Jesu li ljudi u svojoj suštini zli?

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5183 times
Been thanked: 7315 times
Status: Offline

Re: zli/dobri

Post by ina »

spacebound wrote: 23 Feb 2018, 16:58
ina wrote: 23 Feb 2018, 15:49
rethna wrote: 23 Feb 2018, 00:22 Nema tu dijaloga i normalnog razgovora u takvim situacijama, jos pogotovo s nasim ljudima :lupa
Ma da, vanzemaljci :cudi
ina ima takvih ljudi koliko hoces,Svaki razgovor moze rezultirati jedinotime da ti prEtisak ode na 220 :cudi Blago tebi ako takve ne poznajes.To kad je krivo nasadjeno i Bog digne ruke od njih,a kamo li insan.
Razumijem (u neku ruku) sta zelite reci.
Poznavala sam takve (srecom u jako bliznjoj fameliji ne) slicne a mozda i gore.... I rijesila se... A vjerovatno me vec "sutra" zivot moze baciti opet u iste vode.
Vode u kojim bih plivala ipak nesto drugacije, zahvaljujuci vec dozivljenom "gusenju". Da sam, u vecini slucajeva, samo sutjela i cekala da prodje, ne bih se ni makla.
Svijest ima sidrište.
ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina »

Bla wrote: 23 Feb 2018, 15:54 psihopate se najčešće rađaju kao takvi
srculence7 wrote: 23 Feb 2018, 16:24 Jedan poznati psiholog je rekao:
-Dajte mi dete na rođenju i napraviću od njega ono što želite...

Recite nam nesto vise. :heidi
Svijest ima sidrište.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

možeš krenuti odavde jer je lagano a korisno štivo za nastavak života ;)

https://www.ivantic.info/Dejvid%20Ajk%2 ... di-Zla.pdf
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Divlja_u_srcu
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 1 time

Post by Divlja_u_srcu »

Rethna, u svemu se slažem sa tobom, samo moj problem je to sprovest u djela, to je pak teze.
Kažu ljudi se ne mijenjaju, ja se stim ne slažem nikako..ako čovjek želi, može se promjeniti samo treba imati volju i želju. Ova osoba mene maltretira kako mi je u fameliji, do te mjere da sam sebi htjela život oduzeti, ne samo zbog nje, ali da je imala udjela jeste. Bila sam jako mlada i mislila sam da bi bilo lakše da nestanem, i za sebe i druge. Niko me nije utješio nakon tog događaja, već je bilo važno šta ce se reci ako neko dođe, zašto sam to uradila.. Kao da sam Neznam pojela nešto i otrovala stomak, eto tako nekako je to bilo..Prekinula sam kontakt sa tom osobom, nismo se vidjele a ni čule jedno 4 godine.. I Neznam kako ali smo opet stupili u kontakt. I na mene je djelovalo kao da se promjenila, ja stalno vikala Masala Masala,,dok nisam shvatila da sam samo sebe varala.. Još uvjek je takva, samo sto sada ima pomoć od cerke, pa sad imam duplo maltretiranje.. Kad znam da će ona ili obe doći tu gdje sam ja, u meni pođe nekakva nervoza, srce mi jače lupa i kao da mi gori tijelo iznutra, a kad dođe da i ne pričam, ja samo gledam kako ću se izgubiti.. Jednostavno sam primorana da je imam u blizini sada jedno vrijeme, a kad dođe vrijeme da se udaljim, skroz ću je maknut iz svog života. Pokušala sam ja na sve načine da joj dam do znanja da mene to boli, ali ne urodi plodom. Nemogu reci da me ne boli sli stvarno mi je teško, i milijardu puta sam se zapitala “zašto sa svima može a sa mnom ne može, šta je to samnom pa je drugačija prema meni”. Nemogu ja sada ljudima govoriti kakva je ona prema meni jer bi svi ovako :sok u mene. Žalosno za mene, jer bi voljela da nije tako ali tako je.
❤️ Majka❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina »

Bla wrote: 23 Feb 2018, 17:56 možeš krenuti odavde jer je lagano a korisno štivo za nastavak života ;)

https://www.ivantic.info/Dejvid%20Ajk%2 ... di-Zla.pdf
Izneseno tako, reklo bi se da nemamo pojma o zivotu, i ti nas zelis uputiti/obasjati.

