Moze i izlazak ista stvar,eto da ti ja nebi pametovo kad to odradis dodji i napisi,ako si iz sarajeva popni se na avaz.....Masamune wrote: 27 Jul 2025, 00:36Ne znam što spominješ zalazak kad ga nisam ni spomenuo.Komshija wrote: 27 Jul 2025, 00:28
Pa evo popni se na najvecu zgradu i nek neko bude ispred zgrade da je kako kazes ravnina,nista ne remeti pogled, pa preko mobitela jedno drugom recite ko je prije vidio zalazak![]()
Zemlja je ravna?
Moderator: Krokodil Behko
- Komshija
- Poneki mu pročitamo

- Mood:
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 106 times
- Status: Offline
Re: Zemlja je ravna?
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22762 times
- Been thanked: 20843 times
- Komshija
- Poneki mu pročitamo

- Mood:
Sto trolam eto snimaj telefonom ti sa vrha avaza a nekog stavi na sredinu pa da vidimo hoces li vise-prije vidjet,bolji dokaz od snimka nema
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Šta imam dokazivati to je jasno kao dan. Možda je eventualno potreban bolji primjer zgrade sa više spratova za bolje rezultate.
Zbog zakrivljenosti Zemlje Sunce kad zalazi njegov zalazak kasnije vide oni na većoj nadmorskoj visini zbog zakrivljenosti Zemlje. Ljudi su uspjeli uslikati i avione od kojih se odbijala refleksija Sunca dok je Sunce već davno zašlo za one na tlu. Obrnuto je za izlazak.
Je li treba crtati ovo gore? To ti je jedan od jačih dokaza protiv onog što tvrde ravnozemljaši.
Zbog zakrivljenosti Zemlje Sunce kad zalazi njegov zalazak kasnije vide oni na većoj nadmorskoj visini zbog zakrivljenosti Zemlje. Ljudi su uspjeli uslikati i avione od kojih se odbijala refleksija Sunca dok je Sunce već davno zašlo za one na tlu. Obrnuto je za izlazak.
Je li treba crtati ovo gore? To ti je jedan od jačih dokaza protiv onog što tvrde ravnozemljaši.
- Komshija
- Poneki mu pročitamo

- Mood:
Pa ja nisam ravnozemljas i govorim primjer koji si dao sa 30-40 spratova a sad spominjat avion je sasvim drugi par opanaka.....Masamune wrote: 27 Jul 2025, 01:05 Šta imam dokazivati to je jasno kao dan. Možda je eventualno potreban bolji primjer zgrade sa više spratova za bolje rezultate.
Zbog zakrivljenosti Zemlje Sunce kad zalazi njegov zalazak kasnije vide oni na većoj nadmorskoj visini zbog zakrivljenosti Zemlje. Ljudi su uspjeli uslikati i avione od kojih se odbijala refleksija Sunca dok je Sunce već davno zašlo za one na tlu.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Komshija
- Poneki mu pročitamo

- Mood:
Nema ti velke razlike ako gledas sa 10 sprata i 30 sprata zato sam ti reko za avaz a za avion vec ima smislaMasamune wrote: 27 Jul 2025, 01:10 j.... ga ja poenta je da je to validno i za zgradu od 40 spratova i avion.
- Quds
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 3802 times
- Been thanked: 1515 times
- Bego
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 263 times
- Been thanked: 1786 times
- baton
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 469 times
- Been thanked: 1062 times
To može biti i očna varka.Masamune wrote: 27 Jul 2025, 01:05 Šta imam dokazivati to je jasno kao dan. Možda je eventualno potreban bolji primjer zgrade sa više spratova za bolje rezultate.
Ako posmatramo u daljini oblake tada izgleda kao da su se spustili na brdo ili zemlju i pravi nam dojam da ima zakrivljenje.Ili kad posmatramo unutrašnjost tunela izlaz iz tunela je umanjen i spušten.Sunce kad posmatramo u izlasku i zalasku čini nam se da izlazi ili zalazi iz i u zemlju.Sve to ako bi posmareali sa boljim dvogledom vodili bi da je ista visina i na kraju.To je samo očna varka zbog kratkoće ograničenosti pogleda i vida.
