Ideje za štednju

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2937 times
Been thanked: 3315 times
Status: Offline

Re: Ideje za štednju

Post by Skin »

to treba znati. ja to nikad necu znati napraviti, ne mogu da se iskoprcam od posla da zaradim nesto sa strane, a kamoli za neku investiciju. to bi bilo super, ko zna, mozda se i nesto promijeni.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

Zizi wrote: 06 Aug 2024, 20:04 Čini mi se da baš i ne znam štediti, a opet mi se nekad čini da i znam... :123

Što me srklet uhvati kada o tome razmišljam. :D.
nismo konzistentne :ruke
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2887 times
Been thanked: 23882 times

Post by HAVANA »

Masamune wrote: 06 Aug 2024, 19:58
HAVANA wrote: 06 Aug 2024, 19:53

Pare se kreditima prave.Slabo ih je ko bez kredita napravio.Al sa kreditom moras pametno i kalkulisat.Samo za nekretninu i obrtna sredstva,za ostalo ga ne uzimam.I po mogucnosti 10 godina.Na 7,8 zatvaraj,vuci drugi za novu nekretninu.Dvije stvaraju mogucnost za trecu a tri bace dovoljno za sve rate i jos ostane.Zapnes,nikakav problem,prodaj jednu,zatvori kredit,ostaju ciste…
Jasno je meni to, ali nije to za svakog. Tu je tačno donekle i ovo što je Matan rekao, ali samo donekle.

Moj brat živi tako više od decenije i nastaviće tako, ali on ne uživa nikako. Kod njega je sve neka frka trka... on je sposoban zaraditi od bilo čega od malena. Zaradi on kao lead dev brdo love, ali stres je tu ubitačan. Ne znam koliko ima kredita ne smijem ni da pitam... putuju oni, žive sad na moru, sve ok, ali on nema odmora nikako i na šta mu se i žena počela žaliti. Jer jednom kad kreneš s tim teško je da se kasnije zaustaviš i sve ideš dalje i dalje.

Ja sam opet drugi tip. Nije sad da štedim nešto posebno, ali znam uživati i povući ručnu. Šta će mi 3-4 nekretnine i ulaganja i da se sad j.... oko toga... ne treba nam.
Neko uziva u riziku i izazovu.Ne mozes stalno ni uzivati.Volim tu mjesavinu napetosti,smisljanja pa kad dojadi da mogu sta zelim.U pravu si,svako je drugaciji.Ne zelim uopste da se mijenjam,lijepo mi je.Samo zelim da radim jednu stvar a ne tri.Sad postaje teret,vrijeme je za rucne i samo ono sto volis.Doce i njemu taj momenat.Dodje svakom u nekim godinama.Obicno od 50 godine sve poprima drugaciju sliku i poslazu se zelje i mogucnosti.Bitno je sta si do tada uradio,onda je lako slagati ako si dobro uradio…
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

Matan wrote: 06 Aug 2024, 20:00
Skin wrote: 06 Aug 2024, 19:54

naravno da su se obogatili, zato i pisu knjige o tome kako. najgore je biti zabetoniran i i ici kroz zivot misleci da ama bas nista ne mozes vise nauciti. to nije ugodno stanje duha i uma.
..
Sta mislis kako se ljudi obogate..
moras imati prave ljude na pravome mjestu, inace nista od bogacenja..
ostalo je 1%, slucajni bogatasa..
koji su pamecu ili talentom nesto napravili, ali samo 1%..
ma to uipste nije tacno. ljudi danas posjeduju vjestine i znanja na osnovu kojih se svojim trudom i radom obogate. kakvih 1% molim te. pa ne pricamo o milijarderima zaboga, a i njih je vise od 1%
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22564 times
Been thanked: 20707 times

Post by Masamune »

HAVANA wrote: 06 Aug 2024, 20:15
Masamune wrote: 06 Aug 2024, 19:58
Jasno je meni to, ali nije to za svakog. Tu je tačno donekle i ovo što je Matan rekao, ali samo donekle.

