Zemlja je ravna?

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 3998 times
Status: Offline

Re: Zemlja je ravna?

Post by Laser » 27 Jul 2025, 10:21

Fuddo wrote: 27 Jul 2025, 10:18 Grobtejebo, mi smo u vecem kurcu nego sta mislimo da jesmo.
Ovo je apokalipsa.
Zašto smo u qurcu?
Klanjam džematile po parkovima.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14308 times
Been thanked: 23837 times

Post by Fuddo » 27 Jul 2025, 10:22

Laser wrote: 27 Jul 2025, 10:21
Fuddo wrote: 27 Jul 2025, 10:18 Grobtejebo, mi smo u vecem kurcu nego sta mislimo da jesmo.
Ovo je apokalipsa.
Zašto smo u qurcu?
Jel ovo rodjo ozbiljno pitanje?
Dozvolite da se obratimo

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22564 times
Been thanked: 20707 times

Post by Masamune » 27 Jul 2025, 10:23

Jel to Trump reko da je ravna Zemlja? :oo

Tražio si ovu temu i sad se ibretiš :D.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14308 times
Been thanked: 23837 times

Post by Fuddo » 27 Jul 2025, 10:26

Debilizam, realno.
Dozvolite da se obratimo

Komshija
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Mood:
Has thanked: 129 times
Been thanked: 105 times

Post by Komshija » 27 Jul 2025, 10:28

A sto fudo bezze zacatavas temu stvarima koje nisu vezane za istu?Ako ti je dosadno u zivotu idi setaj pusti ljude da razmjenjuju misljenja kakva god bila.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 27 Jul 2025, 10:36

Fuddo wrote: 27 Jul 2025, 10:22
Laser wrote: 27 Jul 2025, 10:21
Zašto smo u qurcu?
Jel ovo rodjo ozbiljno pitanje?
Da rođo, pitanje je ozbiljno.

Nimalo se ne čudim ljudima koji u današnje vrijeme ne vjeruju da je zemlja okrugla. Nije šala, Boga mi, ne ibretim im se nimalo, jer su beskrajno lagani i varani raznim argumentima i "argumentima".

Ne postoji niti jedan jedini materijalni dokaz da jezemlja okrugla, niti jedna jedina fotografija u koju nema sumnje, pa to otvara prostor za razne špekulacije, mahinacije, teorije, bla bl bla.

Da li je zemlja okrugla? Naravno da jest i naravno da je dio sunčevog sistema.

Ali, do tog zaključka možeš doći jedino "dobacivanjem", tako što ćeš razmisliti o smjeni dana i noći, godišnjim dobima, pomrčini sunca i mjeseca, zatim je tu "fenomen" ponoćnog sunca npr na otočju Lofoten, ma da ne nabrajam dalje.

I na kraju, okrugla je, dio je heliocentričnog sistema, nije ravna i nije u geocentričnom sistemu, ali do toga se jedino može doći dobacivanjem.

Ima ljudi koji dobacuju da je ravna i podastiru razne dokaze koji se mogu učiniti prilično uvjerljivim, ali detaljnije analize pokazuju da to ne drži vodu.

I na kraju, ako ti lično ne želiš "dobacivati" u tom pravcu, dopusti da postoje ljudi koji to žele i koju dobacuju, pa makar i promašili.

Nemoj se čuditi ljudima, suviše su izvarani i izlagani da bi vjerovali u bilo šta i bilo kome. :D.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 27 Jul 2025, 10:40

Fuddo wrote: 27 Jul 2025, 10:26 Debilizam, realno.
Da li je Ptolomej bio debil? :D.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 53556 times
Been thanked: 9531 times

Post by ElTriconi » 27 Jul 2025, 10:42

Ja mislim da je zemlja centar univerzuma, ako nedje postoje muslimani na milijardama planeta dje ce se okretat u namazu vego prema zemlji 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 27 Jul 2025, 10:49

:D.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26097 times
Been thanked: 26729 times

