Njega lica

Savjeti kako da izgledamo ljepše :)
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2798 times
Been thanked: 5032 times
Status: Offline

Re: Njega lica

Post by Nora Ibsenova »

Skin wrote: 16 Dec 2020, 19:24 noro, kod tebe su ti proizvodi svi bas prava hemija. OK, bukvalno sve je hemija ako cemo biti dubokoumni :D. ali kad sam vidjela da stavljas na lice sve te "formule", malo sta organsko i biljke kakve, trave - htjela sam te pitati zasto? moras li to? ti imas 25 godina, steti li to tako mladoj kozi?
Pa nije hemija.
Evo Lactic acid je organskog porijekla. Izvučena kiselina iz mlijeka.
Azelaic acid također organskog porijekla, kiselina koje sa nalazi u žitaricama.
Vitamin C ili askorbinska kiselina je isto tako organska materija, najzastupljeniji antioksidant u našoj koži.
Cink je također organska materija.
Niacinamid ili vitamin B3 također.

Tako da .. šta podrazumijevaš pod "hemija"?

Ono što je prirodno ne znači nužno i dobro. Ustvari, vrlo je mali broj "prirodnih" stvari koje su dobre za kožu jer su preveliki iritansi. Pričali smo ranije o tome. Naprimjer dr. Pasha prirodni sapun sa ekstarktom lavande. A lavanda je poznata kao jedan od najčešćih iritanasa osjetljive i problematične kože.

Ne razumijem čemu stigmatizacija "hemije" ako je naučno dokaazano kroz dugogodišnje studije da ne da šteti koži, nego joj pomaže, koristi, poboljšava njena svojstva, izgled, elastičnost, durabilnost ...
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2945 times
Been thanked: 3334 times

Post by Skin »

hm, OK. bas cu pogledati malo vise o tome. znam na sta mislis, to su te neke zablude oko kozmetike.
ali onako iz iskustva, do prije par godina ja nisam stavila neku ozbiljniju skincare kremu na lice, neku koju preporuci strucna osoba na tretmanu u kozmetickom salonu ili dermatolog kad odes na pregled. to su super kreme, nisu pre-agresivne za lice, tako ih barem reklamiraju i medju tim brendovima dosta su dobro ocijenjene od zena koje imaju normalnu a ne problematicnu kozu. prva 3 dana kad sam to pocela primjenjivati, tu rutinu, kako mi je objasnila - peckalo me po licu, reakcija koze na to jednostavno. a rekla mi je da ce se to desiti, ali eto treba da se naviknes. a nikad me nista nije peckalo od neke prirodne kreme. ni od kokosovog ulja :D. one stvarno djeluju i koza super izgleda, dobije neki sjaj super, ali i bez toga mi je koza cista. i to mi se cini da je to vise zbog zdravije prehrane i stila zivota, nego zbog krema.
tako da mislim onako laicki, da ima neke razlike ipak... ali ne poznajem te sastave tako dobro, pa da ne lupetam.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Skin wrote: 16 Dec 2020, 19:45 hm, OK. bas cu pogledati malo vise o tome. znam na sta mislis, to su te neke zablude oko kozmetike.
ali onako iz iskustva, do prije par godina ja nisam stavila neku ozbiljniju skincare kremu na lice, neku koju preporuci strucna osoba na tretmanu u kozmetickom salonu ili dermatolog kad odes na pregled. to su super kreme, nisu pre-agresivne za lice, tako ih barem reklamiraju i medju tim brendovima dosta su dobro ocijenjene od zena koje imaju normalnu a ne problematicnu kozu. prva 3 dana kad sam to pocela primjenjivati, tu rutinu, kako mi je objasnila - peckalo me po licu, reakcija koze na to jednostavno. a rekla mi je da ce se to desiti, ali eto treba da se naviknes. a nikad me nista nije peckalo od neke prirodne kreme. ni od kokosovog ulja :D. one stvarno djeluju i koza super izgleda, dobije neki sjaj super, ali i bez toga mi je koza cista. i to mi se cini da je to vise zbog zdravije prehrane i stila zivota, nego zbog krema.
tako da mislim onako laicki, da ima neke razlike ipak... ali ne poznajem te sastave tako dobro, pa da ne lupetam.
A vidiš, kokos je užasan za kožu lica, komedogen, prevelike su mu molekule, ne može da prodre u dublje strukture kože, samo začepljuje pore i doslovno ništa ne radi osim što dadne sjaj koži. A ništa ne radi jer jednostavno ne može.

Obično ljudi koji imaju normalnu kožu lica i koriste običnu Nivea kremu čitav život ne znaju i ne interesuju se previše dalje od toga jer im ne treba. Znaju da je prirodno dobro, da je "hemija" loša i to je to.

To je blagoslov, ali neko ko ima bilo kakvo stanje kože, seboreični dermatitis, rozaceju, ekceme, narušenu barijeru kože, atopični dermatitis, i brojne druge probleme, jednostavno nema taj "luksuz" da bude neupućen i u zabludi.

