Vjeronauka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Dodik: "Vjeronauku treba što više približiti mladima"

Post by Vladimir RUS » 03 Apr 2017, 22:37

Chloe wrote:
Vladimir RUS wrote:
Mutevelija wrote:Tacno nema polumjeseca u ucionicama. A krizevi i krstovi u svakoj ucionici.
Zato posao se prekida čim hodža zovne. :hihi
Za svoju općinu, za naše prosvjetare znam da ne napuštaju nastavu radi namaza pa ni džumaja. :cudi
To je zatošto je Babin kraj. :hihi

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1677 times
Been thanked: 3195 times

Post by Mutevelija » 03 Apr 2017, 22:55

Socrates wrote:
Mutevelija wrote:Tacno nema polumjeseca u ucionicama. A krizevi i krstovi u svakoj ucionici.
Ja sam mislio da islam zabranjuje svaku simboliku jer odvraca vjernike od Boga i tjera ih da obozavaju predmete.
Može se napisati arapsi Allah, kao u džamijama samo to nije praksa Bošnjaka.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 03 Apr 2017, 22:56

Vladimir RUS wrote:
Chloe wrote:
Vladimir RUS wrote:
Za svoju općinu, za naše prosvjetare znam da ne napuštaju nastavu radi namaza pa ni džumaja. :cudi

Nigdje se posao ne prekida kad uči ezan.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 03 Apr 2017, 22:56

Mutevelija wrote:
Socrates wrote:
Ja sam mislio da islam zabranjuje svaku simboliku jer odvraca vjernike od Boga i tjera ih da obozavaju predmete.
Može se napisati arapsi Allah, kao u džamijama samo to nije praksa Bošnjaka.
Svejedno dobar je argument protiv Srba i Hrvata.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 04 Apr 2017, 07:56

Mutevelija wrote:Bošnjaci muslimani su se borili protiv Turaka koji su bili muslimani.

", pa neka i Bosnjaci koji su vezali Islam za sebe teze istom i neka podijele Bosnu upravo po tom " religijskom" kljucu."
Borio se kapetan Gradascevic nakon 400 godina uvlacenja u s.pak Turcima onih koji su danas falsifikovali srednjevijekovno Bosnjastvo pa su ga vezali za Islam.Ali su i tog Garadascevica izdali ovi kojima Bosna kao cjelovita drzava nije u petama, koji se laznim bosnjastvom bore samo za svoj kriminalni interes na 23% Bih.

TAkvu glupost o podjeli Bosne po religijskom kljucu mozes da napises samo ovdje, probaj da nastupis sa tom idejom na javnoj politickoj sceni, protjerali bi te odmah u napredni Afganistan. :D.

Strasno si odgovoran i pametan , pa imajuci u vidu da se Bosna geografski nalazi u Evropi, da ima tu lijepu sansu da se uklopi u zapadne ekonomsko drustveno politicke odnose, ti bi Bosnu da vezes za smrdljive Arape. :lupa

Jesi li svjestan da se takvim glupostima s.res na grobove stotina hiljada ljudi koji su poginuli u proslom ratu da bi Bosna opstala kao cjelovita drzava, ocito nisi.

" Religionauka" kao opcija nije problem, problem nastaje ako se ona natura ucenicima kao obavezna , jer nema niko pravo da nikome natura svoije vidjenje Boga, posebno ako je ono nastalo kao rezultat istorijskih politickih pritisaka a ne iskrenog stepena samosvijesti i znanja " vjernika" Mislim znaju jadnici ono sto im je receno da bi treebali da znaju a ne ono sto zaista ima smisla :lupa

JAko je mudro djecici od 7, 8 godina davati da uce kuranske textove pisane na arapskom jeziku, da djeca mehanicki bubaju iste,a da veze nemaju ni sta izgovaraju ni da kontaju smisao molitve, pa ce ih to mnogo prosvijetliti u zivotu.

Italija je skoro pa mono religijska " drzava" pa njihova religijska obiljezja po javnim ustanovama nisu rezultat " ku.cenja" i prkosa prema onim " drugima" sa ciljem stvaranja i regrutovanja stranackih vojnika, ali ni u Italiji " religionauka" nije obavezna u skolama, kao ni u jednoj drugoj normalnoj drzavi svijeta, osim ako se ne radi o obrazovnim ustanovama religijskog karaktera.

Da mi sutra neko moje dijete tjera da ide na religionauku, pa ubio bi ga.

