Mene isto zanima argumentiranje te izjave.Lebowski wrote:Naravno da nemaš kad.
Ako to ipak uradiš bilo bi dobro da i drugi to argumentuju.
Samo da se ne svede na "ja znam tri ateista i oni nikad nikom ne pomažu".
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
Mene isto zanima argumentiranje te izjave.Lebowski wrote:Naravno da nemaš kad.
Ako to ipak uradiš bilo bi dobro da i drugi to argumentuju.
Kako si klanjao a nisi išao u mejtef. Mislim, gdje si to naučio?Podrinjac wrote:ne poznajem. Ali se sjećam, to je bilo oko 2001 GOD., da sam sa drugom krenuo u mejtef. Tako idući odjednom nas pasce zaganja od pola puta do gotovo mejtefa. Tad sam prvi i zadnji put ušao i mejtef. I odmah sam shvatio da za mene nisu religije.
ali moram reči da sam jedno vrijeme klanjao. To je bilo oko 2006 god.
pa zar se mora ići u mejtef da bi znao klanjati ?? Nena i dedo me naučiliREMB wrote:Kako si klanjao a nisi išao u mejtef. Mislim, gdje si to naučio?Podrinjac wrote:ne poznajem. Ali se sjećam, to je bilo oko 2001 GOD., da sam sa drugom krenuo u mejtef. Tako idući odjednom nas pasce zaganja od pola puta do gotovo mejtefa. Tad sam prvi i zadnji put ušao i mejtef. I odmah sam shvatio da za mene nisu religije.
ali moram reči da sam jedno vrijeme klanjao. To je bilo oko 2006 god.
Srvarno mislim da znam malo o svojoj religiji, a i dovoljno...isla sam 8 g u mejtef, Ali sta Od toga imam, kad nit klanjam, nit sam puno zapamtila, (malo do mene sto nisam vjerovatno dovoljno zelila i htjela, malo do efendije koji tako skolovan, nije znao da nas uci sa srcem, vec sa obavezom i skolski) i Ne mogu ni u snu reci da znam ista bolje od moje mame, koja nije isla u mejtef,REMB wrote:U pravilu mora. Rijetki su oni koji na drugačiji način sve to nauče. Ipak tu ima mnogo bitnih detalja: pravilno naučiti sure i dove, te pravilni pokreti u namazu (ovdje je naglasak na rijeci "pravilno").

U Islamu, da bi djelo bilo ispravno, potrebno je da zadovoljava najmanje 2 principa:SaraSara wrote:Srvarno mislim da znam malo o svojoj religiji, a i dovoljno...isla sam 8 g u mejtef, Ali sta Od toga imam, kad nit klanjam, nit sam puno zapamtila, (malo do mene sto nisam vjerovatno dovoljno zelila i htjela, malo do efendije koji tako skolovan, nije znao da nas uci sa srcem, vec sa obavezom i skolski) i Ne mogu ni u snu reci da znam ista bolje od moje mame, koja nije isla u mejtef,REMB wrote:U pravilu mora. Rijetki su oni koji na drugačiji način sve to nauče. Ipak tu ima mnogo bitnih detalja: pravilno naučiti sure i dove, te pravilni pokreti u namazu (ovdje je naglasak na rijeci "pravilno").
Moja mama klanja skoro citav svoj zivot...i mogucnost postoji da nesto nije "pravilno" , ali moja mama uci i klanja zato sto voli...zato sto vjeruje,
Nisam vjernik Po "pravilima" ali vjerujem srcem...postujem druge...Ne bi namjerno nekome zlo ucinila, niti ga uvrijedila....
Onda čisto sumnjam da ima iko ko pravi pravi vjernik...Allah dz.s. Nas je stvorio ovakve kakvi smoREMB wrote:U Islamu, da bi djelo bilo ispravno, potrebno je da zadovoljava najmanje 2 principa:SaraSara wrote:Srvarno mislim da znam malo o svojoj religiji, a i dovoljno...isla sam 8 g u mejtef, Ali sta Od toga imam, kad nit klanjam, nit sam puno zapamtila, (malo do mene sto nisam vjerovatno dovoljno zelila i htjela, malo do efendije koji tako skolovan, nije znao da nas uci sa srcem, vec sa obavezom i skolski) i Ne mogu ni u snu reci da znam ista bolje od moje mame, koja nije isla u mejtef,REMB wrote:U pravilu mora. Rijetki su oni koji na drugačiji način sve to nauče. Ipak tu ima mnogo bitnih detalja: pravilno naučiti sure i dove, te pravilni pokreti u namazu (ovdje je naglasak na rijeci "pravilno").
Moja mama klanja skoro citav svoj zivot...i mogucnost postoji da nesto nije "pravilno" , ali moja mama uci i klanja zato sto voli...zato sto vjeruje,
Nisam vjernik Po "pravilima" ali vjerujem srcem...postujem druge...Ne bi namjerno nekome zlo ucinila, niti ga uvrijedila....
1. Da se djelo čini u ime Boga
2. Da se djelo čini ispravno
Bilo koji od ova dva principa ako se ne ispoštuje, sa stanovišta šerijata djelo je neispravno.
Osjecam isto.Krokodil Behko wrote:Religiozan nisam, a kad pročitam ovakve stvari o pravilima, drago mi je što je to kod mene tako. U Boga svemogućeg, stvaraoca svemira, vjerujem ali čini mi se da ljudi koriste pogrešne načine, da bi mu bili odani itd.
Znam da je moja religija bila puna lose prakse ali to ne znaci da je kao nauk losa...Losi su ljudi to radili bez obzira sto su u crkvenim redovima...Ruzno je i cuti kako je crkva zataskavala npr. pedofile....tj. njihova nedjela...Ja znam da nemam pravo reci da sam bas vjernica jer sakramente vec dugo ne primam. Ne ponosim se time...i zivim onako kako umijem i po savjesti...Imam komsiju koji je stalno govorio da njemu Bog daje...mislio je na imanje...a svi znamo kako se napljačkao....Krokodil Behko wrote:Religiozan nisam, a kad pročitam ovakve stvari o pravilima, drago mi je što je to kod mene tako. U Boga svemogućeg, stvaraoca svemira, vjerujem ali čini mi se da ljudi koriste pogrešne načine, da bi mu bili odani itd.