Čega se sjećate iz Jugoslavije?

Moderator: Krokodil Behko

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Čega se sjećate iz Jugoslavije?

Post by posmatrac » 29 Nov 2016, 23:12

zloćko_tokmak wrote:
posmatrac wrote:Sjecam se da sam zivio u 25 vijeku, u odnosu na ovaj 12ti u koji smo potrcali da se vratimo.

Sjecam se da sam se u Dubrovniku, Ljubljani i Beogradu osjecao isto kao u SArajevu, da je sve to bila moja zemlja.
Sjecam se Muzickog tobogana, Nedeljnog ZAbavnika, sjecam se gostovanja Zvezde , Partizana, Hajduka i Dinama na Kosevu i na Grbavici, kada se trazila karta vise,ali je nikada nisam kupio, nego bi se uvijek prislepao nekom starijem covjeku, zamolivsi ga da me uvede.Sjecam se i da je Sunce nekako ljepse grijalio, nekakve plemenitije boje je emitovalo.
Sjecam se Olimpijskog SArajeva u bijelom, kada se citav svijet nasao tu, sjecam se stranaca, zastava, svecane atmosfere.
Sjecam se stalnih redovnih svecanosti i Osnovnoj skoli, kada je i dijete osjecalo da zivi u snaznoj pravnoj drzavi,a ne u ovom danasnjem pokusaju od drzave.
Jesi to ti Rade Šerbedžija odlučio doći na forum? :D.

ili si možda lažni posmatrač,iz Europe,možete li nam molim vas otvoriti... :ooo
Moguce da jesam, jos sad da vidim da ste krenuli u omlacivanje motke, pa da se miran vratim u Brisel :plavi
Ej Branka Branka... :aplauzz

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 30 Nov 2016, 00:50

Sheval wrote:
IM_ex wrote:
Sheval wrote:Suzana Mancic,Lepa Savic,Mira Furlan...
da dodam - Oliver Mlakar - Kvisko :zubi
Pa dje coru ubaci u ovo carstvo draga imex???
Pa, dragi moj Shevale, s oprostenjem, tu mu je mjesto, uz Suzanu, ruku pod ruku :hihi

khm, khm ...
Vecina nas se sjeca mnogo toga iz vremena Jugoslavije, neko ce se sjetiti neceg i ovdje spomenuti, neko drugi neceg drugog, te tako i nas podsjetiti i svojom dosjetkom u nama probuditi jos neko zaspalo sjecanje, ali, eto, na forumu smo, nemoguce je jednim javljanjem sjetiti se i navesti sve cega se sjecamo iz tog doba. Na forumu smo, ima se kad:D
Sjecanja iz djackih dana: ucionice zagrijavane lozenjem u peci na cvrsto gorivo (citaj ugalj), obaveza nosenja plavih mantila (kod nas se zvalo kecelje), obaveza nosenja crnog jednodijelnog,, elasticnog ali sastavno totalno nezdravog "triko-a" na casu fiskulture (fizickog), sjecam se vaznosti pionirske zakletve i cvrkutanja uglas:
"Crvenu maramu nosicu ja
I bijelu kapicu, tra-la-la-la.
Crvena zvjezdica na kapi sja
O vratu marama, tra-la-la-la"
Zatim, sedmodnevnih ekskurzija u danas susjedne nam zemlje, pa euforije uoci Dana mladosti i pracenja toka svecanog nosenja Stafete mladosti.

To su bila vremena crno-bijelih tv prijemnika, vremena sa samo dva (2) tv kanala (programa). Sad ne znam bas tacno, ali, mislim da se program emitovao samo do ponoci, onda uslijedi za uho uzasan ton dok na ekranu nervira tzv. "snijeg" (vidjeti na 3.25 https://www.youtube.com/watch?v=n_3AIgjckKY) Ni danas mi nije jasna tadasnja programska politika gdje je skoro pa nemoguce bilo vidjeti popularne pjevace :123 Kako li su oni tada prosperirali, kako li se doznavalo da su omiljeni nam pjevaci izdali "novu plocu", ostaje misterija. Kasnije je bilo nesto bolje, nesto tipa "Nova ploca! Nova ploca", bjese li to "Jugoton" (?), mslm. dosadan "glas", kao paciji, kako li. Nakon rata, pogotovo pojavom interneta, postalo nam je dostupno more odlicnih, starijeg datuma nastalih pjesama i spotova, za koje ranije nismo ni mogli znati.