Post by ironman » 27 Jul 2025, 10:50

Matematika i brojevi.
Sve objasnjeno a da ne moras bit astronaut da se uvjeris svojim ocima.
Pazi.
Ideju ravne Zemlje,zida na Antarktiku i slicne bajke...pa to bi dodalo magiju u nase postojanje ..
Na zalost magiju imamo samo u masti.
Odrasle osobe koje koriste benefite modernog doba a koji su bazirani na nauci i njenom progresu.
Ne mogu shvatiti ozbiljno ako ne priznaju da je nula plus jedan jednako jedan.
A od nule i jedinice sve pocinje.
dream of spring...

Komshija
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Mood:

Post by Komshija » 27 Jul 2025, 10:56

Ali imamo mogucnost mastanja sto mi govori da nam ta funkcija nije dzaba data na raspolaganje.Kad smo kod stvari koje su nam date na raspolaganje odakle znamo da golim okom nam je data mogucnost da bas sve oko nas vidimo pa cak i sa pomagalima koja su napredovala vremenom tipa kamere,dvogledi itd....

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 27 Jul 2025, 11:03

ElTriconi wrote: 27 Jul 2025, 10:42 Ja mislim da je zemlja centar univerzuma, ako nedje postoje muslimani na milijardama planeta dje ce se okretat u namazu vego prema zemlji 🤔
Dobar :D.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 27 Jul 2025, 11:06

ironman wrote: 27 Jul 2025, 10:50 Matematika i brojevi.
Pazi.
Ideju ravne Zemlje,zida na Antarktiku i slicne bajke...pa to bi dodalo magiju u nase postojanje ..
Odrasle osobe koje koriste benefite modernog doba a koji su bazirani na nauci i njenom progresu.
O kakvoj magiji pričaš?

Meni je veća "magija" postojanje ISS, njegov neprestani boravak gore daleko, smjena posade, precizna mjerenja koja vrši, komuniciranje sa centralom na Zemlji, razmjena podataka u realnom vremenu itd.

Ali ja vjerujem u postojanje ISS i vjerujem u sve ono što ta stanica radi.

Bez ikakve magije.

Zašto bi bila veća magija od toga postojanje vijenca planina koji okružuju ravnu zemlju na njenim rubovima? :D.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 27 Jul 2025, 11:09

Pazi.
Nauka ne može dati odgovore na sva pitanja, ali vremenom daje sve više i davaće ukoliko se ne dogodi nešto ozbiljno pa završimo kao u Fallout :oo
Za sve ostalo tu su špekulacije, maštanja, vjerovanja, netestirane hipoteze i sve ostalo, a u tome leži i ljepota našeg uma i bića u konačnosti. I ne treba da se sve svodi na nauku, jer mi onda ne bismo bili ljudi kakvi jesmo. Bili bismo kao u filmu Equilibrium sa Christianom Bale-om.
Ali kad nešto već dokazano pokušavaš gurati pod ovo gore to je takva regresija svega do tad da je to na momente strašno.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 27 Jul 2025, 11:10

Laser wrote: 27 Jul 2025, 11:06
Pazi.
O kakvoj magiji pričaš?

Meni je veća "magija" postojanje ISS, njegov neprestani boravak gore daleko, smjena posade, precizna mjerenja koja vrši, komuniciranje sa centralom na Zemlji, razmjena podataka u realnom vremenu itd.

Ali ja vjerujem u postojanje ISS i vjerujem u sve ono što ta stanica radi.

Bez ikakve magije.

Zašto bi bila veća magija od toga postojanje vijenca planina koji okružuju ravnu zemlju na njenim rubovima? :D.
ISS je ono o cemu ja pricam.
Milijarde matematickih operacija prije provodjenja u djelo.
Nauka u svom najboljem obliku.
I napredak nauke.
Od otkrica tocka do ISS-a.
A ima i tvoje uporiste..nauka je magija u realnom vremenu.
Spasiti nekome zivot i dati mu priliku da nastavi zivjeti jer recimo antibiotik..
Da ne pricamo o hirurgiji.
Zivimo u najboljem vremenu u historiji.
Samo to ne vidimo.
dream of spring...

