Emancipacija žena kod Arapa

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Post Reply
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1677 times
Been thanked: 3195 times
Status: Offline

Re: Emancipacija žena kod Arapa

Post by Mutevelija »

Ma Arapi su papučari samo taki ali se sakrivaju iza serijatskogbzakona i interpretiraju hadise tako da je uvijek žena donja.. To nije ništa novo oni se samo vraćaju kulturi svojih predislamskih Arapa koji su živu žensku djecu zakopavali
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Ja bih ženama zabranio da se voze autima. Mogu do Zenice, a dalje NE.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1677 times
Been thanked: 3195 times

Post by Mutevelija »

Opet te ufatilo
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Re: Obukla se supruga katarskog emira

Post by Zagorka »

Krokodil Behko wrote:
Image
Njen stil impresionira milione. A onda se na sjajan izgled i na sjajno oblačenje nadoveže sedam počasnih doktorata. Šejha Moza bint Nasser, supruga katarskog emira, nerijetko uspije da elegancijom nadmaši i samu sebe, jer je sama sebi i najveća konkurencija.
Image
Spada u red najbolje odjevenih žena svjetskih političara. Ali je ona i više od toga. Diplomirala je sociologiju i angažovana je u mnogim organizacijama, poput Arapske demokratske organizacije, Organizacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice. Dio je i raznih humantarnih programa za pomoć djeci.
Image
Dosta je uticala i na razvoj Katar fondacije, kojom upravlja njen suprug, a koja je obrazovanje u Kataru podigla na viši nivo.
Image
Supruga šeika Hamada bina Khalifa Ala Thanija je i majka. Sin Tamim, iako nije prvorođeno dijete prvog čovjeka Katara, proglašen je za prijestolonasljednika i nosi titulu sadašnjeg emira.
Image
Njen stil je impresionirao i američki "Vogue" koji ju je uvrstio u pet najbolje odjevenih žena svijeta. Ali i "Vanity Fair", koji je rekao: "Šejha je najbolje odjevena dama plave krvi".
Image
Mnogi je smatraju i novom Jackie Kennedy.
Image
Oni koji su imali prilike da zakorače u njene odaje u Kataru kažu da ova žena posjeduje pravo modno bogatstvo.

(avaz)

:klanja :klanja kakva prelijepa,zanosna i sposobna zena........koliko stila i raskosne ljepote :klanja
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera »

Zagorka wrote: A onda se na sjajan izgled i na sjajno oblačenje nadoveže sedam počasnih doktorata.
Pocasni doktorati nije isto sto i "propisati krvi" za imanje istog! Na engleskom se kaze/pise honorary doctorate ,a obicno se poklanja javnim licnostima. koje sudjeluju u raznim aktivnostima. To nije akademski stepen doktorata! U sustini,zena ima jedan akademski doktorat. :kafa Danas se cak daju i pjevacima koji su filantropi. :zid

MIT nikad nikad pristao na ovakov poklanjanje "pocasnih dokotrata", BRAVO :hop
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9977 times
Been thanked: 11847 times

Post by Krokodil Behko »

A ne reče da li je zgodna, bar malo kao ti?
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Krokodil Behko wrote:A ne reče da li je zgodna, bar malo kao ti?
Nema potrebe isticati njenu ljepotu,naravno da je zena lijepa,ali najvaznije je u zivotu biti rodjen pod sretnom zvjezdom.

Definitivno bih sa njom popila kafu i pitala za neke korisne nfnormacije iz svijeta biznisa do zenskih tema o muskarcima. :kafa
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

Ne smije ona to pricati :jok
Question everything.
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

rethna wrote:Ne smije ona to pricati :jok
?
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

statebriga wrote:
?
Ma smije jasta,zezam se.Nije ona od tih zena.
Question everything.
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

rethna wrote:
statebriga wrote:
?
Ma smije jasta,zezam se.Nije ona od tih zena.
Kakvih zena?
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

statebriga wrote:
Zagorka wrote: A onda se na sjajan izgled i na sjajno oblačenje nadoveže sedam počasnih doktorata.
Pocasni doktorati nije isto sto i "propisati krvi" za imanje istog! Na engleskom se kaze/pise honorary doctorate ,a obicno se poklanja javnim licnostima. koje sudjeluju u raznim aktivnostima. To nije akademski stepen doktorata! U sustini,zena ima jedan akademski doktorat. :kafa Danas se cak daju i pjevacima koji su filantropi. :zid

Draga statebriga......... :kafa ............neces vjerovati ali nismo mi svi redom (forumasi) potpuno retardirani i potpuno nepismeni......

Nema razloga za pojasnjavanje osnovnih pojmova,te razlaganje na slogove ko gluhom djetetu.

