Pitanja vezana za informatiku
- POSAVLJAK
- Aktivni forumaš

- Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha
- Status: Offline
Re: Pitanja vezana za informatiku
[quote="blento59"]upalim kompjurter i sve radi normalno
nakon 5 do 15 minuta se sam ugasi iako je ona signalna lampica i dalje upaljena
sta bi moglo biti
nadam se da nije pcu[/quot
matična ploča pred crkavanje
nakon 5 do 15 minuta se sam ugasi iako je ona signalna lampica i dalje upaljena
sta bi moglo biti
nadam se da nije pcu[/quot
matična ploča pred crkavanje
-
Blackhawk
Da ga probas otvoriti i vidjeti da nije se nakupilo prasine... Ili da neki cooler ti ne radi, pa ti se grije procesor i kad se pregrije gasi se...
evo otvorio sam ga prije nekih sat vremena
svi ventilatori rade
jedino sto sam primijetio je da iz napajanja izlazi topal vazduh
svi ventilatori rade
jedino sto sam primijetio je da iz napajanja izlazi topal vazduh
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
-
Blackhawk
a kakvo je stanje sa prasinom.. da nisu ventilatori zanecistiti ??
Instalisi ovaj program i vidi temperature komponenti racunara.Ako ti temperatura procesora ili graficke ide preko 70° racunar ce se gasiti jer oko te granice je u biosu namjesteno gasenje racunara.
Pogledaj pa cemo vidjeti sta dalje ali u svakom slucaju usisaj komponente sa usisivacem ali da ne dodirujes djelove.Obavezno ocisti prasinu sa hladnjaka procesora.
http://www.pluscrack.com/doc_download/7-aida64.html
Pogledaj pa cemo vidjeti sta dalje ali u svakom slucaju usisaj komponente sa usisivacem ali da ne dodirujes djelove.Obavezno ocisti prasinu sa hladnjaka procesora.

cisti ko suza
prije nekih mjesec dana ocistio detaljno
koristio kompresovani vazduh
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8214 times
- Been thanked: 19318 times
Tobejarabi
Zar program može izmjeriti temperaturu
Ej a skuplja li se prašina u laptopima? Ima onaj mali dio kud izlazi zrak i nekad primijetim malo prašine pa očistim, ali šta je unutra? Jeste da je okrenut laptop prema dole, ali svejedno. Plus, možda ulazi i kroz tastaturu?
Ej a skuplja li se prašina u laptopima? Ima onaj mali dio kud izlazi zrak i nekad primijetim malo prašine pa očistim, ali šta je unutra? Jeste da je okrenut laptop prema dole, ali svejedno. Plus, možda ulazi i kroz tastaturu?
probat cu ako mi bude toliko dugo upaljenreha69 wrote:Instalisi ovaj program i vidi temperature komponenti racunara.Ako ti temperatura procesora ili graficke ide preko 70° racunar ce se gasiti jer oko te granice je u biosu namjesteno gasenje racunara.
havala momci i javit cu rezultate
Ovo je hladjak procesora i oko njega se zalijepi prasina i neda ventilatoru da hladi procesor zato pogledaj taj dio hardvera.blento59 wrote:cisti ko suza

-
Blackhawk
Naravno da moze maja.. svaki proces na racunaru program moze vidjeti.. Jer imas senzore koji sve to mjere.. temperaturu procesora, graficke, koliko struje sta trosi, koliko opterecenje svake komponente i sl...
A laptop naravno da se moze nakupit prasine, i zbog toga cesto laptop i crkne, nakupi se prasina na hladnjak i nema dovoljno hladjenja i krepa graficki cip... Zato je preporucljivo uz laptop kupiti i onaj hladnjak sto stavis ispod njega kao dodatno hladjenje.. Posto su u laptopu sve komponente stisnute i mali prostor za protok zraka, brze se i grije.. I ne valja zbog toga drzat laptop u krilu u krevetu, na jorganu ili deki ili necim slicnim,jer zatvori i to malo protoka sto ima.. i crknu ...
A laptop naravno da se moze nakupit prasine, i zbog toga cesto laptop i crkne, nakupi se prasina na hladnjak i nema dovoljno hladjenja i krepa graficki cip... Zato je preporucljivo uz laptop kupiti i onaj hladnjak sto stavis ispod njega kao dodatno hladjenje.. Posto su u laptopu sve komponente stisnute i mali prostor za protok zraka, brze se i grije.. I ne valja zbog toga drzat laptop u krilu u krevetu, na jorganu ili deki ili necim slicnim,jer zatvori i to malo protoka sto ima.. i crknu ...
Instalisi ovaj program i s njim vidis kompletan rad racunara i njegove temperature.I ja sam danas imao problema slicnih i problem je bio do ventilatora hladnjaka i procesora koji se bio olabavio iz svog lezista pa temperatura je isla do 100° i racunar se jednostavno ustopa.Mada sam odma slutio na temperaturu procesora ali program za mjerenje temperatura mi je rekao sve i otklonio sam kvar i problem.A zasto mi temperatura isla do 100° zato sto sam iskljucio u biosu tu opciju za pregrijavanje procesora.Maja wrote:Tobejarabi![]()

- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8214 times
- Been thanked: 19318 times
temp. cpu i motherboarda 36reha69 wrote:Ovo je hladjak procesora i oko njega se zalijepi prasina i neda ventilatoru da hladi procesor zato pogledaj taj dio hardvera.blento59 wrote:cisti ko suza
-
Blackhawk
Znaci nije do tih temperatura...
A kazes da iz napojne toplo ... moguce da se napojna pregrije i prekine dotok struje... Jeli topla na dodir ? moguce da i ona zaprasita.. pa se grije..
A kazes da iz napojne toplo ... moguce da se napojna pregrije i prekine dotok struje... Jeli topla na dodir ? moguce da i ona zaprasita.. pa se grije..
nije topla
Temperatura ti je odlicna.Ali sad moze biti problem do napona koji napojna jedina propusta na maticnoj ploci.Ako imas od nekoga da posudis napojnu jedinicu da samo isprobas njenu isparavnost ili da je otvoris i pogledas dali je neki od kondezatora napuhan jer ako jeste znaci da je taj kondezator gotov i moze se mjenjati.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

ne znam sta se desilo ali evo skoro vec sat vremena se ne gasi
Ima jedan virus koji vrsi tu komandu(Gasenje) zato probaj s nekim antivirusom koji je "pro" da skeniras racunar.

imam ja rezervnu napojnu ali za sada necu dirati nista
kao sto rekoh evo vec oko sat vremena radi bez problema
ako se opet ugasi probacu novu napojnu
jos jednom hvala momci i javit cu sta se desava
kao sto rekoh evo vec oko sat vremena radi bez problema
ako se opet ugasi probacu novu napojnu
jos jednom hvala momci i javit cu sta se desava
evo sad cu probati sa avgreha69 wrote:Ima jedan virus koji vrsi tu komandu(Gasenje) zato probaj s nekim antivirusom koji je "pro" da skeniras racunar.
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)