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 27 Jul 2025, 11:14

Masamune wrote: 27 Jul 2025, 11:09
Pazi.
Nauka ne može dati odgovore na sva pitanja, ali vremenom daje sve više i davaće ukoliko se ne dogodi nešto ozbiljno pa završimo kao u Fallout :oo
Za sve ostalo tu su špekulacije, maštanja, vjerovanja, netestirane hipoteze i sve ostalo, a u tome leži i ljepota našeg uma i bića u konačnosti. I ne treba da se sve svodi na nauku, jer mi onda ne bismo bili ljudi kakvi jesmo. Bili bismo kao u filmu Equilibrium sa Christianom Bale-om.
Ali kad nešto već dokazano pokušavaš gurati pod ovo gore to je takva regresija svega do tad da je to na momente strašno.
Tu mi padne Neil Degrasse Tyson na pamet.
Kaze da se mi ljudi i recimo orangutan ili cimpanza na nivou dnk razlikujemo manje od 1%.
I u tih 1% posto je razlika od zivota na drvetu i rovera na Marsu ili ISS.
Zamisli kaze neki oblik zivota koji je 1% napredniji od nas.
To su milioni godina napretka ili percepcije stvarnosti vise od nas..
dream of spring...

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times

Post by Naseef Mushroom » 27 Jul 2025, 14:43

Komshija wrote: 27 Jul 2025, 09:49
Naseef Mushroom wrote: 27 Jul 2025, 08:12
Pa dogovori se sa jednim takvim ko vjeruje da je zemlja ravna da se nađete npr. u Sarajevu, pa neka on krene naprijed, nevažno sa kakvim prijevoznim sredstvom, i čekaj ga na Baščaršiji, nevažno koliko dugo. Pa kada se vrati na isto mjesto odakle je krenuo, ti ga dočekaj sa “Jesam li ti rekla?” i radi sa njim onda šta želiš.

Ali to nije nikada niko nigdje to pokušao iz bilo kojeg razloga, pa je onda normalno da kod takvih osoba postoji osnova za sumnju.
Izvini ovo najbolje ne skontah,odakle da krene i gdje da se vrati?Po onome sto skontah sad jesam li fino ne znam ali zelis reci da se za zemlje da zakljuciti da je ista okrugla nekim eksperimentom?Pa da je moguce sigurno bi se do sad dokazalo a to nije moguce cak ni iz aviona zakljuciti-dokazati.Bas sam sinoc slusao jednog pilota koji je pricao kaze da je sve ravnina dokle oni smiju da idu avionom,ni tu se ne moze suprotno dokazati.
Pa bilo gdje, samo da se vrati na isto mjesto. Može i od i do tačke gdje ti upravo sjediš i pišeš taj post. Ostavi čak toj osobi 1000 eura i reci mu da ga čekaju pare na istom mjestu kad se vrati :oo

Eto uspjeli su prije nekoliko decenija, kada oprema nije bila moderna kao danas, otići na mjesec. Sredili su i da je danas od Frankfurta do Dubaia lakše otići nego od Tešnja do Sarajeva.

Sad evo kao planiraju i na Mars, davno su usavršili da možeš nekoliko stotine metara roniti u dubinu, popeti se na najveće planine gdje je prije bilo nemoguće zbog kisika, napravili su tunel pod vodom da bi mogao sa autom doći do Engleske, ušli su u najgore džungle i pustinje i od njih napraviki turističke centre,

a eto nije niko pokušao, bilo kako da krene od tačke a i dođe ponovo do tačke, dok u isto vrijeme obični ljudi idu hiljade kilometara na hadž pješke ili biciklom.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Komshija
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Mood:

