Reforma obrazovanja

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
Status: Offline

Re: Sve češće inicijative za vraćanje osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja u FBiH

Post by Bla »

mislim, nađi kakvog zamorca od trideset i kusur ljeta koji slova u životu nije vidio
pa ga probaj nafilovati gradivom kompletne osnovne škole

sretno :hm
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Femea
Propala kaladontašica 
Propala kaladontašica 
Been thanked: 2 times

Post by Femea »

Bespotrebno kao i ovo ranije sa osam na devet. Ništa značajno se ne može uraditi preko noći a kod nas ove inicijative tako sprovedu.
Prestala sam da se opterećujem moranjima i očekivanjima, bilo čijim, pa i svojim.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1647 times
Been thanked: 3093 times

Post by Mutevelija »

Merlin246 wrote: 04 Apr 2019, 09:33 U skolama i na fakultetima ljude se uglavnom uci da budu ovce i da se ponasaju kao ovce. Cijeli taj sistem meni se ne svidja i ja bih sve promijenila. Kao prvo previse covjek provede vremena tamo, bukvalno cijelu mladost dok dobijes sve te diplome. Uce nas da se pokoravamo na neki nacin, da ne mislimo svojom glavom, da smo podredjenii, da ustajemo kada oni ulaze, da smo glupi ako ne razumjemo neki predmet i imamo lose ocjene iz tog predmeta. Covjek u skoli se vise razvija kao ovca a najmanje kao covjek.
Nisi ti ovde da razmisljas nego da ucis
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5082 times
Been thanked: 7068 times

Post by ina »

Nice, najvise zavisi od nas odraslih. Blizih i malo daljih.
Djeca upijaju ono sto im serviramo (nacin pogotovo) nevjerovatnom brzinom.
U mom okruzenju ima hrpa roditelja koji misle da znaju vise od ucitelja. A kad nema pozitivnog ritma izmedju istih, samo malisani ispastaju.
Svijest ima sidrište.
Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 3 times

Post by Merlin246 »

Mutevelija wrote: 04 Apr 2019, 16:27
Merlin246 wrote: 04 Apr 2019, 09:33 U skolama i na fakultetima ljude se uglavnom uci da budu ovce i da se ponasaju kao ovce. Cijeli taj sistem meni se ne svidja i ja bih sve promijenila. Kao prvo previse covjek provede vremena tamo, bukvalno cijelu mladost dok dobijes sve te diplome. Uce nas da se pokoravamo na neki nacin, da ne mislimo svojom glavom, da smo podredjenii, da ustajemo kada oni ulaze, da smo glupi ako ne razumjemo neki predmet i imamo lose ocjene iz tog predmeta. Covjek u skoli se vise razvija kao ovca a najmanje kao covjek.
Nisi ti ovde da razmisljas nego da ucis
Sto puta sam to cula od profesora i nastavnika. Grozno :bua
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1647 times
Been thanked: 3093 times

Post by Mutevelija »

Da

Eto da nisi sa hanibalom tacno bi se spario sa tobom.

Mislio sam da samo ja to primijetim.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal »

Mutevelija wrote: 04 Apr 2019, 22:00 Da

Eto da nisi sa hanibalom tacno bi se spario sa tobom.

Mislio sam da samo ja to primijetim.
minus
🐽
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Učenje i razmišljanje nisu u sukobu, kao što se implicira u nekoliko postova. :ccc

Imam ja jednog prijatelja, dosta stariji od mene, onako, zanimljiv za razgovor. On je napustio školu, ne znam ni da li je srednju završio, ne znam ni od čega živi. I on tako stalno ponavlja da je obrazovanje pranje mozga. Pa navodi primjere, Navodi Bill Gatesa, Steve Jobsa, Mark Zuckerberga, ljudi koji nikad nisu završili fakultete a postali milijarderi.

Svako malo moram da ga podsjetim, "ti zapravo nisi Bill Gates, nisi Steve Jobs, nisi fuckin' Zuckerberg." Jeste, njima je uspjelo da se obogate bez obrazovanja, ali ti nisi ni bogat, nemaš nikakvih ideja, ništa ne radiš, nemaš ni sreće ni znanja, kao oni, niti imaš poslovni smisao niti poslovnu "okrutnost" da uspiješ kao oni čak i kada bi imao ideje. "You're a fuckin' Facebook troll, man."

I onda mi on pusti Another Brick in the Wall, "we don't need no education" I ostali repertoar, a ja moram da ga podsjetim da je The Wall konceptualni album, dakle, citava prica a ne jedna pjesma, i da na kraju tog albuma autor se suočava sa svojim bullshitom, pa i zbog te pjesme, sebe stavlja na optuženičku klupu, i osuđuje.

Šta sam htio da kažem?

Znam samo jedno, a to važi za svaku zemlju na svijetu, Bosna ako se ne obrazuje nigdje je nema i nigdje je nikad neće ni biti.

I svakako, neki su ljudi imali nepredvidjene okolnosti, zatekao ih rat, nisu baš mogli da se obrazuju, i sve je to razumljivo.

