Opsada Sarajeva 92-95.g.

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times
Status: Offline

Re: Film koji bi svako trebao pogledati: Kako je Dragan Vikić herojski odbranio Sarajevo

Post by insomnia »

😂
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14200 times
Been thanked: 23622 times

Re: Film koji bi svako trebao pogledati: Kako je Dragan Vikić herojski odbranio Sarajevo

Post by Fuddo »

Taare wrote: 08 Apr 2023, 08:00 A zašto naši u početku nisu izašli na brda oko sarajeva i postavili punktove i barikade?
Dragi fufe
Dozvolite da se obratimo
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4196 times
Been thanked: 3875 times
Status: Online

Post by Naseef Mushroom »

To ne bi dijete od 10 godina napisalo i upitalo što se na svoju ruku počinje zanimati za ratna dešavanja.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Šta je kojeg vraga smiješno? Prije i nakon samog referenduma, na brdima oko sarajeva nije bilo žive duše.
žičaru čuvao ramo biber i njegov kolega. Dakle, dva čovjeka.
četiri četnika zauzeli žičaru. Četiri!
Bilo je naših komandanata koju su govorili da je to ogromna greška, to što se nisu zauzela neka od ključnih brda.

Evo kako je to izgledalo u početku i gdje su bile četničke barikade.

https://historiografija.ba/article.php?id=1193
Svi mi se morete obratit
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9841 times
Been thanked: 11597 times

Post by Krokodil Behko »

Lavlje_srce wrote: 08 Apr 2023, 02:57
Duminjo wrote: 07 Apr 2023, 23:20
Iz vise pokusaja sam dosla do 12-te minute. :(

I kad mi neko rat spomene sada, 2023, tjerala bih ga da gleda ovaj i slicne dokumentarce 3x na dan. :zid :zid :zid

Tako je.
Meni je ovo snažna inspiracija, za novo rato.
Ah, staro dobro nasilje nad ljudima :ahhh
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2752 times
Been thanked: 8615 times

Post by Duminjo »

Taare wrote: 08 Apr 2023, 08:00 A zašto naši u početku nisu izašli na brda oko sarajeva i postavili punktove i barikade?
Izašli su u šetnju od nedjarica do m Dvora.
Hocemo piis
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Duminjo wrote: 08 Apr 2023, 11:44
Hocemo piis
Jarane, ne znam šta su mislili. Pa jbte, gledaš hrvatsku. Kod njih gori. Šta očekuješ drugo nego da krene na tebe.
Sarajevo je moglo proći ko tuzla. Ono, padne po koja granata, al te ne mogu ubijati snajperima
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Krokodil Behko wrote: 08 Apr 2023, 09:51Tako
Kad si ti bio siguran da će početi rat?
Svi mi se morete obratit
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41165 times
Been thanked: 27821 times

Post by Rum »

Taare wrote: 08 Apr 2023, 11:52

Hocemo piis
Jarane, ne znam šta su mislili. Pa jbte, gledaš hrvatsku. Kod njih gori. Šta očekuješ drugo nego da krene na tebe.
Sarajevo je moglo proći ko tuzla. Ono, padne po koja granata, al te ne mogu ubijati snajperima
Mi smo ih satrali da su se ustekali po brdima sravnilo bi nas
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Da su ovako svi gradovi postupili drugacije bi bilo
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1662 times
Been thanked: 3133 times

Post by Mutevelija »

Maja wrote: 06 Apr 2023, 11:52 Uglavnom...veceras je na Ftv. Moglo bi se pogledati.
U prevodu idete u offtopic, ali pošto je i behko učestvovao neću tako reći :ble
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2752 times
Been thanked: 8615 times

Post by Duminjo »

Taare wrote: 08 Apr 2023, 11:52

Hocemo piis
Mislim da si nerealan i da ne poznajes stanje tik prije agresije.

