Ukrajina

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times
Status: Offline

Re: Ukrajina

Post by vila »

Laser wrote: 13 Mar 2022, 20:13 Drugovi, jedna mala digresija, možda neče biti na odmet.

Relativno nedavno su Rusi bili glavno topovsko meso tokom ww2 kad se naoredovalo prema Berlinu.

Saveznici su dopremali logistiku, istina ginuli su i Amerikanci, ali glavno topovsko meso je bio Rus.

Zato, nemojte precjenjivati njihove ljudske gubitke u Ukrajini, pa čak kad bi bili tačni podaci koje plasira zvanični Kijev.

Nemojte potcijenit ruske ljudske resurse, nemojte potcijenit ni njihovu krvoždernost.

Ne ravnajte stvari prema našim umovima, nego prema ruskim.
Ma opcenito se podcijenjuju rusi u ovom
Ok je meni dizanje morala ukrajincima i slavljenje svakog izgubljenog ruskog tenka
Ukrajinci i moraju tako...drugo im nista nije ni preostalo
Ali sto posto sam sigurna da su rusi spremni i na dugi rat i da im ljudski gubitci nisu nesto oko cega ce se zabrinuti

Onda stalno se spominje da ce putina netko od njegovih likvidirat (ili se prizeljkuje taj scenarij) a 90 posto tih oligarha ili mocnika je i stvorio upravo putin
Nece oni kontra njega

Bas nekakva glupa situacija gdje nema pobjednika
Ukrajina ce i ovako i onako bit racun za potkusurivanje

Mene bas brine balkan i putinova moc da dio fokusa prebaci na novu krizu
Uopce nemam povjerenja u nato,niti spremnost europe za rat
Sve je to samo birokratski napumpana masinerija
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1272 times
Been thanked: 4062 times
Status: Online

Post by Laser »

Fuddo wrote: 13 Mar 2022, 20:16
Laser wrote: 13 Mar 2022, 20:13 Drugovi, jedna mala digresija, možda neče biti na odmet.

Relativno nedavno su Rusi bili glavno topovsko meso tokom ww2 kad se naoredovalo prema Berlinu.

Saveznici su dopremali logistiku, istina ginuli su i Amerikanci, ali glavno topovsko meso je bio Rus.

Zato, nemojte precjenjivati njihove ljudske gubitke u Ukrajini, pa čak kad bi bili tačni podaci koje plasira zvanični Kijev.

Nemojte potcijenit ruske ljudske resurse, nemojte potcijenit ni njihovu krvoždernost.

Ne ravnajte stvari prema našim umovima, nego prema ruskim.
Pa fali ti tu vise od pola crvene armije.
Kazu da su im tada bile najzajebanije te ukrajinske divizije, sad su kontra i njih. Polako rodjo, sU ljuCki resursi.
Negdje sam čitao kako je jedan njemački oficir zaplakao od tuge kad su rusi ušli u rajhstag i kad je vidio kako neki kosooki ruski vojnik iz neke ruske pripizdine opetovano povlači onu kanafu od vodokotlića, zabavljajući se i pokušavajući skontati šta se zapravo dešava povlačenjem kanafe.

Zaplakao je od tuge što su takvi primitivci ušli u jednu tako visoko razvijenu državu.

Nemoj potcijenjivati divljake.

Zar nisu neki drugi redneci nedavno provalili u vašu zgradu kongresa i pišali po njoj. Ako sam dobro upratio, skrnavljenje kongresa je skoro kao skrnavljenje Kabe kod muslimana.

Nije teško biti destruktivac, pogotovo kad ne poštuješ nikakva pravila i kad znaš da se moćni igrači sa strane neće direktno umiješati. Teško je biti graditelj koji poštuje mnoga pravila.
Klanjam džematile po parkovima.
Superhik
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 79 times
Been thanked: 216 times

Post by Superhik »

Laser wrote: 13 Mar 2022, 20:07

Švabo i francuz bi rusima sad u ovom trenutku dali Ukrajinu, Gruziju, Moldaviji, Srbiju, Bosnu, CG i Makedoniju. Zaboli njih hargija, oni bi svakako bili sa druge strane granice još dugo vremena.

Dali bi im sve što traže, samo da se vrati nekadašnji protok novca. Milijarde druže. Svaki dan se gube silne milijarde sa obje strane.

To si sto posto u pravu i naravno da tu nema etike, samo interes.