Ono što si ti nazvala "formulama" i hemijom je doslovno 5 sastojaka "razmućenih" neki u vodi neki u prirodnom ulju pogodnom za kožu. Znači 7 sastojaka. Što je daleko manje od bilo koje "obične" kreme za lice. Samo što ja tačno znam šta stavljam na lice i zašto baš to stavljam, a ne mislim da stavljam običnu kremu (što je u drogerijskom značenju samo voda + glicerin + shea puter + konzervansi + parabeni + parfemi , a ova posljednja tri osim što ništa ne rade za kožu, mogu samo da je iziritiraju.

:D.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Mada ja tebe skroz razumijem. Pa moja prijateljica misli da je super dobro da povremeno izriba lice pastom od sode bikarbone :D.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

jah :D. nista hvala, ovo je edukativno bilo. :ok
malo cu se udubiti u tematiku.

normalno da se mora biti upucen ako imas probleme sa kozom, ali i bez toga, treba biti upucen - jer stavljamo kozmetiku na lice i onako, i ako nemamo neke probleme...

jel u "tvojim" kremama nema konzervansa, parabena, ni parfema - a ima vode, glicerina, shea putera i jos nekih 5 sastojaka?
ona neutrogena hydroboost gel krema tako dobra, bas fino hidrira, a nema mirisa uopste.

ne znam zasto bi neko ribao lice pastom od sode bikarbone, jel da ga izbijeli haha...svasta.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Skin wrote: 16 Dec 2020, 20:07 jah :D. nista hvala, ovo je edukativno bilo. :ok
malo cu se udubiti u tematiku.

normalno da se mora biti upucen ako imas probleme sa kozom, ali i bez toga, treba biti upucen - jer stavljamo kozmetiku na lice i onako, i ako nemamo neke probleme...

jel u "tvojim" kremama nema konzervansa, parabena, ni parfema - a ima vode, glicerina, shea putera i jos nekih 5 sastojaka?
ona neutrogena hydroboost gel krema tako dobra, bas fino hidrira, a nema mirisa uopste.

ne znam zasto bi neko ribao lice pastom od sode bikarbone, jel da ga izbijeli haha...svasta.
Izvini, ja sam mislila da pod "formulama" misliš na ono što sam stavila da mi je stiglo iz Ordinarya. U onim proizvodima nema ništa osim ono što piše da ima. Dakle ako ti treba vitamin C - dobila si samo to suspendovano u medij u kojem je on stabilan. Bez parfema, parabena i konzervanasa. Tako plaćaš samo sastojak koji ti je potreban koži, bez da kupiš recimo kremu sa vitaminom C a ona ima najmanje tog sastojka, a more ostalih sastojaka koji služe većinom kao "filleri", to jest da dadnu na volumenu.

A što se tiče krema za lice, trenutno ne koristim nikakvu kremu za lice osim seruma sa hijaluronskom kiselinom i pantenol kreme.
Čekam ovaj popust 25. na Avene pa ću kupit kremu za lice. Potrošila sam Avene tolerance ali nisam bila nešto pretjerano zadovoljna sa njom pa je neću opet kupit.

Obično gledam da sva preparativna kozmetika koju stavljam na lice bude bez mirisa i parabena.

Neutrogena hydroboost je poprilično dobra linija, ono što sam ja uspjela da upratim.

A sodom izriba lice da očisti mitisere. :D.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10059 times
Been thanked: 17054 times
Status: Online

Post by spacebound »

Ja sam masu puta citala da je soda odlicna za piling lica :hm
Jednom uradila, koza mi se zacrvenila, bas me bolilo lice dobrih pola sata. E neces vise :852
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

:ok pratim
eto nisam znala ni da avene ima dobre proizvode
spacebound wrote: 16 Dec 2020, 20:18 Ja sam masu puta citala da je soda odlicna za piling lica :hm
Jednom uradila, koza mi se zacrvenila, ba sme bolilo lice dobrih pola sata. E neces vise :852
:plavi s tobom vazda neki sou
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound »

Skin wrote: 16 Dec 2020, 20:19 :ok pratim
spacebound wrote: 16 Dec 2020, 20:18 Ja sam masu puta citala da je soda odlicna za piling lica :hm
Jednom uradila, koza mi se zacrvenila, ba sme bolilo lice dobrih pola sata. E neces vise :852
Nista vam ja to ne znam :ooo
Neki dan nasla ko zna koliko staru Balea kremu za lice, po natpisu haman sam je u Njemackoj kupila :??
Eto, par dana je stavljam, kad se sjetim, svaki drugi, treci dan. Inace, tuta :D.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Jednom uradila, koza mi se zacrvenila, bas me bolilo lice dobrih pola sata. E neces vise :852
Ma nemojte ni slučajno to radit.

