Prevent BH
Moderator: Krokodil Behko
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2617 times
- Been thanked: 21871 times
- Status: Online
Re: U Sarajevu počela gradnja prve privatne opće bolnice vrijedne 60 miliona eura
Jebo te ovde se od svega pravi prica. Citav svijet to ima, e nemoj kod nas. Jel stvarno mislite da se ovo za elitu pravi, da im je to biznis plan? Haj zapisite danasnji datum pa se cujemo za 2 godine recimo, pa da vidimo ciji karton ce biti tamo, na koji nacin i razne modele i mogucnosti kako i sta. Puca eliti qrac za bolnicom na otoci. Ode elita kod turcina u acibaden ili negdje... Bas je hastoru kalkulacija bazirana na bosanskoj eliti. Na daleko poznatoj...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13415 times
- Been thanked: 21997 times
- Status: Offline
Re: U Sarajevu počela gradnja prve privatne opće bolnice vrijedne 60 miliona eura
Ne, zdravstveno osiguranje ti je poreska olaksica.MunDzi wrote: 15 Apr 2021, 15:48Nisam bas sigurna.
Znam kad ispunjavam poreske papire, da moram unijeti i te podatke za medicinsko osiguranje.
Mozda zato i greskom mislim da te oporezuju.
Znam sigurno i da za auto od kompanije isto tako moram popuniti podatke te beneficije koja se oporezuje u zavisnosti od cijene bibija i co2.
To oduzmes od cifre na koju moras platiti porez.
Auto osiguranje nema veze sa tim, bar ovdje.
Edit: sem ako ga ne koristis za biznis ciji si vlasnik, onda tu ima neka kompenzacija.
Last edited by Fuddo on 15 Apr 2021, 15:55, edited 1 time in total.
Dozvolite da se obratimo
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
To! To roćko, spasioče naš! Bradati jarac je konačno došao do revolucionarnog otkrića kako poboljšati zdravstvenu uslugu u bih.
Uzmite dodatno osiguranje. To je rješenje na koje se čekalo!
Prosječna plata u bih iznosi oko 450 eura.
Nameti na jbnu platu su možda i najveći u evropi i iznose preko 72%
Poređenja radi, u njemačkoj su oko 50%
U njemačkoj koja bi tobože trebala biti uzor, insan koji nema dodatno osiguranje tj samo je zakonski osiguran, čeka tri jbna mjeseca na CT i MR termin.
Ako si privatno osiguran, čekaš dvije hevte.
Ako ja budem prevodio, bojim se da ću povratiti.
U njemačkoj koja bi tobože trebala biti uzor, insan koji nema dodatno osiguranje tj samo je zakonski osiguran, čeka tri jbna mjeseca na CT i MR termin.
Gdje je beni da prevede?In Fällen, in denen den Testern eine Wartezeit von mehr als 14 Tagen angeboten wurde, hakten sie nach, ob sie gegen Privatzahlung einen früheren Termin bekommen könnten. 28 Institute gingen darauf ein. Die Zeitersparnis, die dadurch möglich gewesen wäre, lag – je nach Einrichtung – zwischen neun und 86 Tagen. Die Kosten lagen zwischen 130 Euro und 550 Euro. "Sozial Schwächere, die sich keinen privaten Termin leisten können, sind hier klar benachteiligt", so Christian Kornherr.
72 jbnih posto nameta, i de ti narode koji radiš za sedam stoja potpiši dodatno osiguranje.Opterećenje na platu iznosi do 72 posto. To znači da je poslodavac dužan da nekome ko radi za mjesečno 2.000 KM neto plate, uplati 3.400 KM. Za neto platu od 800 KM, poslodavac je dužan da isplati dodatnih 450 KM ili nešto više od 1.200 KM. Od tih 450 KM, 300 KM ide “preko leđa radnika”, a 150 KM na teret poslodavca.
Svi mi se morete obratit
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3585 times
- Been thanked: 6558 times
Samo pisemo..HAVANA wrote: 15 Apr 2021, 15:51 Jebo te ovde se od svega pravi prica. Citav svijet to ima, e nemoj kod nas. Jel stvarno mislite da se ovo za elitu pravi, da im je to biznis plan? Haj zapisite danasnji datum pa se cujemo za 2 godine recimo, pa da vidimo ciji karton ce biti tamo, na koji nacin i razne modele i mogucnosti kako i sta. Puca eliti qrac za bolnicom na otoci. Ode elita kod turcina u acibaden ili negdje... Bas je hastoru kalkulacija bazirana na bosanskoj eliti. Na daleko poznatoj...
