara u Brčkom, zbog mitropolitovog oslovljavanja muslimana muhamedancima u pismu upućenom Skupštini MRV-a, donijelo je odluku da u vezi s ovim pitanjima neće sarađivati ​​sa g. Hrizostomom.

- Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana - ističe muftija sarajevski prof.dr. Nedžad ef. Grabus.

Mitropolit Hrizostom je obavijestio danas članove Skupštine Međureligijskog vijeća u BiH da sa 31. januarom prekida članstvo u postojanju i radu Vijeća sve dok Vijeće ne "ozdravi". O odluci Vijeća muftija, o tome da je muslimane oslovljavao muhamedancima kao i odluci MRV-a mitroplit nije u svom saopćenju napisao niti jednu riječ, ali je naveo šest razloga zbog kojih nije više član MRV-a.

Mitropolit je istakao šest razloga za ovu svoju odluku, ističući kao prvi "zavjetno" ćutanje Međureligijskog vijeća u BiH na nedavne događaje u Sarajevu kada je napadnuta lična imovina građana Srbije i probušene gume na vozilima tih ljudi koji su kao turisti došli u Sarajevo, a sve to je podsjetilo na osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća.

Kao drugi razlog za svoju odluku, naveo je slučaj "neonacističkih i šovinističkih napada na roditelje djece sportista iz Srbije, te skandiranje pred djecom i sa djecom "ubij Srbina" 14. januara, što je potreslo i zaprepastilo kako cijelu srpsku javnost, tako i objektivnu javnost u Federaciji BiH i šire".

Kao treći razlog, naveoje da je neprimjereno direktno i indirektno uplitanje članica Međureligijskog vijeća u izborne i pravosudne procese u BiH, a posebno o pitanju imovine.

Kao četvrti razlog, napomenuo je stravične riječi na zvaničnim hudbama vjerskih službenika Islamske zajednice, a što je vidljivo na javnim portalima, na koje Međureligijsko vijeće opet "zavjetno" ćuti.

On je kao peti razlog naveo slučaj dječaka iz Krajine kod Cazina od 10-12 i više godina koji organizovano u koloni nose ratne zastave, uzvikuju ratne pokliče i kliču "Ubij Srbina".

Kao šesti razlog, mitropolit Hrizostom je naveo moralne i principijelne vrijednosti, ističući da veoma žali zbog ovakvog primoranog razlaza.

U isto vrijeme, povodom izjave imama iz Kozarca Amira ef. Mahića, Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini oglasio se saopćenjem za javnost.

- Imam iz Kozarca hfz. Amir ef. Mahić na hutbi održanoj 27. januara 2023. godine, izrekao je nekoliko neprimjerenih rečenica o Svetom Savi, velikom vjerskom autoritetu Srpske pravoslavne crkve i samoj Crkvi. Netom po saznanju o tome, Rijaset Islamske zajednice je stupio u kontakt s Muftijstvom bihaćkim, pod čijom ingerencijom je i Medžlis Islamske zajenice Kozarac. Oni su nam kazali da su već poduzeli korake i od samog hafiza Mahića zatražili izjašnjenje o tome, što je on i učinio - navode iz Rijaseta.

Dodaju da Islamska zajednica odbacuje sve insinuacije kojima se ovaj događaj želi predstaviti kao dio planskog djelovanja, kako vjerskog tako i političkog vođstva bošnjačkog naroda.

- Riječ je, isključivo, o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica i njeni zvanični organi. Ne znamo, pak, čije stavove zastupa RTRS, koji je povodom ovog incidentnog slučaja čitav jedan narod nazvao "potomcima turskog okupatora" (RTRS, 2.2.2023.), iako se nije oglašavao, niti sumnjičio za "raspirivanje vjerske mržnje" kada su visoki politički i vjerski funkcioneri srpskog naroda izrazito ružno govorili o islamu i njegovim vrijednostima - zaključuje se u saopćenju.

Podsjetimo, nakon što je govor glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora Amira efendije Mahića objavljen na YouTubeu, te postao javno dostupan, krenule su osude iz bh. entiteta RS.