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 23 times

Post by Nice try » 04 Apr 2017, 08:06

posmatrac wrote:
Nice try wrote:Da,malo je dva časa vjeronauka sedmično,treba barem osam časova,plus dodatna nastava ako neko želi,jel' :pusi
MA ja, da desnicari koji kontrolisu obrazovni sistem od malih nogu regrutuju svoje stranacke vojnike, treba kasnije i sve to pozaposljavati, a zaustvar dobijati glasove na izborima, dok generalno drzava propada :ok
Nemam šta da dodam :ok
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 04 Apr 2017, 08:13

Posmatrač....za sve na tu temu :ok

osnovna škola je obavezna, institucija sekularne države, institucija svih građana...religijska nastava to nije i to je kraj priče.
Izvan škole neka roditelji djecu upisuju i voze na informatiku, balet, vjeronauku, i tako dalje...sve prema afinitetima i sposobnostima :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe » 04 Apr 2017, 08:53

Vladimir RUS wrote:
Chloe wrote:
Vladimir RUS wrote:
Nema to veze s njim ... :zubi

Mislim da je to svagdje tako, samo što ne želim garantovati.
Ima ustanova gdje ljudi idu na džumu, al' u tom slučaju
nemaju pauze i na drugi način kompenzuju vrijeme u dogovoru sa poslodavcem.
Ima i iskorištavanja, neodgovornog ponašanja pojedinaca itd. al' tako se istinski vjernik ne ponaša prema radnom mjestu,
jer dovodi u pitanje vrijednost tog džumaja ... :cudi
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 04 Apr 2017, 08:55

storm wrote:Posmatrač....za sve na tu temu :ok

osnovna škola je obavezna, institucija sekularne države, institucija svih građana...religijska nastava to nije i to je kraj priče.
Izvan škole neka roditelji djecu upisuju i voze na informatiku, balet, vjeronauku, i tako dalje...sve prema afinitetima i sposobnostima :oo
:ok

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe » 04 Apr 2017, 09:29

Vjeronauk u Europi

AUSTRIJA

Vjeronauk u školama Austrije ima dugu tradiciju. Potpuno je bio ukinut tijekom nacističkog režima. Godine 1945. vjeronauk je vraćen u sve državne škole.
Vjeronauk je obvezan predmet u školi. Ostvaruje se dva sata tjedno tijekom školovanja. Roditelji djece mlađe od 14 godina mogu tražiti izuzeće od vjeronauka (7 %).
Dok je za djecu osnovne škole obvezan predmet, za srednjoškolce je vjeronauk u Austriji izboran predmet.
Osim vjeronauka u školama, u svim se austrijskim župama (crkvenim zajednicama) ostvaruje župna kateheza.

BELGIJA

U Belgiji postoje dvije vrste srednjih škola – državne i katoličke. Katoličke srednje škole pohađa oko 60 % mladih.
U katoličkim je školama vjeronauk obvezan (dva sata tjedno). U državnim školama učenici biraju između nastave religije (katoličke, protestantske, hebrejske ili islamske) ili nekonfesionalne etike.
Svrha je vjeronauka suočavanje mladih s istinskim životnim problemima, posebno s problemom smisla života. Vjeronauk želi potaknuti osloboditeljsko djelovanje u svijetu u duhu vjere.

FRANCUSKA

Francuska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja nema vjeronauk u školama (slično kao i nama susjedna Slovenija).
Odgovor na pitanje, zašto u Francuskoj nema vjeronauka u školama, nalazi se u prošlosti. Riječ je o događaju Francuske relovucije (18. st.) i odvajanju države od Crkve (religije).
Premda vjeronauk postoji samo u katoličkim školama, u državnim školama postoji jedan slobodan dan u tjednu (najčešće srijeda) za izvannastavne aktivnosti, među njima i vjeronauk (slobodan izbor).
Posljednjih desetak godina u Francuskoj se ozbiljno promišlja o uvođenju predmeta u sve škole koji bi sustavno obrađivao religiju i etiku u duhu dijaloga i tolerancije.

