BOŠNJAČKI NACIONALIZAM

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times
Status: Offline

Re: BOŠNJAČKI NACIONALIZAM

Post by Mohr » 05 Nov 2016, 20:08

Pa dobro sad Miraleme, Krešo nije 'ercegovac :love

Ali jeste, Pašo, bio 'adezeovac ;)

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3949 times
Been thanked: 2972 times

Post by Pasaga » 05 Nov 2016, 20:10

Mohr wrote:Pa dobro sad Miraleme, Krešo nije 'ercegovac :love

...jest,zvao se Kresimir..
..nije mi poznato u kojoj stranci je bio...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times

Post by vila » 05 Nov 2016, 20:11

Mohr wrote:Pa dobro sad Miraleme, Krešo nije 'ercegovac :love

Znala sam da ga zbog neceg ne volin :ooo

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila » 05 Nov 2016, 20:16

Sheval wrote:Zasto mrziti BiH? :cudi
Ti to meni nesto?

Ne moras bolan sheva nista dokazivati
Znaju da sam ja nacionalista a ti nisi
Nis ne brini

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 36 times
Been thanked: 361 times

Post by Mirelam » 05 Nov 2016, 20:16

Šta reći? Ali izgleda da je dosta materijala za optužnice stiglo iz Zg. Tako kažu a sada gdje je istina možda vrijeme pokaže.
Ali jedna stvar je sigurna a to je da su to sve dekadentne politike koje traju više od 25 godina.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila » 05 Nov 2016, 20:20

@mire
Sad bi tako rado napisala nesto onako iskreno sta mislim o tim optuznicama
Al presutit cu..nije politicki korektno a bome nije bas ni ljudski

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila » 05 Nov 2016, 20:23

Sheval wrote:Ja jesam nacionalista...i ne vidim sta je tu lose?
Nacionalista nije nuzno negativna osobina.
Ali mrziti...ne znam...ne razumijem taj pojam.
Kao da je BIH nesto pravednija prema Bosnjacima npr.?
Nego...najlakse pusiti fore hdzovske o vjecitoj ugrozbi...
Prica za mu djecu...
I da ne idemo u off...
Aha eto necemo u off
Jesi se dokazao ?
Dovoljno ?

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25330 times
Been thanked: 6637 times

Post by Veca » 05 Nov 2016, 20:28

:heidi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10017 times
Been thanked: 11901 times

Post by Krokodil Behko » 05 Nov 2016, 20:46

Kao prvo, meni je zao zbog tih optuznica i bio bih sretniji da ih nije bilo, s tim da ih mozda ne bi ni bilo ali ipak, bilo zahvaljujuci svadji medju liderima, sto je jednostavno za dokazati.

I Nasera su sklepali ko bandita i sudili mu u Haagu, a sada mu sude ponovo za iste stvari, sto je presedan u sudskoj praksi, pa nikom nista.

Koliko je potrebno, zdravih mozdanih celija pa da se shvati, da i SIPA-i i tuzilastvu rade i Hrvati? Neobicno mi za vjerovati, da HDZ nista nije znao o ovim stvarima.

I ono glavno, optuznice su ionako sporedna tema. Optuzeni nisu bitni nikome, pa ni precedniku Covicu. Da jesu, ne bi isao koji dan ranije kod Dodika, na ciji zahtjev su optuznice i podignute.

Jbg, imao covjek preceg posla. Valjalo je izbacivati SDS iz vlasti, a poslao je i Fahru u SDP, da ih priupita, bil se udruzili pa da maknu SDA. Odg je stigao istog dana, rece Niksic, ni pod tackom razno.

I naravno, uslijedila je vaspitna samarcina, iz SDA i SDS.

Sad malo prst na celo, pa razmislite o svom precedniku i njegovoj politici.
De, nek se odluci ko mu je saveznik, tek toliko tekne ispastaju drugi, zbog njegovih glupih poteza. Vjerovatno bi ovima sudili i bez Covicevih bravuroznih poteza ali bar ih ne bi ovako priveli u zatvor.
Kladim se da za 10 dana niko od njih nece bi pominjati ove optuznice, ali o kladarama ce se pricati godinama.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 05 Nov 2016, 20:49

Zasto bi bio sretniji da nije optuznica? Valjda je cilj da se kazne zlocinci, ako ih ima.

Optuznica jos uvijek ne znaci da je neko kriv. A ako je kriv, neka za to snosi posljedice I gotovo.

Zalosno je sto se politicari spominju u svemu tome. Sprovodjenje zakona bi trebalo biti nezavisno od politike.
. . . . . . . . .

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 05 Nov 2016, 20:53

Vilo, nemoj se naljutiti, ali je li tebi ijedan Hrvat kriv i za sta?

Ono, od Bana Kulina do danas? :oo

Barem za neki saobracajni prekrsaj, bacanje papira po ulici I tako?
. . . . . . . . .