Moj brat živi tako više od decenije i nastaviće tako, ali on ne uživa nikako. Kod njega je sve neka frka trka... on je sposoban zaraditi od bilo čega od malena. Zaradi on kao lead dev brdo love, ali stres je tu ubitačan. Ne znam koliko ima kredita ne smijem ni da pitam... putuju oni, žive sad na moru, sve ok, ali on nema odmora nikako i na šta mu se i žena počela žaliti. Jer jednom kad kreneš s tim teško je da se kasnije zaustaviš i sve ideš dalje i dalje.

Ja sam opet drugi tip. Nije sad da štedim nešto posebno, ali znam uživati i povući ručnu. Šta će mi 3-4 nekretnine i ulaganja i da se sad j.... oko toga... ne treba nam.
Neko uziva u riziku i izazovu.Ne mozes stalno ni uzivati.Volim tu mjesavinu napetosti,smisljanja pa kad dojadi da mogu sta zelim.U pravu si,svako je drugaciji.Ne zelim uopste da se mijenjam,lijepo mi je.Samo zelim da radim jednu stvar a ne tri.Sad postaje teret,vrijeme je za rucne i samo ono sto volis.Doce i njemu taj momenat.Dodje svakom u nekim godinama.Obicno od 50 godine sve poprima drugaciju sliku i poslazu se zelje i mogucnosti.Bitno je sta si do tada uradio,onda je lako slagati ako si dobro uradio…
Da baš tako.

On je rekao nama da planira sa 50 u penziju i da onda uživa... možda i do 55 sa tim tempom, ali ne preko. Onda ostaju nekretnine koje planira izdavati i od toga da žive. Ali znajući njega i njegov karakter nema šanse da će se smiriti. Možda ga jedino žena natjera :D.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3844 times
Been thanked: 7079 times

Post by Matan »

Skin wrote: 06 Aug 2024, 20:14 to treba znati. ja to nikad necu znati napraviti, ne mogu da se iskoprcam od posla da zaradim nesto sa strane, a kamoli za neku investiciju. to bi bilo super, ko zna, mozda se i nesto promijeni.
Ne znam ni ja te biznise gonjati..
radim ja , radi zena...
imamo nesto ustedjevine, dovoljno za nas..
dijete, odskolovati, pa nek sam sebi zaradjuje...
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

pa uzivas li barem :D.
mi koji tako zivimo vec koristimo svoja sredstva do maximuma, samo da znas. to znaci da treba vise da uzivamo, manje da se brinemo :D.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Masamune wrote: 06 Aug 2024, 20:18
HAVANA wrote: 06 Aug 2024, 20:15

Da baš tako.

On je rekao nama da planira sa 50 u penziju i da onda uživa... možda i do 55 sa tim tempom, ali ne preko. Onda ostaju nekretnine koje planira izdavati i od toga da žive. Ali znajući njega i njegov karakter nema šanse da će se smiriti. Možda ga jedino žena natjera :D.
Cini ti se.Isto sam ja rekao i to i radim.Svi mi govore da li si normalan,zasto zatvaras pozitivnu firmu koja radi 22 godine.Eto zato.Zatvoricu je taman crko.Ne zelim dalje od planiranog,ne prija mi.I mrzim taj posao,uvijek sam ga mrzio ali sam morao.Sad ne moram.Nema vise nikolice s prikolicom.Sad je nikolica sa zenom.I moze kako oni vole a ne kako se moralo.Mozda ce i on tako.I moja je rondala i potpisivala hipoteke,ugovore,dje si,kaces,sto ovo,sto ono…Ali s grane ne padaju.A i to se rijesi sto trpi zivot,putovanje,odmor…Vjerovatno ce i on tako…Ako nije duboko zagrizo,ima i takvih…
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26097 times
Been thanked: 26729 times

Post by ironman »

Da sam cenera dobio za svaki puta kad mi kazu de malo uspori ..stani..
Al sipak.
Na savjetu se uvijek zavrsilo.
Nevermind.
dream of spring...
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Skin wrote: 06 Aug 2024, 20:25 pa uzivas li barem :D.
mi koji tako zivimo vec koristimo svoja sredstva do maximuma, samo da znas. to znaci da treba vise da uzivamo, manje da se brinemo :D.
Uzivam :D.
Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9803 times
Been thanked: 8430 times

