Najezda Arapa u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Najezda Arapa u BiH

Post by radeta62 »

Pasaga wrote:
Salahuddin wrote:
Irena wrote:gornja maoča, gluha bukovica, vehabija koji puca na am. ambasadu, useljavanje arapa i sandžaklija.
to je jedan od razloga zašto se nikad neću vratiti u bosnu.
Ne moras da ides u Maocu, Gluhu Bukovicu a i na ambasade nije da se puca svaki dan. Ostalo je ksenofobija.
puca se svugdje....
sto nebi i u Bosni..... ;)
Ako se u braku izmedju bosnjaka i hrvata ne rodi dete-entitet hrvata pucace se opet. ;)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9697 times
Been thanked: 11434 times

Sarajavo: Gradi se arapski grad za 40.000 stanovnika

Post by Krokodil Behko »

Image
Jučer je općina Trnovo sa kompanijom Burož iz Ujedinjenih arapskih emirate potpisala memorandum o saradnji kojim se najvljuje investicija od 4,5 milijardi maraka.

Bila bi to najveća investicija u poslijeranoj historiji Bosne I Hercegovine. No začuđuje da najava investiciije od 4 ipo milijarde maraka danas nije privukla interes najviših zvaničnika naše zemlje. Baš kao da se radi o svakodnevnoj pojavi.

Ova vijest trebala bi biti vijest dana u svakoj zemlji. No u BiH nije.

Pred tek oko 20-ak prisutnih danas je u sarajevskoj Općini Centar najavljena investicija od 4 i po milijarde maraka. Prema najavi za nekoliko godina u Općini Trnovo izgradit će se turistički grad "Burož Ozon" u kojem moglo bi živjeti više od 40.000 stanovnika. ”Burož properti development” jedna je od vodećih kompanija za urbanistički razvoj u Arapskim Emiratima.

Ismail Ahmed, izvršni direktor “Buraj property development”: Vrijednost sveukupnog projekta će biti oko 10 milijardi dirhema, odnosno 4,5 milijardi maraka.To je investicija koja će se desiti u četiri faze. U okviru projekta se planira izgradnja manjih vila, luksuznih vila sa velikim površinama, hotelskih apartmana, komercijalnih zgrada uključujući hotele I šoping centar koji će biti najveći u BiH.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo je istakao da je potpisivanje Protokola historijski dan za ovu općinu. Bit će potrebna pomoć viših nivoa vlasti jer ovaj projekt prevazilazi mogućnosti i kapacitete Općine Trnovo, rekao je Berilo, dodajući da je ovo iznimno velik projekt za Bosnu I Hercegovinu.

Ibro Berilo , načelnik Općine Trnovo: “Građevinska operative naredne četiri godine će biti sva uposlena sa područja Sarajevskog kantona a samim tim I čitave BiH jer se radi o ogromnim investicijama.” “Ovo je projekat kapaciteta 40.000 ležaja, to je grad od 40.000 stanovnika, to je ogroman kapacitet I ogroman prostor I ovi kapaciteti trebaju da se grade na površini od million I dvije stotine hiljada kvadrada, odnosno 120 hektara zemlje”

Amabasada BiH u UAE je, nakon kontakata s predstavnicima Buroj Property, informisala MVP o namjerama za investiranje u BiH. Izražena je spremnost za pružanje podrške nakon čega su iz ove kompanije ostvarili lične kontakte sa općinama Trnovo i Hadžići.

MVP BIH: “Prije nekoliko dana Ambasada BiH u Abu Dhabiju je informisala MVP BiH o prezentaciji projekta turističkog naselja u BiH i informacija o tome je 21. januara 2015. godine proslijeđena nadležnim institucijama u BiH. Iz ovoga je vidljivo da su MVP BiH i Ambasada BiH u Abu Dhabiju odigrale značajnu ulogu u dovođenju Buroj Property u BiH, kroz kontakte i informiranje nadležnih institucija na različitim nivoima, što jeste osnovni zadatak MVP BiH na planu privlačenja potencijalnih stranih investitora u BiH. Uspjeh projekta u svakom slučaju zavisi od uključenosti svih institucija i organizacija uključenih u navedene aktivnosti."