HRVATSKA

Vjeronauk ima dugu tradiciju u hrvatskim župama i školama. Znanstveno promišljanje o vjeronauku (studij katehetike) postoji još od 19. stoljeća. Hrvatski katehetičari (stručnjaci za vjeronauk) međunarodno su priznati.
Dolaskom komunizma u Hrvatsku i u cijelu Jugoslaviju 1945. godine, vjeronauk postaje neobvezan predmet, a 1953. potpuno se odstranjuje iz škola. Sav se vjeronauk odvijao samo u župama.
Pored otežavajućih uvjeta razvija se katehetska (vjeroučiteljska) djelatnost. Pišu se mnoge knjige, organiziraju seminari, osnivaju instituti (npr. poznati Katehetski institut za školovanje vjeroučitelja na Teologiji u Zagrebu).
1979. godine osnovana je katehetska radna ekipa “Symbolon”. Zaslužna je za nastanak izvornih hrvatskih katekizama i udžbenika za vjeronauk (“Pozvani na gozbu”, “Snagom Duha” i dr.). Pripremila je mnogo vrijednih pomagala za rad. Nakana je ostvarivanje kvalitetnog vjeronauka, stvaranje novog govora vjere...
Zahvaljujući demokratskim promjenama vjeronauk je šk. god. 1991./92. vraćen u hrvatske škole. Angažirani rad crkvenih katehetskih stručnjaka tijekom 20. stoljeća mnogo je pomogao kvalitetnom povratku vjeronauka.
Ugovorom Hrvatske i Vatikana predviđeno je da se vjeronauk izvodi u osnovnim i srednjim školama dva sata tjedno. Vjeronauk je izboran konfesionalan predmet. Razlikujemo katolički, evangelički, baptistički, pravoslavni, islamski vjeronauk. U srednjoj školi postoji vjeronauku alternativan predmet – etika. Učenicima je ostavljena sloboda izbora.

IRSKA

U osnovnoj i srednjoj školi postoji konfesionalni vjeronauk. Dio je redovite školske satnice. Crkvena vlast određuje sadržaje i programe predmeta.
Općinske škole moraju predvidjeti mjesto za kapelana koji će u školi obavljati vjerske obrede.

ITALIJA

Nakon II. svjetskog rata bilo je teško stanje za talijansku katehezu i vjeronauk. Postupno se ostvarivala katehetska obnova.
Danas u Italiji postoji veoma velik broj specijaliziranih časopisa za vjeronauk. U Italiji se nalaze poznati fakulteti za školovanje vjeroučitelja.
U svim talijanskim školama izvodi se katolički konfesionalni vjeronauk koji financira država. Moguće je tražiti izuzeće. Katolički vjeronauk mogu pohađati (ako žele) i učenici drugih vjeroispovijesti.

LITVA

Poput Hrvatske mladim stanovnicima Litve omogućeno je pohađanje konfesionalnog vjeronauka. To znači da mogu birati vjeronauk prema izboru, odnosno prema svojoj konfesiji (vjeroispovijesti).
Učenici u Litvi odlučuju između konfesionalnog vjeronauka (čak 9 mogućnosti – razne religije) i etike (model sličan Hrvatskom primjeru).

NJEMAČKA

U nacističkoj Njemačkoj (1939.-1945. god.) vjeronauk je odstranjen iz svih škola.
Nakon 1945. god. vjeronauk je vraćen u sve škole. Redovit je (obvezan) predmet uz mogućnost izuzeća.
Učenici u Njemačkoj vjeronauk mogu birati za završni maturalni rad.
Vjeroučitelj može predavati tek onda kada dobije mandat (ovlaštenje) u ime Crkve od mjesnog biskupa (kao i u Hrvatskoj).
Nekoć se vjeronauk više učio uvodeći u istine vjere, potom istražujući Bibliju, pa Crkvu... U današnjem vjeronauku u središtu su interesa pitanja mladih promatrana svjetlom vjere.

POLJSKA

Dolaskom komunizma u katoličku Poljsku 1945. god. vjeronauk je u školama postao najprije neobvezan, a zatim je 1952. god. ukinut. Nastojalo se oslabiti i crkvenu katehezu (vjeronauk u župi).
Cilj je kateheze odgojiti čestite Poljake i zrele kršćane. Vjera je uvijek bila dosta jaka. Još u doba komunizma više od 90 % srednjoškolaca pohađalo je župnu (crkvenu) katehezu.
Krajem godine 1989. demokratskim promjenama u Poljskoj vjeronauk je vraćen u sve poljske škole. Nije obvezan. Učenici koji žele mogu pohađati alternativni predmet – etiku.

PORTUGAL

Vjeronauk se u Portugalu izvodi u svim javnim školama jedan sat tjedno. Cilj je vjeronauka povezati vjeru i kulturu, vjeru i konkretan život.

ŠPANJOLSKA

Vjeronauk je u Španjolskoj redoviti i obvezni predmet za sve škole, ali ne i za sve učenike. Poštuje se vjerska sloboda i pravo na odabir.
Katolički vjeronauk je predmet kao i svi drugi. Održava se dva sata tjedno u osnovnoj i srednjoj školi. Katolički vjeronauk u Španjolskoj je temeljni školski predmet.
Vjeronauk u Španjolskoj je konfesionalni predmet što znači da je ponuđena mogućnost različitim religijama da sudjeluju u izvođenju predmeta. Za one učenike koji ne žele nastavu vjeronauka postoji mogućnost izuzeća.

