Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.
Moderator: Krokodil Behko
-
Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2450 times
- Been thanked: 4235 times
-
Status:
Mutevelija wrote: 25 Feb 2025, 20:52
ironman wrote: 25 Feb 2025, 20:10
Ovdje sam prestao pisat jer vecina ne konta ili konta a zajebava nako.
Ova uredba je pogodila i one koji su milionsku dobit imali a pogotovu 95% ostatka privrede.
I sad treba objasnjavat nekome da se TO ili naknade neke smanjuju da bi opstala firma i spasila se od gasenja.
A ne da bi vlasnik kupio novi audi.
Jer ocito kod nas vlada to sjebano misljenje ...da su poslodavci robovlasnici koji voze dzipove a radnici proleterijat.
To vrijeme je proslo..
Jer ljudi ce radije ugasit firmu na vrijeme nego da se zaduze da bi platili cika voji doprinose pa onda da ugase kad ne budu mogli vratit kredit.
Samo to cika vojo i ostatak hajducije ne vidi.
Kako god okrenete radnika si zajebano daš mu 1000 napiše 750 plata a 250 topli, zajebao si radnika .
I en znam ja sam mislio da nisu obavezni TO ali kolege katu jesu, pa opet mesto citao negdje Pise zakonom jest obavezan .
Nije zakonski obavezan.
TO se propisuje u kolektivnom ugovoru o radu na nivou svake kompanije. Sto znaci da je kompanija ta koja odlucuje o nacinu i visini TO. TO u odredjenom iznosu, mislim 8KM/danu se ne oporezuje nikako, kao ni prevoz, koji isto tako nije zakonska obaveza.
Jbt ljudi spuckaju 20 godina radnog staza a nikad nisu procitali Zakon o radu
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
-
Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1584 times
- Been thanked: 2942 times
-
Status:
Nora Ibsenova wrote: 25 Feb 2025, 21:05
Mutevelija wrote: 25 Feb 2025, 20:52
Kako god okrenete radnika si zajebano daš mu 1000 napiše 750 plata a 250 topli, zajebao si radnika .
I en znam ja sam mislio da nisu obavezni TO ali kolege katu jesu, pa opet mesto citao negdje Pise zakonom jest obavezan .
Nije zakonski obavezan.
TO se propisuje u kolektivnom ugovoru o radu na nivou svake kompanije. Sto znaci da je kompanija ta koja odlucuje o nacinu i visini TO. TO u odredjenom iznosu, mislim 8KM/danu se ne oporezuje nikako, kao ni prevoz, koji isto tako nije zakonska obaveza.
Jbt ljudi spuckaju 20 godina radnog staza a nikad nisu procitali Zakon o radu
I ja mislim da si upravu, jer se to zovu BONUSI, ne bi se džaba zvali bonusima
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
-
Bobi
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 699 times
- Been thanked: 1349 times
-
Status:
Nora Ibsenova wrote: 25 Feb 2025, 19:55
Bobi wrote: 25 Feb 2025, 19:39
To da, zakonski nisu duzni, medjutim, postoji ugovor

, ugovor je iznad, sta mu pise u ugovoru?
TO se definise kolektivnim ugovorom, koji poslodavac mjenja Kako on hoce.
Prije isplate plata svi uposlenici su pozvani u kompaniju da potpisu novi ugovor. Ili to, ili tehnicki visak pa na biro.
pa ima onda elemenata za tuzbu, ako je u ugovoru napisan TO, nek su oni potpisali ovi ugoivor, to inspekcija rada rijesi za 10 minuta. Ponudjeni su novi ugovori koji su losiji od starih pod prijetnjom optkaza najvjerovatnije a to se ne smije

Ako nece insppppppppppekcija hoce advokat, ljudi nemaju pojma kako je to jednostavan slučaj.Kad je bal nek je maskembal

Po automatizmu ako ga makar jedan dobije na sudu svi ostali dobivaju . Ja sam uzeo na TO 3500 prije 15 godina