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 4200 times
- Been thanked: 3882 times
Evo ljudi dokazali da je zemlja okrugla i da dođeš na isto mjesto odakle si pošao
Zahvalite se Breskvici
Zahvalite se Breskvici
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31388 times
- Been thanked: 29128 times
.Maja wrote: 18 Jul 2016, 01:34 PS odbijam povjerovati da postoji odrastao covjek koji vjeruje da je zemlja ravna. Takvog bih rado dovela do kraja zemlje tj ploce pa ga gurnula u bezdan.
Mozda bi ga jedan od slonova na cijim ledjima stoji zemlja na vrijeme uhvatio surlom.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 4200 times
- Been thanked: 3882 times
Pa dogovori se sa jednim takvim ko vjeruje da je zemlja ravna da se nađete npr. u Sarajevu, pa neka on krene naprijed, nevažno sa kakvim prijevoznim sredstvom, i čekaj ga na Baščaršiji, nevažno koliko dugo. Pa kada se vrati na isto mjesto odakle je krenuo, ti ga dočekaj sa “Jesam li ti rekla?” i radi sa njim onda šta želiš.Maja wrote: 18 Jul 2016, 01:34 PS odbijam povjerovati da postoji odrastao covjek koji vjeruje da je zemlja ravna. Takvog bih rado dovela do kraja zemlje tj ploce pa ga gurnula u bezdan.
Mozda bi ga jedan od slonova na cijim ledjima stoji zemlja na vrijeme uhvatio surlom.
Ali to nije nikada niko nigdje to pokušao iz bilo kojeg razloga, pa je onda normalno da kod takvih osoba postoji osnova za sumnju.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- Komshija
- Poneki mu pročitamo

- Mood:
Izvini ovo najbolje ne skontah,odakle da krene i gdje da se vrati?Po onome sto skontah sad jesam li fino ne znam ali zelis reci da se za zemlje da zakljuciti da je ista okrugla nekim eksperimentom?Pa da je moguce sigurno bi se do sad dokazalo a to nije moguce cak ni iz aviona zakljuciti-dokazati.Bas sam sinoc slusao jednog pilota koji je pricao kaze da je sve ravnina dokle oni smiju da idu avionom,ni tu se ne moze suprotno dokazati.Naseef Mushroom wrote: 27 Jul 2025, 08:12
Pa dogovori se sa jednim takvim ko vjeruje da je zemlja ravna da se nađete npr. u Sarajevu, pa neka on krene naprijed, nevažno sa kakvim prijevoznim sredstvom, i čekaj ga na Baščaršiji, nevažno koliko dugo. Pa kada se vrati na isto mjesto odakle je krenuo, ti ga dočekaj sa “Jesam li ti rekla?” i radi sa njim onda šta želiš.
Ali to nije nikada niko nigdje to pokušao iz bilo kojeg razloga, pa je onda normalno da kod takvih osoba postoji osnova za sumnju.
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26124 times
- Been thanked: 26766 times
Precnik 13000km.
Da bi vidjeli vecu sliku sta trebamo uradit?
Pa ko u svemu u zivotu,udaljit se.
Lejzer to objasnio juce plasticno
Lejzer to objasnio juce plasticno
dream of spring...
