Demografija Bosne, Srbije, Hrvatske

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Re: Demografija Bosne, Srbije, Hrvatske

Post by Taare »

Odraz wrote: 07 Nov 2022, 11:55 Pricamo sa gazdom jednim, veli hoce da dovede filipinaca da mu rade ko automehanicari. Reko samo ti njih dovedi nema boljih i pouzdanijih da nadju hladovine gdje ih ne mozes vidjeti, a i mali su, jedva cekic dignu ali malo jedu ustedjet ces na toplom obroku.
Plati nase radnike jado ... :123
:haha
Svi mi se morete obratit
BritkiMozak
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:
Has thanked: 140 times
Been thanked: 298 times

Post by BritkiMozak »

Imam pitanje, je li unazad tri godine pravljen popis stanovništva u BiH i je li se promijenila vjerska struktura stanovništva?

Prema popi9su stanovnika iz 2021. Hrvatska ima 8% manje Katolika, što smatram značajnim padom. RKC je htjela napraviti damage control, rekavši da je na tom popisu bilo postavljeno pitanje o vjerskoj pripadnosti u smislu da su popisivači pitali stanovnike, a da niste možda neke druge kršćanske denominacije. Za razliku od popisa iz 2011. kada pitanje nije bilo postavljeno u takvom obliku.

Imam jebeno dobro pamćenje i jako se dobro sjećam imena i prezimena žene koja mi je došla u kuću popisat me 2011. i imena i prezimena žene koja je došla prošlu godinu. Pa se tako jako dobro sjećam da me niti jedna popisivačica nije pitala pripadam li možda nekoj drugoj kršćanskoj denominaciji.

Ja odavno vjerujem u reinkarnaciju ali nisam pripadnik ni jedne organizirane religije.
Stvarnost je katkada gora i od najcrnije mašte.
BritkiMozak
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:
Has thanked: 140 times
Been thanked: 298 times

Re: "Evropa se smanjuje i stari, najgore stanje je u Hrvatskoj!"

Post by BritkiMozak »

Taare wrote: 21 Oct 2020, 23:14
Krokodil Behko wrote: 21 Oct 2020, 23:03
Pa šta njih ima tamo oko 150.000, nama će trebati milion :D.
Imam ideju za biznis.
Imaš li kakvog stambenog prostora? Može biti podrumski ili tavanski.
Nahvatamo migranata pa ih kasnije prodajemo poslodavcima :zubi
Huh, trebat će ti cijela logistika za tako nešto. Treba ih prebacit iz Srbije u BiH. Naći usamljeno seoce, ili veliko izolirano imanje, gdje ćeš ih sklonit dok ih ne prodaš, hraniti ih...

pa lakše je drogu prodavat.
Last edited by BritkiMozak on 03 Dec 2022, 13:19, edited 1 time in total.
Stvarnost je katkada gora i od najcrnije mašte.
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

UgradbeniMozak wrote: 03 Dec 2022, 12:12 Imam pitanje, je li unazad tri godine pravljen popis stanovništva u BiH i je li se promijenila vjerska struktura stanovništva?
Jeste, promijenila se. Sad smo svi ateisti jer su govnari zvani političari ubili vjeru u nama
Svi mi se morete obratit
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9827 times
Been thanked: 11561 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

UgradbeniMozak wrote: 03 Dec 2022, 12:12 Imam pitanje, je li unazad tri godine pravljen popis stanovništva u BiH i je li se promijenila vjerska struktura stanovništva?

Nije.

Trenutno je oko 55% muslimana, a ostatak su katolici, srpske vjere, sejdići i finciji.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Prema prvim rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, u Republici Srbiji živi 6.690.887 stanovnika.
To predstavlja pad broja ljudi od oko 500.000 u odnosu na posljednji popis koji je proveden 2011. godine.

I to bi bio namješteni popis.
Nabili su čak 300.000.
Svi, ali SVI beogradski demografi, očekivali su oko 6.400.000

Ovo smanjenje od 500.000, toliko ih je manje samo na osnovu negativnog priraštaja.
Ispade da se niko inje iselio 10 godina.

A kako su to izveli?

Dopuna iz administrativnih izvora

Pravni osnov za korišćenje administrativnih podataka u svrhu unapređenja obuhvata i kvaliteta popisnih podataka predviđen je Zakonom o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, Zakonom o zvaničnoj statistici i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Administrativni registri i evidencije na osnovu kojih je utvrđen skup podataka za dopunu Popisa su:

- Centralni registar stanovništva,

- Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO),

- Evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje,

- Jedinstveni informacioni sistem prosvete,

- Evidencija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje,

- Evidencije Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva za demografiju i brigu o porodici o korisnicima različitih vrsta socijalne pomoći,

- Evidencija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje o korisnicima zdravstvenih knjižica.

