DEPRESIJA
Moderator: Krokodil Behko
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 55085 times
- Been thanked: 9837 times
- Status: Offline
Re: DEPRESIJA
Znaci nes da se ljecis 
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1677 times
- Been thanked: 3198 times
Necu hemikalijama, razgovor je uvijek dobrodosao, uvijek cu otici ako treba razgovarati sa psihijatrom ili psihologom, a da se drogiram necu, jer ne znas i da mozes imati lose efekte ako prekines, zeznuta stvar, nije to paracetamol 
Jos ako si šofer ili radis sa nekim mašinama još pogubnije ovo trošiti.
A da ja to pijem 6 mjeseci pa opet 2 godine pa opet vise godina jok.
Navuces se na ovo gore nego na alkohol.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 844 times
A ne znam kud si se bas za to uhvatio, mislis da su svi koji piju AD-e impotentni ili bez libida? To je samo jedna od mogucih nuspojava koje se mogu, ali ne moraju manifestirati. Ako se i manifestiraju, nuspojave uglavnom nestaju kroz mjesec-dva. Ako ne nestanu, propisuje se drugi lijek dok se ne nade onaj koji odgovara i koji nema nezeljenih nuspojava. Ja pijem jeda drugi SSRI vec vise od godinu dana i nisam imala bas nikakvih nuspojava.Mutevelija wrote: 15 Dec 2019, 17:18 Ma Bramsice to sam ja prije vise dvije godine dobio propisano popio max 5 6 komada i odustao, procitao moze izazvati impotencijuzezati libido i ostale neke probleme zbog kojih bi bio depresivniji , i rekoh neću ja ovo
Ja volim biti vise anksiozan i depresivan nego impotentan ili da mi zeza libido.![]()
A doslovno svaki lijek ima moguce nuspojave...moja svekrva je skoro umrla od obicnog Andola. Tom lpgikom ne bi smio piti nista.
Meni se cini da si ti trazio razlog da ne pijes tablete i nasao ga.
Sto je glupo, jer si trebao barem probati da vidis jel bi ti pomoglo.
SSRI antidepresivi ne izazivaju ovisnost u smislu da tijelo razvije rezistenciju i moras s vremenom uzimati sve vise. U svakom trenutku mozes ih (postupno) prestati uzimati ako zelis.
S jedne strane imas - zagarantiranu anks. i depresiju koje ti utjecu na normalno funkcioniranje
S druge strane imas - lijek koji bi ti mogao uvelike olaksati zivot, s nuspojavama koje se mogu, ali i ne moraju pojjaviti i ako se pojave uglavnom nestaju, i mogucnost promjene lijeka ako taj ne odgovara ili potpunog prestanka uzimanja ako zelis
Ti mislis da si izabrao manje zlo, to je tvoje pravo, tvoj zivot, no ja se ne slazem
somehow I manage
- Bego
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 263 times
- Been thanked: 1786 times
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
a zasto ljudi koji piju antidepresive , vrlo cesto odbijaju to raditi ? Ima neke teske nuspojave vjerovatno?
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Mutevelija
- Selonačelnik

Neka je, bolje imati zlato a ne trositi ga da bude u skrinji , nego nemati ga nikako.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
a nemojte lika zjbvti , dosta mu je njegove muke
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Mutevelija
- Selonačelnik

jbga da nisam otisao ne bi ni znao da ju imam, ali nakon skole sam vise imao entuzijazma za zivot tamo u 18 godini, kasnije je on polahko opadao.
Nekako ti sve izgubi smisao...
Shvatis da su te lagali za neke stvari, razocaras se, nije onako kako si pretpostavio da ce biti i to je to uglavnom kod mene bilo, udaris u neki "zid" koji izazove tvoje velike frustracije i razocarenja i ogorcenje prema svemu mijenjas poslove drzavu par puta
Osjetis se nekako nasamareno od nekoga, i bijesan prema sebi zbog svog stanja.
Kadnije se boris i onda vidis da nema smisla da se vracas na pocetak, i taj ti gubitak smisla ispada kao neki precac u zivotu i odvodi te u depresiju, zašto da se boriš i radiš nešto kad ćeš to potrošiti sve, gubi ti se jednostavno smisao življenja, ne da bi ucinio samoubistvo, nego ne vidis smisla ustati i obuci se izaci negdje, kad ces to 1000 put uraditi i uradio si to do sad 1000 puta, da je sta drugacije, a ne moze biti drugacije kad je tako, kod mene je sve pocelo od "dosade".
Nekako ti sve izgubi smisao...
