Zašto Srbi toliko jedu svinjetinu?
Re: Zašto Srbi toliko jedu svinjetinu?
..tesko da se nesto moze usporedit s prsutom..kulenom..a nije da je jeftino 
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
- Status: Offline
Veca wrote:...jel' ti to meni,JCR?
ma ne,nego meni
to je sasvim normalno reci dok se drugi postovi brisu ,al on smije ljudima govoriti da ne seru ,koja kultura.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4403 times
- Been thanked: 3356 times
Ma dobro Mala, to je vec jednom objasnjeno u onoj mojoj cuvenoj o tome ko je sve za foruma i za koga je isti. Nego, jednom sam sjedio u jednom restoranu u Madjarskoj kad moj radni kolega naruci dva papka od domuza na tanjiru.. Utroba mi se bila okrenula tada.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

Ih kako mi godi kada kažem da ne jedem svinjetinu iz vjerskih razloga i kad se ljudi pođu zgledati.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- Heidi
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 7 times
Pojma ne znam zasto jedu niti me zanima.
U moju kucu papak nece privirit.
Jednostavno mi se gadi. Ne volim da diram to meso, salamu, pastetu, svejedno...a kad vidim ono prase na raznju i sa jabukom u labrnji....uuuh....
U moju kucu papak nece privirit.
Jednostavno mi se gadi. Ne volim da diram to meso, salamu, pastetu, svejedno...a kad vidim ono prase na raznju i sa jabukom u labrnji....uuuh....
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14601 times
- Been thanked: 10087 times
Salahuddin wrote:Jao teme. Zasto Bosnjaci jedu toliko pita?
Eeeeeeee
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
Jesam ti i reko ufffMala_Mu wrote:Veca wrote:...jel' ti to meni,JCR?
ma ne,nego meni
to je sasvim normalno reci dok se drugi postovi brisu ,al on smije ljudima govoriti da ne seru ,koja kultura.
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

Ja i veca fina 
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Pa sto gledate papke, ebo vas papak!
To isto ko kad bih ja sad izvalila sliku drobine ovdje jer to jedete, i jos kazete da je dobro
De ba, nemojte pretjerivat
Nek' jede ko sta hoce, vas niko ne tjera
To isto ko kad bih ja sad izvalila sliku drobine ovdje jer to jedete, i jos kazete da je dobro
De ba, nemojte pretjerivat
Nek' jede ko sta hoce, vas niko ne tjera
- KOMESAR
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Prilikom klanja svinje duša brzo napusti tijelo,ali strah ne uspije pobjeći iz njega.Tako,jedući svinjetinu jedete i taj strah.
p.s.
Sad je meni tek jasna ona bježanija iz Krajine.
p.s.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Hajmo, upetljaj i politiku posljednjeg rata u temu
Ne ostaje li strah u svakoj zivotinji koja se ubije?
Nemoj(te) mi samo poceti pricati o halal klanju jer , pricati, biti njezan, "ubijediti" zrtvu da joj se nece desiti nista pa je onda zaklati, po meni jednako tako nije humano kao ni "obicno" klanje.
But it's just me
Ne ostaje li strah u svakoj zivotinji koja se ubije?
Nemoj(te) mi samo poceti pricati o halal klanju jer , pricati, biti njezan, "ubijediti" zrtvu da joj se nece desiti nista pa je onda zaklati, po meni jednako tako nije humano kao ni "obicno" klanje.
But it's just me
- drugrankovic
- Inventar foruma

KOMESAR wrote:Prilikom klanja svinje duša brzo napusti tijelo,ali strah ne uspije pobjeći iz njega.Tako,jedući svinjetinu jedete i taj strah.
p.s.
koliki si kreten neprestano dokazujes glupostima...
jedu je i englezi i ameri ko mutavi... a ti tim tvojim relgijskim parolama uredjuj sebi meni a druge ostavi na miru...
slaninica pa jos dimljena je nenadjebiva stvar, pa ti trucaj sta oces... ubili vam u mozak te religijske panflete pa mi tu sad serendate...
reces asna je? a jes jes jebat ga nikakvo crveno mjeso nije bas za zdravlje... no kad smo vec kod zdravlja ti i tvoj babo ne mirisete slaninu ali zato i te kako srcete sljivu i pivu jel... to je zdravo... i droga je zdrava jel...
za primitivce koji se na ovaj nacin posprdaju i ponizavaju drugog idealan je primjer scena iz bosanskog filma dje jedna bošnjakinja onako gadjeci reče : oni jedu svinjetinu ...
-pa šta? odgovori hrvatica
-pa kako šta? fuj... svinja sa u brlogu sa govnima spava...
-ti spavaš sa NJIM (odgovori joj pogledavši u muju) pa?
debilizam
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- drugrankovic
- Inventar foruma