Znači, odu u opštinu Palilula, u ZZO i vide na evidenciji zdravstvenu knjižicu Đure Perića.
Jel brisan s evidencije?
Nije,
Piši ga!!!

Mislio sam da je stanovništvo popisuje "oči u oči"

Kad je kod nas bio popis 2013, uđe popisivačica u dnevni boravak, sjede i prvo što reče - lična!

Vučić je ovo dobro smaslao.
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3807 times
Been thanked: 6987 times

Post by Matan »

Pa jednostavno..
svi koji zive vani, i imaju drzavljanstvo Srbije su na popisu..
bez obzira sto ne zive dole..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Srbi svake dvije do tri godine izgube 100k stanovnika. Ne vjerujem da imaju više od 5,5 mio. stanovnika koji permanentno žive u srbiji.
Svi mi se morete obratit
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Matan wrote: 21 Dec 2022, 16:42 Pa jednostavno..

A kako će oni znati, po nečijoj zdravstvenoj knjižici, da li je on vani ili je umro?
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Krokodil Behko wrote: 21 Dec 2022, 17:09
Matan wrote: 21 Dec 2022, 16:42 Pa jednostavno..

A kako će oni znati, po nečijoj zdravstvenoj knjižici, da li je on vani ili je umro?
Ma ne po knjizici..
Vucic je sam rekao da ih nema vise od 5 miliona..
a popis broji i ove u inozemstvu..
npr, penzionere koji zive u Austriji, a dole su preko ljeta..
ili ove sto imaju Srbijansko drzavljanstvo a rade vani..
dodju dole i glasaju, a zive vani..
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Matan wrote: 21 Dec 2022, 18:14
Krokodil Behko wrote: 21 Dec 2022, 17:09

Ma ne po knjizici..

A vidiš, kod nas su po Dodikovom zahtjevu brisani svi takvi (mahom nisu Srbi) njih negdje oko 200.000
Da je ova osmorka iole ozbiljna politička snaga, njihov bi uslov trebao biti novi popis stanovništva ( ionako po pravilu treba biti iduće godine) i da se takvi slučajevi obavezno uvaže.

Zanimljivo, niko nam iz EU nije ništa napomenuo, oko popisa.
Izgleda da mi se rezultati ne dopadaju - unaprijed.
Kako bi izgledala ova Shmidtvoa nametanja zakona, ako matematika kaže da to veze s mozgom nema, a pogotovo s objektivnošću
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Krokodil Behko wrote: 21 Dec 2022, 18:38
Matan wrote: 21 Dec 2022, 18:14

Ma ne po knjizici..

A vidiš, kod nas su po Dodikovom zahtjevu brisani svi takvi (mahom nisu Srbi) njih negdje oko 200.000
Da je ova osmorka iole ozbiljna politička snaga, njihov bi uslov trebao biti novi popis stanovništva ( ionako po pravilu treba biti iduće godine) i da se takvi slučajevi obavezno uvaže.

Zanimljivo, niko nam iz EU nije ništa napomenuo, oko popisa.
Izgleda da mi se rezultati ne dopadaju - unaprijed.
Kako bi izgledala ova Shmidtvoa nametanja zakona, ako matematika kaže da to veze s mozgom nema, a pogotovo s objektivnošću
Pa tako gube najvise Hrvati..
vecina je otisla vani..
narocito u zadnji 5 godina..
i nema mladi vise u BiH...mislim na Hrvate, sve otislo vani..
Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 24068 times
Been thanked: 10416 times

Post by Nice »

Krokodil Behko wrote: 21 Dec 2022, 16:40
Prema prvim rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, u Republici Srbiji živi 6.690.887 stanovnika.
To predstavlja pad broja ljudi od oko 500.000 u odnosu na posljednji popis koji je proveden 2011. godine.

Nabili su čak 300.000.

Ovo smanjenje od 500.000, toliko ih je manje samo na osnovu negativnog priraštaja.

A kako su to izveli?

Dopuna iz administrativnih izvora

Pravni osnov za korišćenje administrativnih podataka u svrhu unapređenja obuhvata i kvaliteta popisnih podataka predviđen je Zakonom o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, Zakonom o zvaničnoj statistici i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Administrativni registri i evidencije na osnovu kojih je utvrđen skup podataka za dopunu Popisa su:

- Centralni registar stanovništva,

- Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO),

- Evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje,

- Jedinstveni informacioni sistem prosvete,

- Evidencija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje,

- Evidencije Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva za demografiju i brigu o porodici o korisnicima različitih vrsta socijalne pomoći,

- Evidencija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje o korisnicima zdravstvenih knjižica.

Znači, odu u opštinu Palilula, u ZZO i vide na evidenciji zdravstvenu knjižicu Đure Perića.
Jel brisan s evidencije?
Nije,
Piši ga!!!

Kad je kod nas bio popis 2013, uđe popisivačica u dnevni boravak, sjede i prvo što reče - lična!