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10068 times
- Been thanked: 17063 times
- Status: Online
A ako je ravna zasto niko nije dosao do kraja? To je jos lakse dokazati. Ili?Komshija wrote: 27 Jul 2025, 09:49Izvini ovo najbolje ne skontah,odakle da krene i gdje da se vrati?Po onome sto skontah sad jesam li fino ne znam ali zelis reci da se za zemlje da zakljuciti da je ista okrugla nekim eksperimentom?Pa da je moguce sigurno bi se do sad dokazalo a to nije moguce cak ni iz aviona zakljuciti-dokazati.Bas sam sinoc slusao jednog pilota koji je pricao kaze da je sve ravnina dokle oni smiju da idu avionom,ni tu se ne moze suprotno dokazati.Naseef Mushroom wrote: 27 Jul 2025, 08:12
Pa dogovori se sa jednim takvim ko vjeruje da je zemlja ravna da se nađete npr. u Sarajevu, pa neka on krene naprijed, nevažno sa kakvim prijevoznim sredstvom, i čekaj ga na Baščaršiji, nevažno koliko dugo. Pa kada se vrati na isto mjesto odakle je krenuo, ti ga dočekaj sa “Jesam li ti rekla?” i radi sa njim onda šta želiš.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Komshija
- Poneki mu pročitamo

- Mood:
To vec ne znam gdje je kome i dokle je dozvoljeno da ide i da li uopste negdje postoji kraj a ono sto ne znam logicno da ne mogu komentarisat.spacebound wrote: 27 Jul 2025, 10:06A ako je ravna zasto niko nije dosao do kraja? To je jos lakse dokazati. Ili?Komshija wrote: 27 Jul 2025, 09:49
Izvini ovo najbolje ne skontah,odakle da krene i gdje da se vrati?Po onome sto skontah sad jesam li fino ne znam ali zelis reci da se za zemlje da zakljuciti da je ista okrugla nekim eksperimentom?Pa da je moguce sigurno bi se do sad dokazalo a to nije moguce cak ni iz aviona zakljuciti-dokazati.Bas sam sinoc slusao jednog pilota koji je pricao kaze da je sve ravnina dokle oni smiju da idu avionom,ni tu se ne moze suprotno dokazati.
Ali ako mogu povuci paralelu neku sa pricama o tome kad umremo da dusa ode u drugu dimenziju,da li mozda po tome mozemo dati neki zakljucak da zapravo zivimo u beskrajnoj dimenziji?Moglo bi se o tome jako mnogo diskutovat iz razlicitih pogleda...
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1275 times
- Been thanked: 4069 times
Standardi zemeljske i svemirske fotografije su utemeljeni na potpuno istim zakonima fizike. Ukratko, koriste se isti il ivrlo slični senzori slike (mogu se razlikovati u dimenzijama, ali su u principu i dalje isti), iste su i kamere, tj rade na istom principu.Skin wrote: 27 Jul 2025, 00:18Laser wrote: 26 Jul 2025, 23:42
Baziraj se na full frame kameru čiji je senzor 36x24 mm, kao što sam ja činio.![]()
to je standard u zemaljskoj fotografiji, ali satelitsko snimanje zemlje, psoebno cijelog diska, funkcionise drugacije od konvencionalne fotografije.
jos tri nule (i malo vise, preciznije 42157 km sto je udaljenost od sredista zemlje do satelita u geo orbiti, oko cega se vrti konfuzija) i vidno polje nije 90 stepeni, nego oko 17, da bi distorzija bila min, racunaj arcsin ponovoLaser wrote: 26 Jul 2025, 21:50
Uh, dobro si.
Zaboravih staviit još tri nule. Znači oko 36 000 kilometara.
vidim u postu posliej koji si napisao, a koji ne mogu sad citirati opet, da ti mislis da se te snimke prave sa ISS-a koji je na 400 km od zemlje, i sa takve 'blizine' nije moguce uhvatiti cijeli 'disk' u jednom kadru, jer oni gore vide samo dio zemljine povrsine i ni zakrivljenost nije ocigledna uvijek. ali to ne znaci da ne postoje fotografije cijele zemlje snimljene u jednom kadru, to je standardna praksa, samo dosta drugacija tehnologija. posto si ljubitelj optike, vjerovatno ces to dublje istraziti.