Reagiralo se na izjave koje, navodno, dovode u vezu Svetog Savu i fašizam, te na one koje, navodno, Srpsku pravoslavnu crkvu porede sa sektom.

Ko je prvi poceo rat.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

BritkiMozak
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:
Has thanked: 140 times
Been thanked: 298 times

Re: Srpska pravoslavna crkva

03 Feb 2023, 19:51

insomnia wrote: 11 Sep 2022, 21:49 Braca Ukrajinci su rusku pravoslavnu crkvu proglasili teroristickom organizacijom. Isto ko i rusku muziku, knjizevnost, picke materine. I boli ih kurac za muktikulturalnost i za osjecaje rusa u ukrajinskoj vojsci.
Sto reko Bush ako nisi sa nama protiv nas si.
Boldano je stav genocidnih naroda. A nitko nije napravio toliki genocid kao Englezi u Sjevernoj Americi. Potrpali ostatke ostataka autohtonog stanovništva u rezervate. Dok Rusija drži do kulture autohtonih naroda na svome tlu.

Ne želim ih ovime braniti jer to što rade po Ukrajini ne može nitko opravdat pri zdravoj pameti. Ruska invazija na Ukrajinu je vojni odgovor kojeg su isprovocirali Amerikanci srušivši demokratski izabran režim Viktora Janukovića, samo zato jer je bio prorus i instalirali Porošenka + Ukrajinci su od 2014 do 2022. ubili 7000 ruskog domicilnog stanovništva u pbunjenim olbastima Donjeck i Lugansk.
Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 19:44 Mitropolit je istakao šest razloga za ovu svoju odluku, ističući kao prvi "zavjetno" ćutanje Međureligijskog vijeća u BiH na nedavne događaje u Sarajevu kada je napadnuta lična imovina građana Srbije i probušene gume na vozilima tih ljudi koji su kao turisti došli u Sarajevo, a sve to je podsjetilo na osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća.
Jadni i nevini turisti samo došli proslaviti ilegalni Dan Državnosti entiteta RS
Chan wrote: 03 Feb 2023, 18:18 mada realno sve troje su vrlo često sinonimi, ali ima razlika
Koliko znam efendija znači učen čovjek. A učen čovjek može imati znanja iz bilo kojeg područja. Ne mora ga imati nužno o islamskoj ili bilo kojoj drugoj vjeri.
Last edited by BritkiMozak on 03 Feb 2023, 20:04, edited 1 time in total.
Stvarnost je katkada gora i od najcrnije mašte.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

03 Feb 2023, 20:03

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

03 Feb 2023, 20:12

Imamu ni to nije bilo dovoljno, nego je optužio Svetog Savu za, ni manje ni više, nego fašizam.

- S druge strane je utemeljenje na fašizmu. Spominjani Rastko kojeg zovu tako kako ga zovu, po tom njegovom monaškom imenu Sava, je bio začetnik ideologije mržnje prema drugome. Uzmite njegova osnovna djela. Čitava njegova djela se zasnivaju na proklinjanju između ostalog onoga što je poveznica sa islamom i muslimanima. On je sve nastojao ocrniti pravoslavnom svijetu i sa druge strane sve je to proklinjao kao nešto đavolsko prisutno u ljudima i ljudskom rodu. Kada bi čovjek imao vremena da se posveti tim budalaštinama koje propovijedaju, mi možemo naći apsolutne korjene ovome fašizmu koji mi danas živimo od strane naših komšija i genocidu koji se ovdje desio. Tu su temelji i od toga preko poznatog crkvenog lika, koji je opet poturan kao prosvjetitelj, i njegovog Gorskog vijenca. Mogli bismo zaista doći do toga da cjelokupno to učenje ima određene postavke koji mogu nama jasnijim učiniti zašto se odnose tako prema muslimanima – rekao je glavni imam Medžlisa IZ-a u Kozarcu.

