Amerika vs Evropa - gdje je bolje?
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Zanki
- saudade

- Has thanked: 27751 times
- Been thanked: 31744 times
- Status: Offline
Re: Kad si zdrav i kad imaš svi su tu: Bosanac u suzama u američkoj bolnici
Sa sve ženama
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.
- HAVANA
- Forumaš godine

- Has thanked: 2857 times
- Been thanked: 23608 times
- Status: Online
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 52400 times
- Been thanked: 9303 times
Toliko za citav radni vijek zaradis neto
U bosni jakako
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22376 times
- Been thanked: 20449 times
Havani je draži Split od Sarajeva 
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- HAVANA
- Forumaš godine

- Has thanked: 2857 times
- Been thanked: 23608 times
E takav ne postoji na planeti. Da je drazi od sarajeva.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Mozda mu dobra genetika

- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4119 times
- Been thanked: 3086 times
Jesmo li milijarderi, zna li se sta? 
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9820 times
- Been thanked: 11548 times
Američki bogataši žive kraće od europske sirotinje

Milioni siromašnih ili nedovoljno bogatih najčešće su sasvim isključeni iz medicinske skrbi, pa u slučaju bolesti moraju ili nalaziti dodatne poslove, ili ulaziti u dužničko ropstvo.
S druge strane, svaka pomisao na približavanje europskim standardima zdravstvene zaštite u političarskim krugovima - uz nekoliko iznimki - prokazuje se kao promoviranje socijalizma i nameće se teza da bi opće zdravstveno osiguranje bilo protivno američkom viđenju slobode izbora. Otprilike, zašto bi se plaćalo osiguranje ako nisi bolestan. Naravno, nema dileme oko plaćanja osiguranja za automobile koji niti su pokvareni niti razbijeni
A kako stoje stvari s bogatijim slojevima? Prema najnovijem istraživanju o povezanosti bogatstva i smrtnosti u SAD-u i Europi, čiji su rezultati objavljeni u uglednom New England Journal of Medicine, čak i njima ne piše se naročito dobro. Ukratko, postoji značajan jaz u stopi smrtnosti između našeg kontinenta i SAD-a, a čak i najbogatiji Amerikanci živjet će kraće od bogatih Europljana. U nekim slučajevima, kraće i od siromašnih stanovnika našeg kontinenta.
Istraživanje je pokazalo i ono što se već zna i bez velikih analiza, nego čistim promatranjem: razlika u mortalitetu najsiromašnijih i najbogatijih slojeva daleko je veća u SAD-u nego kod nas. Objašnjenje koje daju autori studije je jednostavno, Europljani znatno lakše dolaze do zdravstvene zaštite i općenito društvene potpore. Osim toga, društvena struktura u Europi je znatno jača, s jačim vezama među različitim slojevima.
Ima i drugih tumačenja, portal Science Alert citira ekonomisticu specijaliziranu za zdravstvo Irene Papanicolas sa sveučilišta Brown: "Nalazi su gorki podsjetnik da čak ni najbogatiji Amerikanci nisu zaštićeni od sistemskih problema koji pridonose kraćoj očekivanoj starosti, poput ekonomske nejednakosti ili rizičnih faktora poput stresa, načina ishrane ili opasnosti iz okoliša."
Autori istraživanja usporedili su brojeve o zdravlju i mirovinama kod točno 73.838 ispitanika dobi između 50 i 85 godina, od 2010. do 2022. I kod europskih i kod američkih ispitanika, oni su bili podijeljeni u četiri grupe po razini bogatstva. Tim je proučavao šansu svake od promatranih grupa da umre tijekom proučavanog razdoblja, što je - smatraju - davalo jak pokazatelj zdravlja i očekivanog doživljenja. I u sve četiri imovinske skupine, Amerikanci su ispalo lošiji od svojih europskih suispitanika.
Stopa smrtnosti varira i unutar Europe, no najzanimljiviji podataka je onaj po kojem su siromašnije skupine u Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj imale duži očekivani život od najbogatijih skupina Amerikanaca, prema tome koliko je ljudi umrlo u promatranom razdoblju. Generalno promatrano, najbogatiji pojedinci imali su 40 posto manju šansu da će umrijeti u ispitivanom razdoblju od onih najsiromašnijih. No, kad se pogledaju sve četiri imovinske grupe, stopa smrtnosti je za ogromnih 40 posto bila niža u sjevernoj i zapadnoj Europi nego u SAD-u.
To svakako remeti uobičajene predodžbe o životu bogatih, s lakšim pristupom kvalitetnijoj hrani, boljim uvjetima života i boljoj zdravstvenoj skrbi. Naime, pokazuje se da je itekako važno i gdje se živi, i kako je organiziran pristup svim tim blagodatima.
(Tportal)
- Quds
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 3745 times
- Been thanked: 1493 times
Re: Američki bogataši žive kraće od europske sirotinje
"S druge strane, svaka pomisao na približavanje europskim standardima zdravstvene zaštite u političarskim krugovima - uz nekoliko iznimki - prokazuje se kao promoviranje socijalizma i nameće se teza da bi opće zdravstveno osiguranje bilo protivno američkom viđenju slobode izbora. Otprilike, zašto bi se plaćalo osiguranje ako nisi bolestan. Naravno, nema dileme oko plaćanja osiguranja za automobile koji niti su pokvareni niti razbijeni"
Ima 15-ak godina, kako ja ovo pokusavam objasniti, pa makar i jednoj osobi koja je spremna da slusa. Toliko su ovdje ljudi kondicionirani od rane maldosti, da im se dize kosa na glavi od "socijalizma" (za koji se onda nekako nakarikira komunizam), da ne vidim da ce se nesto promijeniti u neko dogledno vrijeme. Ovo ljevice sto progovori o tome, bude usutkano i obeshrabreno, da treba godina da jedan senator ili kongresmen pocne o tome da prica...
Ima 15-ak godina, kako ja ovo pokusavam objasniti, pa makar i jednoj osobi koja je spremna da slusa. Toliko su ovdje ljudi kondicionirani od rane maldosti, da im se dize kosa na glavi od "socijalizma" (za koji se onda nekako nakarikira komunizam), da ne vidim da ce se nesto promijeniti u neko dogledno vrijeme. Ovo ljevice sto progovori o tome, bude usutkano i obeshrabreno, da treba godina da jedan senator ili kongresmen pocne o tome da prica...
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2717 times
- Been thanked: 4865 times
I nemoj da dadnu living wages ljudima u uslugama. Pa nek te grize savjest kad ne ostavis masan baksis
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
To im se bog sveti sto su bombardovali beograd, nema druge vego je to 

