Vjerujete li u život poslije smrti?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....

Vjerujete li u život poslije smrti?

Naravno
30
44%
Ne, nikako
10
15%
Nisam siguran/a
3
4%
Vjerujem na neki svoj način
20
29%
Ne razmišljam o tome
5
7%

Total votes: 68

Duh
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 2324 times
Status: Offline

Re: Vjerujete li u život poslije smrti?

Post by Duh » 20 Apr 2023, 21:26

Bosnia_Nord wrote: 20 Apr 2023, 21:15 Imam jedno možda naivno pitanje za ove koji ne vjeruju u život poslije smrti, a to je kako ste se pomirli s tim.

Nekako imam osjećaj da ako uzmemo u obzir da niste o tome ni razmišljali prvih par godina života i kada ste to skontali, nekako mi to izgleda kao da treba bit prekretnica u životu.

Šta ja znam, ako skontaš da imaš još par decenija postojanja da ćeš promjenit nešto u životu. Ne mogu nekako zamislit da neko ko radi 9-5, dosadan život ima itd. skonta da mu je ostalo još par decenija postojanja i da nastavi tako da živi

Mislim, često vidim vjernike da imaju interesantniji život od ateista, a ovaj vjeruje da nakon ovog života ima vječni život a ovaj vjeruje da je mrak. To mi nekako nije logično.
ateisti i logika?
pa oni ce se smatrati sigurno naprednijim u shvatanju.
vjera u mrak i nista....
novo?
tesko je za nepovjerovati da je to vjera primata.

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 97 times
Been thanked: 219 times

Post by Bosnia_Nord » 20 Apr 2023, 21:26

Fuddo wrote: 20 Apr 2023, 21:25
Bosnia_Nord wrote: 20 Apr 2023, 21:23

Sa tvog gledašta - DA, sa gledišta Islama - NE.
Sad zavisno kako ko gleda.
Druze, citaj musaf
Nisi informisan
Pa i musaf to kaže.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 20 Apr 2023, 21:29

Razumijem ljude koji ne žele da slijede neku od postojećih religija, ali ne razumijem one koji negiraju postojanje te neke više sile kad su i vodeći svjetski mozgovi potvrdili da postoji nešto.
Ne znam da postoji neki ozbiljan naučnik koji vjeruje u slučajni nastanak.
Svi mi se morete obratit

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3064 times

Post by Lavlje_srce » 20 Apr 2023, 21:43

Fuddo wrote: 20 Apr 2023, 21:25
Bosnia_Nord wrote: 20 Apr 2023, 21:23Sa tvog gledašta - DA, sa gledišta Islama - NE.
Sad zavisno kako ko gleda.
Druze, citaj musaf
Nisi informisan
On misli na imanske i islamske sarte. Kad izgovoris Kelime-i-sehadet, ocitujes pripadnost vjeri, ali nisi vjernik. Da bi bio vjernik trebas slijediti i imanske (stubovi vjerovanja) i islamske (stubovi Islama) sarte.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2626 times
Been thanked: 21895 times

Post by HAVANA » 20 Apr 2023, 21:48

Bosnia_Nord wrote: 20 Apr 2023, 21:15 Imam jedno možda naivno pitanje za ove koji ne vjeruju u život poslije smrti, a to je kako ste se pomirli s tim.

Nekako imam osjećaj da ako uzmemo u obzir da niste o tome ni razmišljali prvih par godina života i kada ste to skontali, nekako mi to izgleda kao da treba bit prekretnica u životu.