Ponavljam dobro je što se Islamska zajednica ogradila, jer nije dobio hutbu od reisa, ali opet sloboda govora je i ima pricati svako pravo sta hoce.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9479 times
Been thanked: 11227 times
Status: Online

03 Feb 2023, 21:00

Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 20:12 Imamu ni to nije bilo dovoljno, nego je optužio Svetog Savu za, ni manje ni više, nego fašizam.

Šta nije tačno?

Image

Nikolaj Velimirović u mladosti je bio veliki zastupnik liberalnih ideja i ekumenizma. U međuratnom razdoblju postaje prevoditelj pravoslavnih bogomoljaca i okreće se protu-europstvu i konzervativizmu. Osnivač je desničarske političke ideologije svetosavskog nacionalizma. Smatra se duhovnim inspiratorom Ljotićeve organizacije ZBOR.[1][2][3] Često je kritiziran zbog antisemitskih stavova iz razdoblja prije Drugog Svjetskog rata.[1][2][4][5][6] Njegovi sledbenici se nazivaju nikolajevci. Adolf Hitler ga je 1935. godine odlikovao medaljom za doprinos 1926. godine pri uređenju Njemačkog groblja iz Prvog svjetskog rata u Bitolju.[7]

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

03 Feb 2023, 21:01

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

03 Feb 2023, 21:01

Krokodil Behko wrote: 03 Feb 2023, 21:00
Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 20:12 Imamu ni to nije bilo dovoljno, nego je optužio Svetog Savu za, ni manje ni više, nego fašizam.

Šta nije tačno?

Image

Nikolaj Velimirović u mladosti je bio veliki zastupnik liberalnih ideja i ekumenizma. U međuratnom razdoblju postaje prevoditelj pravoslavnih bogomoljaca i okreće se protu-europstvu i konzervativizmu. Osnivač je desničarske političke ideologije svetosavskog nacionalizma. Smatra se duhovnim inspiratorom Ljotićeve organizacije ZBOR.[1][2][3] Često je kritiziran zbog antisemitskih stavova iz razdoblja prije Drugog Svjetskog rata.[1][2][4][5][6] Njegovi sledbenici se nazivaju nikolajevci. Adolf Hitler ga je 1935. godine odlikovao medaljom za doprinos 1926. godine pri uređenju Njemačkog groblja iz Prvog svjetskog rata u Bitolju.[7]
Pa tačno je ali je to pozivanje na dzihad i ekskomunikacija srba iz pravoslavlja eto ti video :D.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

03 Feb 2023, 21:03

Evo preneseno na Ru tube izbrisano sa youtubea ruska stranica
https://www.atvbl.rs/vijesti/drustvo/sp ... a-2-2-2023

na ruskom videu.

Pa da Srbi su kao Rusi prema Ukrajincima.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

03 Feb 2023, 21:03

Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 21:01
Krokodil Behko wrote: 03 Feb 2023, 21:00

Šta nije tačno?

Image

Pa tačno je ali je to pozivanje na dzihad i ekskomunikacija srba iz pravoslavlja eto ti video :D.

Pa oni su sami sebe ekskomunicirali, iz pravoslavlja :cudi

Čekamo da čujemo šta će Shmidt i ambasadori reći.
Očito im ne smetaju ustaše s dna kace u HKC, a pogotovo četnici iz SPC, pa da vidimo sad.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

03 Feb 2023, 21:04

Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 21:03 Evo preneseno na Ru tube izbrisano sa youtubea ruska stranica
https://www.atvbl.rs/vijesti/drustvo/sp ... a-2-2-2023

na ruskom videu.

Pa da Srbi su kao Rusi prema Ukrajincima.

Ma nek sisaju i oni i Rusi.
Ja ne bih ništa preduzeo

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

03 Feb 2023, 21:04

Krokodil Behko wrote: 03 Feb 2023, 21:03
Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 21:01

Očito im ne smetaju ustaše s dna kace u HKC, a pogotovo četnici iz SPC, pa da vidimo sad.
Pa jesu ali je drsko kad ti neko drugi kaze da nisi dovoljno dobar musliman.
Imamu prijeti do 12 godina zatvora: Tužilaštvo pokrenulo postupak zbog podsticanja na mržnju

Ima vic na ovu temu. Duga priča da skratim zatvore popa dignu se krscani protest, to je u islamskoj drzavi bilo, zatvore rabina, dignu se Jevreji.