Kristalno je jasna razlika izmedju odbrane disertacije i same riječi "počasno" sto znamo na sta se odnosi je li.....

To se bas ne poklanja svakome ko sudjeluje u nekoj aktivnosti,ja sudjelujem u mnogocemu pa nemam niti jedan. A vjerujem ni ti.

Znam da ga ima Tesla (od hrvatskog sveucilista),cini mi se i Tito od istog...

Stipe od Gadafija dobio.

Nobelovac Andrić ima čak tri.

A ako se nekome daje iz muzickih voda kao npr Areti Franklin ili Huliju Iglesiasu,to onda bude od muzickog koledza i to nije samo zato sto maestralno pjevaju (ni zato sto nisu culi mene ili tebe pod tusem :ooo ), vec zbog ogromnog uticaja u muzici i doprinosu medjunarodnoj kulturi.

Eh sad,ako ti sve pobrojane smatras levatinama, to je tvoja stvar,a iznosenje takvog stava ukazuje na nesto drugo. :kafa

Nisu imali tebe da im kazes da to ne valja,da trebaju odbiti pa hudi ispadose levatine...........jbg......

A to sto smatras da ne treba isticati njenu ljepotu,ili govoriti o istoj,to je isto tvoja stvar. Ali ljepotu su jos pjesnici opjevali i ona je vjecita inspiracija i vjecita ceznja.

Nece mi pasti kruna sa glave ako priznam da ima i ljepsih,pametnijih,a nece ni tebi. Zajedljivost nije korisna.

:jutarnja
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Zagorka wrote:
statebriga wrote:

Draga statebriga......... :kafa ............neces vjerovati ali nismo mi svi redom (forumasi) potpuno retardirani i potpuno nepismeni......

Nema razloga za pojasnjavanje osnovnih pojmova,te razlaganje na slogove ko gluhom djetetu.

Kristalno je jasna razlika izmedju odbrane disertacije i same riječi "počasno" sto znamo na sta se odnosi je li.....

To se bas ne poklanja svakome ko sudjeluje u nekoj aktivnosti,ja sudjelujem u mnogocemu pa nemam niti jedan. A vjerujem ni ti.

Znam da ga ima Tesla (od hrvatskog sveucilista),cini mi se i Tito od istog...

Stipe od Gadafija dobio.

Nobelovac Andrić ima čak tri.

A ako se nekome daje iz muzickih voda kao npr Areti Franklin ili Huliju Iglesiasu,to onda bude od muzickog koledza i to nije samo zato sto maestralno pjevaju (ni zato sto nisu culi mene ili tebe pod tusem :ooo ), vec zbog ogromnog uticaja u muzici i doprinosu medjunarodnoj kulturi.

Eh sad,ako ti sve pobrojane smatras levatinama, to je tvoja stvar,a iznosenje takvog stava ukazuje na nesto drugo. :kafa

Nisu imali tebe da im kazes da to ne valja,da trebaju odbiti pa hudi ispadose levatine...........jbg......

A to sto smatras da ne treba isticati njenu ljepotu,ili govoriti o istoj,to je isto tvoja stvar. Ali ljepotu su jos pjesnici opjevali i ona je vjecita inspiracija i vjecita ceznja.

Nece mi pasti kruna sa glave ako priznam da ima i ljepsih,pametnijih,a nece ni tebi. Zajedljivost nije korisna.

:jutarnja
Zagorka,akcenat sam postavila na njen kvlaitet zivota umjesto njene ljepote,jer mislim da je kvalitet zivota vazniji od fizicke ljepote;zato nisam potencirala primarno njen fiziciki izgled,jer mi je to na neki nacin objektivizacija zene. :D

Zasto bih po/mislila da je ona pametnija od mene? :kafa
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9977 times
Been thanked: 11847 times

Saudijke traže veću slobodu od svojih muških staratelja

Post by Krokodil Behko »

Image
"Ja sam mrtva duša u živom tijelu i nadam se kako se isto neće dogoditi mojoj mlađoj sestri", započinje razgovor za CNN anonimna Saudijka. Ona je dio rastućeg broja Saudijskih žena koje, koristeći društvene mreže, pokušavaju da se odupru represivnom sistemu koji muškarci u ovoj zemlji provode nad njima.

U Saudijskoj Arabiji svaka žena ima staratelja, odnosno čuvara, bio to otac, brat, muž ili čak i sin, koji donose čitav niz odluka u ime žene.

Nakon razgovora sa desetinama žena u Saudijskoj Arabiji, grupa za zaštitu ljudskih prava zaključila je kako je gorući problem ove zemlje upravo pitanje poštivanja ljudskih, odnosno preciznije, prava žena.