Bilo je to mnogo komplikovanije nego sto izgleda kada se gleda iz ovoga vakta. Bilo je tu više strana, prica, obecavanja a i samo stanovnistvo u Sarajevu je bilo malo drugacije u odnosu na vecinu drugih.
Bilo je kako je bilo i sta je bilo. Ja licno ne volim biti general poslije bitke i pricati "trebalo je ovo, trebalo je ono". Ne znam detalje, ne znam poslove ispod stolova i mnoge stvari koje su se odvijale iza ledja javnosti. Postoji sigurno mnogo stvari za koje nikad necemo ni saznati.. Tako mozda i treba.

Kazu da je opstanak Sarajeva cudo otpora protiv tadasnje JNA i embarga. Meni dosta i ne bih nas osudjivao kolektivno. Nemam za sta.
Grešaka pojedinaca je sigurno bilo al hajd sta ces sad.. ko radi taj i griješi.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Taare wrote: 08 Apr 2023, 11:53
Krokodil Behko wrote: 08 Apr 2023, 09:51Tako

Kad je počeo u Hrvatskoj.

Pa pošto ćeš ti sad reći, kako je bilo vremena za pripremu - pitanje je koliko bi moglo.
BiH je u tom trenutku još uvijek u SFRJ i bilo kakvo formiranje vojske bi se tretiralo, kao neustavni akt.

Tu su oni nas i čekali. Dogovorili uzepeovci i genocidaši, da se u jesen 1991. napadne selo Ravne, kako bi BiH bila involvirana što prije, nepripremljena i bez sprovedenog referenduma, o nezavisnosti.
Ili ti možda možeš ponuditi objašnjenje, kako da su te Ravne sravnjene sa zemljom, a niko nije ni ogreban?

Vjerujem da je moglo i bolje, oko pripreme, međutim, ishod bi bio sličan.
Pa jebo ga ti, na Zvorniku kapetan Hajro zvao mještane nekog sela, da se uključe u TO i to negdje u aprilu-maju, a oni nisu htjeli. Srbi im rekli da polože oružje, kako bi bili sigurni i ovi to učinili.
Pronađeni su iza rata, u masovnim grobnicama.

Odnosno, šta ti vrijedi i priprema, ako ti je narod u nesvijesti?
Dok su u Bijeljini ubijali sve redom, po Sarajevu mirovne demonstracije i Titove slike.
Bešlagić proglašava Tuzlu otvorenim gradom. Siguran sam da debil, ni ne zna šta to znači.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1662 times
Been thanked: 3133 times

Post by Mutevelija »

Krokodil Behko wrote: 08 Apr 2023, 16:30
Taare wrote: 08 Apr 2023, 11:53

Pa pošto ćeš ti sad reći, kako je bilo vremena za pripremu - pitanje je koliko bi moglo.
BiH je u tom trenutku još uvijek u SFRJ i bilo kakvo formiranje vojske bi se tretiralo, kao neustavni akt.

Tu su oni nas i čekali. Dogovorili uzepeovci i genocidaši, da se u jesen 1991. napadne selo Ravne, kako bi BiH bila involvirana što prije, nepripremljena i bez sprovedenog referenduma, o nezavisnosti.
Ili ti možda možeš ponuditi objašnjenje, kako da su te Ravne sravnjene sa zemljom, a niko nije ni ogreban?

Pa jebo ga ti, na Zvorniku kapetan Hajro zvao mještane nekog sela, da se uključe u TO i to negdje u aprilu-maju, a oni nisu htjeli. Srbi im rekli da polože oružje, kako bi bili sigurni i ovi to učinili.