Ali Zapad ima javno mijenje i medije koji kreiraju. A javno mijenje utice i na politiku a politika na ekonomiju. U Bosni su teske volje na kraju reagovali samo zato sto su bili prisiljeni zbog osude javnog mijenja na osnovu svih krvavih slika. Palestinci bi bili davno pobijeni svi do jednog da nema medija, novinara na terenu, silnih videa,... Kijev bi davno bio poravnat da nema ovolike medijske pokrivenosti.

Naravno da Rus moze uzet Ukrajinu - ali uz rijeke krvi sto nebi proslo neprimjeceno. U tom slucaju tesko ocekivati da ce se trgovina i saradnja sa njima nastaviti. Pogotovo sto bi se tada sa razlogom kalkulisalo - ko je sljedeci. Putin i politicka svita oko njega su totalno izgubili kompas i bilo kakvu racionalnost. Nepredvidivi su i opasni i sa takvima se ne moze saradjivati i da ima volje.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2783 times
Been thanked: 8733 times

Post by Duminjo »

Laser wrote: 13 Mar 2022, 19:53 Ukrajina će biti savladana, ovako ili onako. To se trebalo znati od prvog dana. Sve drugo bi bilo neobjašnjivo čudo.

Možemo očekivati neke iznenadne pregovore gdje će Ukrajinci pristati na šta god treba, samo da se spasi šta se može spasiti.

Ako pretpostavimo da narednih sedmica nece biti nista potpisano, jug Ukrajine je skoro vec otiso. Ceka se da Mariupolj digne bijelu zastavu i eto ti citav jug pod ruskom šapom.
Kolike su sanse da se Mariupolj, ovako okupiran i zatvoren odbrani, pitanje je samo vremena.
Inace, problem Ukrajinaca je sto su im rusi skoro odsjekli sve veze medju ovim vecim gradovima pa se oni sada svaki skoro sam za sebe bori. A svaki je skoro pod opsadom.. zajebano.

Da li ce cijela Ukrajina pasti ili ce se Kijev uspjeti odbraniti, zavisi od više faktora a najbitniji je kako ce se rusi pripremiti za osvajanje. Po ovome do sada, ako ga napadnu sa sjevera, istoka i zapada a ostave otvoren jug, mislim da rusi onda nece Kijev nikad zauzeti. Osim ako ukrajincima oslabi podrska sa zapada i dostava oruzja pa se predaju.
Ako ga rusi skroz opkole i budu isli na poznatu cetnicku taktiku koju koriste i sada u Mariupolju, pitanje je onda samo vremena i za Kijev.

Za sve to, pogotovo za Kijev, Rusima treba mnogo više od onoga sa cime su do sada krenuli. Treba im jos 300 hiljada vojnika i po miliona logistike..

Sto se nas tice, nama ne odgovara nikakva kapitulacija Ukrajine i Kijeva. Pogotovo ne odgovara neka skorija kapitulacija. Ako nista drugo, neka potraje, neka se rusi izmuzu i oslabe skupa sa svojim satelitima.
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9147 times
Been thanked: 5837 times

Post by Mister No »

Fuddo wrote: 13 Mar 2022, 19:42
tuzlak1212 wrote: 13 Mar 2022, 19:35
Pricamo o 150k Rusa druze, dje su milioni jos aktivnih i rezervista, i druga stvar s cime ce ih rastjerat bez ovih fensi alata koje im Ameri dovlace, bez NATO oruzja imaju samo ostavstine SSSR-a jer niko tu ne zna metka napravit i Njemacka koja zna a ne pravi

samostalno ozbiljne drzave Francuska na rubu Evrope, UK ostrvo i mozda Skandinavija koja je prirodno odvojena od rata...

bidenove slike ko nekad titine na svaki zid stavit, bgm, ovo vise nije sala
Haj dobro, ja opet mislim da nije tako crno. Kakvih bolan milion njegovih vojnika? Sta ce mu jest? Iz cega pucat? Pa pola one skalamerije i vise, sto ima na stanju je neispravno.
On je se napeo do maksimuma da ovih 150k nekako opermi i posalje, vidis da trazi od bijelorusije pomoc u ljudstvu, i one jebene asadove zombije dovlaci. Po onom sto je pokazao, turska bi ih sama razvalila, a kamo li ostatak evrope, sta ti je.
Nece Biden uletit, sem ako bas ne postane gusto, ili dobije alibi tipa Pearl Harbor, nema podrske javnosti momentalno. I ovdje ima pun qratz debila koji navijaju za putka.
Danas čitam podatak od 1000 tih nekakvih preciznih raketa koje su dovukli za napad na Ukrajinu već potrosili preko 80%.
Dakle najskuplje i najbolje sto imaju, i sto su po ranijem planu navukli na Krim, već valja namirivat.