Post by Zizi »

Sve ijednog takvog što znam, iz rodbine ili od porodičnih prijatelja, nisu se smirili do poznih godina, a i tada samo zbog zdravstvenih problema.
Jednostavno ih treba pustiti da rade.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

ironman wrote: 06 Aug 2024, 20:27 Da sam cenera dobio za svaki puta kad mi kazu de malo uspori ..stani..
Al sipak.
Nevermind.
ali to se mora. mora!
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Od moje zene jedan od sefova , a ima ih trojica..
Ima milione, ali ne moze ni na odmor otici, jer misli da ce posao patiti..
i umrijece radeci..ali takvi su izgradili ove zapadne zemlje..
a ne oni sto lumpuju..
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

ironman wrote: 06 Aug 2024, 20:27 Da sam cenera dobio za svaki puta kad mi kazu de malo uspori ..stani..
Al sipak.
Nevermind.
Meni to stalno govore,mnogi od raje.Stani,uspori…Hajmo na meso,hajmo na rostilj,hajmo u kafanu al to bi stalno tako.Ne mogu ja to tako,moram pozelit,ne mogu svaki dan.Oni mogu i tu se razilazimo ,pa sam im ponekad sulud.Nek svako po svom…Ja uzivam u rezultatu rada,uzivam i u kafani,na putovanju ali moram nesto stvoriti,zavrsiti,smisliti,nasekirat se pa nasmijat. Probat,rizikovat,taman sve propalo moram. :cudi
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

radna etika, ali s mjerom. work hard, play hard.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Matan wrote: 06 Aug 2024, 20:31 Od moje zene jedan od sefova , a ima ih trojica..
Ima milione, ali ne moze ni na odmor otici, jer misli da ce posao patiti..
i umrijece radeci..ali takvi su izgradili ove zapadne zemlje..
a ne oni sto lumpuju..
Koji ce qrac ikome milioni,za moje shvatanje zivota to je suludo.Sad bi potpiso da imam stalnih 5000 mjesecno prije nego da imam milione.Ne trebaju mi apsolutno.Kome trebaju milioni da lijepo zivi,nije taj dobre glave.Puci ce.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22564 times
Been thanked: 20707 times

Post by Masamune »

HAVANA wrote: 06 Aug 2024, 20:35
Al sipak.
Nevermind.
Meni to stalno govore,mnogi od raje.Stani,uspori…Hajmo na meso,hajmo na rostilj,hajmo u kafanu al to bi stalno tako.Ne mogu ja to tako,moram pozelit,ne mogu svaki dan.Oni mogu i tu se razilazimo ,pa sam im ponekad sulud.Nek svako po svom…Ja uzivam u rezultatu rada,uzivam i u kafani,na putovanju ali moram nesto stvoriti,zavrsiti,smisliti,nasekirat se pa nasmijat. Probat,rizikovat,taman sve propalo moram. :cudi
mislim da mi svi imamo takve... bude toga i kod mene.

Ali najgori su mi oni koji nemaju baš nikakvih obaveza u životu i samo bi da sjede i slično... imam jednog jarana 38 mu godina i dalje živi sa roditeljima. Nema posla 10 godina i još mu roditelji daju pare da troši... ja bih na nejgovom mjestu propao u zemlju od sramote. Taj bi samo da se ide u kafane i slično...

De prvo obaveze, posao, a onda ćemo sjesti nije problem. Čovjek ako nije produktivan i ako se tako ne osjeća vremenom propada.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26097 times
Been thanked: 26729 times

Post by ironman »

:D.
dream of spring...
Bobi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 736 times
Been thanked: 1408 times

Post by Bobi »

Evo štedim
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
:gitara
Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 30960 times
Been thanked: 28665 times

Post by Morgen »

Danas sam ozbiljno odlučila da počnem da štedim. Najviše na hrani, na glupostima i tako dalje. Obavestila sam ukućane rekla sam da ćemo da stegnemo kaiš, niko se ne buni pa eto sa srećom.
Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”