. Samo dobar ugovor..ha j.
-
Mutevelija
- Selonačelnik

-
Status:
Bobi wrote: 26 Feb 2025, 00:19
Nora Ibsenova wrote: 25 Feb 2025, 19:55
TO se definise kolektivnim ugovorom, koji poslodavac mjenja Kako on hoce.
Prije isplate plata svi uposlenici su pozvani u kompaniju da potpisu novi ugovor. Ili to, ili tehnicki visak pa na biro.
pa ima onda elemenata za tuzbu, ako je u ugovoru napisan TO, nek su oni potpisali ovi ugoivor, to inspekcija rada rijesi za 10 minuta. Ponudjeni su novi ugovori koji su losiji od starih pod prijetnjom optkaza najvjerovatnije a to se ne smije

Ako nece insppppppppppekcija hoce advokat, ljudi nemaju pojma kako je to jednostavan slučaj.Kad je bal nek je maskembal

Po automatizmu ako ga makar jedan dobije na sudu svi ostali dobivaju . Ja sam uzeo na TO 3500 prije 15 godina

. Samo dobar ugovor..ha j.
Slabo s are ti se neko sa minimalnom platom ganjati po advokat ima, mom bivšem kolegi su uskratili godišnji odmor nije iskoristio i nije mu plaćeno, samo što nije htio da produži ugovora .
Ostali mu dužni 20 dana.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

-
Mutevelija
- Selonačelnik

-
Status:
Išao danas da podignem tu "potvrd o putovanju kao radnik" i kako već se zove , i ispade mjesečna karta je 70KM to mu dodje 35 od pola, zijanio 20 KM bezveze,za potvrdu sad da sam odnio pravniku rekao bi eh sad ti je prevoz 35KM

U jednom pravcu a ne 50 kao do sada
Logično neću odnijeti ove potvrde nek bude i dalje 50 KM kako su sami računali
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

-
ironman
- sirius

- Has thanked: 23661 times
- Been thanked: 24156 times
-
Status:
BHRT nije u mogućnosti ispoštovati odluku o minimalnoj plaći
Cika ministar iz sdp nasao nacin kako ukinut BHRT servis.
Ekonomski magovi iz sjeverne koreje bi bili ponosni na sdp.
dream of spring...
sign of the times...
-
Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 20976 times
- Been thanked: 18931 times
-
Status:
ironman wrote: 12 Mar 2025, 15:35
BHRT nije u mogućnosti ispoštovati odluku o minimalnoj plaći
Druže, BHRT je sistemski uništavan kako od pogrešnih strategija, izmišljenih radnih mjesta da se zaposle podobni do onog da im uskraćuju prihode od RTV takse iz RS-a.
Svi skupa su krivi za situaciju tog preduzeća u politici. Nije samo Trojka zbog toga.
Oni prije svega trebaju da otpuste 20-30% (ne)radnika.
-
ironman
- sirius

-
Status:
Masamune wrote: 12 Mar 2025, 16:26
ironman wrote: 12 Mar 2025, 15:35
Druže, BHRT je sistemski uništavan kako od pogrešnih strategija, izmišljenih radnih mjesta da se zaposle podobni do onog da im uskraćuju prihode od RTV takse iz RS-a.
Svi skupa su krivi za situaciju tog preduzeća u politici. Nije samo Trojka zbog toga.
Oni prije svega trebaju da otpuste 20-30% (ne)radnika.
Uopce to nisam osporio. Da se Bhrt unistava vec dugo. Izmedju ostalog i neplacanjem pretplate.
Fakat je da ih ovo dotuklo. A odgovornost je na sdp.
To opet niko osporit ne moze.
dream of spring...
sign of the times...
-
Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