Ne sumnjam da imaju na zalihama jos toga, ali košta žestoko, a nije planirano da košta.
The Dark Side Of The Forum...
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 830 times
Been thanked: 1231 times

Post by tuzlak1212 »

I Orci su uzeli skoro svaku bitku, Sauron je bio najbolji general i Tolkinovom svijetu, da Frodo ne unisti prsten qrac bi mi u kafanama pjevali pjesme o Aragornu

Nezz kolko je fino uzet njih kao analogiju gubitnicke strane
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3936 times
Been thanked: 2964 times

Post by Pasaga »

EU je i previse razjedinjena
..u strahu,velikom grcu
tigar od papira,vojno,i diplomatski
inace vec bi citav z. balkan bio u EU....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 »

Duminjo wrote: 13 Mar 2022, 20:28
Ako pretpostavimo da narednih sedmica nece biti nista potpisano, jug Ukrajine je skoro vec otiso. Ceka se da Mariupolj digne bijelu zastavu i eto ti citav jug pod ruskom šapom.
Kolike su sanse da se Mariupolj, ovako okupiran i zatvoren odbrani, pitanje je samo vremena.
Inace, problem Ukrajinaca je sto su im rusi skoro odsjekli sve veze medju ovim vecim gradovima pa se oni sada svaki skoro sam za sebe bori. A svaki je skoro pod opsadom.. zajebano.

Da li ce cijela Ukrajina pasti ili ce se Kijev uspjeti odbraniti, zavisi od više faktora a najbitniji je kako ce se rusi pripremiti za osvajanje. Po ovome do sada, ako ga napadnu sa sjevera, istoka i zapada a ostave otvoren jug, mislim da rusi onda nece Kijev nikad zauzeti. Osim ako ukrajincima oslabi podrska sa zapada i dostava oruzja pa se predaju.
Ako ga rusi skroz opkole i budu isli na poznatu cetnicku taktiku koju koriste i sada u Mariupolju, pitanje je onda samo vremena i za Kijev.

Za sve to, pogotovo za Kijev, Rusima treba mnogo više od onoga sa cime su do sada krenuli. Treba im jos 300 hiljada vojnika i po miliona logistike..

Sto se nas tice, nama ne odgovara nikakva kapitulacija Ukrajine i Kijeva. Pogotovo ne odgovara neka skorija kapitulacija. Ako nista drugo, neka potraje, neka se rusi izmuzu i oslabe skupa sa svojim satelitima.
Ima i Odesa na jugozapadu, nisu je skoro ni dotakli jos uvijek, milionski grad, na njoj ce Rusi bankrotirat isto ko i na Kijevu
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 7275 times

Post by Matan »

Shadow wrote: 13 Mar 2022, 20:21
Matan wrote: 13 Mar 2022, 20:19

Pa di si ti, nema te cijeli dan..
Hodala malo.

Jesam to falila :oo
Jesi..
nije imao ko izvjestavati.. :123
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo »

Ma odesa je vec okupirana sa svih strana. Tu treba samo uci.

Mariupolj je trenutno najveci cilj
Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 25210 times
Been thanked: 27970 times

Post by Shadow »

Harkov prije par minuta

Acta non Verba
Mister No
Has thanked: 9147 times
Been thanked: 5837 times

Post by Mister No »

Onog trenutaka kad i ako Ukrajinci smognu snagu da napadnu Ruse u nekoj iole ozbiljnijoj konzraofanzivi bice gotov rat.
Ovako im ostaje da se dogovore te da im predaju Krim i jos kojesta sto je trenutno okupirano
Last edited by Mister No on 13 Mar 2022, 20:48, edited 1 time in total.
The Dark Side Of The Forum...
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 »

Kad stane rat, otici cu u Odesu na more nekad u zivotu
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1272 times
Been thanked: 4062 times

Post by Laser »

