Dejtonski ustav - ustroj BiH i alternativni preustroj
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Re: Katolička crkva želi ukinuti FBiH i RS
Kako ukusno ova karta izgleda.
Pojeo bih je u dva zalogaja bez zacina.

. . . . . . . . .
-
- Seksologinja
- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 716 times
katolici&jevreji=
part/s of my life 

Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 1 time
Nek ukinu Federaciju i postave dva entiteta unutar iste. To bi bilo dovoljno.
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1639 times
- Been thanked: 3063 times
Krpa uvijek nađe zakrpu.statebriga wrote:katolici&jevreji=![]()
part/s of my life
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
-
- Seksologinja
jes' to ljubomoran na meneMutevelija wrote:Krpa uvijek nađe zakrpu.statebriga wrote:katolici&jevreji=![]()
part/s of my life

- Mutevelija
- Selonačelnik
Koje nisi zar Jehudi?
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
-
- Inventar foruma
HAjd, bar su ljudi za razliku od nekih drugih priznali da su politicka organizacija , ali i da smo u pravom smislu te rijeci sekularna drzava.
Nego treba sacekati da vidimo sta o tome misle i eminentni politicari iz islamske i pravoslavne zajednice.
Nego treba sacekati da vidimo sta o tome misle i eminentni politicari iz islamske i pravoslavne zajednice.
-
- Seksologinja
sto treba cekatiposmatrac wrote:

Zato se za par godina Katolici i Jevreji nestati u BiH ,ili ce ih biti 2% u cijeloj drzavi

Katolici i Jevreji su najvise doprinjeli ocuvanju BiH tradicije i kulture od perioda srednjovijekovne Bosne

- Mutevelija
- Selonačelnik
Jevrej dušo nije bilo od perioda srednjovijekovne Bosne, došli su kad su Osmanlije im dali sadaku.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
- Seksologinja
Npaisala sam doprinos ocuvanju tradicije i kulture od strane obe grupe od perioda srednovjekovne Bosne,a logicno je da su katolici sacuvali tvoj narodni jezik i kulturu , a ne osmanlije,koje su dodatno bogatile pojavom drugih smjerova u kulturi ,a bili su stranog porijekla , u svakom sluaju, poeanta je : stranci Jevreji i stranci osmanlije i domaci katolici su sacuvali bogatstvo BiH
Sto su uradili Bosnjaci-muslimani nakon prelaska na Islam za svoju drzavu Bosnu tolika stoljeca ? NISTA

Sto su uradili Bosnjaci-muslimani nakon prelaska na Islam za svoju drzavu Bosnu tolika stoljeca ? NISTA

- Mutevelija
- Selonačelnik
Prvo ne znaš šta znači Osmnlija.
Osmanlija nije TUrčin to je Turkuše, Osmanlija ti je termin kao Jugosloven.
Dalje govori dosta o tome da su Bošnjaci držali se na zidu Islama, dok su Hrvati čuvali Zagreb i nazvali Hrvatsku predziđem kršćanstva.
Kasnije dolaskom Austrougara, čak i Srbi sa Bošnjacima se bore protiv najezde Austrougarske dok Hrvati se pridružuju Austrou- Ugarima i smatraju ih oslobodiocima.
Osmanlija nije TUrčin to je Turkuše, Osmanlija ti je termin kao Jugosloven.
Dalje govori dosta o tome da su Bošnjaci držali se na zidu Islama, dok su Hrvati čuvali Zagreb i nazvali Hrvatsku predziđem kršćanstva.
Kasnije dolaskom Austrougara, čak i Srbi sa Bošnjacima se bore protiv najezde Austrougarske dok Hrvati se pridružuju Austrou- Ugarima i smatraju ih oslobodiocima.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Zavisi, naravno, sta se smatra pod bosanskom tradicijom i kulturom i od kojeg proizvoljnog istorijskog momenta se to tumaci.
. . . . . . . . .
-
- Inventar foruma
A tebi je normalno da su predstavnici bilo koje religijske zajednice u stvari ujedno i politicari?statebriga wrote:sto treba cekatiposmatrac wrote:
Nego treba sacekati da vidimo sta o tome misle i eminentni politicari iz islamske i pravoslavne zajednice.pa nisu nikad nesto rekli , a Katolicka Crkva prica duze od decenije i konsultirala je razne institucije ,a IZ i Svetosavska Parohija su se u mejduvremenu udruzile u partijske kolacijie
![]()
Zato se za par godina Katolici i Jevreji nestati u BiH ,ili ce ih biti 2% u cijeloj drzavi![]()
Katolici i Jevreji su najvise doprinjeli ocuvanju BiH tradicije i kulture od perioda srednjovijekovne Bosne
Muslimani i pravoslavci saradjuju protiv katolika u Bih i zato ce je napustiti?

