Koliko poznajemo svoju religiju?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 844 times
Status: Offline

Re: Koliko poznajemo svoju religiju?

Post by gospođa Brams »

Lebowski wrote:Naravno da nemaš kad. :oo

Ako to ipak uradiš bilo bi dobro da i drugi to argumentuju.
Mene isto zanima argumentiranje te izjave.
Samo da se ne svede na "ja znam tri ateista i oni nikad nikom ne pomažu".
somehow I manage
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 844 times

Post by gospođa Brams »

Smiješno je to što je najveći donator u dobrotvorne svrhe na svijetu - agnostik. :oo (Bill Gates)
somehow I manage
tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar »

Pa čak ni on nemere nahranit gladne Afrikance? Njih bi trebalo naučit da jedu samo tri put dnevno ko mi. Stara kineska poslovica: "Ako hoćeš pomoći gladnome nemoj mu dati ribu, nauči ga pecati!" a kako u Africi gladuju tamo gdje nema vode pa su prije žedni nego gladni, evo i jedne moje poslovice koju sam sad smislio: "Nemojte napit Afrikance nego im recite da kopaju bunare umjesto dijamanata!" , ovu poslovicu bi Zmaja trebala autorski zaštititi na ovom forumu pa bi od novčane naknade za autorska prava mogli Afrikancima kupiti udice za pecat ribu i lopate za kopat bunare. A i nije da se nema šta piti u Africi, bio ja tamo i svojim očima vidio da se tamo ne zna ni ko pije ni ko plaća.
A, da, ... tema ... O svojoj religiji znam da se ne sramim, a konkretno, evo, u pomenutoj Africi sam se upoznao sa misionarima iz svoje domovine koji tamo doslovce riskiraju svoje živote pokušavajući pomoći ugroženima u prvom redu humanitarnim radom dok se za novac doniran od kojekakvih tajkuna kupuje oružje da bi se oni tamo međusobno krkali u njihovom interesu a k tome im još donacije budu odbijene od poreza kojeg svi mi na kraju plaćamo pa ispada da im prevarom mi kupujemo puške, što znači da se istim tim donacijama svjetski tajkuni samo dodatno bogate ... mogo bi ja vako do sutra al` opet ode s teme ...
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Napisala sam da se ne smatram velikim znalcem ali bit svoje vjere itekako znam.Znam napamet molitve, zapovijedi, blaženstva itd. i kritički bar donekle razmišljati.Kod nas ima jedna priča o dobroti i pomaganju a po njezinoj interpretaciji Bill Gates ne može biti najveći donator jer njemu i kad poklanja ipak još jako puno ostane...U toj priči je neki trgovac siromahu dao pozamašnu svotu novca a sirota udovica je dala sve što je imala..ona je dakle dala više i od samog Billa....nije sve ni u novcu.Poznato je koliko je pomoći potrebitima i siromašnima i gubavima pružila majka Tereza...svoj život im je posvetila...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

:ovaj ...Eto, pade mi na pamet priča o Adamu i Evi...i mi smo kao djeca na vjronauku postavljali pitanja ali na neka ja nisam bila zadovoljna odgovorom...Časne sestre ipak nisu studirle teologiju...Priča o Adamu i Evi zapravo znači da je čovjek proždrljiv i često želi više ali u toj čežnji i pokušavanjima da ima više najčešće nije sretan...Proždrljivost može biti izražena u svemu...pa i u pretjeranoj posjeti teretani i bildanju mišića ...koji meni ko i onom homoseksualcu u Behkinim vijestima ..uopće nis lijepi...proždrljivi smo...eto ja sam jučer umalo "proždrla" forum :p :lupa
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

ne poznajem. Ali se sjećam, to je bilo oko 2001 GOD., da sam sa drugom krenuo u mejtef. Tako idući odjednom nas pasce zaganja od pola puta do gotovo mejtefa. Tad sam prvi i zadnji put ušao i mejtef. I odmah sam shvatio da za mene nisu religije. :plavi

ali moram reči da sam jedno vrijeme klanjao. To je bilo oko 2006 god.
REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

Post by REMB »