Mister No wrote: 13 Mar 2022, 20:28
Fuddo wrote: 13 Mar 2022, 19:42

Haj dobro, ja opet mislim da nije tako crno. Kakvih bolan milion njegovih vojnika? Sta ce mu jest? Iz cega pucat? Pa pola one skalamerije i vise, sto ima na stanju je neispravno.
On je se napeo do maksimuma da ovih 150k nekako opermi i posalje, vidis da trazi od bijelorusije pomoc u ljudstvu, i one jebene asadove zombije dovlaci. Po onom sto je pokazao, turska bi ih sama razvalila, a kamo li ostatak evrope, sta ti je.
Nece Biden uletit, sem ako bas ne postane gusto, ili dobije alibi tipa Pearl Harbor, nema podrske javnosti momentalno. I ovdje ima pun qratz debila koji navijaju za putka.
Danas čitam podatak od 1000 tih nekakvih preciznih raketa koje su dovukli za napad na Ukrajinu već potrosili preko 80%.
Dakle najskuplje i najbolje sto imaju, i sto su po ranijem planu navukli na Krim, već valja namirivat.

Ne sumnjam da imaju na zalihama jos toga, ali košta žestoko, a nije planirano da košta.
Putina i ekipu koja stoji iza njega najmanje sikira koliko sve to košta.

Novi ruski svijet je isprojektovan, odustajanja nema, nek košta koliko god treba.

Zanemari Ukrajinu kao cilj, onda stavi pred sebe taj neki novi svijet kao cilj svih nastojanja pa ćeš vidjeti da pare nisu problem, niti ljudske žrtve.

Rusima je sada najvažnije izolovati NATO kao vojnu prijetnju, a to je već ostvareno. Sve ostalo je manje važno.

Ako sam dobro upratio, Putin još nije proglasio čak ni vanredno stanje, a kamo li ratno stanje.

Aminujem da sve ovo u Ukrajini još potraje, ali ne na način da tamošnje stanje postane svakodnevnica na ekranima zapadnjačke javnosti, kao što je to bilo u Bosni kad ih je bolio qurac za sva dešavanja, sve dok se kauboji iz svojih razloga nisu umiješali i kazali da je kraj igre.

Bilo bi lijepo da se probudi ta yebena evropska javnost i prisili svoje šupke na konkretne korake, na odsijecanje zapadnog balkana od ruskog uticaja, ali qurčina druže. Yebena evropska javnost je precijenjena.

Korporacije odlučuju, a ne svijest evropskog čovjeka i njegova moć.

Osim mirnih protesta, mahanja ukrajinskim zastavama, primanja izbjeglica itd, ništa neće biti poduzeto sve dok evropski obavještajci ne pokrenu "uspavanu" javnost na velike proteste kojima će vlade biti "prisiljene" na konkretnije korake po pitanju zapadnog balkana.

Do tada, smatraj da si bitno pomognut i obezbijeđen sa čak 500 novih vojnika eufora koji imaju posve glupavu i nejasnu misiju. :D.

Ništa bez NATO pakta, jer se tu najviše pitaju kauboji i britanci koje boli qurac za gubljenjem evropskih para.
Last edited by Laser on 13 Mar 2022, 20:46, edited 1 time in total.
Klanjam džematile po parkovima.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14408 times
Been thanked: 24173 times

Post by Fuddo »

Laser wrote: 13 Mar 2022, 20:26
Fuddo wrote: 13 Mar 2022, 20:16

Pa fali ti tu vise od pola crvene armije.
Kazu da su im tada bile najzajebanije te ukrajinske divizije, sad su kontra i njih. Polako rodjo, sU ljuCki resursi.
Negdje sam čitao kako je jedan njemački oficir zaplakao od tuge kad su rusi ušli u rajhstag i kad je vidio kako neki kosooki ruski vojnik iz neke ruske pripizdine opetovano povlači onu kanafu od vodokotlića, zabavljajući se i pokušavajući skontati šta se zapravo dešava povlačenjem kanafe.

Zaplakao je od tuge što su takvi primitivci ušli u jednu tako visoko razvijenu državu.

Nemoj potcijenjivati divljake.

Zar nisu neki drugi redneci nedavno provalili u vašu zgradu kongresa i pišali po njoj. Ako sam dobro upratio, skrnavljenje kongresa je skoro kao skrnavljenje Kabe kod muslimana.