Ako ce primati pacijente sa obicnim osiguranjima, koje placa svaki gradjanin, onda mozes se radovati..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Matan
- Sila nečista
E bas tako, nemaju pojma sta je privatne bolnica..Taare wrote: 15 Apr 2021, 15:55 To! To roćko, spasioče naš! Bradati jarac je konačno došao do revolucionarnog otkrića kako poboljšati zdravstvenu uslugu u bih.
Gdje je beni da prevede?In Fällen, in denen den Testern eine Wartezeit von mehr als 14 Tagen angeboten wurde, hakten sie nach, ob sie gegen Privatzahlung einen früheren Termin bekommen könnten. 28 Institute gingen darauf ein. Die Zeitersparnis, die dadurch möglich gewesen wäre, lag – je nach Einrichtung – zwischen neun und 86 Tagen. Die Kosten lagen zwischen 130 Euro und 550 Euro. "Sozial Schwächere, die sich keinen privaten Termin leisten können, sind hier klar benachteiligt", so Christian Kornherr.
72 jbnih posto nameta, i de ti narode koji radiš za sedam stoja potpiši dodatno osiguranje.Opterećenje na platu iznosi do 72 posto. To znači da je poslodavac dužan da nekome ko radi za mjesečno 2.000 KM neto plate, uplati 3.400 KM. Za neto platu od 800 KM, poslodavac je dužan da isplati dodatnih 450 KM ili nešto više od 1.200 KM. Od tih 450 KM, 300 KM ide “preko leđa radnika”, a 150 KM na teret poslodavca.
- Taare
- greatest
Za 70% građana, i ti si elita.HAVANA wrote: 15 Apr 2021, 15:51 Jebo te ovde se od svega pravi prica. Citav svijet to ima, e nemoj kod nas. Jel stvarno mislite da se ovo za elitu pravi, da im je to biznis plan? Haj zapisite danasnji datum pa se cujemo za 2 godine recimo, pa da vidimo ciji karton ce biti tamo, na koji nacin i razne modele i mogucnosti kako i sta. Puca eliti qrac za bolnicom na otoci. Ode elita kod turcina u acibaden ili negdje... Bas je hastoru kalkulacija bazirana na bosanskoj eliti. Na daleko poznatoj...
Ako se izgradi ta bolnica, hoćeš li ići u nju ili kod sebije?
Nemojte mi ba muda pod bubrege.
lako je uzet par milja u padže i vikat nek se gradi.
A hamu koji zarađuje pet joja, nek liječi domar sa kcus-a.
Svi mi se morete obratit
- Fuddo
- Maliciozni seronja
Pa dobro, vazda ima opcija koja je sad na raspolaganju, ili da odes mutit gurabije u njemacku i od tamo govoris majku im svapsku nista ne valja, nemojte vi ovo, fino vam je tamo sve ureredjeno.
Rijekto vidjen primjerak licemjernog bilmeza, al bas.
Rijekto vidjen primjerak licemjernog bilmeza, al bas.
Dozvolite da se obratimo
- HAVANA
- Pituljica
Pa napisah ja, to vec mozes u nekim privatnim... Dodaj na to broj ljudi koji placa neke zivotne police osiguranja i prosirene pakete koji ce biti u sklopu osiguranja itd... Mala bolnica. Nista posebno. Treba jos.animals wrote: 15 Apr 2021, 15:57Samo pisemo..HAVANA wrote: 15 Apr 2021, 15:51 Jebo te ovde se od svega pravi prica. Citav svijet to ima, e nemoj kod nas. Jel stvarno mislite da se ovo za elitu pravi, da im je to biznis plan? Haj zapisite danasnji datum pa se cujemo za 2 godine recimo, pa da vidimo ciji karton ce biti tamo, na koji nacin i razne modele i mogucnosti kako i sta. Puca eliti qrac za bolnicom na otoci. Ode elita kod turcina u acibaden ili negdje... Bas je hastoru kalkulacija bazirana na bosanskoj eliti. Na daleko poznatoj...
Ako ce primati pacijente sa obicnim osiguranjima, koje placa svaki gradjanin, onda mozes se radovati..
- Taare
- greatest
Nemaju kad informisati se i naučit, valja preslušati darine i radine evergrine.
Eto, ti si u austriji. Ako si gesetzlich krankenversichert, koliko čekaš na mrt termin, a koliko čekaju privatversicherte?