Podrinjac wrote:ne poznajem. Ali se sjećam, to je bilo oko 2001 GOD., da sam sa drugom krenuo u mejtef. Tako idući odjednom nas pasce zaganja od pola puta do gotovo mejtefa. Tad sam prvi i zadnji put ušao i mejtef. I odmah sam shvatio da za mene nisu religije. :plavi

Kako si klanjao a nisi išao u mejtef. Mislim, gdje si to naučio?
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Podrinjac »

REMB wrote:
Podrinjac wrote:ne poznajem. Ali se sjećam, to je bilo oko 2001 GOD., da sam sa drugom krenuo u mejtef. Tako idući odjednom nas pasce zaganja od pola puta do gotovo mejtefa. Tad sam prvi i zadnji put ušao i mejtef. I odmah sam shvatio da za mene nisu religije. :plavi

Kako si klanjao a nisi išao u mejtef. Mislim, gdje si to naučio?
pa zar se mora ići u mejtef da bi znao klanjati ?? Nena i dedo me naučili :oo
REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by REMB »

U pravilu mora. Rijetki su oni koji na drugačiji način sve to nauče. Ipak tu ima mnogo bitnih detalja: pravilno naučiti sure i dove, te pravilni pokreti u namazu (ovdje je naglasak na rijeci "pravilno").
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Kad se dvoje vjenca u crkvi to je za sve vijeke.Moze se u nekim slucajevima dobiti crkveni razvod.Spolna nemoc partnera, skrivanje teske bolesti...Kad se razvedu nemaju se pravo ispovijedati a samim time ni pricestiti.Ne znam hoce li se to promijeniti ali nije mi to u redu.Svecenici cine grijehe i ne postuju svi celibat a vjencani su s crkvom...Eto ispadne da je spolna nemoc veci problem nego kad je muskarac idiot i zena mora razmisljati hoce li ju gad ubiti....
tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar »

Šteta što se prilikom crkvenog vjenčanja ženama odmah ne dijeli posljednja pomast i misa zadušnica. Jer ispada da će ju odmah poslije vjenčanja neki idiot syebat do smrti ili će se ubiti sama zbog njegove spolne nemoći. Žene su baš crkveno zapostavljene.
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Danas sam se malo podsjetila osam blaženstava.Prvo su različito tumačili - Blago siromašnima duhom jer je njihovo kraljevstvo nebesko...Mislim da to ipak znači da materijalno nije najbitnije i da je blago onome tko nije jako vezan za materijalna dobra kao moj susjed koji ima kuću ko kasarna a u dvorište mu ne može pasti ni zraka Sunca a ni Mjeseca.. a dvorišnu zgradu je uzidao tako da je njegovom susjedu velika vlaga u kući..njegov susjed se razbolio a ni moj susjed s kućom ko kasarna nije zdrav...nema u njemu ni metar i trideset, savio se...šepa a i trgovinu je zatvorio...jer nitko skoro nije ni dolazio u nju zbog visokih cijena i stare robe...ima farbem brat bratu 20 godina stare, za farbanje kose...koja bi se žena time ofarbala gore bi joj bio već onoj voditeljici...jedna kći mentalno zaostala...neće oni dugo ...je pa dobro pa nismo mi baš praznovjerni kad se sove u toj kući budu legle i hukale...a ioanko je sve od mene skoro u komšiluku matorie pa neće ni sove dočekati...hoće pijani susjed...Eto što je imanje...ma ma..danas jesmo, sutra nismo...i onda koja je razlika između ateista i vjernika..pa prvi se ne nada ničemu a drugi paklu ili....raju..čistilištu...ne znam je li u ovom slučaju bolje išta nego ništa...mislim da je ipak bolje nadati se nečemu..i truditi se usput biti čovjek..bez vrijeđanja...laganja..izmišljanja...bludnog grijeha :ovaj :p :pusi
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Podrinjac »

Poznavao sam jednu osobu. Pili smo kafu zajedno i svaka njena (da se primjetiti da je ta osoba bila ženskog spola) izgovorena rečenica bila je psovanje boga. A sada kada joj uđeš na facebook, to se okitilo sa slikama džamija, nekakvim hadisima da čovjek zamisli da je kćerka nekog hafiza jbt. Faktički, pored mene psovala boga kada smo sjedili, toliko je psovala da nisam mogao vjerovati da jedna takva djevojka može uopšte toliko psovat, a sada ko fol stavlja slike džamija. EE sada ja pitam, da li se osoba može promjeniti preko noći ?? Ja ne vjerujem, al' et ...

