ZnamChloe wrote: 03 Apr 2019, 07:18Znaš da je to totalno pogrešno?Mutevelija wrote: 02 Apr 2019, 22:22 Nisam ja takav katil
Sve ga prepadam ako, ne budes sluso ic ces u skolu![]()
![]()
Reforma obrazovanja
Moderator: Krokodil Behko
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1647 times
- Been thanked: 3093 times
- Status: Offline
Re: Sve češće inicijative za vraćanje osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja u FBiH
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3484 times
Nemoj više ako voliš to dijete....
- Mutevelija
- Selonačelnik

De I mene su
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Chloe
- Žena za sva vremena

Dijete plašiti školom, doktorom, stomatologom je lako... Zabava koja nerijetko ima posljedice.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Pa nisam slago, mada sam to cinio kad nije ni znao sta je skolasa 3 4 godine I onda on vristi kaze necuu, u skolu ic necu (ne zna sta je, isti efekst bi bio da sam reko ici ces na njivu) a bitno je da kontrira neecuChloe wrote: 03 Apr 2019, 17:04Dijete plašiti školom, doktorom, stomatologom je lako... Zabava koja nerijetko ima posljedice.i mene, šta se petljam....
![]()
Bude smijesno, znam zao sam
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- shark-attack
- Inventar foruma

- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 403 times
Jes, a kasnije si mu "spominjao" uciteljicuMutevelija wrote: 03 Apr 2019, 17:06Pa nisam slago, mada sam to cinio kad nije ni znao sta je skolasa 3 4 godine I onda on vristi kaze necuu, u skolu ic necu (ne zna sta je, isti efekst bi bio da sam reko ici ces na njivu) a bitno je da kontrira neecuChloe wrote: 03 Apr 2019, 17:04
Dijete plašiti školom, doktorom, stomatologom je lako... Zabava koja nerijetko ima posljedice.i mene, šta se petljam....
![]()
KIAORA
- Chloe
- Žena za sva vremena

Ne bih rekla da si zao. Rade to i roditelji ...Mutevelija wrote: 03 Apr 2019, 17:06Pa nisam slago, mada sam to cinio kad nije ni znao sta je skolasa 3 4 godine I onda on vristi kaze necuu, u skolu ic necu (ne zna sta je, isti efekst bi bio da sam reko ici ces na njivu) a bitno je da kontrira neecuChloe wrote: 03 Apr 2019, 17:04
Dijete plašiti školom, doktorom, stomatologom je lako... Zabava koja nerijetko ima posljedice.i mene, šta se petljam....
![]()
Zavisi od djeteta do djeteta.ina wrote: 03 Apr 2019, 11:34 Zar im zadacu ne daju pismenim putem? Sta znam u svesku, dnevnik ili virtualni ako papirni ne ide vise.
Cvrle, na pravi nacin za njihovu doba (ako se pronadje izmedju skole i roditelja) shvate i obavezu.
Dug je to cilim...
Malo sam preletjela, nemam vremana da sve pažljivo pročitam, ali samo da kažem što se tiče tog polaska u školu.
Kod nas je, dakle HNK,ne znam da li je isto i u drugim kantonima, ali ne mora se dijete upisati ranije.Po tri generacije budu u svakom razredu.Dakle, sve je do volje roditelja.Većina razmišlja,aha devetogodišnje je,moram ranije upisati da ne bi krenulo u srednju sa 16 godina ili nešto slično.Ima i drugih razloga.
Na primjer, ja sam upisala dijete od pet godina i par mjeseci.
Išla sam pitati pedagogicu da li se može upisati jer nije imala dovoljno godina,a ona je rekla da će moći ako prođe testove.To je bilo to.Niko me nije tjerao, uradila sam to jer sam vidjela da je dijete zrelo, znala je već i čitati i pisati, pomalo računati, opšte znanje zadovoljavajuće, mislim nije da je moralo to znati za upis već sam osjećala da je dijete spremno za školu.Zatim zbog još jednog razloga,a to je nedostatak društva.Bila je većinom samo sa mnom i sa sestrama, nedostajalo joj je druženje sa vršnjacima.
Također razumijem i roditelje koji kasnije upišu dijete, od šest i sedam godina.
A što se tiče toga, neka se igra još, malo je.Pa i kad krene u školu, bar prva dva razreda obaveze su minimalne.Zaista ima vremena za sve.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Dijete treba upisati u školu prije rođenja.
Tako je u Kanadi ako hoćeš ugrabiti neku privatnu školu.
U stomaku ga učiti slova i tablicu množenja.
Možda i poneku lektiru da pročita.
Tako je u Kanadi ako hoćeš ugrabiti neku privatnu školu.
U stomaku ga učiti slova i tablicu množenja.
Možda i poneku lektiru da pročita.
. . . . . . . . .
U skolama i na fakultetima ljude se uglavnom uci da budu ovce i da se ponasaju kao ovce. Cijeli taj sistem meni se ne svidja i ja bih sve promijenila. Kao prvo previse covjek provede vremena tamo, bukvalno cijelu mladost dok dobijes sve te diplome. Uce nas da se pokoravamo na neki nacin, da ne mislimo svojom glavom, da smo podredjenii, da ustajemo kada oni ulaze, da smo glupi ako ne razumjemo neki predmet i imamo lose ocjene iz tog predmeta. Covjek u skoli se vise razvija kao ovca a najmanje kao covjek.
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
ja sam malog od komsije rasplako kad sam mu reko da spajddermen ne postoji a on ga bas volio haha jedva sam ga smirio poslijeMutevelija wrote: 03 Apr 2019, 17:06Pa nisam slago, mada sam to cinio kad nije ni znao sta je skolasa 3 4 godine I onda on vristi kaze necuu, u skolu ic necu (ne zna sta je, isti efekst bi bio da sam reko ici ces na njivu) a bitno je da kontrira neecuChloe wrote: 03 Apr 2019, 17:04
![]()
🐽
I uglavnom ono sto ti je stvarno vazno o zivotu da znas, o poslu, o ljudima, o tome kako svijet funkcionira neces nauciti tamo nego kasnije kroz zivot ako si sposoban vise da mislis svojom glavom i da se snadjes u cijeloj toj zbrci. Nekome je cilj da od covjeka napravi masinu kojom je lako vladati i takav svijet i imamo.
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
mala da nisi sinoc gledala fight clubMerlin246 wrote: 04 Apr 2019, 09:37 I uglavnom ono sto ti je stvarno vazno o zivotu da znas, o poslu, o ljudima, o tome kako svijet funkcionira neces nauciti tamo nego kasnije kroz zivot ako si sposoban vise da mislis svojom glavom i da se snadjes u cijeloj toj zbrci. Nekome je cilj da od covjeka napravi masinu kojom je lako vladati i takav svijet i imamo.
🐽
NisamHannibal wrote: 04 Apr 2019, 09:39mala da nisi sinoc gledala fight clubMerlin246 wrote: 04 Apr 2019, 09:37 I uglavnom ono sto ti je stvarno vazno o zivotu da znas, o poslu, o ljudima, o tome kako svijet funkcionira neces nauciti tamo nego kasnije kroz zivot ako si sposoban vise da mislis svojom glavom i da se snadjes u cijeloj toj zbrci. Nekome je cilj da od covjeka napravi masinu kojom je lako vladati i takav svijet i imamo.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
kasno je sad da se buniš
odškolovana si i u mašini
odškolovana si i u mašini
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
Pa u tome je stvar Bla. Kad skontas vec si u banani

