Vjerujete li u život poslije smrti?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....

Vjerujete li u život poslije smrti?

Naravno
30
44%
Ne, nikako
10
15%
Nisam siguran/a
3
4%
Vjerujem na neki svoj način
20
29%
Ne razmišljam o tome
5
7%

Total votes: 68

Duh
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 2324 times
Status: Offline

Re: Vjerujete li u život poslije smrti?

Post by Duh » 26 Apr 2023, 00:04

Kai wrote: 25 Apr 2023, 23:56
Duh wrote: 25 Apr 2023, 23:55

sumnja je za one koji ne znaju.
A budale glavom kroz zid.. :D.
slagan moze biti neko ko samo vjeruje.
Ako pak sam trazis odgovore, onda ne mozes biti slagan, nego samo u zabludi.
Zabluda nije grijeh, jer moze takav reci-nisam uspio...
Sto zbog krivog puta, sto zbog mentalnog siromstava, nedostatka znanja ili sta vec...

Kai
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 784 times
Been thanked: 1741 times

Post by Kai » 26 Apr 2023, 00:06

Duh wrote: 26 Apr 2023, 00:04
Kai wrote: 25 Apr 2023, 23:56

A budale glavom kroz zid.. :D.
Sto zbog krivog puta, sto zbog mentalnog siromstava, nedostatka znanja ili sta vec...
I sta bi ti vjerovao da si rodjen prije 2000god u neke tamo piramide.. pa gdje su ti onda zavrsili?
Vragolasto..:zao

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40383 times
Been thanked: 26519 times

Post by Rum » 26 Apr 2023, 00:09

Ni papa ne vjeruje u zivot poslije smrti sto je jebo jebo je
Hvala Allahu što nije kako ljudi hoće, već kako je On odredio da bude.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 26 Apr 2023, 00:10

Bil da vam je e nejma sve u svoje vrijeme, cuj postekija , crkva i ono bi da guzi gore beskonacno haha jasta ces

Duh
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Duh » 26 Apr 2023, 00:13

Kai wrote: 26 Apr 2023, 00:06
Duh wrote: 26 Apr 2023, 00:04

I sta bi ti vjerovao da si rodjen prije 2000god u neke tamo piramide.. pa gdje su ti onda zavrsili?
mozda u isis i horusa, mozda u sex, mozda u nista...
nisam bio tamo, nego sam sad ovamo...i to je dobro.

Kai
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by Kai » 26 Apr 2023, 00:13

Bolje receno strah od smrti..

Kai
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by Kai » 26 Apr 2023, 00:14

Duh wrote: 26 Apr 2023, 00:13
Kai wrote: 26 Apr 2023, 00:06

mozda u isis i horusa, mozda u sex, mozda u nista...
nisam bio tamo, nego sam sad ovamo...i to je dobro.
I gdje su zavrsili u raju il paklu? :D. Nisu vjerovali u ovoga boga..
Last edited by Kai on 26 Apr 2023, 00:15, edited 1 time in total.

Kai
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by Kai » 26 Apr 2023, 00:15

Il svako vrijeme ima svoga boga..

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 26 Apr 2023, 00:19

Kada govorimo o sebi, nikad ne kažemo „ja sam tijelo“, nego „imam tijelo“, a sve ono što se događa u tijelu kao da i ne ovisi o onome što nazivamo „ja“.

„Izgleda da ‘ja’ upotrebljavamo za nešto u tijelu, a ne i za samo tijelo“,
Postoji određeni centar u tijelu na koji se „ja“ odnosi, no to mjesto se razlikuje od kulture do kulture. Primjerice, kod Kineza se srce-um ili duša nalazi u središtu prsnog koša, dok ga mi zapadnjaci smještamo u područje glave – to je naš ego.

Većina ljudi sebe doživljava „izoliranim egom u vreći od kože“, a ne shvaća da je svatko od nas izraz jedinstvenog djelovanja cijelog univerzuma.

„Svaki pojedinac je jedinstveno očitovanje cjeline, kao što je svaka grana produžetak drveta“,

To znači da je svatko od nas na vrlo suptilan način povezan s cjelinom, odnosno univerzumom, baš kao što su prsti vaše ruke povezani s cijelim tijelom i bez njega ne bi mogli funkcionirati.

Također, smrt pojedinca nije konačan prekid ili kraj, nego zapravo svojevrsno povlačenje, a truplo ili kostur koji iza njega ostaje samo je eho ili trag onoga što je „ja“ u jednom trenutku prestalo činiti.

Duh
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Duh » 26 Apr 2023, 00:21

Kai wrote: 26 Apr 2023, 00:13 Bolje receno strah od smrti..
ti bi nevjernike tako lako proglasio hrabrijim?