Post by Komshija » 27 Jul 2025, 15:25

Naseef Mushroom wrote: 27 Jul 2025, 14:43
Komshija wrote: 27 Jul 2025, 09:49

Izvini ovo najbolje ne skontah,odakle da krene i gdje da se vrati?Po onome sto skontah sad jesam li fino ne znam ali zelis reci da se za zemlje da zakljuciti da je ista okrugla nekim eksperimentom?Pa da je moguce sigurno bi se do sad dokazalo a to nije moguce cak ni iz aviona zakljuciti-dokazati.Bas sam sinoc slusao jednog pilota koji je pricao kaze da je sve ravnina dokle oni smiju da idu avionom,ni tu se ne moze suprotno dokazati.
Pa bilo gdje, samo da se vrati na isto mjesto. Može i od i do tačke gdje ti upravo sjediš i pišeš taj post. Ostavi čak toj osobi 1000 eura i reci mu da ga čekaju pare na istom mjestu kad se vrati :oo

Eto uspjeli su prije nekoliko decenija, kada oprema nije bila moderna kao danas, otići na mjesec. Sredili su i da je danas od Frankfurta do Dubaia lakše otići nego od Tešnja do Sarajeva.

Sad evo kao planiraju i na Mars, davno su usavršili da možeš nekoliko stotine metara roniti u dubinu, popeti se na najveće planine gdje je prije bilo nemoguće zbog kisika, napravili su tunel pod vodom da bi mogao sa autom doći do Engleske, ušli su u najgore džungle i pustinje i od njih napraviki turističke centre,

a eto nije niko pokušao, bilo kako da krene od tačke a i dođe ponovo do tačke, dok u isto vrijeme obični ljudi idu hiljade kilometara na hadž pješke ili biciklom.
Pa evo ja bio u sobi izasao vani vratio se soba na svom mjestu nije nidje pobjegla :D. fakat ne kontam ovo najbolje sto pokusavas da objasnis.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times

Post by Naseef Mushroom » 27 Jul 2025, 16:02

Komshija wrote: 27 Jul 2025, 15:25
Naseef Mushroom wrote: 27 Jul 2025, 14:43

Pa evo ja bio u sobi izasao vani vratio se soba na svom mjestu nije nidje pobjegla :D. fakat ne kontam ovo najbolje sto pokusavas da objasnis.
Pa ti si izašao iz svoje sobe i vratio se istim putem.
Ovi koji tvrde da je zemlja okrugla a ne ravna, trebaju ići samo pravo bez vraćanja i trebali bi doći na isto mjesto.

Nije moja opklada sa tobom npr. da odeš od Sarajeva do Zenice i da se vratiš nazad u Sarajevo, već da odeš do Zenice, pa za Banjaluku, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Švedsku, do arktičkog okeana, pa za Južnu Afriku, Egipat, Grčku i dođeš opet do Sarajeva.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 27 Jul 2025, 16:14

A zasto?
Msm to je uradio Magelan prije hiljadu godina( karikiram)..
Podrzavam skepticizam..on vodi napretku u nauci.
Skepticizam ka stvarima koje su dokazane i potvrdjene dokazima te zbog kojih su mnogi glavu izgubili a u 2025 godini je gubljenje vremena.
Ili recimo virusi.
Skeptici ka medicini.
Ja bih ucestvovao u financiranju ekspedicije skeptika .
U Kongo.
Bgm. Dao bih eto 100 eura ko moj doprinos.
Da otputuju tamo borave par mjeseci na rubu prasume,utrljaju guano u tijelo :D. i licno dokazu da je WHO hoax i da je prica o eboli laz koju podastiru mainstream mediji.
Eto ne mora ebola.
Neka skeptici odaberu neku od arsenala iz Atlante.
Msm iz CDC.
Nek im lazni naucnici ubrizgaju neki od virusa za koje WHO tvrdi da su apokalipticni a skeptici kazu laz.
Pa nek tako zacepe usta svima koji tvrde da se ne moze djelimicno vjerovati u medicinu.
Nisam siguran da ce pristati.
Zasto?
dream of spring...

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”