Šta ja znam, ako skontaš da imaš još par decenija postojanja da ćeš promjenit nešto u životu. Ne mogu nekako zamislit da neko ko radi 9-5, dosadan život ima itd. skonta da mu je ostalo još par decenija postojanja i da nastavi tako da živi

Mislim, često vidim vjernike da imaju interesantniji život od ateista, a ovaj vjeruje da nakon ovog života ima vječni život a ovaj vjeruje da je mrak. To mi nekako nije logično.
Imam divan zivot, i prvo i najprece mi je da ga prozivim kako volim. I za sada mi uspijeva. A sta ce poslije biti iskreno zaboli me qrac. Apsolutno nemam potrebu za religijom i njihovim tumacenjima, pravilima, jednostavno ne interesuje me. Smara me to, smara me i ateisticka prica i sve ostale teretli price. Zivim za trenutak i ovaj zivot i ne mastam o livadama i nakih hejbet hurija, vina, kazu i to ce bit. Bolje mi ga se sad napit.I zamezit sta je meni cejf. E hajmo sad jos zapjevat sta.A i ako ga ima, tog nakog, ako mi je sav grijeh sto sam mezio klempu i pio alkohol nek me bicuju tamo te hurije. Il ko vec.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 20 Apr 2023, 22:31

HAVANA wrote: 20 Apr 2023, 21:48

Imam divan zivot, i prvo i najprece mi je da ga prozivim kako volim. I za sada mi uspijeva. A sta ce poslije biti iskreno zaboli me qrac. Apsolutno nemam potrebu za religijom i njihovim tumacenjima, pravilima, jednostavno ne interesuje me. Smara me to, smara me i ateisticka prica i sve ostale teretli price. Zivim za trenutak i ovaj zivot i ne mastam o livadama i nakih hejbet hurija, vina, kazu i to ce bit. Bolje mi ga se sad napit.I zamezit sta je meni cejf. E hajmo sad jos zapjevat sta.A i ako ga ima, tog nakog, ako mi je sav grijeh sto sam mezio klempu i pio alkohol nek me bicuju tamo te hurije. Il ko vec.
Vjerujem ja da ti imaš lijep život, ne negiram ja to. Ali sama činjenica da kad umreš da je to kraj, gotovo, je meni strašna.
Nekako imam osjećaj da neko ko to stvarno shvati da će ta osoba prvo bit u depresiji jedno 10 godina pa onda možda krene da ispunjava neka životna očekivanja.

Ne ide mi u glavu da osoba koja je vjerovala u život poslije smrti pa onda skontala da nema života poslije smrti, da takva osoba može nastaviti živjeti normalno kao i prije. Zato vjerujem da veliki broj ateista laže sam sebe kada kaže da ne postoji život poslije smrti. Ili se potajno nadaju, ili nesvjesno vjeruju ili šta treće.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 20 Apr 2023, 22:40

Ne kontam zasto se zamaras sa tim uopste? Pa jebo te kad sam ranjen bio, lezo 10 sati i ugasio se na kraju pa me vratili, nisam o tome mislio. Mislio o dragim ljudima, vrtio se film u glavi ko lud i na kraju mrak... Sta sam trebo, dumat hocu li na livadu s cvijecem, sav usplahiren...Budalastine. Bice sta ce bit. Daj sad a poslije sta bude.Posebno me u tom razmisljanju ucvrstio onaj trenutak iz pocetka price. Mrak. Ode. Kad otvori oci, svanulo mi. Zivi. :pusi

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 20 Apr 2023, 22:51

HAVANA wrote: 20 Apr 2023, 22:40 Ne kontam zasto se zamaras sa tim uopste? Pa jebo te kad sam ranjen bio, lezo 10 sati i ugasio se na kraju pa me vratili, nisam o tome mislio. Mislio o dragim ljudima, vrtio se film u glavi ko lud i na kraju mrak... Sta sam trebo, dumat hocu li na livadu s cvijecem, sav usplahiren...Budalastine. Bice sta ce bit. Daj sad a poslije sta bude.Posebno me u tom razmisljanju ucvrstio onaj trenutak iz pocetka price. Mrak. Ode. Kad otvori oci, svanulo mi. Zivi. :pusi
Ma ne zamaram se, samo mi je čudno da sam ja više emocija pokazivao prema lošoj ocjeni u osnovnoj školi nego neki ateisti prema spoznaji da će im za koju deceniju (a potencijalno i tog dana) biti mrak i prestanak postojanja.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 46202 times
Been thanked: 8264 times
Status: Online

Post by ElTriconi » 20 Apr 2023, 22:54

Zar ima bolja nagrada od prestanka postojanja? Kad ne postojis nemas ni zelja ni problema, svejedno ti 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 20 Apr 2023, 23:16

Možda vjeruju da će samo zaspati nekim vječnim snom :cudi
Svi mi se morete obratit

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 22358 times
Been thanked: 9589 times

Post by Nice » 21 Apr 2023, 08:20

"Čujte, kad čovjek umre, umro je za sva vremena"

Citat iz Trovačnice, Zola

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 22 Apr 2023, 23:41

U ljudskoj prirodi je da preispituje sve oko sebe.