ZAto su Covic i Dodik godinama u koaliciji, u kojoj po svim mogucim pitanjima daju bezrezervnu podrsku jedan drugome, zato sto su muslimani i pravoslavci ujedinjeni protiv katolika

Jesi li ti procitala naslov i uvodni text u temu uopste?
Bih je znaci vjerska a ne sekularna drzava u kojoj religijske institucije treba da raspravljaju o njenom politickom unutrasnjem uredjenju?
Religijske zajednice se udruzile u partijske koalicije?, Eto, sve si rekla u kakvoj drzavi zivimo, u kojoj su te religijske zajednice u stvari politicke, sto i nije cudno imajuci u vidu da je u Bosni postoji stogodisnji apsurd da je religija jest jednako nacija.
Sve dok je tako, od gradjanske pravne normalne drzave Bih nema nista, posto su religijsko etnicke razlike i potenciranje na istima alibi za sve oblike destrukcija i kocenja ove drzave.
KAtolici u ogromnom broju napustaju i katolicku Hrvatsku drzavu, najcesce iz ekonomskih razloga, a ne zbog dominacije muslimana i pravoslavaca tamo.
Katolicima, posebno u zapadnoj Hercegovini( Covicevcima) je ta prica o nekoj dominaciji nad njima, samo alibi za dobijanje 3 entiteta, a vidimo da ima i ta patriotska pro bosanska katolicka frakcija u Bih, tj oni koji zaista Bosnu smatraju svojom drzavom, i koji bi dijeljenjem na 4 ekonomske regije ucinili mnogo produktivnijom i naprednijom, mada je i to dijeljenja imajuci u vidu etnicki ciste teritorije uveliko tesko ostvarivo.
Zidova kojima je Bosna dala utociste krajem 15 vijeka kada su ih Spanci protjerovali je inace od 1992 jako mnogo u Bih