Svi mi se morete obratit
- shark-attack
- Inventar foruma
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 403 times
fufe, nisi u pravu...ne pravi sistem vrijednosti ni tvoja tetka.ni moj dedo pokojni koji je bio hirurg..shkolovao se specijalizirao vani..ni ja koji sam 10god (trimestri )studirao,..poshteno radim..poshteno naplatim..poshteno kupio (uz pomoc supruge, njene porodice, mojih roditelja).. tako nemoj na tu stranu.Taare wrote: 15 Apr 2021, 15:31Na malom primjeru dokazah da imamo sasvim dovoljno sredstava da svake/svake druge godine otvorimo po jednu modernu bolnicu.shark-attack wrote: 15 Apr 2021, 14:46 kvalitet je uvijek na cijeni..i u drzavnoj bolnici pacijenti nemaju isti tretman..za "bolje"pacijente..bolji ljekari uvijek bilo preporuke ovo/ono
a gdje ce mladi ljekari stazirati/iskustvo..kod tebe?
Mi imamo pare, ali su kanalisane u pogrešan smjer.
Tebe također razumijem. Lijepo je imati kuću i(li) praksu sa pogledom na more, ići na kilometarske pješčane plaže i sunčati goozove.
Moja tetka ne može. Ona radi u drzavnoj bolnici.
X puta sam došao, a njoj ruke prljave i crne do ramena. čisti peć, loži.
Doktor medicinskih nauka.
Liježe u 20.30, a ustaje u 04.30
Valja naložit, spremiti sebe za poso i djecu u školu. Muž je na terenu, goražde ili sanski most. I tamo fali doktora.
Jbga, valja otplatit kredite.
Al opet, dođi joj ti, mr. lijep pogled na jahte i tesla u garaži, pa joj pojasni zašto je dobro da bih dobije privatne klinike.
Tebi halal bio svaki dinar koji uzmeš zapadnim guzonjama. Znaš posao i uzmi, al nemoj nama tih metoda, živ bio.
Nemoj da se naša djeca liječe pozivom na brojeve telefona i da ih liječe portiri i hodže, a da bakir, kifla, budnjo i drugi imaju uslugu sa 5*
Kad za stanje u bolnicama upitaš mog tetka, inače čovjeka koji je rukama vraćao crijeva prosuta četničkim gelerom,rreći će ti da je elham kako je bilo. A da politika uradi svoj dio posla, bio bi raj na zemlji.
Dostaje što nam zapadna govna pokupiše struku (nijemci mame moje rođake nudeći specijalizacije na vrhunskim klinikama), tako da nam ne trebaju i privatne bolnice koje će uzeti i ono malo stručnjaka što je ostalo.
djecu ucim da poshtuju druge..ali i sebe da cijene..da nikad ne dozvole da budu u podredjenom polozaju..
ne smatram se odgovornim za tudje uspijehe ili tezak zivot..ne stavlja mi to..nemash pravo
ja sam davno pokushao (znaju pojedini forumashi) u Sarajevu da neshto otvorim..hiljade papira.uslova..ovo..ono..na kraju nishta jer su se bojali za svoju guzicu...umjesto da prihvate..zaposlio bih od higijenicara, laboranata..med teh..ljekara..pa ti vidi koliko bih rasteretio i drzavni budzet..uplacivao poreze.etc ..sve poshteno...kao shto sam ti napisao..
velika vecina ljekara radi i u privatnim i u drzavnim bolnicama..(i ja sam radio, sada vishe ne) dobro sam upoznat i sa problematikom i sa pozitvnom stranom i drzavnog i privatnog sektora..tako da...
KIAORA
- Matan
- Sila nečista
Isto kao i u Njemackoj, ako ces brze, moras placati dodatno osiguranje..Taare wrote: 15 Apr 2021, 16:01Nemaju kad informisati se i naučit, valja preslušati darine i radine evergrine.
Eto, ti si u austriji. Ako si gesetzlich krankenversichert, koliko čekaš na mrt termin, a koliko čekaju privatversicherte?
- HAVANA
- Pituljica
Ja operisan, lijecen i izlijecen na kosevu. Otac operisan na kosevu, zeni odredjena terapija na kosevu. Sestra se lijeci i ide na kontrole na kosevu. Jedino sto radim privatno je krvni nalazi itd... Brze ide. Cuj elita, eki ja elita.Taare wrote: 15 Apr 2021, 15:58Za 70% građana, i ti si elita.HAVANA wrote: 15 Apr 2021, 15:51 Jebo te ovde se od svega pravi prica. Citav svijet to ima, e nemoj kod nas. Jel stvarno mislite da se ovo za elitu pravi, da im je to biznis plan? Haj zapisite danasnji datum pa se cujemo za 2 godine recimo, pa da vidimo ciji karton ce biti tamo, na koji nacin i razne modele i mogucnosti kako i sta. Puca eliti qrac za bolnicom na otoci. Ode elita kod turcina u acibaden ili negdje... Bas je hastoru kalkulacija bazirana na bosanskoj eliti. Na daleko poznatoj...