Da nema tog poriva, mi bi još kopljem trčali za jelenom.

Zauvijek će ljudi propitkivati.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4102 times
Been thanked: 2022 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 23 Apr 2023, 00:04

Htjela ne htjela, moram 😔
Sve što ti se desilo, nije moja greška. Sama si tražila.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20961 times
Been thanked: 18917 times

Post by Masamune » 23 Apr 2023, 06:35

Ti si haman baš upoznao neke dosadne ljude koji su igrom slučaja ateisti. Kod mene je zapravo drugačije. Većinom su vjernici ti koji žive neki dosadan i neiživljen život. Zašto? Zato što su limitirani u življenju života punim plućima upravo zbog religije. Većinom imate totalno pogrešnu predstavu šta znači ateizam.

Ateisti nisu uvjereni da je nakon smrti mrak tj. ne vjeruju niti se time zamaraju, već jednostavno tvrde da nema dokaza o nekom nadgrobnom životu na način kako to tvrde religije i ne žele govoriti da postoji bez dokaza niti žele vjerovati u isti. To je zapravo poenta. Sve u ateizmu je zasnovano na tome da nema dokaza o postojanju zagrobnog života, Boga itd., pa zbog toga jednostavno se miriš sa tom činjenicom iako nikad apsolutno ne isključuješ da će nauka dokazati postojanje Boga (apsurd bi bio to apsolutno isključiti, ali smo mahom mišljenja da to neće biti abrahamski Bog). Čovjek se pomiri s time i nastoji na ovom svijetu proživiti život najbolje što može, a šta će kasnije biti na to ne možemo uticati šta god bude. Čovjek u univerzumu je drastično manji od svakog atoma na našoj planeti.

S druge strane mnogim vjernicima zna čitav život proći u "akobogdanju" i "biće na onom svijetu" čime se tješe, a zapravo mogu puno više učiniti za sebe još tokom ovog života. Naročito znaju biti kritični vjernici koji pretjeruju u saburanju. Nekima isto kao da je isisana sva energija iz tijela.
Last edited by Masamune on 23 Apr 2023, 07:08, edited 14 times in total.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 23 Apr 2023, 06:45

Pa ja. Nema ljepseg zivota i svijeta od ovog. To znam. Sve drugo je pretpostavka.Deri sto bolje i sto volis. :ćitire

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 23 Apr 2023, 13:23

Chan wrote: 23 Apr 2023, 06:35 Ti si haman baš upoznao neke dosadne ljude koji su igrom slučaja ateisti. Kod mene je zapravo drugačije. Većinom su vjernici ti koji žive neki dosadan i neiživljen život. Zašto? Zato što su limitirani u življenju života punim plućima upravo zbog religije. Većinom imate totalno pogrešnu predstavu šta znači ateizam.

Ateisti nisu uvjereni da je nakon smrti mrak tj. ne vjeruju niti se time zamaraju, već jednostavno tvrde da nema dokaza o nekom nadgrobnom životu na način kako to tvrde religije i ne žele govoriti da postoji bez dokaza niti žele vjerovati u isti. To je zapravo poenta. Sve u ateizmu je zasnovano na tome da nema dokaza o postojanju zagrobnog života, Boga itd., pa zbog toga jednostavno se miriš sa tom činjenicom iako nikad apsolutno ne isključuješ da će nauka dokazati postojanje Boga (apsurd bi bio to apsolutno isključiti, ali smo mahom mišljenja da to neće biti abrahamski Bog). Čovjek se pomiri s time i nastoji na ovom svijetu proživiti život najbolje što može, a šta će kasnije biti na to ne možemo uticati šta god bude. Čovjek u univerzumu je drastično manji od svakog atoma na našoj planeti.