Vrijednost najavljene investicije skoro je približna famoznoj investiciji u Srbiji – Beograd na vodi. No za razliku od Beograda na vodi kojeg je prezentovao sam premijer Srbije Aleksandar Vučić, današnjem potpisivanju memoranduma o gradnji turističkog grada u Trnovu od visokih bh. zvaničnika nije prisustvovao niko.

Državnog premijera Vjekoslava Bevandu pitali smo da li ima saznanja o ovoj investiciji, ali su nas iz njegovog ureda uputili na Ministarstvo finasija gdje odgovor nismo dobili. Isto je bilo i s pokušajima dobivanja odgovora u Državnom Predsjedništvu. Iz agencije za promociju stranih investicija rekli su nam da ne znaju ništa o ovim ulaganjima. Sve je to u najmanju ruku čudno s obzirom da se radi o navodno najvećem poslijeratnom investiranju u Bosnu i Hercegovinu. Vrijeme će pokazati je li to uistinu tako.

[ytube][/ytube]

(Vijesti.ba/TV1)
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Re: Sarajavo: Gradi se arapski grad za 40.000 stanovnika

Post by laganini »

..ne djeluje stvarno :jok
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23897 times
Been thanked: 6243 times

Post by Veca »

...svasta! :sok ...ako je istina,meni se nikako ne dopada! :grana
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

Nevjerovatna je količina skepse medju narodom. A iznenadjen sam i slabim odazivom na forumu.

To mi samo govori koji smo mi komunisti. No kako su najavili u narednih šest mjeseci će već početi prvi radovi. Čini mi se da sam to na njihovoj zvaničnoj stranici pročitao.

Eto vam novih radnih mjesta, dizanja standarda života. Da hoće još biti i ono na Ilidži što se spominjalo. :D

Ja sam već par puta i rekao na ovom forumu, ja sam veliki optimista kad je u pitanju Bosna i vidim masu pozitivnih stvari i masu neiskorištenih prilika koje kada iskoristimo imamo šansu biti najrazvijenija slavenska zemlja.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela »

Trnovo nije Sarajevo!
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Nela wrote:Trnovo nije Sarajevo!
Nije ni Ilidža :djed
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela »

Krokodil Behko wrote:
Nela wrote:Trnovo nije Sarajevo!
Nije ni Ilidža :djed
Slazem se :djed
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer »

"velikani"(citaj-veliki lopovi) ce opet "zgutit" sHuske,mnogo sHuski,tenderi,otimacina mjesta,dozvole raznorazne...jao koliko mjesta lopovluku,beskrajan lanac..
ok,i na kraju ce jedan broj malih ljudi dobit posao,manje ili vise slabo placen,ali bolje ista nego nista...to i jeste deviza nacina razmisljanja onih koji imaju sHuske..

ali......?!..doci ce nam i oni sto nikad ovdje nisu zivjeli,pohvatat nase zene :oo jer njihove nea sanse da neko sprci,arapi,mnogo arapa...donijet i svoju "kulturu" i jos sto-sta..

eto sreca nam je ispala,samo jos oci da nam izlete od srece..
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

Post by greeneyes »

Molio bih moderatore da ukinu ban Mrkiju, samo da čujemo njegovo mišljenje o ovome. :kafa
Samo sabura
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

nije iznenadjujuce s obzirom na mladog izetbegovica koji je od oca učen... :djed

što se čudite? jedino što je sigurno, da ovo nije dobro :jok

cilj sigurno ima, a on ne miriše ni najmanje na dobro...

ako ne daj boze dodje do posledica opet ce se preskakati uzrocnici... jes ovo nije ni najmanje stvaranje islamahirije :obrve

no, ni malo me ne iznenadjuje, pa ne bih posebnu pažnju posvjećivao, osim da vam ne valja rabota :jok

psotacete apsolutna teroristicka zemlja... isil u evropi...

samo polako :obrve
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Vehabijski kamp jel da.. i to nadomak "srpskog Saraejva".. biće 40000 mudžahedina spremnih u svakom trenutku. :oo
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

ma dosli bi oni svakako prije no sto ispadne sranje...