Dok su u Bijeljini ubijali sve redom, po Sarajevu mirovne demonstracije i Titove slike.
Bešlagić proglašava Tuzlu otvorenim gradom. Siguran sam da debil, ni ne zna šta to znači.
Netačno baš za Bešlagića

Transkript razgovora:" Pračer: Imam jedan predlog. Za žive ljude koji još nisu popaljeni i pobijeni. I one opštine što si govorio. Proglasite bre neku autonomiju i izjavite da želite da živite u Jugoslaviji. Bešlagić: Neću ba, ne dolazi to u obzir Pračer. Pračer: Ali da tražite izvijesnu autonomiju. Bešlagić: Ma ne dolazi u obzir bolan. Ne dolazi u obzir. Koju Jugoslaviju? Pračer: J**i ga onda je rat. Bešlagić: Neka je rat! Neka je rat Pračer j**i ga, neka je rat. Ja nemam drugu državu osim Bosne i Hercegovine i boli me više k***c ko će me za******ti. Ja se to apsolutno slažem i tako razgovaramo. Interesuje me gdje su ljudi iz Banovića u p***u materinu. Razumiješ li me o čemu govorim. O tebi kao o čovjeku koji je rođen u Bosni i Hercegovini. Šta ti imaš sada sa Srbijom i Crnom Gorom? Nosi ih u p***u materinu. Pračer: Slušaj, recimo samo da realnije shvatam. Bešlagić: Ništa, nema tu realnijeg shvatanja. J**i ga, pucat ćeš na mene. Pračer. Pračer: Hoćeš me saslušati? Bešlagić: Može. Pračer: Bez onog… Bešlagić: Moram u p***u materinu. Dobio sam informaciju da mi je Dubajić stavio četiri S u kasarnu. P***a mu materina. Pračer: Slušaj, ne znam za to. Bešlagić: J**i ga, kod vas niko ne zna dok se ne dođe odozdo iz komande. A ja sve pred očima gledam j**i ga. P***a mu materina njegova. Pračer: Slušaj, gledam u odnos snaga. Bešlagić: Ma neka je kakav jeste. Pračer: Pa nemoj tako. Bešlagić: Pa nek nas pobiju bolan. Pračer: Pa nemoj… Bešlagić: Pa j***m mu mater. Pazi nešto, bit će u historiji zapisano da je srpski narod genocidan narod j**i ga. Pračer: Slušaj Bešlagić: Bosanci to nisu, bosanski Srbi to nisu. Pračer: Traži čovječe autonomiju i daj saglasnost da će živjeti u novoj Jugoslaviji, ali traži autonomiju. Bešlagić: Ne dolazi u obzir Pračer. Pračer: J**i ga stari onda smo ga se j****i svi. Bešlagić: Ništa, vi nemojte pucati na nas avionima, prepustite nama mi ćemo rukama. Pračer: Nema problema, ja neću avionima. Bešlagić: Nemoj avionima j**i ga Pračer: Nemoj niko da moje ljude dira. Bešlagić: Neće tvoje ljude do 18, ja ću dogvoriti da tvoje ljude niko ne dira. Vi ste piloti ipak kulturni ljudi. Pračer: Eto Bešlagić: J**o ti njima mater. Ne dolazi u obzir. Kakva Jugoslavija bolan? Kakva Jugoslavija ba? Srboslavija? Ma ne dolazi u obzir. Ja svoje dostojanstvo ne prodajem j**i ga neka me kolje. Pračer: Slušaj. Ja sam razmišljao o istom tom mom ocu koji je ostavio moju majku. Bešlagić: Znam, bit ćeš im na sramotu ili na ljepotu. Ti procijeni. Pračer: Moju rodbinu. Bešlagić: Procijeni. Pračer: Procijenio sam. Zato sam ti ovo i rekao što sam ti rekao. Bešlagić: Dobro stari hvala ti velika, ali tu tvoju ponudu ne prihvatam nikako. Pračer: To je jedan apel da ne bude ovdje rat. Bešlagić: OK, ništa. Zdravo. (Tuzlanski.ba) | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/carsija/prije-28-g ... ge-drzave/
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Mutevelija wrote: 08 Apr 2023, 16:36
Krokodil Behko wrote: 08 Apr 2023, 16:30