Kriza nabavke Jeans proizvoda; po kvalitetnije farmerke se islo u Italiju (Trst), kasnije i u Tursku (u Istanbul i ne samo u nabavku farmerki), dok su se po nasim pijacama kao najaktuelnije nudile "Pistoljke" :hihi
U Austriju se dolazilo u snabdijevanje kafom (malo za sebe, malo vise za prodat' - sverckomerc na malo)

Bjese vrijeme radnickih odmaralista - e, ne znam da li takvo sto i danas postoji

ma bIzi tam', k vragu i ova tema ...
E sad necu ni kako ja hocu

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 30 Nov 2016, 01:03

sjećam se da su se kišobrani popravljali :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 30 Nov 2016, 01:36

IM_ex wrote:
Sheval wrote:
IM_ex wrote:
Sheval wrote:Suzana Mancic,Lepa Savic,Mira Furlan...
da dodam - Oliver Mlakar - Kvisko :zubi
Pa dje coru ubaci u ovo carstvo draga imex???
Pa, dragi moj Shevale, s oprostenjem, tu mu je mjesto, uz Suzanu, ruku pod ruku :hihi

khm, khm ...

To su bila vremena crno-bijelih tv prijemnika, vremena sa samo dva (2) tv kanala (programa). Sad ne znam bas tacno, ali, mislim da se program emitovao samo do ponoci, onda uslijedi za uho uzasan ton dok na ekranu nervira tzv. "snijeg" (vidjeti na 3.25 https://www.youtube.com/watch?v=n_3AIgjckKY) Ni danas mi nije jasna tadasnja programska politika gdje je skoro pa nemoguce bilo vidjeti popularne pjevace :123 Kako li su oni tada prosperirali, kako li se doznavalo da su omiljeni nam pjevaci izdali "novu plocu", ostaje misterija. Kasnije je bilo nesto bolje, nesto tipa "Nova ploca! Nova ploca", bjese li to "Jugoton" (?), mslm. dosadan "glas", kao paciji, kako li. Nakon rata, pogotovo pojavom interneta, postalo nam je dostupno more odlicnih, starijeg datuma nastalih pjesama i spotova, za koje ranije nismo ni mogli znati.

ma bIzi tam', k vragu i ova tema ...
Do duse u demokratskim kapitalistickim zapadnim drzavama su se televizori u boji pojavili jos u 19 vijeku, samo eto kod nas u Jugi 100 godina poslije :zubi O Internetu da ne pricam, on se na zapadu pojavio jos u vrijeme Napoleona Bonaparte :ok
DAnas imamo 100inu kanala, djeca od 10 godina nosaju mobitele, ali je samo u Bih oko 48% nezaposlenih, 60% ljudi koji zive na granici siromastva, nema vise besplatnog lijecenja, besplatnih stanova, besplatnog obrazovanja, ne mogu ljudi da ukopaju svoje roditelje(bas neki dan citah) ako nemaju 2000 km u dzepu itd

Bila 2 kanala, ali dobrog odabranog programa preko kojeg se omladina vise edukovala, neko danasnja djeca sa raznim rijalitijima koji se emituju na svakom drugom kanalu, u kojem mogu da se dive raznim Bosansko Srbijanskim prostitutkama i da uzore nalaze u Kristijanu Golubovicu i slicnim moralnim vertikalama.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 30 Nov 2016, 01:47

Malo bih volio da mi pojasnite tu silnu "besplatnost" iz SFRJ
nikako mi ne ide kalkukacija....ono besplatan stan :sok
Školstvo i zdravstvo u redu (a i tu se pokriva u civilizaciji sa osiguranjem) ...to je od državng interesa i država ulaže u svoje stanovništvo (naravno kad se prvo naplati od istoga....stoga je ono besplatno najveća nebuloza, koja se da pročitati)
Opravdavati današnje stanje te potezati paralelu uz konstantaciju kako je SFRJ bila uspješna je isto presmiješno....ono je bila provala od države u ono vrijeme ai ovo su sad provalice od država. I ne izgleda da će ikad biti bolje....to je tako.
To što su opet idioti na vlasti je i zasluga SFRJ...
Nikad to neće biti Njemačka, koju možeš spaliti do temelja i nakon par godina opet fura...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by IM_ex » 30 Nov 2016, 02:01