nas zabole, ispasce to vas porblem :djed

a mogli bi i mi jedno mjestasce za bacuske? :obrve
m? :ha

iskeno, nimalo iznenadjujuce... ma samo se vi dzamahirishite.. ti i onako po srpskoj setat nece u tim plahtama bjelim... :jok
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Skeptičan sam mnogo u vezi ovoga, daj Bože da šta bude.. a ne bi tu Arapi bili svejedno već dobri Bošnjani. :cudi
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

A rankovicu lizete arapima supak za beograd na vodi a kad se po Bosni hoce pravit onda ne valja
Alpha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Alpha »

prije svega ono tamo je vodozastitna zona gdje hoce da grade... ;)
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬
COR NON MENTITUR
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka »

To se gradi (navodno)u ovom dijelu "nasem"?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Arapi od Trnova prave Dubrovnik: Gradi se luksuzno turističko naselje za 40 hiljada gostiju!

Image

Izvor: Jutarnji.hr/ Autor: Snježana Pavić

Ibro Berilo, načelnik općine Trnovo, koja je devastirana još od rata i ima samo 2,5 hiljade stanovnika, početkom februara potpisao je načelni sporazum s Ismailom Ahmedom, direktorom tvrtke Buroj Property Development iz Dubaija, o gradnji velikog turističkog grada za odmor bogataša iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vijest je gromoglasno tresnula: nepoznati Arapi odlučili su uložiti nevjerovatnih 4,5 milijardi maraka u bosansku općinu Trnovo s jedva 2,5 hiljade stanovnika.

Kakvi Arapi, kakve milijarde?!

Investitori su grupa biznismena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, okupljena u kompaniji Buroj Property Development sa sjedištem u Dubaiju. Planiraju sagraditi turistički grad sa 40.000 ležajeva, s hotelima, apartmanima, luksuznim vilama i kompletnim pratećim sadržajem, od šoping centra do sporskih terena, ukratko sve što možete zamisliti u turističkom naselju koje očekuje posjećenost tokom cijele godine.

- Ovo je naša šansa koju ćemo sigurno iskoristiti - ističe načelnik općine Trnovo Ibro Berilo.

[ytube][/ytube]

On je s direktorom tvrtke Buroj Ismailom Ahmedom početkom mjeseca u Sarajevu pred televizijskim kamerama i fotoreporterima potpisao načelni sporazum. Pa kako 40.000, toliko ljudi ne može smjestiti ni Dubrovnik?

- Ovo je veće od Dubrovnika, najveće turističko naselje u jugoistočnoj Europi - kaže za Jutarnji list načelnik općine Trnovo.

Bombastična investicija

Iste večeri državna televizija BH1 u udarnom terminu iza 20 sati priredila je emisiju o bombastičnoj investiciji, sa stručnjacima od Mostara do Banja Luke koji su trebali odgovoriti na ključno pitanje: je li to prevara ili je doista moguće da ozbiljni investitori samo tako banu u BiH s ogromnim parama?

Pored skeptika, dosta je onih koji ističu da ne treba baš svaku incijativu rušiti u temelju. Hm, ali kud baš u Trnovu? Još sedamdesetih mjesto je postalo poznato po pjesmi Teške industrije “Od Olova do Trnova”, o putu “preko brda i dolova” kojim ne može proći ni zvjerka nego samo ptica. U 21. stoljeću ipak su prevozna sredstva napredovala, probijene su nove ceste, a imamo i ralice pa nam je od centra Sarajeva do skijališta i hotela na Bjelašnici trebalo malo više od pola sata, usprkos gustom snijegu koji nije prestajao padati. Planine u BiH bilježe pravi turistički bum, kako je ovih dana javila sarajevska Slobodna Bosna: na širem području Sarajeva ima 10-ak posto više turista nego lani, a među 10 zemalja iz kojih im stiže najviše turista su Hrvatska, Južna Koreja, SAD i Kuvajt.

