Povećanje plate do 400 KM

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2517 times
Been thanked: 4359 times
Status: Offline

Re: Povećanje plate do 400 KM

Post by Nora Ibsenova » 21 Feb 2025, 15:26

Beni wrote: 21 Feb 2025, 15:11
Nora Ibsenova wrote: 21 Feb 2025, 15:01

Ama TO nije zakonska odredba, mozes ga isplatit i ne moras, kakva inspekcija?
Tu si u pravu da TO nije zakonska odredbam ali je fazon ono sto si napisala za jarana da mu je prije bio uplacn TO i od jednom ukinut, na osnovu toga ga moze prijaviti inspkeciji.

Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine

Svi poslodavci koji pokušaju iskoristiti povećanje minimalne plate kako bi prikrili ranije prakse izbjegavanja poreznih obaveza suočit će se sa strogim kontrolama i sankcijama.
Poreska uprava FBiH upozorava da ukoliko se utvrdi da su raniji iznosi toplog obroka faktički predstavljali dio plate, a time su izbjegnuti porezi i doprinosi, to može predstavljati krivično djelo utaje poreza.
Ovo je samo ako dokazu da je kompanija koristila TO da isplati dio plate u njemu. Tu se ubrajaju abnormalno veliki TO, itd. Nista ne kaze o tome da sad moraju nastavit isplacivat TO.

Sve cisto i po zakonu 1/1, e sad sto je supacki je drugo
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 21 Feb 2025, 15:27

Zizi wrote: 21 Feb 2025, 15:16
Nora Ibsenova wrote: 21 Feb 2025, 14:08

Ne moze.
Prosle godine su poslodavci za zaposlene koje su uzeli sa biroa imali stimulaciju, ali povecanje plate vuce povecanje doprinosa, to je jednostavno tako.
Može, evo kod mene u firmi smo dobili ovo povećanje, samo se ono ne isplaćuje uz plaću, nego odvojeno.
Sto znaci da to nije povecanje place nego bonus na placu. Svako povecanje plate je povecanje pore a automatski.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9354 times
Been thanked: 8085 times

Post by Zizi » 21 Feb 2025, 15:31

Nora Ibsenova wrote: 21 Feb 2025, 15:27
Zizi wrote: 21 Feb 2025, 15:16

Može, evo kod mene u firmi smo dobili ovo povećanje, samo se ono ne isplaćuje uz plaću, nego odvojeno.
Sto znaci da to nije povecanje place nego bonus na placu. Svako povecanje plate je povecanje pore a automatski.
U pravu si, pošto ne ide uz plaću, onda se računa kao mjesečni bonus. Tu isplatu su dozvolili da ide bez poreza.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 21 Feb 2025, 15:31

Problem je sto mjesate pojam plate i ostalih dodataka na platu. Ako vam neko isplacuje vise novca nego do sad, ne znaci da je zvanicno plata porasla, samo da imate vise dodataka na platu.

TO, bonus na platu i slicno su neoporezivi dodaci, i poslodavac nema pravo kalkulisat njima, isplacivat djelove plate kroz bonus, itd.

Ako vam se plata povecala, bruto plata, znaci da su se i nameti na platu povecali.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2232 times
Been thanked: 5254 times
Status: Online

Post by Beni » 21 Feb 2025, 15:32

Nora Ibsenova wrote: 21 Feb 2025, 15:26
Beni wrote: 21 Feb 2025, 15:11

Tu si u pravu da TO nije zakonska odredbam ali je fazon ono sto si napisala za jarana da mu je prije bio uplacn TO i od jednom ukinut, na osnovu toga ga moze prijaviti inspkeciji.

Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine

Svi poslodavci koji pokušaju iskoristiti povećanje minimalne plate kako bi prikrili ranije prakse izbjegavanja poreznih obaveza suočit će se sa strogim kontrolama i sankcijama.
Poreska uprava FBiH upozorava da ukoliko se utvrdi da su raniji iznosi toplog obroka faktički predstavljali dio plate, a time su izbjegnuti porezi i doprinosi, to može predstavljati krivično djelo utaje poreza.
Ovo je samo ako dokazu da je kompanija koristila TO da isplati dio plate u njemu. Tu se ubrajaju abnormalno veliki TO, itd. Nista ne kaze o tome da sad moraju nastavit isplacivat TO.

Ne mora al ako je firma supacki pristupila sto je ne prijavi pa neka cesljaju.
Fuck you a friendly note to start the day

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 21 Feb 2025, 15:33

Beni wrote: 21 Feb 2025, 15:32
Nora Ibsenova wrote: 21 Feb 2025, 15:26

Ne mora al ako je firma supacki pristupila sto je ne prijavi pa neka cesljaju.
Zato sto mozes bit supak i radit po zakonu, jbg

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 21 Feb 2025, 15:34

I zato sto nije kriv poslodavac, po 1000ti put cu to napisat, nego uhljebi koji su trazili Kako da povecaju svoje plate, pa se sjetili ove genijalne ideje.

