Kada je riječ o aktuelnom kabinetu, niko ne može sa sigurnošću znati šta su spremni uraditi, budući da je program rada ove izraelske vlade uglavnom zasnovan na zapisima iz Tore, dakle posve neracionalno.Quds wrote: 16 Jun 2025, 21:18Yebeš te budale. Kada govoriš o njima, tu prestaju sva racionalna razmišljanja ili predviđanja. Iako, mislim da ih Amerika može spriječiti. Ipak, oni za svoj opstanak, svo ovo vrijeme, mogu samo zahvaliti Americi.Laser wrote: 16 Jun 2025, 21:13
Bilo bi super kad bi na tome završilo, ali ne bi.![]()
Hajmo sad ozbiljno.
Ko prati socijalne mreže, a asi pratimo, jasno nam je kao dan da je sve više ljudi kojima je drago što je Izrael očito dobio po pičC, pa makar to bilo od mrskog ajetulaha. Svima, ali baš svima su dojadili.
Izrael je skonto da se preračunao sa ovim napadima, pa se sad valja vadit iz govana, valja nekako izaći kao pobjednik. Sami nikako ne mogu pobijedit, to je jasno kao dan, ne mogu čak ni uz maksimalnu podršku Amerike, Britanaca, Jordanaca i ostalih quraca palaca.
Jedini izlaz je direktno uvući Ameriku u sukob.
Amerika bi to rado učinila, ne bi im bilo mrsko ovladati iranskom naftom i plinom, ali ni sa kakvim računicama ili projekcijama ne mogu predvidjeti kako će Rusija, a naročito Kina reagovati na jednu takvu akciju. Osim Rusije i Kine, tu je još nekoliko igrača koji neće skrštenih ruku gledati uništavanje Irana.
Ali, mnogo je nepoznanica da bi se Amerika kao od šale odlučila direktno napasti Iran, kao što su kao od šale napali Irak.
Amerikanci, radi sebe samih, neće očajavati ako Iran obznani i dokaže da ima nuklearnu bombu, nisu očajavali ni kad je to Pakistan uradio. Suviše su daleko i suviše su zaštićeni da bi im to naškodilo.
Sa druge strane, pritisak i zapomaganje Izraela će bivati sve veći, čak će zaprijetiti i ispaljivanjem nuklearnih projektila koje sigurno imaju, iako oficijelno nisu registrovani kao nuklearna sila.
Mogu li Amerikanci spriječiti budalaše da ispale taj yebenni projektil koji bi promijenio sve do takve tačke poslije koje nema povratka?
Ja to ne znam, malo ko to zna, ali mislim da ne mogu.
Mogu li Amerikanci nekako dovesti novog premijera tamo i okružiti ga razumnijim kabinetom?
Da li je ta opcija uopće na stolu?