Shvatis da su te lagali za neke stvari, razocaras se, nije onako kako si pretpostavio da ce biti i to je to uglavnom kod mene bilo, udaris u neki "zid" koji izazove tvoje velike frustracije i razocarenja i ogorcenje prema svemu mijenjas poslove drzavu par puta
Kadnije se boris i onda vidis da nema smisla da se vracas na pocetak, i taj ti gubitak smisla ispada kao neki precac u zivotu i odvodi te u depresiju, zašto da se boriš i radiš nešto kad ćeš to potrošiti sve, gubi ti se jednostavno smisao življenja, ne da bi ucinio samoubistvo, nego ne vidis smisla ustati i obuci se izaci negdje, kad ces to 1000 put uraditi i uradio si to do sad 1000 puta, da je sta drugacije, a ne moze biti drugacije kad je tako, kod mene je sve pocelo od "dosade".
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
- Been thanked: 2 times
nisam stručnjak, ali onako laičkom logikom, do disbalansa i negativnih oblika ponašanja i dolazi upravpo zbog hemijskih reakcija koje izazovu kuršlus, a hemijom se opet vraćaju u normalu, uz savjetodavne razgovore, stručnu podršku i rad na samom sebi.Mutevelija wrote: 15 Dec 2019, 17:30 Necu hemikalijama, razgovor je uvijek dobrodosao, uvijek cu otici ako treba razgovarati sa psihijatrom ili psihologom, a da se drogiram necu, jer ne znas i da mozes imati lose efekte ako prekines, zeznuta stvar, nije to paracetamol
pogledaj onaj video koji sam sinoć postavila.
malo razmisli o posljedicama svojih odluka.
najveći zajeb je kada čovjek misli da može sve sam pregurati, a psiha je izuztetno osjetljiva stvarčica.
ima dio u kojem teta kaže kako ljudi koji skoče kroz prozor i tako izvrše samoubistvo to upravo urade u naletu anksioznog/paničnog napada jer samo žele pobjeći od pritiska i nemoći, nisu planirali samoubistvo.
tink abaut det.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Kod mene je vise faktora osim tih hemiskih reakcija.lejlamo wrote: 15 Dec 2019, 19:53nisam stručnjak, ali onako laičkom logikom, do disbalansa i negativnih oblika ponašanja i dolazi upravpo zbog hemijskih reakcija koje izazovu kuršlus, a hemijom se opet vraćaju u normalu, uz savjetodavne razgovore, stručnu podršku i rad na samom sebi.Mutevelija wrote: 15 Dec 2019, 17:30 Necu hemikalijama, razgovor je uvijek dobrodosao, uvijek cu otici ako treba razgovarati sa psihijatrom ili psihologom, a da se drogiram necu, jer ne znas i da mozes imati lose efekte ako prekines, zeznuta stvar, nije to paracetamol
pogledaj onaj video koji sam sinoć postavila.
malo razmisli o posljedicama svojih odluka.
najveći zajeb je kada čovjek misli da može sve sam pregurati, a psiha je izuztetno osjetljiva stvarčica.
ima dio u kojem teta kaže kako ljudi koji skoče kroz prozor i tako izvrše samoubistvo to upravo urade u naletu anksioznog/paničnog napada jer samo žele pobjeći od pritiska i nemoći, nisu planirali samoubistvo.
tink abaut det.
Ma mi smo u BIH ne mogu ja raditi piti tablete i ici na neke kontrole imati radni odnos, to je ovde luksuz , zamisli da moras svaka 2 mjeseca traziti bolovanje zbog depresije, i da ti pise tamo ides zbog depresije na onim doznakama, pa svi bi rekli ovaj se izvlaci, previse pojednostavljujete te stvari.
U najgorem slucaju se mogu zajebat ne da se ubijem fizicki, nego da nista ne ostvarim u zivotu, da dodjem do tog kurslusa nekog da se ne ostvarim i te neke ciljeve, a da cu se ubiti daleko od toga.
Ja ne bi skocio kroz prozor prvo sto postoji mogucnost da prezivim budem invalid slomijem noge kicmu i ostale organe i kao takav zivim, tako da o iskakanju prozora nema od tog nista, mogu samo biti kao biljka i spavati izlezavati se cijeli dan i imati taj neki umor , to je u najgorem mog scenariju.
A ako bas bude doslo do toga probati cu i te tablete, ali ako bas bude potrebno i zivot bude ugrozen bas, ovako je samo moja buducnost i neka perspektiva u zivotu , a ne da ih pijem svakodnevno i da ovisim o njima.
Last edited by Mutevelija on 15 Dec 2019, 20:25, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
- Mutevelija
- Selonačelnik

Doktorica mi je rekla da je dobro sto sam dosao u dvadesetima , problem bi bio da sam dosao u tridesetima.