Eto, ovakvi ispadi me nerviraju kod ljudi. Najgora stvar kod čovjeka nije nevjerovanje, nego LICEMJERSTVO.
SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by SaraSara »

REMB wrote:U pravilu mora. Rijetki su oni koji na drugačiji način sve to nauče. Ipak tu ima mnogo bitnih detalja: pravilno naučiti sure i dove, te pravilni pokreti u namazu (ovdje je naglasak na rijeci "pravilno").
Srvarno mislim da znam malo o svojoj religiji, a i dovoljno...isla sam 8 g u mejtef, Ali sta Od toga imam, kad nit klanjam, nit sam puno zapamtila, (malo do mene sto nisam vjerovatno dovoljno zelila i htjela, malo do efendije koji tako skolovan, nije znao da nas uci sa srcem, vec sa obavezom i skolski) i Ne mogu ni u snu reci da znam ista bolje od moje mame, koja nije isla u mejtef,

Moja mama klanja skoro citav svoj zivot...i mogucnost postoji da nesto nije "pravilno" , ali moja mama uci i klanja zato sto voli...zato sto vjeruje,

Nisam vjernik Po "pravilima" ali vjerujem srcem...postujem druge...Ne bi namjerno nekome zlo ucinila, niti ga uvrijedila....
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9976 times
Been thanked: 11845 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Religiozan nisam, a kad pročitam ovakve stvari o pravilima, drago mi je što je to kod mene tako. U Boga svemogućeg, stvaraoca svemira, vjerujem ali čini mi se da ljudi koriste pogrešne načine, da bi mu bili odani itd.
REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by REMB »

SaraSara wrote:
REMB wrote:U pravilu mora. Rijetki su oni koji na drugačiji način sve to nauče. Ipak tu ima mnogo bitnih detalja: pravilno naučiti sure i dove, te pravilni pokreti u namazu (ovdje je naglasak na rijeci "pravilno").
Srvarno mislim da znam malo o svojoj religiji, a i dovoljno...isla sam 8 g u mejtef, Ali sta Od toga imam, kad nit klanjam, nit sam puno zapamtila, (malo do mene sto nisam vjerovatno dovoljno zelila i htjela, malo do efendije koji tako skolovan, nije znao da nas uci sa srcem, vec sa obavezom i skolski) i Ne mogu ni u snu reci da znam ista bolje od moje mame, koja nije isla u mejtef,

Moja mama klanja skoro citav svoj zivot...i mogucnost postoji da nesto nije "pravilno" , ali moja mama uci i klanja zato sto voli...zato sto vjeruje,

Nisam vjernik Po "pravilima" ali vjerujem srcem...postujem druge...Ne bi namjerno nekome zlo ucinila, niti ga uvrijedila....
U Islamu, da bi djelo bilo ispravno, potrebno je da zadovoljava najmanje 2 principa:
1. Da se djelo čini u ime Boga
2. Da se djelo čini ispravno

Bilo koji od ova dva principa ako se ne ispoštuje, sa stanovišta šerijata djelo je neispravno.
SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by SaraSara »

REMB wrote:
SaraSara wrote:

U Islamu, da bi djelo bilo ispravno, potrebno je da zadovoljava najmanje 2 principa:
1. Da se djelo čini u ime Boga
2. Da se djelo čini ispravno

Bilo koji od ova dva principa ako se ne ispoštuje, sa stanovišta šerijata djelo je neispravno.
Onda čisto sumnjam da ima iko ko pravi pravi vjernik...Allah dz.s. Nas je stvorio ovakve kakvi smo
Ja vjerujem za sebe, a ne da bi drugi rekli kakav sam vjernik
Al sta ja znam...tako sam mala i sitna u ovom svijetu ...
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.
REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by REMB »

Zna se šta su propisi vjere utemeljeni na Kur'anu i hadisu. Nije to ništa apstraktno i tako nepoznato. I vjera se ne uzima kad mi i koliko mi treba...sabahski farz ima 2 rekata, i niko ne može klanjati 1 ili 3 rekata...postiti znači sustezanje od jela, pića i ružnog govora od zore do zalaska sunca, i niko ne može postiti do podne i reći evo ja to ovoliko mogu.

