BiH u ocima njene dijaspore

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2589 times
Been thanked: 4490 times
Status: Online

Re: BiH u ocima njene dijaspore

Post by Nora Ibsenova »

navika wrote: 26 Aug 2020, 00:57
Nora Ibsenova wrote: 26 Aug 2020, 00:39 A to dijaspora (većinski) očekuje. Da ih se tretira bolje nego druge kupce.

Ja ocekujem da me tretiraju samo onako kako sam naucila u zadnjih 20g. Bar sam tako ocekivala kad sam prvi put dosla u posjetu domovini, vise ne ocekujem. Vidim da se to nece desiti :hihi

Ocekivala sam npr prvi put da mi spakuju stvari u kesu, a kad me cura na kasi nije ni pozdravila, ni otpozdravila, i kad mi je racun i kusur bacila ispred mene, vjeruj, ne znam sta bi rekla...
Al covjek se stvarno od toga odvikne.

Jednom sam se za neku takvu “uslugu” pobunila, a mome babi je bilo naprijatno, on je toliko na to navikao da hud misli da tako treba i mora :hihi

U salon odu moji muski, posto ostanemo uvijek po dva mjeseca.
Jedno iskustvo - ulazim, pozdravim se, zamolim da osisa mog sina... kaze cura - dok popijem kafu :D.
Pitam - koliko dugo cete pit’ kafu? Prevrnula je ocima.

Njoj sam sigurno ja bahata dijasporka, sigurno :hihi
Ja pričam iz iskustva pozicije nekog ko je uljudan, a ko zauzvrat dobija bahatost.

Ja sam osoba koja lijepo pozdravi, spakuje stvari, ako mi natukne da je u pitanju poklon, na bilo koji način, ponudim da upakujem, pitam gdje želite da vam stavim račun, u kesu ili da vam ga dam u ruke, ako nemam 5kf da vratim, vratim 10kf a zauzvrat dobijem bahatost.

E sad, vi meni možete vjerovati ili ne, vaša stvar.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Status: Offline

Post by navika »

Ili u opstini, necu da budem nepristojna, drzim odstojanje i cekam da me neko bar pogleda pa da progovorim, posto nikom na salteru ne pise sta tacno radi.
Cekam tako, cekam, kad konacno zene podize glavu i upita - sta hoces.
Mislim u opstini - sta hoces :D.

A kad sam zvala postu, tri puta sam se izvinjavala i prekidala vezu, mislila sve dobila pogresan broj :D.
Iz poste se javljali samo sa - halo :D.

Necu ja da mi neko tamo nesto ljubi, samo ljudi moji, gdje je tu profesionalizam :cudi

Samo jedno ucvtivo - izvolite, kako vam mozemo pomoci, ja se ne sjecam da sam ikad cula.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13933 times
Been thanked: 22964 times

Post by Fuddo »

navika wrote: 26 Aug 2020, 01:08 Ili u opstini, necu da budem nepristojna, drzim odstojanje i cekam da me neko bar pogleda pa da progovorim, posto nikom na salteru ne pise sta tacno radi.

A kad sam zvala postu, tri puta sam se izvinjavala i prekidala vezu, mislila sve dobila pogresan broj :D.

Necu ja da mi neko tamo nesto ljubi, samo ljudi moji, gdje je tu profesionalizam :cudi

Samo jedno ucvtivo - izvolite, kako vam mozemo pomoci, ja se ne sjecam da sam ikad cula.
Ko ti je kriv kad si iz Teslica
Ahahahahaha
Dozvolite da se obratimo
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40710 times
Been thanked: 27120 times

Post by Rum »

Niti metar, niti milimetar
Desno-levo, desno-levo
Ne moraš od moga srca
Jer je tvoje celo
Ti samo nemoj
Niti metar, niti milimetar
Desno-levo
Ne moraš od moga srca
Jer je tvoje celo
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Rume, vadi pajsere iz gepeka

Dozvolite da se obratimo
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi »

Navika, meni se slicno kod kozmeticarke desilo.

Usla sam sa tri drugarice, da se pocastimo sa beauty day, "kozmeticarka" jedva ustade. Nigdje zive duse. Pitam je za tretmane, ima li neku listu sa uslugama, a ona zvace zvaku ko zirafa I prevrce ocima: reci sta hoces ja cu ti napravit :D.