Ipak procitacu, prve prilike.
Svijest ima sidrište.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

nisam to mislio :roll
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9993 times
Been thanked: 16874 times

Post by spacebound »

Ina, nekad je tesko procijenit, mada covjek sebi moze ustediti puno zivaca i bolova kao fizickih manifestacija onoga sto u dusi prozivljava, ako takve osobe na vrijeme postavi na njihovo mjesto.Kakve sam ja torture prozivljavala zbog ove ovdje :grana.Dovela sam se u situaciju da ne izlazim na dvoriste, da ne pustam djecu u dvoriste, da zatvaram prozore, da ne sterem ves vani, samo da bih njih i njihove niske, seljacke, zle provokacije izbjegla.Jer nisam ko oni, ne mogu se spustiti na te grane da vracam istom mjerom, ne mogu se svadjati sa osobama koje mi po godinama mogu biti i vise nego roditelji, a ne mogu ni da slusam.Do jednom, do stotog psovanja majke, onako usput jer sam se zatrefila napolju kad se i ona zatrefila napolju, e tada sam samo rekla:"Ostavi se vise moje mame.Gdje ti je ta kultura o kojoj trubis?"A onda je ona dosla do mene, psujuci, vicuci, nazivajuci moju porodicu i mene najgroznijim imenima koje mozes zamisliti navaljala mi se sto za zivota nisam cula.Na kraju sam pokupila djecu i zakljucala vrata, ne mozes je se otrest.Cijeli komsiluk je cuo sve te uzase iz njenih usta, ja tona nisam podigla, niti psovke izgovorila :grana.Onda je krenula u ofanzivu, prvo vicuci da cu proklinjati dan kad sam se rodila, psujuci mi krv, krvi ce mi se napit....Pa je slala kilometarske poruke familiji pisuci najgnusnije lazi o meni, od kojih najgora izrecena mojoj strini da sam ja njoj licno rekla da nikad svom ocu na mezar otici necu :grana Trajalo je to mjesec, a zatim se povukla.Otad sam mirna od njenog jezika.Sta prica po mahali me ne interesuje, ona zna istinu, ja znam istinu, i Bog zna istinu.To je bitno.
Iskreno meni je nje zao, za ovo vrijeme sam skontala koliko je jadna njena truhla dusa, i koliko je ruzno ne moci pobjeci iz te koze koju mrznja izjeda.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4137 times
Been thanked: 4262 times

Post by srculence7 »

ina wrote: 23 Feb 2018, 17:49
Bla wrote: 23 Feb 2018, 15:54 psihopate se najčešće rađaju kao takvi
srculence7 wrote: 23 Feb 2018, 16:24 Jedan poznati psiholog je rekao:
-Dajte mi dete na rođenju i napraviću od njega ono što želite...

Recite nam nesto vise. :heidi
Što se psihopata tiče, ne mora uzrok uopšte biti genetske prirode, često se kao razlog može navesti rano afektivno lišavanje, zlostavljanje, odnosno povezanost sa nekim situacionim faktorima i vaspitanjem...
A o njima sam više puta i pisala...
viewtopic.php?f=31&t=21104&hilit=sta+mu ... 0#p1326601

A za ovo drugo, svi se mi oblikujemo u skladu sa sredinom u kojoj živimo, odnosno kulturom i onome što nam ljudi koji se staraju o nama od malena prenose, tj. čemu nas uče...Porodica prvenstveno ima veliki uticaj na naš psihički razvoj, na formiranje naše ličnosti, socijalni razvoj i mentalno zdravlje, na formiranje naših emocionalnih veza, osećaj sigurnosti, sticanje poverenja i ti obrasci koji se steknu u okviru nje, kasnije igraju bitnu ulogu u našim životima itd.
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