-
Status:
Od početka ove odredbe pišem koliko je pogubna za ekonomiju i da će naš cjelokupni standard života srozati, a ne podići. Ovaj zakon je najbolji poticaj razvijanju i ponovnom procvatu sive ekonomije, tržišta na crno, itd.
Navest ću najnoviji (jučerašnji) primjer iz prakse, a srela sam ih od nove godine preko 30, pošto se u posljednje vrijeme bavim JN.
Tender za JN procjenjuje vrijednost ugovora na 96.000KM za 36mj, što znači, mjesečno 2.666KM. Tehničkom specifikacijom se za taj posao zahtjeva 2 uposlenika na puno radno vrijeme. Ako pretpostavimo da uposlenicima isplaćujemo samo neto platu (1000KM) bez prevoza i TO, troškovi bruto plate za 2 radnika mjesečno su 3.594KM. Gdje je tu iznajmljivanje prostora za ured, gdje su mjesečni troškovi, režije, da ne kažem da se za izdavanje potvrda potrebnih za učešća na tenderima treba izdvojit i do 120KM a za sudske i općinske takse može biti od 10 do stotina KM. Gdje je tu ičija računica?
Znači, imamo situaciju, da kompanije koje obavljaju poslove preko javnih nabavki (znači SVE državne i javne institucije) SVJESNO idu u nabavku gdje ZNAJU da dobavljač sto posto neće ispunjavat svoje zakonske obaveze.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
-
Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 20976 times
- Been thanked: 18931 times
-
Status:
Pa to je prije svega loše planiranje od strane ugovornog organa. Njima neko treba skrenuti pažnju da to nije ni blizu dovoljno pogotovo kad se uzmu u obzir zakonske promjene za minimalac.
U suštini bi oni trebali planirati ispitujući tržište prije svega i trenutno stanje na trižištu sa svim izmjenama zakona i propisa.
-
Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

-
Status:
Masamune wrote: 26 Mar 2025, 11:10
Pa to je prije svega loše planiranje od strane ugovornog organa. Njima neko treba skrenuti pažnju da to nije ni blizu dovoljno pogotovo kad se uzmu u obzir zakonske promjene za minimalac.
U suštini bi oni trebali planirati ispitujući tržište prije svega.
Ne.
Oni i ispituju tržište i cijene formiraju na osnovu konkurentno dostavljenih "prijedloga" ponuda od strane upravo tih što varaju državu.
Pisali smo žalbe, uredno odbijene.
Ne bi trebali nego MORAJU ispitat tržite, a ponavljam, eto kako se to radi.
-
Bobi
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 699 times
- Been thanked: 1349 times
-
Status:
Nora Ibsenova wrote: 26 Mar 2025, 11:04
Od početka ove odredbe pišem koliko je pogubna za ekonomiju i da će naš cjelokupni standard života srozati, a ne podići. Ovaj zakon je najbolji poticaj razvijanju i ponovnom procvatu sive ekonomije, tržišta na crno, itd.
Navest ću najnoviji (jučerašnji) primjer iz prakse, a srela sam ih od nove godine preko 30, pošto se u posljednje vrijeme bavim JN.
Tender za JN procjenjuje vrijednost ugovora na 96.000KM za 36mj, što znači, mjesečno 2.666KM. Tehničkom specifikacijom se za taj posao zahtjeva 2 uposlenika na puno radno vrijeme. Ako pretpostavimo da uposlenicima isplaćujemo samo neto platu (1000KM) bez prevoza i TO, troškovi bruto plate za 2 radnika mjesečno su 3.594KM. Gdje je tu iznajmljivanje prostora za ured, gdje su mjesečni troškovi, režije, da ne kažem da se za izdavanje potvrda potrebnih za učešća na tenderima treba izdvojit i do 120KM a za sudske i općinske takse može biti od 10 do stotina KM. Gdje je tu ičija računica?
Znači, imamo situaciju, da kompanije koje obavljaju poslove preko javnih nabavki (znači SVE državne i javne institucije) SVJESNO idu u nabavku gdje ZNAJU da dobavljač sto posto neće ispunjavat svoje zakonske obaveze.
Ma to se uz večeru mijenja tehnicka specifikacija nakon dodjeljenog posla

.