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 05 Nov 2016, 21:11

Socrates wrote:Zasto bi bio sretniji da nije optuznica? Valjda je cilj da se kazne zlocinci, ako ih ima.

Optuznica jos uvijek ne znaci da je neko kriv. A ako je kriv, neka za to snosi posljedice I gotovo.

Zalosno je sto se politicari spominju u svemu tome. Sprovodjenje zakona bi trebalo biti nezavisno od politike.
Hajde ba , nemoj nam glumiti francusku sobaricu. :ooo

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 05 Nov 2016, 21:13

Mirelam wrote:
Socrates wrote:Zasto bi bio sretniji da nije optuznica? Valjda je cilj da se kazne zlocinci, ako ih ima.

Hajde ba , nemoj nam glumiti francusku sobaricu. :ooo

:valja :ok :D.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 05 Nov 2016, 21:14

Meni se cini da narod dole glumi francusku sobaricu. :oo

Ne rodi sljiva, kriv je onaj drugi narod, vjerovatno. :pivo

Hrvati, according to my dear vila, nikad nista nisu krivi. Oni cak i ne psuju. :ooo
. . . . . . . . .

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 05 Nov 2016, 21:17

Naro ovdje dolje ne glumi, al' ti bogme glumiš :pusi Ne vadi se :valja

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 05 Nov 2016, 21:22

Pa ne znam sta ja glumim. Ja gledam iz kanadske perspektive. I ne znam drugacije.

Najlakse je reci "ne moze kod nas nikad bolje" i tako vec vijekovima. :sok

Nije ni cudo sto omladina dize ruke. I sidra. :123
. . . . . . . . .

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 05 Nov 2016, 21:23

Sheval wrote:Slucaj Hercegovacka Banka i Hercegovina Osiguranje....e da je to do kraja istraziti...ali pssst...bolje lajati na mjesec.
A to sto nikad necu vidjeti MOJIH 20.000KM...jbg...
Do Komsica je ocito.Ili pak do Zubaka.Ili pak na kraju do Lijana ili Slave Kukica?Ne...HOS je kriv!
Opa, dvaeska se imala :valja

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 05 Nov 2016, 21:28

Ali, najgore je zapravo to sto vidim da neki bukvalno uzivaju sto "ne moze kod nas bolje". Da ne nabrajam sve. Ovi sto bi dijelili Bosnu, sigurno. Ali, moram reci, ukljucujuci Mohra. :oo

Njemu je to valjda neki argument za opravdanost jugonostalgije.... :hm

Omladina :noga

Stari :jupi Sto gore to bolje.
. . . . . . . . .

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 05 Nov 2016, 21:30

Sheval wrote:Imala.Uzeo mi je hdz :hihi
A oklen dvea'ska frajeru :oklagija :ooo

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 05 Nov 2016, 21:33

vila wrote:Komesar ne ljuti me :(
Kao prvo imas dovoljno godina i dovoljno pameti da realno sagledas ako hoces
A ako neces...opet me nemoj ljutiti :(
Franjo Tuđman je izdao Posavinu nadajući se da će Hrvatskoj pripojiti sve južno od Bradine i desno od Neretve.Naravno na to je pristao i Alija.

p.s.
Susret Radovana Karadžića i Mate Bobana u Gracu (Austrija) 6. maja 1992. je ozloglašeni izdajnički čin i pokušaj podjele BiH iznutra. Sastale su se političke ekspoziture Beograda i Zagreba. Nakon desetina susreta Tuđmana i Miloševića, počevši od Karađorđeva i Tikveša, napravljene su konstrukcije dvije velikodržavne politike, pa je stvar prenesena na teren u Bosnu i Hercegovinu, među domaće poslušnike i izdajnike bosanske države. Nigdje osim na koridoru kod Brčkog i Usore HVO se nije borio protiv srpskih jedinica. Razlog tome je Tuđmanovo zadržavanje djelimične mogućnosti ometanja koridora prema srpskim krajinama u Hrvatskoj.

Saopćenje koje je potpisano u austrijskom Gracu između bosanskih kvislinga Bobana i Karadžića, pokazuje svu suštinu zajedničkog i dogovorenog srpskog i hrvatskog velikodržavnog projekta. Kasnija Tuđmanova prodaja i predaja Posavine je ovjekovječena upravo u ovom dogovoru u Gracu. Svakom je jasno da su Zagreb i Grude izdali svoje sunarodnjake u Posavini. U desetinama navrata to su pisali i potvrđivali posavski funkcioneri HDZ-a i neki hrvatski generali.

Ugledni hrvatski političar Anto Kovačević je te 1993. uočio značajnu činjenicu: „Hrvati Bosanske posavine su u trgovini dodijeljeni četnicima i srpskoj republici. Bosanska posavinu nije pala vojno, ona je pala preko motorole. Bitke su se vodile u Derventi, kad je naređeno da žene, djeca, civili a kasnije i vojska napuste Odžak, Modriču i druge posavske gradove“.