@posmatrac
Lijepo bih te zamolila da ubuduce (ovaj put je vec kasno) moje komentare poput ovog iznad postedis sarkazma!
Nisam nikad isticala zapad kao napredniji, to nisam ucinila ni ovdje - jednostavno sam navela sta mi je prolazilo mislima, a sto jeste odraz iz vremena Jugoslavije
Ne znam sto si se navio, ohladi, covjece!
Osjecam ja po cemu smo razliciti, ti spadas u jugonostalgicare, dok ja ne.
I ovdje ce se zavrsiti nas dijalog vezan za tu temu, koju takvim nastupom naginjes u krivi smjer.
Svasta.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 30 Nov 2016, 02:10

storm wrote:Malo bih volio da mi pojasnite tu silnu "besplatnost" iz SFRJ
nikako mi ne ide kalkukacija....ono besplatan stan :sok
Školstvo i zdravstvo u redu (a i tu se pokriva u civilizaciji sa osiguranjem) ...to je od državng interesa i država ulaže u svoje stanovništvo (naravno kad se prvo naplati od istoga....stoga je ono besplatno najveća nebuloza, koja se da pročitati)
Opravdavati današnje stanje te potezati paralelu uz konstantaciju kako je SFRJ bila uspješna je isto presmiješno....ono je bila provala od države u ono vrijeme ai ovo su sad provalice od država. I ne izgleda da će ikad biti bolje....to je tako.
To što su opet idioti na vlasti je i zasluga SFRJ...
Nikad to neće biti Njemačka, koju možeš spaliti do temelja i nakon par godina opet fura...
KAko mozes porediti Jugoslaviju u kojoj je bilo oko 5% nezaposlenih(nije radio samo onaj ko nije zelio),a postojala je i socijalna pomoc, danas mozes da umres na ulici od gladi niko se nece okrenuti za tobom, sa Bosnom u kojoj se u ovih 25 godina nakon rata 1 km nije ulozila u priovredu, u proizvodnju,a Juga je vec 60 godina imala najvecu privrednu expanziju u Evropi, Kras, Pionir, TAm, TAs, Unis, Zora, Tomos, Rog,Kras, ZAstava, Zrak, Bagat i jos 1000 privrednih giganata.
Sta nije jasno u vezi dodjeljivanja stanova, pa sve je bilo drustvena svojimna, dodjes u firmi na red i po zakonu dobijes stan, koji placa Firma umjesto tebe.
To sto su sada idioti na vlasti je zaluga umne ogranicenosti naroda, jer je narod sada sebe doveo u situaciju da sam bira vlast, zivimo ko fol u nekakvoj demokratiji, ne dolaze politicari revolucijom na celo drzave, nego demokratski izborima.
Logicno da ne mozemo biti Njemacka posto se razni Hitleri i Gerinzi u 2 svjetskom ratu toliko napljackali (to je uvijek idejna vodilja desnice, samo pljacka)pa bez obzira sto je citan nacisticki vrh Njemacke pobijen, opljackano bogatstvo je ostalo u njihovim rukama.SAveznici kada su ih bombardovali, nisu im gadjali puteve, kao da su vec tada planirali u Vasignotnu da ce im Njemacka biti jednoga dana najveci Evropski saveznik, tj produzena ruka, preko koje upravljaju Evropom.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 30 Nov 2016, 02:13

IM_ex wrote:@posmatrac
Lijepo bih te zamolila da ubuduce (ovaj put je vec kasno) moje komentare poput ovog iznad postedis sarkazma!
Nisam nikad isticala zapad kao napredniji, to nisam ucinila ni ovdje - jednostavno sam navela sta mi je prolazilo mislima, a sto jeste odraz iz vremena Jugoslavije
Ne znam sto si se navio, ohladi, covjece!
Osjecam ja po cemu smo razliciti, ti spadas u jugonostalgicare, dok ja ne.
I ovdje ce se zavrsiti nas dijalog vezan za tu temu, koju takvim nastupom naginjes u krivi smjer.
Svasta.
Ne radi se ovdje o tome ko je Jugonostalgicar a ko nije, nego o iznosenju apsurdnih stvari koje pocrtavas, pa covjek ne moze da odoli a da ne bude sakastican.Cuj imali crno bijeli televizor, ma zamisli :plavi

Jugonostalgiari najcesce nisu samo oni kojima je zadnji rat bio brat, koji su debelo iskoristili dolazak laznih vrijednosti na ove prostore.
Zavrsavamo razgovor.