ŠVEDSKA

Slično kao u Norveškoj, u Švedskoj je vjeronauk interkonfesionalan – uključuje općenito sve religije. Ne opredijeljuje se ni za jednu opciju. Riječ je o svojevrsnoj religijskoj kulturi. Predmet je obvezan za sve učenike.

UKRAJINA

U školi vjeronauk službeno nije dio školskog programa. Etika je obvezan predmet. Ipak, katolički se vjeronauk ostvaruje kao predmet gdje postoji suglasnost između svećenika (vjeroučitelja) i školskog ravnatelja.

VELIKA BRITANIJA

Vjeronauk u Velikoj Britaniji jest nekonfesionalan. Tzv. “religious education” neka je vrsta religiozne kulture. Obvezan je i redovni predmet.
Učenici nerijetko biraju religijsku kulturu kao nastavni predmet za državnu maturu (završni ispit).
Zanimljiva je praksa da svaki dan mnoge britanske škole radni dan počinju javnom molitvom u kojoj sudjeluju pripadnici različitih konfesija (religija).
Vjera ne bi trebala biti razlog mržnje, rušenja države, krađe, pljačke, ubijanja ... ja je ne poznajem kao takvu.

Ne znam o kakvom regrutovanju se ovdje piše. :grana

Pa kod nas i među babinama ima onih koji klanjaju svaki vakat i do vjere drže
više nego oni koji su npr. u SDA, ama ima vjernika u svim strankama ... :jonas

Ne znam :cudi zbunjena sam pisanjima i lajkovima na takve tekstove, ili je situacija u US kantonu drugačija nego u drugim dijelovima BiH,
ali definitivno stanje na trenu sigurno nije kako se ovdje iznosi.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 10 times

Post by Čupava » 04 Apr 2017, 09:43

Da li "treba" ili "ne treba" to bi trebala biti stvar licnog izbora.
.

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 04 Apr 2017, 13:22

U Sarajevu je npr. sagradjeno preko 100 dzamija od '95.

Kakvo ce objasnjenje reci roditelj djetetu na pitanje -sta je ovo ? neovisno je li roditelj vjernik ili ne .

Mislim da je pozeljno barem informativno djecu pripremiti -predociti im razlicite vjeronauke - bez ikakvih molitvi na casovima.

Kao sto bi na casu biologije -novo doba - bilo pozeljno pomenuti i homoseksualnost.

:kafa
Image

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 04 Apr 2017, 14:27

.sve totalitarne ideologije su negirale viru od fašizma do komunizma...

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 04 Apr 2017, 19:00

SPINERKA wrote:U Sarajevu je npr. sagradjeno preko 100 dzamija od '95.

Kakvo ce objasnjenje reci roditelj djetetu na pitanje -sta je ovo ? neovisno je li roditelj vjernik ili ne .

Mislim da je pozeljno barem informativno djecu pripremiti -predociti im razlicite vjeronauke - bez ikakvih molitvi na casovima.

Kao sto bi na casu biologije -novo doba - bilo pozeljno pomenuti i homoseksualnost.

:kafa
Istorija religija ok, i to obavezno da djeca nauce kakve su to kriminalne politicke organizacije, vjeronauka nikako , ko hoce da se " molitveno" edukuje eno mu Mekteba i krscanskih "vjerskih" skola, pa neka bude ovca ako misli da tako treba :ok

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 04 Apr 2017, 19:03

..piše u manifestu :zubi

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 04 Apr 2017, 19:08

Vjeronauku treba ili bojkotovati škole.
Bosanski jezik, Islamska vjeronauka bez toga dvoga neću da pričam.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 04 Apr 2017, 19:09

TAkvi poput tebe Mute izgleda da bojkotuju skole citav zivot :D.

Jest vala, Bosnjak koji prica bosanskim :plavi

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 04 Apr 2017, 19:10

dr laganini wrote:..piše u manifestu :zubi
O rusenju crkava i dzamija cemo naknadno :D.

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac » 04 Apr 2017, 19:13

Mutevelija wrote:Vjeronauku treba ili bojkotovati škole.
I ja bez matematike, fizike i informatike neću da pričam.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 04 Apr 2017, 19:14

Podrinjac wrote:
Mutevelija wrote:Vjeronauku treba ili bojkotovati škole.
I ja bez matematike, fizike i informatike neću da pričam.
Sta ce ti to, bolje od nekakvim Abu TAlibima uciti, kako su kamile cuvali u pustinji i imali pravo na 44545855 zena :D.

Post Reply

Return to “Religija”