Nekima je uspjelo da nađu svoje mjesto pod Suncem i bez fakultetskih diploma, ali za većinu ljudi to se neće desiti. Pogotovo u budućnosti.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Sasvim je druga stvar i pitanje kako ljudi koriste svoje vrijeme dok se obrazuju, pogotovo na fakultetima.

Da li ćeš biti ovca ne zavisi od škole i profesora nego od tebe.

To ti je kao fudbal, postoje pravila, ogranicenja, i postoji sudija koji ih primjenjuje na terenu. To je svima isto.

Da li ćeš biti fuckin' genijalac kao Messi unutar tih pravila ili ćeš biti mesar k'o Materazzi, potpuno je do tebe.
. . . . . . . . .
Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Merlin246 »

Dobro Soc u pravu si.

Al ja kad budem trebala jednog dana slati svoje dijete u skolu na jedan nacin ce mi biti drago, a na drugi nacin zao. Drago sto ce nauciti dosta toga, krivo sto ce mozda trpjeti neke budele od ucitelja i profesora. Mislim mozda to u svijetu nije tako, mozda samo na Balkanu prof.dolazi pijan na nastavu i ima retardirane sale. To je jedan od razloga sto ne zelim da se ovdje moje dijete skoluje i odrasta jer se nadam da je bar malo bolje stanje van sto se tice obrazovanja i da socijalne sluzbe ili tko vec vise vode racuna o tome tko najvise vremena provodi s djecom i tko ih na neki nacin "odgaja". Jer i ucitelj i prof. bi prvenstveno trebao da bude dobar odgojitelj pa tek onda ucitelj.
Nece djetetu nastetiti to sto mu ide dobro kemija i sto je naucio periodni sistem elemenata napamet. Al moze mu nastetiti ako 15 godina se osjeca podredjeno u skoli, ako ga netko psihicki maltretira tamo i ako to narusava njegovo samopouzdanje jer to ga mnogo oblikuje kao osobu. To nije kratko vrijeme. 15 godina je mnogo :cudi

I samo da kazem da znam periodni sistem elemenata cijeli napamet. :ccc Evo nek se javi jos netko tko zna nabrojati sve elemente i koga je profa tjerala i trazila da to nauci.
Mi na pismenim ispitima nismo smjeli imati mali PSE na stolu kao sto je slucaj svugdje u svijetu jer ne znam tko uci molarne mase i atomske brojeve napamet. I iako je u ucionici kemije bio veliki periodni sistem elemenata preko pola zida skoro, mi nismo smjeli gledati u njegaa. Jer tko gleda dobije 1.

Nikad necu zaboraviti PSE. Da me probudi netko u pola noci ja bih ga znala kao abecedu. :jutarnja

Bolesno pa hajd.
Last edited by Merlin246 on 05 Apr 2019, 11:11, edited 1 time in total.
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 51502 times
Been thanked: 9147 times

Post by ElTriconi »

Merlin246 wrote: 05 Apr 2019, 10:26 Dobro Soc u pravu si.

Al ja kad budem trebala jednog dana slati svoje dijete u skolu na jedan nacin ce mi biti drago, a na drugi nacin zao. Drago sto ce nauciti dosta toga, krivo sto ce mozda trpjeti neke budele od ucitelja i profesora. Mislim mozda to u svijetu nije tako, mozda samo na Balkanu prof.dolazi pijan na nastavu i ima retardirane sale. To je jedan od razloga sto ne zelim da se ovdje moje dijete skoluje i odrasta jer se nadam da je bar malo bolje stanje van sto se tice obrazovanja i da socijalne sluzbe ili tko vec vise vode racuna o tome tko najvise vremena provodi s djecom i tko ih na neki nacin "odgaja". Jer i ucitelj i prof. bi prvenstveno trebao da bude dobar odgojitelj pa tek onda ucitelj.
Nece djetetu nastetiti to sto mu ide dobro kemija i sto je naucio periodni sistem elemenata napamet. Al moze mu nastetiti ako 15 godina se osjeca podredjeno u skoli, ako ga netko psihicki maltretira tamo i ako to narusava njegovo samopouzdanje jer to ga mnogo oblikuje kao osobu. To nije kratko vrijeme. 15 godina je mnogo :cudi

I samo da kazem da znam periodni sustav elemenata cijeli napamet. :ccc Evo nek se javi jos netko tko zna nabrojati sve elemente i koga je profa tjerala i trazila da to nauci.
Mi na pismenim ispitima nismo smjeli imati mali PSE na stolu kao sto je slucaj svugdje u svijetu jer ne znam tko uci molarne mase i atomske brojeve napamet. I iako je u ucionici kemije bio veliki periodni sistem elemenata preko pola zida skoro, mi nismo smjeli gledati u njegaa. Jer tko gleda dobije 1.