-
- Inventar foruma
Ako mislis na "bogtastvo" Bih koje je kao takvo jedino validno zato sto je u srednjem vijeku Bosna eto bila uveliko katolicka, onda si u pravu, jer je logicno da su ne samo katolici nego i pravoslavci ( kojih je u Bosni dosta vise od katolika) cuvali tu pred osmansku bosansku krscansku tradiciju, koja je vremenom pretvorena kod njih u srpsku odnosno hrvatsku.statebriga wrote:Npaisala sam doprinos ocuvanju tradicije i kulture od strane obe grupe od perioda srednovjekovne Bosne,a logicno je da su katolici sacuvali tvoj narodni jezik i kulturu , a ne osmanlije,koje su dodatno bogatile pojavom drugih smjerova u kulturi ,a bili su stranog porijekla , u svakom sluaju, poeanta je : stranci Jevreji i stranci osmanlije i domaci katolici su sacuvali bogatstvo BiH![]()
Ali nisu katolici ni pravoslavci islamiziranim Bosancima cuvali jezik i kulturu, nego su cuvali vlastiti idenntitet koji je bio vezan za pojavu krscanstva na ovim prostorima, tj za njihove ranije prelaske na krscanstvo, dok su muslimani svoju tradiciju logicno kasnije vezali i kroz uticaj Turske.
Ali reci da su samo "pokrsteni" Bosanci njegovali tradiciju i istoiriju Bosne, a da "islamizirani" nisu, nije tacno.
-
- Seksologinja
Islamizriani Bosnjaci se jedan period jesu bili na kulturnom nivou upravo odrekli svog jezika i identiteta, jer su bili prihvatili novo pismo, razvili novu knjizevnost , tj. prihavitli su novi identet a istovremeno su bili potisnuli stari identet, pisem o tadasnjim utijcanim osobma , na naivou sluzbenih institucija-politika i umjetnost, kuluturaposmatrac wrote:Ako mislis na "bogtastvo" Bih koje je kao takvo jedino validno zato sto je u srednjem vijeku Bosna eto bila uveliko katolicka, onda si u pravu, jer je logicno da su ne samo katolici nego i pravoslavci ( kojih je u Bosni dosta vise od katolika) cuvali tu pred osmansku bosansku krscansku tradiciju, koja je vremenom pretvorena kod njih u srpsku odnosno hrvatsku.statebriga wrote:Npaisala sam doprinos ocuvanju tradicije i kulture od strane obe grupe od perioda srednovjekovne Bosne,a logicno je da su katolici sacuvali tvoj narodni jezik i kulturu , a ne osmanlije,koje su dodatno bogatile pojavom drugih smjerova u kulturi ,a bili su stranog porijekla , u svakom sluaju, poeanta je : stranci Jevreji i stranci osmanlije i domaci katolici su sacuvali bogatstvo BiH![]()
Ali nisu katolici ni pravoslavci islamiziranim Bosancima cuvali jezik i kulturu, nego su cuvali vlastiti idenntitet koji je bio vezan za pojavu krscanstva na ovim prostorima, tj za njihove ranije prelaske na krscanstvo, dok su muslimani svoju tradiciju logicno kasnije vezali i kroz uticaj Turske.
Ali reci da su samo "pokrsteni" Bosanci njegovali tradiciju i istoiriju Bosne, a da "islamizirani" nisu, nije tacno.

Zato sam pitala: Sto su konkretno Bosnjaci sacuvali za dobrobit zajednickog identieta BiH ( osim nove religije ) od perioda odlaska Osmanlija, a da se moze podjeliti sa zajdnickim BiH identitom tri naroda ?

Katolici su sacuvali jezik, stampali knjige u SG, OS i SI;skoovali ne iskljucivo katolicku mladez u BiH; Jevrji su sacuvali svoj jezik, naucili novi jezik,i uticali na ekonomiju i arhitekturu graodva BiH; Pravolsavci su pisali i stmapli casposie i magazine, tj,to su svi radili osim Bosnjaka-muslimana. Zasto ?

- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4340 times
- Been thanked: 3273 times
Evo, da ja.. Ono sto su islamizirani Bosnjaci sacuvali je njihova drzava. Ono sto su pokrsteni Bosnjaci uradili je izdaja njihove drzave. Oni ne samo da su odbacili svoje prvobitno pismo (bosancicu) i svoju prvobitnu vjeru vec su potpuno odbacili i svoje porijeklo. Poistovijetili su se sa Srbima i Hrvatima i postali njima (dok se islamski Bosnjaci nikad nisu poistovijetili sa Turcima) pa se prvo pojavila nebulozna klauzula "zajednickog identiteta BiH" o kojem govoris, da bi se onda i vojno uz bogat repertoar ratnih zlocina pokusala ta ista drzava razvaliti. Eto, to bi bilo to u globalu. Dok su jedni ostali vjerni svojoj matici, drugi su izmislili da su nesto drugo i napravili to sto su napravili a cega smo svi mi svjedoci u moderno doba.statebriga wrote:Islamizriani Bosnjaci se jedan period jesu bili na kulturnom nivou upravo odrekli svog jezika i identiteta, jer su bili prihvatili novo pismo, razvili novu knjizevnost , tj. prihavitli su novi identet a istovremeno su bili potisnuli stari identet, pisem o tadasnjim utijcanim osobma , na naivou sluzbenih institucija-politika i umjetnost, kuluturaNe pisem o narodu, koji je bio nepismen i naravno zadrzao stare obicaje i kombinirao sa novim identietom
Govorimo o politickim strujama i naravno, o stampanju knjiga, nove kulture , koja je jeste uticala na formiranje identeta Bosnjaka. Identet svake osobe na Balkanu je bogat,isprepleten, ali danas je isplotiziran od nepismenih poiticara ,a narod slijdi iste, sto jeste indikator nepoznavanja vlastite istorije tradicije i kuluture.
Zato sam pitala: Sto su konkretno Bosnjaci sacuvali za dobrobit zajednickog identieta BiH ( osim nove religije ) od perioda odlaska Osmanlija, a da se moze podjeliti sa zajdnickim BiH identitom tri naroda ?![]()
Katolici su sacuvali jezik, stampali knjige u SG, OS i SI;skoovali ne iskljucivo katolicku mladez u BiH; Jevrji su sacuvali svoj jezik, naucili novi jezik,i uticali na ekonomiju i arhitekturu graodva BiH; Pravolsavci su pisali i stmapli casposie i magazine, tj,to su svi radili osim Bosnjaka-muslimana. Zasto ?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
-
- Seksologinja
Tvoj post je dokaz da na znas odgovor/e na moja pitanjaMelek wrote:Evo, da ja.. Ono sto su islamizirani Bosnjaci sacuvali je njihova drzava. Ono sto su pokrsteni Bosnjaci uradili je izdaja njihove drzave. Oni ne samo da su odbacili svoje prvobitno pismo (bosancicu) i svoju prvobitnu vjeru vec su potpuno odbacili i svoje porijeklo. Poistovijetili su se sa Srbima i Hrvatima i postali njima (dok se islamski Bosnjaci nikad nisu poistovijetili sa Turcima) pa se prvo pojavila nebulozna klauzula "zajednickog identiteta BiH" o kojem govoris, da bi se onda i vojno uz bogat repertoar ratnih zlocina pokusala ta ista drzava razvaliti. Eto, to bi bilo to u globalu. Dok su jedni ostali vjerni svojoj matici, drugi su izmislili da su nesto drugo i napravili to sto su napravili a cega smo svi mi svjedoci u moderno doba.statebriga wrote:Islamizriani Bosnjaci se jedan period jesu bili na kulturnom nivou upravo odrekli svog jezika i identiteta, jer su bili prihvatili novo pismo, razvili novu knjizevnost , tj. prihavitli su novi identet a istovremeno su bili potisnuli stari identet, pisem o tadasnjim utijcanim osobma , na naivou sluzbenih institucija-politika i umjetnost, kuluturaNe pisem o narodu, koji je bio nepismen i naravno zadrzao stare obicaje i kombinirao sa novim identietom
Govorimo o politickim strujama i naravno, o stampanju knjiga, nove kulture , koja je jeste uticala na formiranje identeta Bosnjaka. Identet svake osobe na Balkanu je bogat,isprepleten, ali danas je isplotiziran od nepismenih poiticara ,a narod slijdi iste, sto jeste indikator nepoznavanja vlastite istorije tradicije i kuluture.
Zato sam pitala: Sto su konkretno Bosnjaci sacuvali za dobrobit zajednickog identieta BiH ( osim nove religije ) od perioda odlaska Osmanlija, a da se moze podjeliti sa zajdnickim BiH identitom tri naroda ?![]()

pricas kao tipican prosjecan gradjanin kojem politicari objasnajvaju vlastiti identet

identet se cuva ocuvanjem tradicije i kulture,a potom drzave , a mnogi Bosanjci danas jos ne znaju dati jednostavan odgovor

mene ne interesiraju danasnji ispolitizirani etnicki hrvatski sprski i bosnjacki identeti ,a sa kojima se vecina vas ponsono idnetficiria

Da li sad bolje razumijes moje pitanje iz prethodnog posta