General Martin Špegelj je na jednoj konferenciji u Mađarskoj otvoreno priznao: „Najmanje 10 brigada HV i HVO se izvlače iz Bosanske posavine ujesen 1992. I to bez znanja generala Špegelja i Tusa.“

Najjasniji je bio Iko Stanić, prvi čovjek posavskog HDZ-a koji je rekao za Nacional 1. decembra 1995. godine da je u Posavini poginulo preko 2.200 branitelja i hiljadu civila, a bilo je oko sedam-osam hiljada invalida, uglavnom teških: „Neko bi htio da to sve zaboravimo, ali to nije moguće. Zaokružili smo prostor i branili njegov najveći dio, a onda su protiv nas nahuškali naše vlastite ljude. Onemogućen nam je svaki kontakt sa Bosnom i Hercegovinom. Sve se zbivalo po određenom scenariju“. Stanić je vlasti HDZ-a u Zagrebu optužio da nisu niti poticale povratak u Bosansku posavinu, pa u gotovo svim hrvatskim domovima tamo danas vlada pustoš.

Današnji gradonačelnik Sarajeva dr. Ivo Komšić je potvrdio da su Grahovo, Glamoč i Drvar, osvojeni u dugo hvaljenoj ofanzivi HVO, pred akciju „Oluja“, ustvari samo predati u zamjenu za Posavinu.

Tragedija Posavine i Posavljaka je uvijek bila početak za pokušaje podjele BiH. Hapšenje generala Matuzovića i njegove grupe izgleda kao obična namještaljka pred nove pokušaje podjele BiH. Ne treba puno pameti pa uočiti da izjave poslanika u Hrvatskom saboru Raguža i Ljubića, porijeklom iz Hercegovine, potvrđuju ovu konstrukciju novog Karađorđeva.

Prvi ozbiljniji razgovori srpske i hrvatske strane u BiH su se odigrali u Mostaru 21. juna 1991. godine, odmah nakon prvih susreta Tuđmana i Miloševića. Govori se o podjeli na srpsku i hrvatsku obalu Neretve. Jedan od prisutnih hrvatskih pregovarača pita: „A gdje ćemo sa bosanskim muslimanima“? „Kako gdje“, javlja se Jadranko Prlić i dobacuje: „Pa u Neretvu“.

Razgovorima u Gracu, sa hrvatske strane prisustvovali su uz Matu Bobana i Vlado Šantić, nekada konobar u Bihaću, a početkom rata general HVO-a. Tu je bio i Franjo Boras, koji je tada bio član Predsjedništva BiH. Sa srpske strane su Karadžić, Momčilo Krajišnik i Branko Simić.

U svojoj knjizi „Bosanskohercegovački kaos“, objavljenoj u Mostaru 2006. godine, Boras iznosi tragične istine o velikodržavnim podjelama Bosne i Hercegovine. U Gracu je tog maja 1992. dogovorena detaljna podjela BiH.

Razgovori su vođeni u zračnoj luci. Boras piše: „Tri ključne tačke pregovora su Kupres, Bosanska posavina i lijeva strana Neretve od Jablanice do Metkovića“. Koridor kroz Bosansku posavinu bi prema ovim dogovorima iznosio 20 kilometara. Hrvati žele isključivo cijeli Mostar za svoje sjedište, te Stolac kao strateško hrvatsko pitanje. Zatražili su granice na lijevoj obali Neretve i to prema granicama iz Hrvatske banovine. Radi se o potvrdi teritorijalnog razgraničenja koje su pod političkim patronatom Hitlerove Njemačke dogovorno uradile srpske i hrvatske nacionalističke politike.

Boras piše da su se u Gracu sa Srbima dogovorili da ne izlaze u javnost oko ovih pregovora. Srbi su međutim izašli u javnost sa nekim dijelovima zaključaka, potencirajući da imaju Hrvate kao saučesnike u podjeli BiH.

Dakle, imamo ponavljanje historije u režiji sve očiglednijih političkih nasljednika Miloševića i Tuđmana i Bobana i Karadžića. I ovaj put je na sceni drugo Karađorđevo. Sarajevo se plaši da su novi Tuđman i Milošević - Kolinda Grabar –Kitarović i Aleksandar Vučić, a da su novi Boban i Karadžić - Dragan Čović i Milorad Dodik.

Gledamo ih u nekoj novoj mirnodopskoj verziji, ulickane i zabrinute. Čak se u pomoć poziva i NATO i šokantno traži djelovanje prema Tribunalu. Sve to i može, jer se ne poštuje niti Tribunal u Hagu, a vjeruje se da se običnim pritiskom mogu prebrisati strašni zločini i tako spriječiti djelovanje međunarodne pravde.
Last edited by KOMESAR on 05 Nov 2016, 21:45, edited 1 time in total.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”