Divlja_u_srcu wrote: 23 Feb 2018, 18:01 Rethna, u svemu se slažem sa tobom, samo moj problem je to sprovest u djela, to je pak teze.
Kažu ljudi se ne mijenjaju, ja se stim ne slažem nikako..ako čovjek želi, može se promjeniti samo treba imati volju i želju. Ova osoba mene maltretira kako mi je u fameliji, do te mjere da sam sebi htjela život oduzeti, ne samo zbog nje, ali da je imala udjela jeste. Bila sam jako mlada i mislila sam da bi bilo lakše da nestanem, i za sebe i druge. Niko me nije utješio nakon tog događaja, već je bilo važno šta ce se reci ako neko dođe, zašto sam to uradila.. Kao da sam Neznam pojela nešto i otrovala stomak, eto tako nekako je to bilo..Prekinula sam kontakt sa tom osobom, nismo se vidjele a ni čule jedno 4 godine.. I Neznam kako ali smo opet stupili u kontakt. I na mene je djelovalo kao da se promjenila, ja stalno vikala Masala Masala,,dok nisam shvatila da sam samo sebe varala.. Još uvjek je takva, samo sto sada ima pomoć od cerke, pa sad imam duplo maltretiranje.. Kad znam da će ona ili obe doći tu gdje sam ja, u meni pođe nekakva nervoza, srce mi jače lupa i kao da mi gori tijelo iznutra, a kad dođe da i ne pričam, ja samo gledam kako ću se izgubiti.. Jednostavno sam primorana da je imam u blizini sada jedno vrijeme, a kad dođe vrijeme da se udaljim, skroz ću je maknut iz svog života. Pokušala sam ja na sve načine da joj dam do znanja da mene to boli, ali ne urodi plodom. Nemogu reci da me ne boli sli stvarno mi je teško, i milijardu puta sam se zapitala “zašto sa svima može a sa mnom ne može, šta je to samnom pa je drugačija prema meni”. Nemogu ja sada ljudima govoriti kakva je ona prema meni jer bi svi ovako :sok u mene. Žalosno za mene, jer bi voljela da nije tako ali tako je.
U praksi se to ne dogadja cesto, jer svako voli sebe i smatra to nepotrebnim, zapravo i ne misli se mnogo o nekoj promjeni.
Sama esencija se ne mijenja ali neke normativne stvari mogu itekako, a to znaci ipak mnogo toga.
Jos jedan razlog za ispravniju i laksu odluku u nekim slucajevima.
Question everything.
ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina »

Space...Dobro si rekla...
zavisi i od situacija.

Neupucena u totalnu pricu, Divljoj sam sugerirala dialog. Poznavajuci je (onoliko koliko je to ovdje moguce) cini mi se osoba koja inace suti i podnosi... prepuna osjetljivosti na sve... I to moze biti prelijep dar a pogotovo i velika steta samom sebi.
Nisam dokucila da li je ikad uzela na stranu tu osobu, bez icijeg prisustva i upitala: zenska glavo, sta sam ti uradila? Sta sam to toliko pogrijesila i zasluzila slicno ponasanje...
Inace ostanu bez usta. Ne gledaju te u oci, nemaju pojma o cemu govoris, mora da si pobudalila... Rezultati se postigu kad poslije toga njihovo prisustvo ne uvazavas. Kad ih gledas (jer si to neko vrijeme "prisiljen") kao prolaznike koji ti se slucajno nadju ispred ociju. Ili sat okacen na zidu (kojem je dosao kraj).
Iscrpe se tek kad stvarno osjete da nemaju vise efekta. I to ih razljuti i onda kao oni (u necemu) povrijedjeni tebi okrenu ledja. :jupi
Ne tvrdim da tebamo vracati istom mjerom, (svijet bi tad bío puno gori nego sto jeste) nego biti duzni sebi zastitu. I da...u prvoj mogucnosti (kao sto rekoste) udaljenje.
Meni ih najcesce nije zao, jer uzivaju i hrane se tudjom bolu.

Bla....
Najprije imam obicaj procitati sta pise, i onda ukljuciti ko pise. :D Izvini sto sam bila zlocesta. :sram

Ne mogu to da downloadujem, a zanima me.