Al ne stvarno... ides do 30. u skolu, ucis nesto vazno kofol. Poslije se zaposlis u nekoj firmi. Radis svaki dan do 4. Dodjes kuci malo vidis djecu zenu okupas se jedes i u krevet. Nemas ti kad razmisljaati opce ni o cemu jer valja ti sutra opet u 6 ustati na posao. I jednog dana probudis se 50 ti godina. Zivot proletio jbt a ti ne znas ni kad je poceo 
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
još koja godina pa ću da se probudim 
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
I eto nek se bar vrati to osmogodisnje skolovanje. Nek se skrate muke djeci bar za jednu godinu kad vec mora tako. A ne ono jadno u pelenama jos i op u klupu skosku. I sta ce dijete jedva ceka da dodje kuci da izadje van igrati se s djecom u pjesku, razmislja o najboljem mjestu gdje bi se mogao skriti iduci put kad budu igrali sakrive u selu. Sto je skroz prirodno. Njemu je neprirodno da svako malo slusa zvono, da ima 15 minuta samo pauze da jede i da odmori. Da se ustaje kad god udje u ucionicu neki ucitelj zato jer je on ucitelj. Da dobije 1 zato jer mu ne ide dobro crtanje. I naravno da ce plakati kad pomisli da sutra opet mora na to isto mjesto. Pa tko ne bi plakao.
Prisiljen si da budes tu gdje jesi i da glumis da ti je matematika vazna i zanimljiva jer to moras savladati.
Jednostavno tako je. Nemas pravo da biras hoces li ti ici u skolu. Ali imas pravo da se sa 30 godina izjasnis kao muskarac iako si zensko i medju nogama nemas muski spolni organ nego nesto drugo. Mislim nek mi netko objasni u cemu je razlika? Po kojoj osnovi imas pravo da budes musko ako si zensko a nemas pravo da ne ides u skolu?
Jednostavno tako je. Nemas pravo da biras hoces li ti ici u skolu. Ali imas pravo da se sa 30 godina izjasnis kao muskarac iako si zensko i medju nogama nemas muski spolni organ nego nesto drugo. Mislim nek mi netko objasni u cemu je razlika? Po kojoj osnovi imas pravo da budes musko ako si zensko a nemas pravo da ne ides u skolu?