S druge strane mnogim vjernicima zna čitav život proći u "akobogdanju" i "biće na onom svijetu" čime se tješe, a zapravo mogu puno više učiniti za sebe još tokom ovog života. Naročito znaju biti kritični vjernici koji pretjeruju u saburanju. Nekima isto kao da je isisana sva energija iz tijela.
"Edited 14 times" hahah?

Razumijem to što kažeš za ateizam, ja sam više mislio na ljude koji su ubjeđeni da ne postoji zagrobni život.

Ne bih se složio sa tobom da vjernici ne žive punim plućima, pogotovo da ih vjera limitira. Možda određeni vjernici mogu reći da ne žive punim plućima ali to je do njihovog karaktera, takvi bi bili i da nisu vjernici. Nelogično je reći da su vjernici limitirani vjerom, mislim faktički jesu, ali bilo koji vjernik nije tužan radi toga. Ne može neko biti iskren musliman i da je tužan što mu je zabranjen alkohol, žene i sl. Vjernik je sretan što ne radi određene stvari za koji drugi smatraju da su "limiti", vjernik je sretan što ne pije alkohol, sretan je što nije sa ženama spavao itd.

Vjernik sve te stvari smatra lošim, isto kao da tebi dođe neko i kaže da ne živiš punim plućima jer ne koristiš heroin, a ti smatraš da je heorin loš i zaboli te briga za njim. Tako je isto i sa alkoholom, ženama,... Isto kao što većinu Bošnjaka ne interesuje svinjetina i ne smatraju da propuštaju bilo šta što ju ne jedu. A i ako vidiš te neke stvari sa kojima je vjernik "ograničen" vidiš da su to smiješne stvari, tužno je da je nekome alkohol vrhunac života i izvor sreće ili žene ili droga. Meni je smješno kad mi neko dođe i kaže da propuštam neke stvari.

Ali vjeruj mi da pravi vjernik je poprilično srećan i zadovoljan. Recimo vjernik koji je sad postio mjesec ramazan, pa za bajram poranio sa svojim sinom na sabah namaz, pa se vratio kući gdje su ih dočekali žena, kćerka, baklava, kolači, vjeruj mi da više on sreće u tome vidi nego bilo koji milioner koji je tu noć u separeu bio sa curama, drogom i alkoholom.

A to "akobokdanje", to su uglavnom vjernici koji nisu shvatili smisao vjere.
Jednog dana poslanik Muhammed, s.a.w.s., sreo je beduina koji je ostavio devu a da je nije svezao. Pitao ga je: “Zasto nisi svezao devu?” Beduin je odgovorio: ”Uzdam se u Allaha.” Na to mu je Poslanik rekao: “Prvo svezi devu, pa se onda uzdaj u Allaha.” (Tirmizi)

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 23 Apr 2023, 17:04

Pa sto onda pises da ateisti zive dosadan zivot? Pisi i ostavi dojam da si ti zadovoljan svojim, cemu mjerenje tudjeg? Meni moj zanimljiv, tebi tvoj, chanu njegov... Kome nije nek poradi na tome. Isto da ja kazem jes glup i dosadan vjerniku. Kako cu to rec ako covjeku nije glup i dosadan. Fino mu...

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39929 times
Been thanked: 25959 times

Post by Rum » 23 Apr 2023, 17:05

da mi dadu jednu sisu mladu, ja bi siso nebi se ni briso
Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 23 Apr 2023, 17:10

Ljudima dopizdi za 20 godina zivot pa se roknu kamo li da zivis 300 godina 4000, vjecno bizi goni ovako je taman puna kapa svega sto je malo je i slatko
Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 23 Apr 2023, 17:13

Nije mi zao da napustim ovaj svijet, ali mi je zao sto ostavljam tolike ljepotice

Post Reply

Return to “Religija”