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by IM_ex » 30 Nov 2016, 02:23

posmatrac wrote: Ne radi se ovdje o tome ko je Jugonostalgicar a ko nije, nego o iznosenju apsurdnih stvari koje pocrtavas, pa covjek ne moze da odoli a da ne bude sakastican.
Cuj imali crno bijeli televizor, ma zamisli :plavi
Krajnje si drzak lik. Citaj kako sam rekla
To su bila vremena crno-bijelih tv prijemnika
(Ili nisu?), bez nipodastavanja, ako si u stanju zapaziti.
btw.
do duse
se ne pise odvojeno i sad zavrsavamo!

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 30 Nov 2016, 15:27

A baš sam se pitao kako zvuči IM_ex kad se naljuti. :D.
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40550 times
Been thanked: 26874 times

Post by Rum » 30 Nov 2016, 15:50

Image
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 30 Nov 2016, 16:04

Trokolice, fasunge, nestasica, izvidjaca, ferijalnih saveza, gorana...

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40550 times
Been thanked: 26874 times

Post by Rum » 30 Nov 2016, 16:19

Image kada su me sunetili dobio ovu tada jako jaku novcanicu , Titovka burazeru dao sam komad cune za nju ali vrijedilo je :djed EJ imam Titovku
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by IM_ex » 30 Nov 2016, 23:31

Bla wrote:sjećam se da su se kišobrani popravljali :oo
O_o, ovim si ubo u sridu :respekt

Bla wrote:A baš sam se pitao kako zvuči IM_ex kad se naljuti. :D.
:oo

onn:
Cvjetao je kupoprodajni sverc Deutsche Mark, jagma najcesce za ove novcanice Image :oo

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1482 times
Been thanked: 1395 times

Post by Tokmak » 01 Dec 2016, 00:05

radio-prijenosa utakmica nedjeljom...
Pogledaj u nebo majko, evo sinova...

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 24 times

Post by Vjetar » 01 Dec 2016, 00:17

Somuna sa eurokremom u ćevabdžinicama

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 01 Dec 2016, 00:22

pa to i sad u Mrkvi ima, doduše s lažnom Nutelom.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23363 times
Been thanked: 6160 times

Post by Veca » 01 Dec 2016, 09:06

...svega! ...lijep je to zivot bio! :djed
...jucer mi je iz Engleske stiglo,par Titinih slika :srce ...ovih cu dana sici u grad da kupim lijep,odgovarajuci,ram! ...TITO ce na zid! ...sve dok ne umrem! :djed
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 01 Dec 2016, 23:53

Bile one šibice parafinke, ispod nasurfana prigodna slika,
parafinke.jpg
pa su obično dolazile s nekakvim slikama, poput markica, samo malo većim, koje su se mogle potopiti u vodu ili uz pomoć vodene pare (meni ovu drugu varijantu nisu dali da se ne opržim) i odlijepiti sa kutijice.
E sjećam se da je izlazila nekakva serija samo s raznim vrstama ptica, pa sam ja to kao skupljao, a od samih parafinki i malo alu papira iz cigareta su se opet mogle praviti zgodne raketice. E ovaj dio mi je apsurdan, jer mi niko nije branio da pravim raketice, i palim okolo, a kao na čajnik ću se opržiti. :lupa

I kad sam već kod šibica, kao djeca smo imali one startne pištolje, popularne plašljivce (mada smo ih dugo vremena zvali prašljivci dok nas neko nije ispravio). Uobičajeno su bili kao revolveri, ali je buraz imao mali sa šaržerom.
Kasnije varijante su dolazile sa navarenim komadom željeza na unutrašnjoj strani cijevi tako da se spriječi zloupotreba. Mi smo imali neke stare varijante čija je cijev bila normalna, pa se onda moglo u praznu čahuru nagurati ja mislim 4 palidrvceta, i tako dobijeni "projektil" ubaciti u onu cijev. Te kad se ispuca, isti zapaljen odleti iz pištolja/revolvera. Pa je u noćnim satima služilo kao neki jadni vatromet, a po danu za paljenje suhe trave po livadama. :D.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

toxic
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by toxic » 02 Dec 2016, 03:04

Veca wrote:...svega! ...lijep je to zivot bio! :djed
...jucer mi je iz Engleske stiglo,par Titinih slika :srce ...ovih cu dana sici u grad da kupim lijep,odgovarajuci,ram! ...TITO ce na zid! ...sve dok ne umrem! :djed
Dobra si :D
Meni stoji na polici
𝗪𝗲'𝗿𝗲 𝗔𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗲

Post Reply

Return to “Jugonostalgija”