Salahuddin wrote:Dobro je , de. NeJma potrebe za svadjom. Melek mi je bas zigosao memoriju sa papcima na tanjiru.
Hebes mi sve, i da nije zbog religije, cini mi se da bih prije zivu zabu progutao.
za tvoju neupucenost, papci, na primjer su neizostavni dio GULAŠA onog izvornog, a ne modifikovanog, kojeg jedu muslimani...
madjarskog ... koliko mesa toliko luka, na pocetku prvo luka, na tihoj vatrici, da cini sitan vez sto bi rekli... i malo papaka, poslije to nestaje i daju onu gustinu, onaj cef nenadjebivi... i nemas pojma da su tu bili...
i da, ako nesijesh bas asno jel,onda adjar turi mangulicu sto mu je opet svinja samo mnogo zdravije...
no, nijesi ti proba originalnog madjarskog GULAŠA , pa i ne znaš što je perverzija... nijesi jer te religija ogranicila... i jos stosta toga nijesi, jer si jbg "ograničen"... mešane stvari u životu su često najbolje... tako i meso u sarmu ide mešavina svinjskog i govedjeg... i kod nas i kod madjara, i slovaka, i hrvata, i jebenog islandjanina...
žabu a?
gulaša probo originalnog nijesi a tu mi o zabama... jedi plagijate i pusti druge da jedu sto im volja...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- drugrankovic
- Inventar foruma

samo se ti klepaj po glavi...
neko se klepa i sto kinez jede ovo i ono al njegova stvar...
ocu rec , muslimanu ni jedna kuhinja ne pashe no svoja i samim tim je sranje i americka kobaja tj cuvena poslastica sa njihovog dvorishnog barbikju-a... jer ima svinjetine...
ljudi jedu sta hoce ,neko ovo neko ono... i jedni i drugi cine sebi gusht... a neko taj gusht chini jer mu tako naredjeno... neko mu reko tako ne treba...
pa dobro, trebo mu je reć onda i iz pristojnosti ne ismjevaj tudji gusht...
neko se klepa i sto kinez jede ovo i ono al njegova stvar...
ocu rec , muslimanu ni jedna kuhinja ne pashe no svoja i samim tim je sranje i americka kobaja tj cuvena poslastica sa njihovog dvorishnog barbikju-a... jer ima svinjetine...
ljudi jedu sta hoce ,neko ovo neko ono... i jedni i drugi cine sebi gusht... a neko taj gusht chini jer mu tako naredjeno... neko mu reko tako ne treba...
pa dobro, trebo mu je reć onda i iz pristojnosti ne ismjevaj tudji gusht...
- Mika
- Osvježenje foruma

- Been thanked: 1 time
Pa klepam se, vidis da se klepam.
Svak normalan bi se klepo na neke komentare ovde, izmedju ostalog i tvoje prethodne.
I boli me klinac sta ko jede dokle god meni niko nista ne brani.
Svak normalan bi se klepo na neke komentare ovde, izmedju ostalog i tvoje prethodne.
I boli me klinac sta ko jede dokle god meni niko nista ne brani.
Cuvajte se malih zena, to da valja naraslo bi.
- drugrankovic
- Inventar foruma

moji su cista realnost...
zasto srbi jedu toliko svinjetinu? a teme...
zasto srbi jedu toliko svinjetinu? a teme...
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Krokodil Behko wrote:“Dok ne probam lava, svinja je za mene kralj životinja!” Ovo je moderna poslovica koja se zadnjih nekoliko godina često pominje među Srbima. Međutim, da li ste znali da naši preci uopšte nisu jeli svinjetinu već teletinu, jagnjetinu i ovčetinu?
Naime, sve do sredine XIV veka, odnosno do početka prodora Turaka na Balkansko poluostrvo, u našem narodu je omiljeno meso na trpezi bila teletina i ovčetina.
– A svinja, iako ima papak razdvojen, ne preživa – za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti, niti se njihove strvine doticati – za vas su one nečiste – piše u Bibliji, Levitski zakon 11:7, 8.
Oni koji slepo prate Bibliju bi za ovu životinju rekli da je prljava, da je jedina koja je stalno u blatu, jede šta stigne i da je treba izbegavati.
Ipak, ne može a da se ne pomene Srpska pravoslavna crkva. Ako je sudeći po ovom citatu iz Biblije, svinjetina je i te kako zabranjena. Kako je onda moguće da je crkva dozvolila da naš glavni običaj za Božić bude obrtanje praseta na ražnju?
Prema istoriji, prvi hrišćani nisu jeli ovu slavsku “poslasticu”, ali su vremenom počeli da u svoju veru uvode razne paganske običaje (praznoverje), zbog kog su počeli prvo da jedu kravu, a zatim i ovcu i to im je bilo glavno jelo na trpezi kada su u pitanju slave ili Božić.
To je tako trajalo sve do dolaska Turaka na Balkansko poluostrvo. S obzirom na to da oni ne jedu svinjetinu, Turci su u svojim prodorima od Srba krali krave, ovce i koze, zbog čega su naši preci odlučili da zbog ishrane gaje ovu domaću životinju.
Mnogo godina kasnije, kod Srba je ostalo pravilo da svinjetina bude glavno meso na trpezi tokom novogodišnjih, božićnih i drugih praznika. Da li nam se “osladilo” pa smo zaboravili na prave običaje koje nalaže naša vera, ili ipak više nema ko da je propagira na pravi način? Izgleda da nikad nećemo saznati!
(Telegraf.rs)
nisam ja izmislila temu nego tegraf.rsju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- drugrankovic
- Inventar foruma

dakle srbende uvele svinju u jelovnike sirom svjeta... i svi krenuli protiv biblije?
ameri, englezi, njemci, francuzi... madjari...
ma jedi sta ti milo...
ameri, englezi, njemci, francuzi... madjari...
ma jedi sta ti milo...
- Julia-Klara
- Forum [Bot]