Srcule.....
na prvi pogled izgledaju normalno ali su savest i empatija kod njih zakazale.
Zanimljiv tekst, citala sam nesto slicno i na italijanskom.
Svijest ima sidrište.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

zato što si zla :oo
ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina »

Bla wrote: 24 Feb 2018, 09:57 zato što si zla :oo
Sto sam lose pomislila. :oo

Procitala Sam: zasto si zla. :grana
A tvoja bila samo kontastacija. :D.
Last edited by ina on 24 Feb 2018, 10:10, edited 1 time in total.
Svijest ima sidrište.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

tako je :ooo
ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina »

Bla wrote: 24 Feb 2018, 10:08tako je :ooo
Mislis da sam zla?
A i nisam bas uvijek bila dobra prema svima.
Onako, po zasluzi. Nema totalno cistih ljudi, samo manje prljavih. ;)

Nego reci kako da dodjem do tog teksta?
Svijest ima sidrište.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4404 times
Been thanked: 3356 times

Post by Melek »

ina wrote: 24 Feb 2018, 10:15
Mislis da sam zla?
Hajd', onako, iskreno: Koliko ti puta muz fasuje od strane tebe (statisticki gledano)? :oo

Ako i za manje bude b'jen, onda to bas ne valja :oo
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina »

Melek wrote: 24 Feb 2018, 10:16
ina wrote: 24 Feb 2018, 10:15
Mislis da sam zla?
Hajd', onako, iskreno: Koliko ti puta muz fasuje od strane tebe (statisticki gledano)? :oo

Ako i za manje bude b'jen, onda to bas ne valja :oo
Ja i muz smo podosta razliciti u nekim stvarima.
A jako slicni u nekim drugim. Inace se sretnemo negdje u sredini. :ooo
Svijest ima sidrište.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1664 times
Been thanked: 3157 times

Post by Mutevelija »

Zasto bi lose bilo biti zao, vise bi rekao sebičnost nego zloba, meni dobrota dođe kao ovo :" Dobar si ti momak haj glasaj za SDA dobar si ti se mi pozajmis 50KM, pa ako ti ne vratim , ne trazim dobar si ti.

Zasto je dobro biti dobar.

Ne bi ljude dijelio. A dobre i zle, vise na naivne i svjesne.

Zasto je dobro biti dobar? Po meni bolje je biti zao zbog svog zdravlja, kad si dobar svako te iskoristiva, pa onda padas u depresiju ja dobar ja ovo ja ono.

Evo ja cu bit zao a vi budite dobri svima.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 10 times

Post by Čupava »

@Divlja podsjeti me na ovaj citat od Mese Selimovic:

Dobar čovjek vidi dobrotu u svakome, a loš vidi u svemu zlo. Nemoj svoj duševni mir narušavati tako što ćeš razmišljati o nedostacima drugih. Ako te neko povrijedi, prijeđi preko toga. I budi kao ruza koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga sasiječe.
Meša Selimović

—————

Ugnorisi je, time ćeš je vise povrijediti nego riječima, takva osoba ne zaslužuje razgovor jer je sama po sebi zla i uvijek će i ostati, vidiš i sama da se to odrađuje i na njenu kćerku ... furaj svoju furku, ne dozvoli da one utiču na tvoj život..misli na sebe i svije zdravlje..prvenstveno!!!
.
dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović »

Više faktora odlučuje pri formiranju nečijeg karaktera. Od onoga što se kolokvijalno naziva urođeno, preko kućnog odgoja do društva u kojem se krećemo.
Pri tome treba imati na umu da, većina osoba nije dominantno dobra ili zla, već da povremeno iskazuju obje strane karaktera. Postoje, naravno i oni ekstremni primjeri zla, ali ipak su takve osobe u manjini.
Na kraju, prosječna osoba, ipak provede veći dio dana/ života u nekim " neutralnim" aktivnostima koje su, u načelu pozitivne i dobre, poput odlaska na posao, ali po strogoj definiciji ne spadaju ni u dobre ni zle postupke.
Zaključno, dobrota ipak prevladava.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina »

Dado fino si to srocio u prvom dijelu posta..
Ne znam.. Najcesce bih rekla da prevladava ono sto dopustimo da bude jace..
Svijest ima sidrište.
Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”