Zatvore hodzu, muslmani kazu ee jes ti vidio kakav je hodza , niko nije protestovao.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

03 Feb 2023, 21:07

Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 21:04
Krokodil Behko wrote: 03 Feb 2023, 21:03

Imamu prijeti do 12 godina zatvora: Tužilaštvo pokrenulo postupak zbog podsticanja na mržnju

Ne prijeti mu ništa. Popovi svaki dan govore i gore stvari.
Al dobro je da se desilo. Nek vide ovi iz FGR šta bi im komšije radile, samo ako pripuca.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

03 Feb 2023, 21:08

Krokodil Behko wrote: 03 Feb 2023, 21:07
Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 21:04

Al dobro je da se desilo. Nek vide ovi iz FGR šta bi im komšije radile, samo ako pripuca.
Noz ne zna jel vrat muslmanski ili fgr ov :D.

izgleda da ovaj imam cita bosanski forum, ja sam ovo prije nekoliko godina spominjao, ako me ne bude za nekoliko dana znate dje sam :D.

viewtopic.php?t=26556
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3483 times

03 Feb 2023, 21:21

Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 21:08
Krokodil Behko wrote: 03 Feb 2023, 21:07

izgleda da ovaj imam cita bosanski forum, ja sam ovo prije nekoliko godina spominjao, ako me ne bude za nekoliko dana znate dje sam :D.

viewtopic.php?t=26556
Samo sam ti ovaj post pročitala i evo ti :klara

Pametologu jedan. :o
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

03 Feb 2023, 21:23

Chloe wrote: 03 Feb 2023, 21:21
Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 21:08

viewtopic.php?t=26556

Dzaba kad meljem ko prazna vodenica.

:D.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

03 Feb 2023, 21:34

Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 21:23
Chloe wrote: 03 Feb 2023, 21:21

Ma medjed... :ooo

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 260 times
Been thanked: 417 times

03 Feb 2023, 21:41

Image

Wow !!

imao sam jedan kratki deja`vu.
Taj Pop je mene u mom proslom zivotu maltretirao i uzvivo zapalio.
On je jedan Djavol koji je iz pakla pobjegao.
Moj zadatak je bio da ga vratim nazad u dzehenem.
Neki fail se desio pa nisam uspio,jer sam bio izdat iz neke nepoznatne strane.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

03 Feb 2023, 22:06

Chloe wrote: 03 Feb 2023, 21:34
Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 21:23

Svi se imami digli gledan daju podršku ovom u Kozarcu, ma treba i reisa smijeniti ionako su povećali članarinu, pa kad dodje novi valjda smanji on :haha

Mada članarina iz nije pod njegovom nadležnosti već medžlisa. :123

Tako meni hodza kad sam počeo plaćati hodžarinu kaže ako Bog da da se ozenis pa da plaćaš duplo.
Ja rekoh prvo ti hodza stariji si(bio razveden rad) i eto sad se oženi doktoricom
Ne želi drugom ono što ne bi želio sebi :ccc
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

03 Feb 2023, 22:10

Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 22:06
Chloe wrote: 03 Feb 2023, 21:34

Svi se imami digli gledan daju podršku ovom u Kozarcu, ma treba i reisa smijeniti ionako su povećali članarinu, pa kad dodje novi valjda smanji on :haha

Tako meni hodza kad sam počeo plaćati hodžarinu kaže ako Bog da da se ozenis pa da plaćaš duplo.
Ja rekoh prvo ti hodza stariji si(bio razveden rad) i eto sad se oženi doktoricom
Dobro došao na moju FOE listu. :)

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

03 Feb 2023, 22:11

Chloe wrote: 03 Feb 2023, 22:10
Mutevelija wrote: 03 Feb 2023, 22:06

Dobro došao na moju FOE listu. :)
Zašto? Jesam sta pretjerao?
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Post Reply

Return to “Religija”