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 26 Apr 2023, 02:54

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce » 26 Apr 2023, 11:38

Chan wrote: 23 Apr 2023, 06:35Ti si haman baš upoznao neke dosadne ljude koji su igrom slučaja ateisti. Kod mene je zapravo drugačije. Većinom su vjernici ti koji žive neki dosadan i neiživljen život. Zašto? Zato što su limitirani u življenju života punim plućima upravo zbog religije. Većinom imate totalno pogrešnu predstavu šta znači ateizam.

Ateisti nisu uvjereni da je nakon smrti mrak tj. ne vjeruju niti se time zamaraju, već jednostavno tvrde da nema dokaza o nekom nadgrobnom životu na način kako to tvrde religije i ne žele govoriti da postoji bez dokaza niti žele vjerovati u isti. To je zapravo poenta. Sve u ateizmu je zasnovano na tome da nema dokaza o postojanju zagrobnog života, Boga itd., pa zbog toga jednostavno se miriš sa tom činjenicom iako nikad apsolutno ne isključuješ da će nauka dokazati postojanje Boga (apsurd bi bio to apsolutno isključiti, ali smo mahom mišljenja da to neće biti abrahamski Bog). Čovjek se pomiri s time i nastoji na ovom svijetu proživiti život najbolje što može, a šta će kasnije biti na to ne možemo uticati šta god bude. Čovjek u univerzumu je drastično manji od svakog atoma na našoj planeti.

S druge strane mnogim vjernicima zna čitav život proći u "akobogdanju" i "biće na onom svijetu" čime se tješe, a zapravo mogu puno više učiniti za sebe još tokom ovog života. Naročito znaju biti kritični vjernici koji pretjeruju u saburanju. Nekima isto kao da je isisana sva energija iz tijela
Tipicno ateisticki pristup gledanju ljudi. Ne zivi se samo izvana, postoji i unutarnji, duhovni svijet, drugima ne nuzno vidljiv. Bogatstvo nije samo niti iskljucivo materijalno.

Ljudi koji se ne pronalaze u komercijalizaciji koja je usla u svaku poru zivota nisu siromasni nego drugaciji od tebe. Isprazni komercijalizam je dostigao vrhunac, kao i ekstremna individualizacija (citaj egoizam). I onda se oni koji su u to povjerovali do daske, na kraju balade najnovijim modelom Mercedesa zabiju u neki betonski stup. Egoizam, materijalizam, promiskuitet (ta tri stuba ateizma) kao i raspad porodice kao osnovne drustvene jedinice, dovode do rasula u drustvu i praznine duse o kojoj ne pricaju samo zene nego i muskarci koji zive tim nacinom zivota.

Svaka dusa trazi ljubav. Gdje se nalazi ljubav? U porodici, medju prijateljima, u bracnom partneru. Sve monoteisticke religije zagovaraju ocuvanje porodicnih veza, oprost i pokajanje (vracanje fokusa na same sebe umjesto drzanja fokusa na drugima). Ne znam u kom si ti religijskom okruzenju odrastao, ali si do prije nekoliko dana bio prisutan na forumu tokom ramazanskog posta. Svana se nije desavalo nista. Iznutra revolucija. Usporavanje vremena, izmjena prioriteta, ples duse, svijest o limitiranosti ljudskog tijela, zahvalnost i slast prve kapi vode i prvog zalogaja. Izvana nista izuzev eventualno jaceg sjaja u ocima.

Meni je zanimljivo da mnogi ateisti na religiozne ljude gledaju kao na gotovo potkapacitirane i nerijetko im prilaze posprdno i sa podsmijehom (ne nuzno ti mada ni ti nisi daleko). To opet govori o egoizmu i Dunning-Krugerovom efektu, jer je statisticki malo vjerovatno da su na stotine miliona religioznih ljudi izazvani intelektualno (i u svakom drugom smislu).
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21600 times
Been thanked: 19627 times

Post by Masamune » 26 Apr 2023, 11:50

Duhovnost je recimo prisutna i u umjetnosti. Nije to samo i isključivo vezano za religije ili konkretno za vjerovanje. To znači da ateisti nisu ujedno lišeni duhovnosti.

Ne dovodi ateizam do raspada tradicionalnih pogleda na život i ostalog što vrlo često kritikuješ i što dolazi sa zapada, već kapitalizam i sve ono što proizilazi iz istog. Isti postoji nevezano i nezavisno od ateizma, tako da ti je fokus u dijelu materijalizma i ostalog potpuno pogrešan. Mogu i naširoko o ovome, ali mi je mrsko. Da budem jasniji, fakat je dosadilo što u ateizam iz te neke vaše potrebe trpate i ono za šta nije odgovoran. Uostalom, ateizam nije ideologija niti postoji ikakav manifesto.

Jeste vidio sam to za Ramazan. I opet se masa vjernika uhvatilo flaše čim je došao Bajram dok su za Ramazan postili, postavljali citate sura, hadisa i ostalog na svakom djeliću interneta itd. Kao što ti meni kažeš možda ne nužno ti, ali je kod mase takav slučaj. Više show nego što su srcem u tome.