U Babinom Dolu na Bjelašnici nekoliko je hotela, ogromna zgrada s apartmanima, puno parkiranih automobila i djeca iz vrtića u školi skijanja. Dolje uz glavnu cestu je centar općine: ratom poharano Trnovo izgleda tako da ne biste povjerovali ni da čujete da se tamo gradi veća samoposluga, a kamoli milijarde dolara vrijedan projekt, ali stvari su drugačije kad ih gledate gore s planine, iz dobro ugrijanog ugodnog bara Hotela Bjelašnica, koji se diči s četiri zvjezdice.

Naime, Trnovo nije samo neugledno naselje na cesti od Sarajeva prema Drini i Foči, u sastav općine spadaju ogromna prostranstva Bjelašnice, Jahorine, Treskavice i Visočice. Tu su četiri planine i njihove padine, doline i prijevoji na više od 300 kvadratnih kilometara federalne općine Trnovo koja se proteže od Konjica u Hercegovini do Ustikoline na Drini. Mala općina, a obuhvaća četvrtinu ukupne površine Kantona Sarajevo! Turizam ovdje ima tradiciju, još od Zimske olimpijade 1984. imaju izgrađene hotele i skijaške staze, poznati su po selima na Bjelašnici u kojima ljudi žive kao prije stotinu godina, a imaju i pravu prašumu.

Ratna razaranja

Ibro Berilo je prijeratni nastavnik biologije i hemije, sada načelnik općine u trećem mandatu. Trenutno je u SDP-u BiH. Iz rata su izašli potpuno razoreni, a sada gotovo svako selo ima i asfalt i internet. Načelnik nam tumači kako nema ničeg čudnog u interesu Arapa za njihov kraj. Bjelašnica ima nevjerovatne turističke potencijale, znali su to još stručnjaci iz bivše Jugoslavije, samo što se na njihove projekte i strategije nakon Olimpijade niko nije obazirao.

Berilo tumači kako je čitava ta stvar s milijardama iz Dubaija daleko od čuda.

- Problem je valjda ta brojka, 4,5 milijarde. Mi smo konkretno razgovarali o 930 milijuna eura koliko bi oni uložili, a 4,5 milijardi je procjena tržišne vrijednosti kompleksa nakon gradnje - pojašnjava.

Na web stranici Buroja prenosi se informacija o 4,5 milijarde, ali nije jasno u kojoj valuti. Uostalom, zašto ne bi jedna tvrtka mogla uložiti toliki novac u turističko-nekretninski biznis?

Buroj čini skupina investitora, upravni odbor im ima 40 članova. Planirali su graditi hotelsko naselje u Turskoj, pa kad su lani odlazili u Tursku, na molbu zaposlenih u ambasadi BiH u Dubaiju svratili su i u BiH. Boravili su u BiH mjesec dana, najviše u Hercegovini, a na povratku su ih načelnici općina Hadžići i Trnovo zamolili da malo svrate i do njih.

- Odmah su ostali dva dana duže nego što su planirali. Mi smo ih odveli na Bjelašnicu, a ostalo su obilazili sami. Oduševili su se - kaže Berilo.

Za poduzetnike iz Dubaija dvije su stvari ključne: blizina aerodroma i iznimna kvaliteta zraka na Bjelašnici.

- Mi smo drugi na svijetu po bogatstvu ozona, kad dođete kod nas u 20 dana vam se kompletno promijeni krvna slika - uvjerava Ibro Berilo.

Takav je zrak, tvrdi, jako dobar za zdravlje, pa su im mnogi sportski klubovi dolazili na visinske pripreme.

- Arapima je to jako važno jer mnogi od njih zbog klime imaju astmu, i liječnici im preporučuju boravak u planinama. Ranije su odlazili u Siriju, ali sad to zbog rata ne mogu, pa su im rekli da biraju, ili BiH, ili Albaniju - objašnjava načelnik općine Trnovo.

Toliko im je to važno da su projekt nazvali “Buroj Ozone”. Isto to objašnjenje sa Sirijom ponavljaju nam i u hotelu u Sarajevu: sada srednja klasa Arapa više ne može tamo zbog rata, pa sve češće dolaze turistički u BiH.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..bilo bi dobro ka dbi bilo nešto od toga..di je to trnovo..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Sa druge strane Bjelašnice, od Sarajeva

Image
Post Reply