- Quds
- Aktivni forumaš

Najgore je sto vidis potencijal, kakva bi ovo drzava mogla da bude za one koji zive ovdje... Ako se ne desi nesto potpuno neocekivano, srednja klasa u Americi je otisla zauvijek.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Tako je već od kraja sedamdesetih u Americi, a nema veće mase da se zapita zašto je to tako.Quds wrote: 24 Apr 2025, 03:48 Najgore je sto vidis potencijal, kakva bi ovo drzava mogla da bude za one koji zive ovdje... Ako se ne desi nesto potpuno neocekivano, srednja klasa u Americi je otisla zauvijek.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- Quds
- Aktivni forumaš

E, vala i ne moraju. Ja jos malo, pa ako Bog da, nazad na Balkan. A rocka cu ostaviti, halal mu vas Amerika.Masamune wrote: 24 Apr 2025, 07:26Tako je već od kraja sedamdesetih u Americi, a nema veće mase da se zapita zašto je to tako.Quds wrote: 24 Apr 2025, 03:48 Najgore je sto vidis potencijal, kakva bi ovo drzava mogla da bude za one koji zive ovdje... Ako se ne desi nesto potpuno neocekivano, srednja klasa u Americi je otisla zauvijek.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Hajde bujrum 
Kod mene će se vratiti jedno 80% familije iz St. Loiusa u narednih 5-10 godina. Ostaće im samo djeca koja su se rodila u Americi.
Više imam familije tamo nego u Bosni
Kod mene će se vratiti jedno 80% familije iz St. Loiusa u narednih 5-10 godina. Ostaće im samo djeca koja su se rodila u Americi.
Više imam familije tamo nego u Bosni
- Quds
- Aktivni forumaš

Pa i moji ce ostati ovdje. Neka dodju oni ponekad, nekada cu ja ovamo da ih vidim, i tako. Uglavnom, mogu i tamo i ovamo, posto sam ih ja namjerno izlozio i toj nasoj kulturi, narodu, i prostorima. Da imaju nesto sa necim uporediti.Masamune wrote: 24 Apr 2025, 07:33 Hajde bujrum
Više imam familije tamo nego u Bosni![]()
A, sto je zanimljivo, znam nekoliko porodica, koje su prije samo 10-ak godina govorili da im ne pada na pamet da se vrate, uzeli su tamo ili stanove ili kuce napravili, i samo cekaju penziju. povuce ba...
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Ma jašta nego pogotovo kad vas vode ovakve budaletine, ali jače je ono kad ti fali tvoj narod. Obraduje se ba čovjek u inostranstvu kad neko progovori na tvom jeziku pogotovo ako si negdje gdje nemaš nikog, a kamo li nešto više od toga.Quds wrote: 24 Apr 2025, 07:36Pa i moji ce ostati ovdje. Neka dodju oni ponekad, nekada cu ja ovamo da ih vidim, i tako. Uglavnom, mogu i tamo i ovamo, posto sam ih ja namjerno izlozio i toj nasoj kulturi, narodu, i prostorima. Da imaju nesto sa necim uporediti.Masamune wrote: 24 Apr 2025, 07:33 Hajde bujrum
A, sto je zanimljivo, znam nekoliko porodica, koje su prije samo 10-ak godina govorili da im ne pada na pamet da se vrate, uzeli su tamo ili stanove ili kuce napravili, i samo cekaju penziju. povuce ba...
- Quds
- Aktivni forumaš

Nahodao sam se svijetom, ali nigdje nije kao kod svog naroda, obicaja, Jako cesto mi nedostaje onaj nas svakodnevni humor, uz kafu, ili gdje bilo. Nasi ljudi i u najvecoj muci imaju jako dobar smisao za humor.Masamune wrote: 24 Apr 2025, 07:43Ma jašta nego pogotovo kad vas vode ovakve budaletine, ali jače je ono kad ti fali tvoj narod. Obraduje se ba čovjek u inostranstvu kad neko progovori na tvom jeziku pogotovo ako si negdje gdje nemaš nikog, a kamo li nešto više od toga.Quds wrote: 24 Apr 2025, 07:36
Pa i moji ce ostati ovdje. Neka dodju oni ponekad, nekada cu ja ovamo da ih vidim, i tako. Uglavnom, mogu i tamo i ovamo, posto sam ih ja namjerno izlozio i toj nasoj kulturi, narodu, i prostorima. Da imaju nesto sa necim uporediti.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2717 times
- Been thanked: 4865 times
Vlasnik prošle firme gdje sam radila, se vratio iz St.Louisa ove godine sa ženom, 4 djece, i vratili se njegova sestra i njena porodica. Ja u ibretu.Masamune wrote: 24 Apr 2025, 07:33 Hajde bujrum
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.