Sheval wrote:IM_ex wrote:Sheval wrote:Suzana Mancic,Lepa Savic,Mira Furlan...
da dodam - Oliver Mlakar - Kvisko

Pa dje coru ubaci u ovo carstvo draga imex???
Pa, dragi moj Shevale, s oprostenjem, tu mu je mjesto, uz Suzanu, ruku pod ruku
khm, khm ...
Vecina nas se sjeca mnogo toga iz vremena Jugoslavije, neko ce se sjetiti neceg i ovdje spomenuti, neko drugi neceg drugog, te tako i nas podsjetiti i svojom dosjetkom u nama probuditi jos neko zaspalo sjecanje, ali, eto, na forumu smo, nemoguce je jednim javljanjem sjetiti se i navesti sve cega se sjecamo iz tog doba. Na forumu smo, ima se kad:D
Sjecanja iz djackih dana: ucionice zagrijavane lozenjem u peci na cvrsto gorivo (citaj ugalj), obaveza nosenja plavih mantila (kod nas se zvalo kecelje), obaveza nosenja crnog jednodijelnog,, elasticnog ali sastavno totalno nezdravog "triko-a" na casu fiskulture (fizickog), sjecam se vaznosti pionirske zakletve i cvrkutanja uglas:
"Crvenu maramu nosicu ja
I bijelu kapicu, tra-la-la-la.
Crvena zvjezdica na kapi sja
O vratu marama, tra-la-la-la"
Zatim, sedmodnevnih ekskurzija u danas susjedne nam zemlje, pa euforije uoci Dana mladosti i pracenja toka svecanog nosenja Stafete mladosti.
To su bila vremena crno-bijelih tv prijemnika, vremena sa samo dva (2) tv kanala (programa). Sad ne znam bas tacno, ali, mislim da se program emitovao samo do ponoci, onda uslijedi za uho uzasan ton dok na ekranu nervira tzv. "snijeg" (vidjeti na 3.25
https://www.youtube.com/watch?v=n_3AIgjckKY) Ni danas mi nije jasna tadasnja programska politika gdje je skoro pa nemoguce bilo vidjeti popularne pjevace

Kako li su oni tada prosperirali, kako li se doznavalo da su omiljeni nam pjevaci izdali "novu plocu", ostaje misterija. Kasnije je bilo nesto bolje, nesto tipa "Nova ploca! Nova ploca", bjese li to "Jugoton" (?), mslm. dosadan "glas", kao paciji, kako li. Nakon rata, pogotovo pojavom interneta, postalo nam je dostupno more odlicnih, starijeg datuma nastalih pjesama i spotova, za koje ranije nismo ni mogli znati.
Kriza nabavke Jeans proizvoda; po kvalitetnije farmerke se islo u Italiju (Trst), kasnije i u Tursku (u Istanbul i ne samo u nabavku farmerki), dok su se po nasim pijacama kao najaktuelnije nudile "Pistoljke"
U Austriju se dolazilo u snabdijevanje kafom (malo za sebe, malo vise za prodat' - sverckomerc na malo)
Bjese vrijeme radnickih odmaralista - e, ne znam da li takvo sto i danas postoji
ma bIzi tam', k vragu i ova tema ...