Sad treba jebat poso covjeku kojem je bilo ili ovo ili kljuc u bravu. Gnjev nam je pogresno usmjeren.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2232 times
Been thanked: 5254 times

Post by Beni » 21 Feb 2025, 16:31

Nora Ibsenova wrote: 21 Feb 2025, 15:34 I zato sto nije kriv poslodavac, po 1000ti put cu to napisat, nego uhljebi koji su trazili Kako da povecaju svoje plate, pa se sjetili ove genijalne ideje.

Sad treba jebat poso covjeku kojem je bilo ili ovo ili kljuc u bravu. Gnjev nam je pogresno usmjeren.
Ja bi ga zakonski jebo ili pokusao jer je on mene zakonski osakatio za 3 glave.

A da si u pravu za vlast, jesi.
valja se nakrast love.
Fuck you a friendly note to start the day

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 47771 times
Been thanked: 8536 times

Post by ElTriconi » 21 Feb 2025, 17:46

Nora Ibsenova wrote: 21 Feb 2025, 15:31 Problem je sto mjesate pojam plate i ostalih dodataka na platu. Ako vam neko isplacuje vise novca nego do sad, ne znaci da je zvanicno plata porasla, samo da imate vise dodataka na platu.

TO, bonus na platu i slicno su neoporezivi dodaci, i poslodavac nema pravo kalkulisat njima, isplacivat djelove plate kroz bonus, itd.

Ako vam se plata povecala, bruto plata, znaci da su se i nameti na platu povecali.
Topli obrok do 1 % neke prosjecne plate je neoporeziv,sve iznad je oporezivo 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7572 times
Been thanked: 17774 times

Post by Maja » 25 Feb 2025, 13:22

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović najavio je će Vlada FBiH danas smanjiti doprinose na teret poslodavaca sa 10 posto na 4,5 posto od 1. jula ove godine.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9300 times
Been thanked: 11061 times

Post by Krokodil Behko » 25 Feb 2025, 16:32

MINISTAR FINANSIJA SAOPĆIO: "Nakon 17 godina spuštamo stopu doprinosa za 13,25 posto!"

Image

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima zakoračujemo u sferu fiskalne reforme, a sve mjere i uredbe koje su do sada donošene su svojevrsni analgetici jer nema fiskalne reforme, kazao je ovo danas ministar finansija u Vladi FBiH Toni Kraljević. Na sjednici ESV dogovoreno je smanjenje stope doprinosa, a Vlada će izmjene usvojiti i uputiti u parlamentarnu proceduru. Primjena bi trebala početi od 1. jula 2025. godine.

"Zakon će biti poslan u parlamentarnu proceduru. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima smanjuju se doprinosi za pet i pol indeksnih bodova, s 41,5 na 36, odnosno zbirna stopa doprinosa smanjuje se za 13,25 posto", kazao je Kraljević.

Uredba od 100 miliona KM sa razdjela Ministarstva obrta i poduzetništva koja će ići preko Zavoda za zapošljavanje za niskoakumulativne djelatnosti i uredba o neoporezivoj pomoći radnicima, ta uredba je u ovom obliku redefinirana i liberalizirana i povratna informacija s terena je da je poslodavci iznimno koriste.

Ističe kako su se zbirne stope doprinosa smanjile nakon 17 godina.

"Sama činjenica da smo imali gordijski čvor koji kao takav stoji usidren 17 godina i da neko napokon "raščvoruje", to je ogroman korak naprijed i itekako će značiti poslodavcima. Ova vlada mora biti prijatelj radnika, ali istodobno i prijatelj poslodavaca, jer i svaki poslodavac nosi svoj posao kući, s njim liježe, s njim se budi pa je i on sam kao takav radnik, tako da će ova mjera svima pomoći", naglasio je Kraljević.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1605 times
Been thanked: 2996 times

Post by Mutevelija » 25 Feb 2025, 19:31

Ja se zajeba danas, prijevoz mi 50 KM od 2021 i odem u autobusu da mi izvade potvrdu (kontam biti ce skuplji prevoz sad)
Moram platiti 20 KM za radničku potvrdu, i ako ne bude skuplji prijevoz , zijanuo 20 KM bezveze.