Ovo zadnje neću komentarisati da ne bih došao u iskušenje da me se opet plašiš.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 26 Apr 2023, 12:48

Nadam se da nije onako kako piše, da nisu rijeke mlijeka.

Imam intoleranciju na laktozu.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1621 times
Been thanked: 3028 times

Post by Mutevelija » 26 Apr 2023, 12:49

Ništa onda udri po rijekama vina :cudi
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 26 Apr 2023, 12:50

Pa nema ih.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1621 times
Been thanked: 3028 times

Post by Mutevelija » 26 Apr 2023, 12:52

Ima :kafa
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 24866 times
Been thanked: 25308 times

Post by ironman » 26 Apr 2023, 12:58

Chan wrote: 26 Apr 2023, 11:50 Duhovnost je recimo prisutna i u umjetnosti. Nije to samo i isključivo vezano za religije ili konkretno za vjerovanje. To znači da ateisti nisu ujedno lišeni duhovnosti.

Ne dovodi ateizam do raspada tradicionalnih pogleda na život i ostalog što vrlo često kritikuješ i što dolazi sa zapada, već kapitalizam i sve ono što proizilazi iz istog. Isti postoji nevezano i nezavisno od ateizma, tako da ti je fokus u dijelu materijalizma i ostalog potpuno pogrešan. Mogu i naširoko o ovome, ali mi je mrsko. Da budem jasniji, fakat je dosadilo što u ateizam iz te neke vaše potrebe trpate i ono za šta nije odgovoran. Uostalom, ateizam nije ideologija niti postoji ikakav manifesto.

Jeste vidio sam to za Ramazan. I opet se masa vjernika uhvatilo flaše čim je došao Bajram dok su za Ramazan postili, postavljali citate sura, hadisa i ostalog na svakom djeliću interneta itd. Kao što ti meni kažeš možda ne nužno ti, ali je kod mase takav slučaj. Više show nego što su srcem u tome.

Ovo zadnje neću komentarisati da ne bih došao u iskušenje da me se opet plašiš.
Sloboda izbora je za mene zakon.
I nemam problem ni sa ateistima ni sa vjernicima ..
Svoj posao svako i nek ne dira nikoga ili ga ubjedjuje u svoj fazon.
Niti ce necija popivena piva nekog vjernika bacit u pakao niti ce taj vjernik ateisti promijeniti misljenje svojim vidjenjem svijeta..
Ima dovoljno prostora na planeti za sve..
dream of spring...

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21600 times
Been thanked: 19627 times

Post by Masamune » 26 Apr 2023, 13:06

Ma najviše trzavica se javlja iz neznanja i/ili nerazumijevanja, pa otuda i budu razni stavovi bazirani na nekoj lažnoj superiornosti i na intelektualnom snobizmu.

Ako čovjek nešto ne zna ništa ne boli pitati. Nije sramota. Ako već nećeš pitati ili ne želiš jer možda misliš da ćeš ispasti ovakav ili onakav onda bar ne drži važ o tome kad već ne znaš.

Ovo gore važi za sve, a ne samo ove diskusije i teme. Svima nama bi ovog trebalo malo ili malo više i tu ubrajam i sebe.

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 26 Apr 2023, 14:14

Lavlje_srce wrote: 26 Apr 2023, 11:38
Egoizam, materijalizam, promiskuitet (ta tri stuba ateizma) kao i raspad porodice kao osnovne drustvene jedinice, dovode do rasula u drustvu i praznine duse o kojoj ne pricaju samo zene nego i muskarci koji zive tim nacinom zivota.

Svaka dusa trazi ljubav. Gdje se nalazi ljubav? U porodici, medju prijateljima, u bracnom partneru. Sve monoteisticke religije zagovaraju ocuvanje porodicnih veza, oprost i pokajanje (vracanje fokusa na same sebe umjesto drzanja fokusa na drugima)...
Meni je zanimljivo da mnogi ateisti na religiozne ljude gledaju kao na gotovo potkapacitirane i nerijetko im prilaze posprdno i sa podsmijehom (ne nuzno ti mada ni ti nisi daleko). To opet govori o egoizmu i Dunning-Krugerovom efektu, jer je statisticki malo vjerovatno da su na stotine miliona religioznih ljudi izazvani intelektualno (i u svakom drugom smislu).
Tri stuba ateizma su prisutna jednako kod vjernika.

Ljubav u porodici kod vjernika je podcjenjen polozaj zene u tom istom porodicnom okruzenju.

Nisu svi vjernici podkapacitiranog znanja o svojoj religiji, ali mnogi malo ili nikako, poznaju krscanstvo, a posebno hebreizam/judaizam.

Religioznost pisanih izvora i kult svetaca i posebnih vjerovijesnika definitivno ogranicava ili sprijecava osobnost religioznog vjerovanja.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Post Reply

Return to “Religija”