Ono jest opasna bolest, ali sam je svjestan pa je ne cini toliko opasnim ako dodje bas 5 do 12, onda haj moze , ali treba gledati da se ne dovedem u toliko ocajan polozaj.
A znam po sebi da imam te neke napade anksioznosti, beznađa, ali oni prođu, sto je normalno, i navikao sam sa tim, neko zivi sa dijabetisom neko sa depresijom.
Opsirniji je problem u mom slucaju i mnogo faktora je dovelo do toga , e sad jedna tabletica bi samo mogla ublaziti neke simptome anksioznosti i dpresije, ali ne bi mogla promijeniti stanja u kojima se nalazim i zivim ponekad u zivotu, sta bi trebao uvijek pribjegavati tabletama ako dobijem bol u prsima i tu neku tjeskobu.
Ono jest opasna bolest, ali sam je svjestan pa je ne cini toliko opasnim ako dodje bas 5 do 12, onda haj moze , ali treba gledati da se ne dovedem u toliko ocajan polozaj.
A znam po sebi da imam te neke napade anksioznosti, beznađa, ali oni prođu, sto je normalno, i navikao sam sa tim, neko zivi sa dijabetisom neko sa depresijom.
Opsirniji je problem u mom slucaju i mnogo faktora je dovelo do toga , e sad jedna tabletica bi samo mogla ublaziti neke simptome anksioznosti i dpresije, ali ne bi mogla promijeniti stanja u kojima se nalazim i zivim ponekad u zivotu, sta bi trebao uvijek pribjegavati tabletama ako dobijem bol u prsima i tu neku tjeskobu.
Last edited by Mutevelija on 15 Dec 2019, 20:32, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
mislim da upravo pravovremena reakcija i razdvaja institucionalizovane bolesnike od osoba koje uz pomoć medikamenata i psihoterapiju nastavljaju svakodnevni život i kvaliteta se značajano ne umanjuje.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ma pogresno mislis, koliko osoba ima koje ni ne znaju da imaju depresiju a nisu institucalizovane u ludnicu , niti idu ikako psihijatru i psihologu, u prevodu govoris ako se ne budem šopao tabletama završit ću u nekoj ustanovi
samo si to upakovala lijepo.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
ne zajebaji ba na ozbiljnim temama.
edukuj se, ne budi balkon. radi za sebe, a ne protiv.
edukuj se, ne budi balkon. radi za sebe, a ne protiv.
Last edited by lejlamo on 15 Dec 2019, 20:36, edited 1 time in total.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ne zajebajem, tvoj upis bi mogao i smatrati indirektnom uvredom na moj racun.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 9931 times
- Been thanked: 8573 times
Sudžuka može, piva jok...samo odgađa poboljšanjeFuddo wrote: 15 Dec 2019, 16:32 Imal na ovom forumu iko da je u vinklu?
Sta je ovo, svak nesta trosi.
Sto bolan sebi sudzuka ne narezete i pivu otvorite, zivot odmah dobije smisao.
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
Nije normalno imati napade anksioznosti i beznađaMutevelija wrote: 15 Dec 2019, 20:26 Doktorica mi je rekla da je dobro sto sam dosao u dvadesetima , problem bi bio da sam dosao u tridesetima.
Normalni ljudi osjecaju anksioznost samo u iznimnim situacijama
Mozak koji je precesto anksiozan je mozak u kojem vlada disbalans
Ljudi normalno rade i idu psihijatru i na kontrole. Samo si trebas naci psihijatra koji radi u dvije smjene. Ja se uvijek narucim popodne nakon posla. Nisam u ovih godinu dana uzela nijedan dan bolovanja na racun toga
Imas puno izgovora, ne zelis nista promijeniti. Ne zelis tablete, ali radis li onda na sebi ili si se pomirio sa svojim stanjem i uzimas ga kao nesto normalno, a to nije normalno. Nije normalno da se covjek pati s anksioznim i depresivnim epizodama. To je nezdravo stanje koje negativno utjece na kvalitetu zivota i covjek bi se trebao protiv toga boriti, jer proci nece samo od sebe
Nitko ne zivi s nelijecenim dijabetesom. Tj. moze probati ali nece dugo. Dijabetes se treba lijeciti i drzati pod kontrolom, isto kao i mentalne bolesti.
Da ti svoje drzis pod kontrolom ne bih rijec rekla ali je ocito da to nije slucaj, i iz nekog razloga se ne zelis lijeciti ni na koji nacin, i tako ces sam sebi napraviti jos vecu stetu. Ja ti ne mogu opisati koliko je bolji osjecaj kad vratis balans u mozak i rijesis se anksioznosti. Kvaliteta zivota ti neizmjerno poraste.
somehow I manage
- gospođa Brams
- Forum [Bot]