Netačno baš za Bešlagića

Transkript razgovora:" Pračer: Imam jedan predlog. Za žive ljude koji još nisu popaljeni i pobijeni. I one opštine što si govorio. Proglasite bre neku autonomiju i izjavite da želite da živite u Jugoslaviji. Bešlagić: Neću ba, ne dolazi to u obzir Pračer. Pračer: Ali da tražite izvijesnu autonomiju. Bešlagić: Ma ne dolazi u obzir bolan. Ne dolazi u obzir. Koju Jugoslaviju? Pračer: J**i ga onda je rat. Bešlagić: Neka je rat! Neka je rat Pračer j**i ga, neka je rat. Ja nemam drugu državu osim Bosne i Hercegovine i boli me više k***c ko će me za******ti. Ja se to apsolutno slažem i tako razgovaramo. Interesuje me gdje su ljudi iz Banovića u p***u materinu. Razumiješ li me o čemu govorim. O tebi kao o čovjeku koji je rođen u Bosni i Hercegovini. Šta ti imaš sada sa Srbijom i Crnom Gorom? Nosi ih u p***u materinu. Pračer: Slušaj, recimo samo da realnije shvatam. Bešlagić: Ništa, nema tu realnijeg shvatanja. J**i ga, pucat ćeš na mene. Pračer. Pračer: Hoćeš me saslušati? Bešlagić: Može. Pračer: Bez onog… Bešlagić: Moram u p***u materinu. Dobio sam informaciju da mi je Dubajić stavio četiri S u kasarnu. P***a mu materina. Pračer: Slušaj, ne znam za to. Bešlagić: J**i ga, kod vas niko ne zna dok se ne dođe odozdo iz komande. A ja sve pred očima gledam j**i ga. P***a mu materina njegova. Pračer: Slušaj, gledam u odnos snaga. Bešlagić: Ma neka je kakav jeste. Pračer: Pa nemoj tako. Bešlagić: Pa nek nas pobiju bolan. Pračer: Pa nemoj… Bešlagić: Pa j***m mu mater. Pazi nešto, bit će u historiji zapisano da je srpski narod genocidan narod j**i ga. Pračer: Slušaj Bešlagić: Bosanci to nisu, bosanski Srbi to nisu. Pračer: Traži čovječe autonomiju i daj saglasnost da će živjeti u novoj Jugoslaviji, ali traži autonomiju. Bešlagić: Ne dolazi u obzir Pračer. Pračer: J**i ga stari onda smo ga se j****i svi. Bešlagić: Ništa, vi nemojte pucati na nas avionima, prepustite nama mi ćemo rukama. Pračer: Nema problema, ja neću avionima. Bešlagić: Nemoj avionima j**i ga Pračer: Nemoj niko da moje ljude dira. Bešlagić: Neće tvoje ljude do 18, ja ću dogvoriti da tvoje ljude niko ne dira. Vi ste piloti ipak kulturni ljudi. Pračer: Eto Bešlagić: J**o ti njima mater. Ne dolazi u obzir. Kakva Jugoslavija bolan? Kakva Jugoslavija ba? Srboslavija? Ma ne dolazi u obzir. Ja svoje dostojanstvo ne prodajem j**i ga neka me kolje. Pračer: Slušaj. Ja sam razmišljao o istom tom mom ocu koji je ostavio moju majku. Bešlagić: Znam, bit ćeš im na sramotu ili na ljepotu. Ti procijeni. Pračer: Moju rodbinu. Bešlagić: Procijeni. Pračer: Procijenio sam. Zato sam ti ovo i rekao što sam ti rekao. Bešlagić: Dobro stari hvala ti velika, ali tu tvoju ponudu ne prihvatam nikako. Pračer: To je jedan apel da ne bude ovdje rat. Bešlagić: OK, ništa. Zdravo. (Tuzlanski.ba) | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/carsija/prije-28-g ... ge-drzave/

Šta je netačno?
To što si postavio, to je Bešlagiću svanulo i došo je tobe, mjesec i po nakon početka rata
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

A bogme i ove , bio je plan sve u vranduk tunel i da nas zakolju . ali sipak
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Popusili su kada se cuo tegbir :hop
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Image Hvala braci da nisu satrali bio bi rum rahmetli
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Ljubim svakog u supak i hvala jos jednom | :srce
Post Reply

Return to “Historija”