Pa imate li neki cjenovnik, upitam. Veli, odnijela gazdarica kuci. :valja
I ne mogu ja vas sad primiti, dodjite oko 4, a u 5 zatvaraju :valja

Ova je, pomislih, na nekim drogama. Nemoguce.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

MunDzi wrote: 26 Aug 2020, 00:58
Nora Ibsenova wrote: 26 Aug 2020, 00:45

Može sve to biti i stvar percepcije.

Mada, ja imam osjećaj da sam rekla da mi je neko rekao: "što si tako debela, eto te k'o krava" ti bi rekla da sam ja za to nekako kriva. A to se jeste desilo.

Njoj je rečeno da haljina postoji i rečeno joj je na početku da postoji mogućnost da je rezervisana (i uvijek naglasim da postoji mogućnost da je jednostavno ukradena) zato i pitam: želite li sačekati? Želiš, onda rizikuj da je nema.
U svog originalnom postu nisi naglasila da si joj rekla da postoji mogucnost da je rezervisana i da u tom slucaju nece biti pristupacna njoj.
Taj mali, majusniiiiii, sitni detalj, a tako vazan, si propustila.

Mada, ja imam osjecaj da bi ti rekla da sam ja kriva sto god da napisem.
Pa vidiš, ja i ne krivim tebe, jer ne kažem da si ti u onoj većini koja je bahata.

Ja pričam o "potencijalnom kupcu iz dijaspore" a ti pričaš o meni.

Tebi je važan detalj, meni je svakodnevnica, isto k'o što mi je svakodnevnica da moram pitati za 5kf da bi im ja dala 10 jer banke vrlo često nemaju kovanice od 5kf. I svakodnevnica mi je u sezoni praznika da se dijasporac zbog tog naljuti, ko da je pet hiljada, i ko da sam ja lično kriva što nemam 5kf a ne firma, ili banka.

i prečesto se zbog tog istresu na mene umjesto da sačekaju da im zaključim račun, jer kad im zaključim račun sigurno ću im vratiti 10kf taman ako mi ne daju pet
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Fuddo wrote: 26 Aug 2020, 01:11 Rume, vadi pajsere iz gepeka

tu su hahah taman
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Možeš napisati na reklami "al' možda nemamo" i onda si čista sto se tiče prekidanja ugovora. :valja
. . . . . . . . .
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Noro ja tebi vjerujem da si ti ta slatka cura.

Samo si stekla pogresan dojam da mi zelimo da vi nas tretirate bolje od stalnih stanovnika Bosne.
Istina je da smo naucili da su svi ljubazni i profesionalni, pa se mnogi od nas mozda i ne znaju kontrolirati u susretu s losinim uslugama.

Ta i mi smo na kraju bosanci :hihi
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Al' ni to nije bahato ponašanje, to je sasvim normalan odgovor nekog ko očekuje da posao funkcioniše kako treba i da kasirka ima siće

za tebe, jer ti živiš negdje gdje posao stvarno tako funkcioniše a zaboravila si da kod nas još nije tako

sve je to stvar percepcije

ja nisam rekla da ne valjate jer ste bahati, nego ste jednostavno bahati, većinom i ne svi

a to je vrlo često proizvod nerazumijevanja, navike na normalan, funkcionalan sistem

a možda sam samo ja u krivu, ko će znat
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Rum wrote: 26 Aug 2020, 01:13

tu su hahah taman
Ahahahaha
Ma ovo je djiberluk nas nasusni, ova tema
Dulum opasnih hamsi, dulum patetike
A jebote kolac ja ovo volim :D.
Ma i ja sam djiber
Dozvolite da se obratimo
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Socrates wrote: 26 Aug 2020, 01:03
Nora Ibsenova wrote: 26 Aug 2020, 00:55

A šta da se desilo da je nema, prosto je nema.

Kod nas se dnevno ukrade ogromna količina robe, bez obzira na osiguranje, alarme, radnike, krade se i to je tako svugdje.
Svako tri mjeseca je inventura i tad se poravna stanje, ali u međuvremenu, može da piše u sistemu da ima 300 stvari na stanju a da su one ukradene.

Zato i upozoriš, piše da ima, ali se može desit da nema. Čekaš na svoju odgovornost.
Ja ti kažem kako su razne sudske odluke na Zapadu to definirale. I kako se razna drustva za zastitu potrošaca odnose prema tome. Ako istaknes reklamu, i mušterija izrazi zelju da to kupi, ugovor već postoji. Ako se desi da toga nema, prodavac je dužan da pokusa na neki način to kompenzirati u razumnom vremenskom roku.