U njihovom izvještaju stoje navodi žena u kojima govore kako za svaki pokret moraju tražiti dozvolu od muškog staratelja; kako bi putovale, udale se, radile ili posjetile doktora. Ovaj izvještaj pokrenuo je kampanju na društvenim mrežama "Stanimo u kraj muškom starateljstvu zajedno".

Do ovog mjeseca u kampanju su se uključile mnoge Saudijke, rizikujući tako gnjev svojih staratelja, pa čak i gonjenje.

Na društvenim mrežama se pojavio veliki broj selfija Saudijki kako drže poruke: "Ropstvo dolazi u raznim oblicima, a muško starateljstvo je jedan od njih" i "Ja sam zatočenica, a moj jedini zločin je što sam Saudijka".

Glavni muftija Saudijske Arabije nazvao je kampanju strateškim oružjem protiv zemlje i muslimana te dodao kako je starateljstvo muškaraca nad ženama nešto što se neće promijeniti niti ukinuti.

"Žene su ovdje zatočene, ne mogu uraditi ništa. Sve zavisi od staratelja. Ako ste sretne, možda vam vaš staratelj dopusti da pronađete posao ili da studirate, ali većinom će vam braniti", nastavlja anonimna žena.

Bez obzira na socio-ekonomski status, žena je u rukama staratelja manjina koja nema pravo na samostalno donošenje odluka.

Pomoći nema. Neke žene su pokušavale sa podnošenjem prijava policiji, ali bi u većini slučajeva bile vraćene kućama.

Jedna druga žena koja je razgovarala sa CNN-om kazala je kako je studirala u inostranstvu neko vrijeme, a prilikom jednog posjeta domu, staratelji su joj saopćili kako neće moći nastaviti sa studijima.

"Oduzeli su mi pasoš i sve druge dokumente", rekla je.

Salma je žena koja je uspjela pobjeći, nalazi se u inostranstvu te traži azil. Kaže kako se boji povratka kući.

"Niko vas tamo ne shvata ozbiljno niti vas se uopće pita za nešto ukoliko niste muškarac. Nisam mogla uraditi ništa bez očeve dozvole. Apsolutno ništa. Sistem je na njegovoj strani. Htjela sam svirati klavir i jahati konja, ali mi nije bilo dozvoljeno. To su aktivnosti koje prkose našoj tradiciji", kaže Salma.

Salma je prilikom posjete Saudijskoj ambasadi u zemlji u kojoj se trenutno nalazi saznala kako ne može produžiti datum važenja pasoša bez očeve dozvole, iako je punoljetna.

Myriam je u razgovoru otkrila i drugu stranu. Njen otac i staratelj dopušta joj da studira te se protivi sistemu starateljstva.

"On smatra kako je starateljstvo problem te se trudi da mi ne učini nepravdu samo zato što sam žensko", rekla je Myriam.

Njen otac, međutim, ne izražava svoje mišljenje slobodno, zbog straha.

Saudijska Arabija je u proteklih nekoliko godina prešla veoma malo dječijih koraka kako bi izmijenila postojeći sistem. Prošle godine je ženama prvi put bilo dopušteno da glasaju na izborima.

Neki ljudi govore kako je sve to velika laž te kako zemlja samo za međunarodnu javnost govori o uvođenju promjena.

(klix)
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Saudijke traže veću slobodu od svojih muških staratelja

Post by Podrinjac »

Ovo je laž. Arabija je najravnopravnija država za žene. Tu je zastupljena najbolja religija-Islam. Ove su žene zapadnjački špijuni koji hoće da ocrni Arabiju i Islam.
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr »

Veću slobodu... :ovaj
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA »

Podrinjac wrote:Ovo je laž. Arabija je najravnopravnija država za žene. Tu je zastupljena najbolja religija-Islam. Ove su žene zapadnjački špijuni koji hoće da ocrni Arabiju i Islam.

:D.

:cool --tacno , i zbog toga su neupadljivo obucene--spijuni :misli --Image
Image
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6707 times

Post by greeneyes »

Nije ovim ženama lako, nimalo.
Samo sabura
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Po malo je simptomatično to što su svi pobunjenički tekstovi pisani na engleskom, a problem se obavezno stavlja na svjetski nivo. Vjerovatno je došlo vrijeme da i u Saudijsku Arabiju dođe američka demokratija i oslobode tu zemlju kao što su oslobodili Irak, Libiju, Siriju, Egipat...
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Amerika odavno kontrolise Saudijsku Arabiju kao glavnog bliskoistočnog protivnika Irana.

I Americi ne pada napamet da rješava njihove socijalne probleme, iz poslovnih i političkih razloga. Takav korak bi bio opasan jer antiamericki sentiment nije beznačajan u Saudijskoj Arabiji.

A poruke su na engleskom jer čitav svijet priča i razumije engleski.
. . . . . . . . .
Post Reply

Return to “Svijet”