Znači, prvo - soda bikarbona ima prekrupna zrcad da bi se obavio piling. Bukvalno napraviš "mikroposjekotine" na licu trljajući ga sodom. A drugo što soda ima potpuno drugačiju ph vrijednost od prirodne ph vrijednosti kože. Soda je lužina, a naša koža je "kisela" da se tako izrazim. Kiselost kože je važna u sprječavanju nastanka patoloških bakterija na istoj, pa odmah recimo pada u vodu i teorija da su "prirodni dezodoransi" bazirani na sodi bikarboni dobri za kožu. Nisu.
Last edited by Nora Ibsenova on 16 Dec 2020, 20:25, edited 1 time in total.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Najbolji su hemijski pilinzi blagim kiselinama (evo upravo ova Lactic acid koju sam ranije spominjala) ili neka druga kiselina, ovisno od toga koliko je koža osjetljiva ili nije osjetljiva.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound »

Nora Ibsenova wrote: 16 Dec 2020, 20:23

Znači, prvo - soda bikarbona ima prekrupna zrcad da bi se obavio piling. Bukvalno napraviš "mikroposjekotine" na licu trljajući ga sodom. A drugo što soda ima potpuno drugačiju ph vrijednost od prirodne ph vrijednosti kože. Soda je lužina, a naša koža je "kisela" da se tako izrazim. Kiselost kože je važna u sprječavanju nastanka bakterija na istoj, pa odmah recimo pada u vodu i teorija da su "prirodni dezodoransi" bazirani na sodi bikarboni dobri za kožu. Nisu.
Svaka tebi cast kad se toliko razumijes i sve fino objasnis :ok Kao da studiras hemiju, a ne sta vec studiras :D.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

spacebound wrote: 16 Dec 2020, 20:25
Nora Ibsenova wrote: 16 Dec 2020, 20:23

Znači, prvo - soda bikarbona ima prekrupna zrcad da bi se obavio piling. Bukvalno napraviš "mikroposjekotine" na licu trljajući ga sodom. A drugo što soda ima potpuno drugačiju ph vrijednost od prirodne ph vrijednosti kože. Soda je lužina, a naša koža je "kisela" da se tako izrazim. Kiselost kože je važna u sprječavanju nastanka bakterija na istoj, pa odmah recimo pada u vodu i teorija da su "prirodni dezodoransi" bazirani na sodi bikarboni dobri za kožu. Nisu.
Svaka tebi cast kad se toliko razumijes i sve fino objasnis :ok Kao da studiras hemiju, a ne sta vec studiras :D.
Mašinstvo studiram bona . :D.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound »

Nora Ibsenova wrote: 16 Dec 2020, 20:26
spacebound wrote: 16 Dec 2020, 20:25
Mašinstvo studiram. :D.
Znam da nesto crtas i da ces bit inzinjerka :inasab
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

slazem se :) stvarno super korisne informacije
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

spacebound wrote: 16 Dec 2020, 20:21
Skin wrote: 16 Dec 2020, 20:19 :ok pratim

Neki dan nasla ko zna koliko staru Balea kremu za lice, po natpisu haman sam je u Njemackoj kupila :??
Eto, par dana je stavljam, kad se sjetim, svaki drugi, treci dan. Inace, tuta :D.
Ti si gora od mene.

Slabo se meljam kremama.
A hvala bogu, koza odlicna.

Mozda i jeste dobra zato sto je ne mazem. :hm
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound »

MunDzi wrote: 16 Dec 2020, 20:31
spacebound wrote: 16 Dec 2020, 20:21
Ti si gora od mene.

Slabo se meljam kremama.

Ma takva koza, meni je jedini problem sto je suha, a nemarna sam. Inace nikakvih problema, lijep ten, cista koza. Al trebala sam vjerovatno vec poceti nesto za protiv :oo bora, al' lijeno :grana
Evo se nora s 25 godina retinolom, za koji sam od nje i zizi i cula, macka.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

spacebound wrote: 16 Dec 2020, 20:33
MunDzi wrote: 16 Dec 2020, 20:31

Ti si gora od mene.

Slabo se meljam kremama.

Ma takva koza, meni je jedini problem sto je suha, a nemarna sam. Inace nikakvih problema, lijep ten, cista koza. Al trebala sam vjerovatno vec poceti nesto za protiv :oo bora, al' lijeno :grana
Evo se nora s 25 godina retinolom, za koji sam od nje i zizi i cula, macka.
E retinol je dobar za bubuljice. :djed

Image

Nije kasno nikad početi sa tim antiage fazonima, samo što je bolje što prije.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound »

Zeno draga, od cega da pocnem :plavi

Lakse mi tebe pitat, nego da sama citam :ooo
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

spacebound wrote: 16 Dec 2020, 20:37 Zeno draga, od cega da pocnem :plavi

Lakse mi tebe pitat, nego da sama citam :ooo
Hajd dok se okupam, pa ćemo pričat. :D.
Post Reply

Return to “Ljepota”