Nikad necu zaboraviti PSE. Da me probudi netko u pola noci ja bih ga znala kao abecedu. :jutarnja

Bolesno pa hajd.
Skola je tebe, isto kao i mene i sve nas, naucila da u zivotu postoje pakasi. Da tog nije bilo u tim nekim kriticnim periodima razvoja licnosti sad bi bili nepotpuni i ne bi bili spremni da se suocimo sa svijetom.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Merlin246 »

Mislis? :hm
Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Merlin246 »

Zamislite samo koliko mladih talenata uniste nekada (svjesno ili nesvjesno) profesori, ucitelji, nastavnici...
Dijete moze zamrziti neki predmet koji mu odlicno ide i koji voli zbog ucitelja. Jest da sami na neki nacin odlucujemo sto cemo uraditi sa svojim znanjem i kako ce sve te godine utjecati na nas al na neke stvari ne mozes utjecati. Pogotovo u toj najranijoj dobi kad se jos formiras.. Pubertet recimo najosjetljivije razdoblje, sve utjece na tebe i formira te a ti tesko mozes utjecati na stvari i ljude oko sebe. Jer ni ti jos nisi formiran, trazis se i oblikujes..
Tek poslije si u stanju (kako tko) da slusas s*anja i u glavi kontas ma pusti, ne sikiraj se zbog toga, nek ide u pi*ku materinu, samo opusteno, vidis da nije normalan.. I da se ogradis na neki nacin da to ne utjece na tebe. Saslusas, potvrdis, nasmijes se a u sebi mislis koji retard haha i nastavis dalje :cool
lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo »

PSE je nonsens učiti napamet, takav ishod u nastavi hemije nigdje ne stoji definisan niti to ijedan nastavnik, po svom nahođenju, ima pravo tražiti. U slučaju kada se takve stvari događaju roditelji kao zastupnici svoje djece trebaju uložiti prigovor na rad nastavnika. Svaki nastavni predmet ima jasno definisane sadržaje u javno objavljenom i dostupnom dokumentu, NPiP, koji se nalazi na stranicama MONKSa i uz ispisani sadržaj definisani su i ishodi učenja na kojima se mora zasnivati rad nastavnika. Konkretno za PSE ishod je da učenik zna iščitavati podatke o atomima elementa na osnovu njegove pozicije..blabla...ali to, po svaku cijenu, dovoditi do automatizma učenjem napamet je, blago rečeno, glupost.
Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko »

Merlin246 wrote: 05 Apr 2019, 10:26

Bolesno pa hajd.
Ja sam doslovno imao dva ovakva slučaja, nastavnica bilogije rahmetli mi je bila amidžinca, ja mislio da se zafrkava kada nam je u petom razredu rekla:
U po dana u po noći hoću da znate šta je ćelija

Fakat, me jedne prilike probudila i pitala šta je ćelija....

Ćelija je osnovna, gradivna i funkcionalna jedinica svih živih bića....

Druga definicija, koju i dan danas pamtim i znam u po dana u po noći jeste Informatika... I to sam bio probuđen, ovo je pak u ratu a profesor je bio sa nama u podrumu....

Informatika je nauka koja se bavi proučavanjem računara kao savremenih sredstava za obradu podataka, s jedne strane, te primjenom tih istih u raznim drugim računarskim oblastima s druge strane.
"ignorance is bliss"
Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko »

I j.... mu ja generala Franka, mu j........
"ignorance is bliss"
Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Merlin246 »

Maxo tebe budili profesorii i ispitivali. :sok
Genijalno 😂
lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo »

O vašim primjerima sam ja pisala u svojim prvim upisima na ovu temu.. sadržaj i, još bitnije, pristup sadržaju je najvažnija karika u odgojno-obrazovnog procesu. Inicijative roditelja, sindikata, ovih i onih se trebaju na tome bazirati, ne na godinama, to je samo tehnička izvedba, a predstavlja se kao poenta.

Prvo što uradim na početku šg je informisanje roditelja i upoznavanje sa NPiP, načinom ocjenjivanja i dokumentima koji su najbitniji za nastavni proces, a dostupni su javnosti.
Pa, ko želi neka se uključi.
Vjerujte da većina roditelja jedva čeka da se sastanak završi...ali to ih ne sprečava da dižu glas za ovako neke bezidejne prijedloge..grlom u jagode.
Last edited by lejlamo on 05 Apr 2019, 11:42, edited 1 time in total.
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal »

Merlin246 wrote: 05 Apr 2019, 11:35 Maxo tebe budili profesorii i ispitivali. :sok
Genijalno 😂
sta ti je stara skola i predanost poslu hahaha
🐽
Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko »

I nabubo ja Franka i španiju ko hafiz, sve znam, biflam ko veliki
veli nastavnik istorije (ovo je osmi razred, rat), eh dobro si ti to maxoviću..
Ali ako mi odgovoriš na sljedeće pitanje dobijaš peticu.
Ja se obradovao, nema pitanja iz ovih lekcija na koje nisam spreman, samouvjereno kažem, pucaj nastavniče...

Nastavnik
Ispod Savskog mosta teće koja rijeka?

nađe me ono WTF
kakve ba veze ima bilo koja naša rijeka, sa generalom Frankom, Španijom i istorijom i zbog čega je taj most toliko važan da me istoričar pita geografsko pitanje....
"ignorance is bliss"
Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”