Nije teško biti destruktivac, pogotovo kad ne poštuješ nikakva pravila i kad znaš da se moćni igrači sa strane neće direktno umiješati. Teško je biti graditelj koji poštuje mnoga pravila.
A dobro, sve to stoji, samo sto divljaneri ipak nisu bas tako zajebani kad mu se izadje na crtu. Pristojan svijet se bavi drugim stvarima dok divljak koristi svaku priliku da svima zagorca zivot, sad je vrag odnio salu, dobice po picki, napravice se reset, i polako…dok se opet ne uljuljamo u komforu, eto ih opet. I sve tako u krug.
Dozvolite da se obratimo
Superhik
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 79 times
Been thanked: 216 times

Post by Superhik »

Pasaga wrote: 13 Mar 2022, 20:34 EU je i previse razjedinjena
..u strahu,velikom grcu
Izgleda da im je Ukrajina danas ipak bitnija od Bosne nekad. Mi ni poslije noklih godina krvarenja nismo imali podrsku i pomoc koliko Ukrajnicni za par hefti. Nagledao sam se raznih ratova za svog vakta ali ne pamtim ovoliku odlucnost Evrope kao danas. Bice od ovoga nesto.
Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 25210 times
Been thanked: 27970 times

Post by Shadow »

Evo ih u Irpinu
Gledaj kolone

Acta non Verba
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo »

Bingov buraz wrote: 13 Mar 2022, 20:47
Pasaga wrote: 13 Mar 2022, 20:34 EU je i previse razjedinjena
..u strahu,velikom grcu
Izgleda da im je Ukrajina danas ipak bitnija od Bosne nekad. Mi ni poslije noklih godina krvarenja nismo imali podrsku i pomoc koliko Ukrajnicni za par hefti. Nagledao sam se raznih ratova za svog vakta ali ne pamtim ovoliku odlucnost Evrope kao danas. Bice od ovoga nesto.
Normalno da im je bitna..

Meni jucer doso obracun za struju:
Novembar, decembar i Januar.. moram doplatiti 375€ na redovne troskove za dvosoban stan.
Cimerki (bitniji znaju ko je cimerka 😁) doso obracun za gas. Samo novembar i decembar 300€ za trosoban stan.
Tacno jedva cekam kada ce se svi nijemci obracunati. I za struju i za gas.. Pa kad familiju potrefi milja eura odjednom, plus dizel svaki dan 2,5€ a ici ce sigurno na 3€..

Praticu ja ovo i platicu. Pratice nas jos 5-10 miliona.. a ne zna hoce li svih 80+

Bice tu jos svega a najmanja briga je hoce li neki ukrajinski grad biti sravnjen sa zemljom. Kad zaigra ispod vlastite guzice, insan tek onda vrisne.
fuksa
Na probnom
Na probnom
Has thanked: 15 times
Been thanked: 5 times

Post by fuksa »

Ruska ofanziva na Bosnu i Hercegovinu

Pisali smo 2018. da se nakon Crne Gore i Makedonije, Bosna i Hercegovina našla na meti retrogradnih prosrpskih, proruskih i ruskih snaga, koje izazivanjem problema na Balkanu proizvode krize s ciljem jačanja ruskog uticaja u regionu i zaustavljanja ovih zemlja na putu euroatlanskih integracija. Ova tvrdnja bila je izazvana dolaskom Valentine Matviyenko, predsjednice gornjeg doma Parlamenta Rusije u BiH koja je tokom svog boravka, zloupotrebljavajući državne instititucije, jasno iznijela ciljeve ruske politike u BiH: gašanje OHR-a, jačanje entiteta, reformu Ustavnog suda i Tužiteljstva BiH, podrška Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku. 
https://opsadasarajeva.wordpress.com/20 ... oliticara/
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo »

I sad je jasno zasto truhli zapad forsira Srbiju i zasto im je Srbija garant mira. I uopste nije to onako kako zvuci kada se procita ili cuje vec je ustvari Srbija najveci neprijatelj mira uz pomoc Rusija. I zato im je bitnija Srbija od ostalih.
Odvajanjem Srbije od matice Rusije = Miran Balkan.

Al valja to postici ovakvom blagom politikom prema srbiji i ovim umiljavanjem..

Srbija je zrela za sankcije od strane EU. Legle bi im sankcije ko budali samar. Ili makar da ih EU ucjeni i kaze konacno da izaberu stranu.
Neki pritisci postoje u zadnje vrijeme. Vidjecemo..

A nezgodan je i momenat. Hajd neka Vucic sada izabere EU i neka bilo kakve sankcije uvede Rusima, gubi izbore 100%
Post Reply

Return to “Svijet”