-
Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

-
Status:
Bobi wrote: 26 Mar 2025, 12:35
Nora Ibsenova wrote: 26 Mar 2025, 11:04
Ma to se uz večeru mijenja tehnicka specifikacija nakon dodjeljenog posla

.
Ma jok, nego su sve strane vrlo dobro svjesne da krše zakon ali briga ih, sve dok se uklapamo u budžete.
-
Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

-
Status:
Nora Ibsenova wrote: 07 Jan 2025, 08:42
ironman wrote: 06 Jan 2025, 17:09
Tacno onako kako sam opisao neki dan.
Hajducija od strane ubacenih elemenata pokusava slomit kicmu privredi federacije.
Ukrast par stotina miliona maraka od ljudi te ih iskoristit u predizbornoj kampanji za opce izbore.
Normalan insan koji voli ovu drzavu ovo nikad ne bi ovako napravio.
Ponavljam ovako.
Znaci minimalna placa moze i mora bit 1250 maraka.
Ali pod uvjetom da se doprinosi i davanja uopce svedu na iznos koji biznis zahtijeva.
Sve drugo je komunizam i propast ..
Tako je. A namete na platu nece smanjit jer nema sanse da smanje ziv novac koji kapa u budzete
Bog me ubio ako penzioni fond nije prazan i na ovaj nacin hoce da ga pojacaju.
I tako. Volim što znam.
"Jasno je da će doći do smanjenja određenih prihoda u fondovima kao što je PIO/MIO, odnosno zavod zdravstvenog osiguranja... Tako bi se to moglo iznivelirati, da ti fondovi u konačnici ne bi trpjeli ono što je bilo dosad gdje je, recimo, 2023. nedostajalo 340 miliona, a prošle godine 511 miliona KM. Ta dubioza se morala prekinuti, a to se moglo samo podizanjem minimalne plate", izjavio je.
-
ironman
- sirius

-
Status:
Masic,Zuljevic,Steta,nametnuti premijer te onaj lik Mijatovic.
Sad da ih stavis u firmu privatnu koja dobro radi. Unistili bi je za par mjeseci.
Zasto?
Pa zato sto nemaju sposobnost niti znanje ni za sta osim za parazitiranje na budzetu.
I ne radi se samo o njima ...takvih je 90% politike. Ali ima onih koji ne znaju ali ih nije stid pitat. Savjetovat se sa strukom.
Komunisti jok.
To je nesorta koja ce spalit ulazna vrata kuce da prokuha vodu za kafu.
dream of spring...
sign of the times...
-
Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

-
Status:
ironman wrote: 03 Apr 2025, 10:28
Masic,Zuljevic,Steta,nametnuti premijer te onaj lik Mijatovic.
Sad da ih stavis u firmu privatnu koja dobro radi. Unistili bi je za par mjeseci.
Zasto?
Pa zato sto nemaju sposobnost niti znanje ni za sta osim za parazitiranje na budzetu.
I ne radi se samo o njima ...takvih je 90% politike. Ali ima onih koji ne znaju ali ih nije stid pitat. Savjetovat se sa strukom.
Komunisti jok.
To je nesorta koja ce spalit ulazna vrata kuce da prokuha vodu za kafu.
Ja sam davno rekla da mi na čelu države imamo sportski klub. fuj.
-
ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 46249 times
- Been thanked: 8268 times
-
Status:
Nora Ibsenova wrote: 03 Apr 2025, 09:35
I tako. Volim što znam.
"Jasno je da će doći do smanjenja određenih prihoda u fondovima kao što je PIO/MIO, odnosno zavod zdravstvenog osiguranja... Tako bi se to moglo iznivelirati, da ti fondovi u konačnici ne bi trpjeli ono što je bilo dosad gdje je, recimo, 2023. nedostajalo 340 miliona, a prošle godine 511 miliona KM. Ta dubioza se morala prekinuti, a to se moglo samo podizanjem minimalne plate", izjavio je.
Kaze treba 295 miliona sad za mart da se isplati penzija za 454.830 penzionera (u FBiH). Logicno, taj broj more samo rasti, i broj penzionera i iznos kolko treba para za isplatu.
Ode radna snaga nedje u nemacke, tamo puni fondove a logicno vamo ce doc kad bude u penziji. Sve u svemu halali huso materi, treba se pomirit s tim da necemo penziju dozivit, radicemo do smrti

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

-
Maja
- Administrator

- Has thanked: 7446 times
- Been thanked: 17305 times
-
-
Status:
Najljepsi restoran u Stocu, Havana je sjedio u njemu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
ironman
- sirius

-
Status:
Drug Niksic ce rec da su pilicari .
A drug kako se zove ministar ono ce se zadovoljno smjeskat.
Aferim .
dream of spring...
sign of the times...