Ako bude 60ili70 dobar sam , predam pravniku on tamo potvrdi i top,
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Bobi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 725 times
Been thanked: 1389 times

Post by Bobi » 25 Feb 2025, 19:39

Beni wrote: 21 Feb 2025, 14:56
Ukoliko je poslodavac prije uplacivao TO i od jednom vise ne uplacuje radnik ga moze prijaviti inspekciji, te sljedi kazna poslodavcu, i to fina.

Ja da sam na njegovom.mjestu odmah bi poslodavca prijavio inspekciji.
To da, zakonski nisu duzni, medjutim, postoji ugovor :D, ugovor je iznad, sta mu pise u ugovoru?
:gitara

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 25 Feb 2025, 19:55

Bobi wrote: 25 Feb 2025, 19:39

To da, zakonski nisu duzni, medjutim, postoji ugovor :D, ugovor je iznad, sta mu pise u ugovoru?
TO se definise kolektivnim ugovorom, koji poslodavac mjenja Kako on hoce.
Prije isplate plata svi uposlenici su pozvani u kompaniju da potpisu novi ugovor. Ili to, ili tehnicki visak pa na biro.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 25 Feb 2025, 20:09

Nora Ibsenova wrote: 25 Feb 2025, 19:55
Bobi wrote: 25 Feb 2025, 19:39

TO se definise kolektivnim ugovorom, koji poslodavac mjenja Kako on hoce.
Prije isplate plata svi uposlenici su pozvani u kompaniju da potpisu novi ugovor. Ili to, ili tehnicki visak pa na biro.
Najjace je to za ugovore, ako ne potpises u nekom kratkom roku automatski znaci prekid radnog odnosa. Mislim da cak nisi tehnoloski visak ako neces potpisati novi ugovor 🤔

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 24306 times
Been thanked: 24820 times

Post by ironman » 25 Feb 2025, 20:10

Ovdje sam prestao pisat jer vecina ne konta ili konta a zajebava nako.
Ova uredba je pogodila i one koji su milionsku dobit imali a pogotovu 95% ostatka privrede.
I sad treba objasnjavat nekome da se TO ili naknade neke smanjuju da bi opstala firma i spasila se od gasenja.
A ne da bi vlasnik kupio novi audi.
Jer ocito kod nas vlada to sjebano misljenje ...da su poslodavci robovlasnici koji voze dzipove a radnici proleterijat.
To vrijeme je proslo..
Jer ljudi ce radije ugasit firmu na vrijeme nego da se zaduze da bi platili cika voji doprinose pa onda da ugase kad ne budu mogli vratit kredit.
Samo to cika vojo i ostatak hajducije ne vidi.
dream of spring...

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1605 times
Been thanked: 2996 times

Post by Mutevelija » 25 Feb 2025, 20:52

ironman wrote: 25 Feb 2025, 20:10 Ovdje sam prestao pisat jer vecina ne konta ili konta a zajebava nako.
Ova uredba je pogodila i one koji su milionsku dobit imali a pogotovu 95% ostatka privrede.
I sad treba objasnjavat nekome da se TO ili naknade neke smanjuju da bi opstala firma i spasila se od gasenja.
Jer ocito kod nas vlada to sjebano misljenje ...da su poslodavci robovlasnici koji voze dzipove a radnici proleterijat.
To vrijeme je proslo..
Jer ljudi ce radije ugasit firmu na vrijeme nego da se zaduze da bi platili cika voji doprinose pa onda da ugase kad ne budu mogli vratit kredit.
Kako god okrenete radnika si zajebano daš mu 1000 napiše 750 plata a 250 topli, zajebao si radnika .

I en znam ja sam mislio da nisu obavezni TO ali kolege katu jesu, pa opet mesto citao negdje Pise zakonom jest obavezan .
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 25 Feb 2025, 20:57

Najbolje je u mene babo reko za te ugovore i zakone o radu. Kaze kad poslodavac nema para da isplati plate mores se ti nailovoj materi zalit i strajkovat 🤔

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 24306 times
Been thanked: 24820 times

Post by ironman » 25 Feb 2025, 20:58

Mutevelija wrote: 25 Feb 2025, 20:52
ironman wrote: 25 Feb 2025, 20:10 Ovdje sam prestao pisat jer vecina ne konta ili konta a zajebava nako.
To vrijeme je proslo..
Kako god okrenete radnika si zajebano daš mu 1000 napiše 750 plata a 250 topli, zajebao si radnika .

I en znam ja sam mislio da nisu obavezni TO ali kolege katu jesu, pa opet mesto citao negdje Pise zakonom jest obavezan .
Neam pojma Mute .
Ybt ga bice kako bude..
dream of spring...

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 25 Feb 2025, 21:02

To vrijeme je proslo..
Mi smo donijeli odluku prvi kvartal radit u minusu

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”