A hamu koji zarađuje pet joja, nek liječi domar sa kcus-a.

- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1390 times
Razlicite drzave, razlicita pravila.Fuddo wrote: 15 Apr 2021, 15:52
Ne, zdravstveno osiguranje ti je poreska olaksica.
Npr, ja uplacujem od plate jedan dio za med. osiguranje, a jedan dio uplacuje firma.
Kad se obracunava plata, od plate se odbije taj dio koji ja uplacujem pa se tek onda oporezuje plata.
I onda poreski ciko kaze, stani MunDzi...de da vidimo koliko si skinula za medicinsko osiguranje. Ima drzava svoju racunicu,, dodju oni do neke cifrice koju ti poslodavac dostavi i na tu cifricu moras platiti porez.
Elem, na kraju si ti opet na dobitku jer ti je sveukupno i sa tim porezom jeftinije nego da solo kupujes osiguranje.
Tako isto ide i za kola od kompanije koja su dodijeljena samo tebi za poslovnu ali i privatnu upotrebu. To je beneficija, ali moram platiti odredjeni porez na tu beneficiju. Drzava sebe uvijek namiri i od nas i od poslodavaca. Bitno je da se covjeku opet isplati ta beneficija jer da iznajmis auto na godinu dana bilo bi te skuplje. Da kupis auto i vozas ga i odrzavas ga i placas kojekakve cestarine i osiguranja, doslo bi te skuplje nego beneficija firminog auta. Elem, vuk sit, ovce na broju. Vuk drzavna kasica, ovce: poslodavac i ja.
Izvinjavam se narode, skrenuh malo s teme.
- Beni
- Fuck you
- Mood:
- Has thanked: 2208 times
- Been thanked: 5157 times
KKS 15 marki kod privatnika, ja jake eliteHAVANA wrote: 15 Apr 2021, 16:04Ja operisan, lijecen i izlijecen na kosevu. Otac operisan na kosevu, zeni odredjena terapija na kosevu. Sestra se lijeci i ide na kontrole na kosevu. Jedino sto radim privatno je krvni nalazi itd... Brze ide. Cuj elita, eki ja elita.Taare wrote: 15 Apr 2021, 15:58
Za 70% građana, i ti si elita.
A hamu koji zarađuje pet joja, nek liječi domar sa kcus-a.![]()

Fuck you a friendly note to start the day
- Taare
- greatest
Odgovori mi na pitanje.HAVANA wrote: 15 Apr 2021, 16:04 Ja operisan, lijecen i izlijecen na kosevu. Otac operisan na kosevu, zeni odredjena terapija na kosevu. Sestra se lijeci i ide na kontrole na kosevu. Jedino sto radim privatno je krvni nalazi itd... Brze ide. Cuj elita, eki ja
Dakle, još jednom,ako se otvori ta bolnica i ako bi postojala mogućnost da zzo preuzima veći dio troškova a da ti učestvuješ sa jednim malim dijelom, gdje ćeš se liječiti, tu ili na koševu?
Svi mi se morete obratit
- HAVANA
- Pituljica
Ma joj pusti fufeta. Smjestio guzove i ne mrda. Ima sve mogucnosti i izbore a nama drobi. Eto nemoj ovde a neka kod njega, neka i u turskoj mu voljenoj...Gomez wrote: 15 Apr 2021, 16:07KKS 15 marki kod privatnika, ja jake eliteHAVANA wrote: 15 Apr 2021, 16:04
Ja operisan, lijecen i izlijecen na kosevu. Otac operisan na kosevu, zeni odredjena terapija na kosevu. Sestra se lijeci i ide na kontrole na kosevu. Jedino sto radim privatno je krvni nalazi itd... Brze ide. Cuj elita, eki ja elita.![]()
![]()
- Fuddo
- Maliciozni seronja
Ne znam u kojoj si drzavi, al ovdje su troskovi zdravstvenog osiguranja izuzeti od poreza, i za radnika i za poslodavca.MunDzi wrote: 15 Apr 2021, 16:06Razlicite drzave, razlicita pravila.Fuddo wrote: 15 Apr 2021, 15:52
Ne, zdravstveno osiguranje ti je poreska olaksica.
Npr, ja uplacujem od plate jedan dio za med. osiguranje, a jedan dio uplacuje firma.
Kad se obracunava plata, od plate se odbije taj dio koji ja uplacujem pa se tek onda oporezuje plata.