Jasni su vjerski tekstovi koji objašnjavaju kako se koji obred obavlja, tako da nije prepušteno čovjeku da sam određuje kako i kolko će kojeg obreda obavljat.
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Heidi »

Krokodil Behko wrote:Religiozan nisam, a kad pročitam ovakve stvari o pravilima, drago mi je što je to kod mene tako. U Boga svemogućeg, stvaraoca svemira, vjerujem ali čini mi se da ljudi koriste pogrešne načine, da bi mu bili odani itd.
Osjecam isto.

O ljubavi prema Bogu me ja nacio moj djed A.r. :srce a posebno me je ukazao na situacije u kojim Uzviseni voli mene. :srce Na osnovu toga sam izgradila svoj odnos sa Njim o kome ne zelim ovdje pisati jer je to moja licna stvar.
Mama je vjernica, klanja, posti, a otac je bio ateista. Upoznala sam obje strane i razumijem njihove odluke, poznavajuci i njihove zivote koje su vodili dok su odrastali.

Ovi kvazi vjernici mi nisu zanimljivi i redovno ih zaobilazim. Sa kojim pritiskom i arogancijom ti pokusavaju nametnuti vjeru, i zele postaviti na nivo amebe, jer, zaboga, ti pojma nemas i koliko je tvoj moral upitan.
Takve osobe, po meni, nisu shvatile srz vjerovanja i predaje jer arogancijom se ne postize nista. To je pokazao Muhamed a.s. svojim ponasanjem, posebno finim i blagim karakterom, koji je bio ljubazan i prema onima koji su htjeli da ga ubiju. ;)

Hvala Stvoritelju pa nam je poslao ovo dobro i primjerno bice, da nam pokaze ljepotu odnosa, i da mozemo uporediti sa ovim danasnjim mamlazima. Ko hoce - prepoznat ce. :srce

Dragi Allahu, stiti me od njih, a ako iz nekog razloga budem u situaciji, da zborim s njima, podari mi zrno tvoje mudrosti da im odgovorim kako treba. Amin! :klanja
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Krokodil Behko wrote:Religiozan nisam, a kad pročitam ovakve stvari o pravilima, drago mi je što je to kod mene tako. U Boga svemogućeg, stvaraoca svemira, vjerujem ali čini mi se da ljudi koriste pogrešne načine, da bi mu bili odani itd.
Znam da je moja religija bila puna lose prakse ali to ne znaci da je kao nauk losa...Losi su ljudi to radili bez obzira sto su u crkvenim redovima...Ruzno je i cuti kako je crkva zataskavala npr. pedofile....tj. njihova nedjela...Ja znam da nemam pravo reci da sam bas vjernica jer sakramente vec dugo ne primam. Ne ponosim se time...i zivim onako kako umijem i po savjesti...Imam komsiju koji je stalno govorio da njemu Bog daje...mislio je na imanje...a svi znamo kako se napljačkao....
Podrinjac se cudi onoj curi...Moze svatko prestati ili umaanjiti psovke...Mislim da je to prvenstveno ruzna navika onih koji zapravo vjeruju u Boga...ima ljudi koji ne psuju ali zla cine...Ama cak sam pronasla negdje da moze biti i pretjerano psovanje bas opsjednuce....Tesko je danasnjem covjeku vjerovati da mu Bog moze biti prijatelj...je pa poznato je da Isusu bas u njegovom zavicaju nisu vjerovali cak ni onda kad je cinio cuda...Eh, mislim da je on ucinio sve da mi pokaze da je njemu stalo i do mene...a sad...nisam izvrsna ni vjernica ni poznavateljica ali vjerujem ...ne mislim kao ova moderna vjera da sama ili uz pomoc nekog prosvjetitelja mogu postati uspjesna i prosvijetljena, pogotovo ne nekom svemirskom energijom koja uopce nema razum....poznajem mislim dovoljno svoju religiju a jesam li dobro bozije dijete...ne znam...udaljila sam se....
Post Reply

Return to “Religija”