Iz tog ugovora, mušterija može izaći sve dok ne da pare. Recimo, nema odgovarajućeg broja "i mušterija kaže "neću to". Prodavac iz tog ugovora ne može samovoljno izaći.
E bravo, na Zapadu je to definirano i sasvim je normalno tvoje očekivanje.
Kod nas nije. Al' ti to ne znaš. Ili znaš a zaboraviš. Navika je čudo. Pogotovo ako si se navikao na bolje. I onda si zbog tog bahat, a ja te ne krivim i ne uzvraćam na to svojom bahatošću.

Ne znam zašto vam je teško prihvatiti kad vam se kaže da ste često bahati prema nama jer često jeste.

Meni je to isto kao da ti prijatelj dođe i kaže: povrijedio si me nekim svojim postupkom, a ti mu kažeš: nisam te povrijedio, nemaš pravo da se osjećaš povrijeđenim.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Fuddo wrote: 26 Aug 2020, 01:15
Rum wrote: 26 Aug 2020, 01:13
tu su hahah taman
Ahahahaha
Ma ovo je djiberluk nas nasusni, ova tema
Dulum opasnih hamsi, dulum patetike
A jebote kolac ja ovo volim :D.
Ma i ja sam djiber
otkad ne vidjam se vise s njom
ni svoj vise nisam
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Nocas pevam za vasu dusu za dzabe
sipajte mi dupli braco mangupi barabe
nista bolji od vas i ja nocas nisam
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi »

Usle mi u neku knjizaru u Sa, dvije gledaju u soljicu :valja to mi je bilo slatko :valja
Last edited by Heidi on 26 Aug 2020, 01:19, edited 1 time in total.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

navika wrote: 26 Aug 2020, 01:08 Ili u opstini, necu da budem nepristojna, drzim odstojanje i cekam da me neko bar pogleda pa da progovorim, posto nikom na salteru ne pise sta tacno radi.

Mislim, u opštinama kod nas svaštai ma, da bog sačuva, al' još nisam naišla na opštinu na kojoj ne piše šta koji šalter radi

da sam naišla na šalterke koje nezainteresovano gledaju svugdje osim u ljude koji čekaju, jesam, priče i ispijanja kafe na radnom mjestu, u opštini, dok sjede za šalterom, jesam, al' da ne piše ništa iznad šaltera, ili da nisu numerisani a negdje dodatno pojašnjenje numeričke oznake, nikad i nigdje :D.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Nora Ibsenova wrote: 26 Aug 2020, 01:17
Socrates wrote: 26 Aug 2020, 01:03

Ja ti kažem kako su razne sudske odluke na Zapadu to definirale. I kako se razna drustva za zastitu potrošaca odnose prema tome. Ako istaknes reklamu, i mušterija izrazi zelju da to kupi, ugovor već postoji. Ako se desi da toga nema, prodavac je dužan da pokusa na neki način to kompenzirati u razumnom vremenskom roku.

Iz tog ugovora, mušterija može izaći sve dok ne da pare. Recimo, nema odgovarajućeg broja "i mušterija kaže "neću to". Prodavac iz tog ugovora ne može samovoljno izaći.
E bravo, na Zapadu je to definirano i sasvim je normalno tvoje očekivanje.
Kod nas nije. Al' ti to ne znaš. Ili znaš a zaboraviš. Navika je čudo. Pogotovo ako si se navikao na bolje. I onda si zbog tog bahat, a ja te ne krivim i ne uzvraćam na to svojom bahatošću.

Ne znam zašto vam je teško prihvatiti kad vam se kaže da ste često bahati prema nama jer često jeste.

Meni je to isto kao da ti prijatelj dođe i kaže: povrijedio si me nekim svojim postupkom, a ti mu kažeš: nisam te povrijedio, nemaš pravo da se osjećaš povrijeđenim.
Ne bih se ja smio zakleti da kod vas nije. I vi sigurno imate zakon(e) o ugovorima. I ostale propise. Plus što su mnogi zapadni zakoni preneseni kod vas.

Ne možeš se ni ti zakleti da nije. :cudi
. . . . . . . . .
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Samo da utvrdimo, svi vaši navedeni primjeri nisu ni blizu bahatosti o kojoj pričamo.

Najteži primjer bahatosti kojem sam u životu svjedočio je taj kad je dijasporka, na priču naših ljudi o ratu u BiH, uzvratila sa: "Šuuuuuti, da vidiš kako je nama bilo u Njemačkoj, nismo imali jastuka, na podu spavali."

Eto, otprilike, niste ni blizu tome.
Post Reply

Return to “Dijaspora”