I onda poreski ciko kaze, stani MunDzi...de da vidimo koliko si skinula za medicinsko osiguranje. Ima drzava svoju racunicu,, dodju oni do neke cifrice koju ti poslodavac dostavi i na tu cifricu moras platiti porez.
Elem, na kraju si ti opet na dobitku jer ti je sveukupno i sa tim porezom jeftinije nego da solo kupujes osiguranje.
Tako isto ide i za kola od kompanije koja su dodijeljena samo tebi za poslovnu ali i privatnu upotrebu. To je beneficija, ali moram platiti odredjeni porez na tu beneficiju. Drzava sebe uvijek namiri i od nas i od poslodavaca. Bitno je da se covjeku opet isplati ta beneficija jer da iznajmis auto na godinu dana bilo bi te skuplje. Da kupis auto i vozas ga i odrzavas ga i placas kojekakve cestarine i osiguranja, doslo bi te skuplje nego beneficija firminog auta. Elem, vuk sit, ovce na broju. Vuk drzavna kasica, ovce: poslodavac i ja.
Izvinjavam se narode, skrenuh malo s teme.
Cak i ona cifra koju ne pokrije osiguranje, sto ti placas iz svog dzepa, ako predje odredjenu svotu-slagacu, mislim da se radi o nekih 8000+ dolara godisnje, procenat od toga mozes oduzeti od zarade prilikom obracuna poreza.
To sa autom si mi zakomplikovala, ne da mi se

Dozvolite da se obratimo
- HAVANA
- Pituljica
Vjerovatno tu ili kod djuguma. Nemam pojma. Treba vise izbora imati. Sto to tebe briga? Uz tu mogucnost i dodatno osiguranje, broj ljudi koji ga ima i koji ce ga imati... Malo. Treba jos. Ako ne bude dobra i uspjesna prica propasce. I eto.Taare wrote: 15 Apr 2021, 16:08Odgovori mi na pitanje.HAVANA wrote: 15 Apr 2021, 16:04 Ja operisan, lijecen i izlijecen na kosevu. Otac operisan na kosevu, zeni odredjena terapija na kosevu. Sestra se lijeci i ide na kontrole na kosevu. Jedino sto radim privatno je krvni nalazi itd... Brze ide. Cuj elita, eki ja
Dakle, još jednom,ako se otvori ta bolnica i ako bi postojala mogućnost da zzo preuzima veći dio troškova a da ti učestvuješ sa jednim malim dijelom, gdje ćeš se liječiti, tu ili na koševu?
- Taare
- greatest
Ne zanima me kako si došao do ordinacije niti ti zamjeram,naprotiv!shark-attack wrote: 15 Apr 2021, 16:02 fufe, nisi u pravu...ne pravi sistem vrijednosti ni tvoja tetka.ni moj dedo pokojni koji je bio hirurg..shkolovao se specijalizirao vani..ni ja koji sam 10god (trimestri )studirao,..poshteno radim..poshteno naplatim..poshteno kupio (uz pomoc supruge, njene porodice, mojih roditelja).. tako nemoj na tu stranu.
djecu ucim da poshtuju druge..ali i sebe da cijene..da nikad ne dozvole da budu u podredjenom polozaju..
ne smatram se odgovornim za tudje uspijehe ili tezak zivot..ne stavlja mi to..nemash pravo
Želimti sve najbolje. Neka Allah da da postaneš milijarder.
Samo, nemoj mi tog sistema u bosni.
Mi ni ovako nemamo dovoljno stručnog kadra. Pazi, ako moj tetak i njegove kolege sa drugih univerzitetskih kliničkih centara ne odu u sanski most ili neki drugi gradić, tamo neće biti operacija.
Nemoguće jer nemaju kadra.
Privatna bolnica neće uzeti skupe strane stručnjake, a bome ni djecu koja tek završe fax.
Uzimaju provjerene.
Još jednom, većina raje u bih nema para za dodatna osiguranja, niti ima para da plaćaju privatnike.
Većina raje će se i dalje liječiti na ukc tz ili kcus.
Ko će ih liječiti kada odu provjereni stručnjaci i provjerene sestre?
Svi mi se morete obratit
- Taare
- greatest
Hvala. De mi još reci, imaš li uposlenika?
Ako imaš, kolika im je plata?
Je li preko 2000 maraka? Jer, sindikalna korpa košta 2000 maraka.
A ako je oko prosjeka koji je na ca 900 maraka, nemaš za potrošačku korpu, a kamoli da plaćaš privatnika.
To je sve što sam imao za kazat na ovu temu.
Doviđenja, gospodo.
Svi mi se morete obratit