dakle, sateliti u mnogo visoj, geo orbiti (krecu se istom ugaonom brzinom kao i zemlja, pa su 'stacionarni') konstantno snimaju cijeli disk zemlje. to nije klasicna snapshot fotografija, nego vise od toga. geo sateliti koriste radiometre (imager), snimace koji skeniraju liniju po liniju zemljine povrsine i 'grade' fotografiju, obuhvatajuci je cijelu u jednom frejmu. to su americki GEOS i japanski himawari sateliti koji svakih 15ak minuta to generisu. perspektivne distorzije ima, ali je minimalna u odnosu na nize orbite (nulta bi bila samo ako je udaljenost beskonacna) ali se njom upravlja i korigira naprednim algoritmima, tako da je slika vizuelno korisna i tacna u naucne svrhe. ABI radiometri ne biljeze samo vidljivu svjetlost, nego skeniraju svaki pixel u svakom od 16 spektralnih pojasa. precizan opticki dizajn, digitalna post obrada, odgovarajaca visina orbite... a i nije im svrha samo da prave fotografiju zemlje, nego generisu kvantitativne podatke koji su korisni za istrazivanja i nova saznanja. tako svemir radi, pa je malo i prica 'joj nema kamere koja to moze uslikati 'passe. a posto je ovo tema je li zemlja ravna, ne bih daljebitno je da su fotografije zemlje u jednom frejmu stvarne i vjerodostojne
evo fin demo:
Ali, ono što je najvažnije jesu objektivi. Ne možeš napraviti objektiv koji prkosi zakonima fizike kao što to čini helikoper dok lebdi u zraku. Dakle, zemeljski i svemirski objektivi su izrađeni na isti način, glačajući isto staklo, pa su tako ograničeni istim zakonitostima.
Dalje, ne slikamo središte zemlje, slikamo njenu površinu.
Nigdje nisam naveo kako mislim da se te slike uzimaju sa ISS, naprotiv, rekao sam da je ISS preblizu zemlji da bi se sa te stanice uhvatila cijela Zemlja u jednom frejmu.
Da, postoje slike zemlje uzete u jednom frejmu, jednu od njih sam predočio u nekom postu ranije, ali ona nije uzeta nimalo drugačijom tehnologijom od one koju ja imam u svojoj zemeljskoj kameri. Problem je u tome što su te slike sličnije nekoj žvrljotini nego jasnoj fotografiji pa odatle ljudi sumnjaju da je to stvarna slika zemlje.
CIjela moja priča se vrti oko toga da je u ovom trenutku nemoguće fotografisati zemlju čisto i jasno u samo jednom frejmu, bez intervencije kompjutera kao što je to učinjeno sa fotografijom famoznog Blue Marble. Jasno je kao dan da je plavi kliker ništa drugo do CGI (computer generatet imagery), a što otvara prostor špekulacijama.
Zaključak: Može se fotografisati u jednom frejmu, ali je svaki predočeni jpg nedovoljno uvjerljiv svakome od nas. Istina, postoje iste takve fotografije u raw formatu gdje se mogu vidjeti fascinantno jasni detalji, ali te datoteke "teže" stotine i stotine magabajta, pa su tako prostom puku neupotrebljive.
I na kraju, malo kurioziteta oko fotografija sa ISS koje prave astronauti na toj stanici:
- Najviše se koriste kamere Canon EOS serija (DSLR)
- Koriste se svima nam dostupni "zemaljski" objektivi kao što su: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Canon EF 600mm f/4L IS USM
- Od širokougaonih objektiva, najčašće se koriste Canon EF 24mm f/1.4L, Canon EF 16–35mm f/2.8L, Canon EF 14mm f/2.8L
- Neke od ovih kamera podržavaju 4K video, ali se češće koristi time-lapse
- U posljednje vrijeme se koristi i kamera Sony Alpha A7S II jer je dobra pri uslovima slabog osvjetljenja (trpi vrlo visoke ISO vrijednosti bez pretjerano vidljivog digitalnog šuma)
- Fotografije koje astronauti naprave su ručno fotografisane, nisu automatske. Astronauti su obučeni za astrofotografiju prije misije – uče o ekspoziciji, balansu bele boje, fokusnoj dužini i drugim bitnim elementima.
Klanjam džematile po parkovima.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1275 times
- Been thanked: 4069 times
Da, vrlo plastično.ironman wrote: 27 Jul 2025, 09:59 Precnik 13000km.
Lejzer to objasnio juce plasticno![]()
Priznaj da je bilo nenadyebivo.
Klanjam džematile po parkovima.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14410 times
- Been thanked: 24215 times
Grobtejebo, mi smo u vecem kurcu nego sta mislimo da jesmo.
Ovo je apokalipsa.
Ovo je apokalipsa.
Dozvolite da se obratimo