Pa i kod nas je bilo ovako... popisivale su se cijele porodice koje ustvari žive vani.
Popisivači nisu oko toga pravili problem.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Nice wrote: 21 Dec 2022, 20:37
Krokodil Behko wrote: 21 Dec 2022, 16:40

Nabili su čak 300.000.

A kako su to izveli?

Jel brisan s evidencije?
Nije,
Piši ga!!!

Pa i kod nas je bilo ovako... popisivale su se cijele porodice koje ustvari žive vani.
Popisivači nisu oko toga pravili problem.

Neće biti tako.

Sječam se da je naša dijaspora poprilično masovno dolazila, da bi se popisala.
Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice »

:valja znala sam šta ćeš napisati :oo

Vjerujem i da su dolazili, ali su ih i popisivali uz neki dokument bez da su morali doći.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Nice wrote: 22 Dec 2022, 08:47 :valja znala sam šta ćeš napisati :oo

Vjerujem i da su dolazili, ali su ih i popisivali uz neki dokument bez da su morali doći.

Ali, to su ukućani podnosili dokument.
U ovom slučaju, toga nije bilo, niti je tako navedeno.
Piše da su koristili razne evidencije. Nigdje ne piše da im je to neko podnosio.
Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice »

Krokodil Behko wrote: 22 Dec 2022, 10:15
Nice wrote: 22 Dec 2022, 08:47 :valja znala sam šta ćeš napisati :oo

Ali, to su ukućani podnosili dokument.
U ovom slučaju, toga nije bilo, niti je tako navedeno.
Piše da su koristili razne evidencije. Nigdje ne piše da im je to neko podnosio.
E ne znam, morala bih se malo više udubiti u čitanje o tome.
Možda nastavimo drugi put
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

VUČIĆEVA VLAST UMANJILA BROJ BOŠNJAKA U SANDŽAKU, OGLASIO SE ZUKORLIĆ: "Zašto 17.000 Novopazaraca nije uračunato na popisu?" (VIDEO)

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić zatražio je pojašnjenje od Republičkog zavoda za statistiku vezano za rezultate popisa u Sandžaku. Naime, u opštinama Sandžaka uočljiva je znatna razlika između ukupnog broja popisanih i ukupnog broja stanovnika.

"Želim izraziti zadovoljstvo kao neko ko dolazi iz Novog Pazara, iz kulturno-historijske regije Sandžaka, što je Novi Pazar uz Beograd i Novi Sad jedini od gradova koji bilježe porast broja stanovnika, naročito u vremenu bijele kuge. Međutim, uvidom u statistiku primećujemo neke stvari na koji su nam potrebni odgovori. Prije svega u Novom Pazaru je potpisano 121.113 stanovnika, od kojih je Zavod za statistiku priznao 104.094 obrasca, a zatim na osnovu administrativnih izvora utvrdio da fali još 3.765 nepotpisani stanovnika.

"Prema broju popisanih Novi Pazar se nalazi na sedmom mjestu po veličini gradova u Republici Srbiji, iza Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Subotice i Leskovca.

"Potrebno nam je pojašnjenje Zavoda za statistiku kako je moguće da u Novom Pazaru preko 17.000 potpisanih obrazaca nije bilo pravilno i zbog čega je poništeno. To je 14% od ukupno ukupnog broja potpisanih stanovnika Novog Pazara".

Zukorlić je zatražio da Novi Pazar dobije status administrativnog centra.

"Želim te kod napomenuti da Novi Pazar jedini grad u Republici Srbiji sa preko 100.000 stanovnika koji nije administrativni centar. Novi Pazar ima mnogo, pa više pa čak i duplo više stanovnika, od 15 gradova koji su administrativni centri u Republici Srbiji. Shodno ukupnom broju popisanih Novi Pazar ima 9.423 stanovnika više od Kraljeva, koji je administrativni centar Novog Pazara. Nakon nepriznavanje svih ovih obrazaca, Novi Pazar pada na 3.632 stanovnika manje Kraljeva.

Ukazao i na situaciju u ostalim opštinama Sandžaka.

"Nije velika razlika ni kada su u pitanju druge opštine u Sandžaku. U Sjenici je popisano 27.671 stanovnik od kojih je 3.275 poništeno što je 13% ukupnih obrazaca. Zatim u Tutinu je potpisano 36.470 stanovnika, od kojih je poništeno 4.490, što je 12% popisanih, dok je u Prijepolju potpisano 34.807 stanovnika od kojih je poništeno 2.943 obrasce što je 8% popisanih, slično je i u Priboju. Dakle moje pitanje je upućeno Republičkom zavodu za statistiku, tražim pojašnjenja ovih prvi rezultata i detaljno objašnjenje kako je došlo do toga da preko 30.000 obrazaca u opštinama Sandžaka bude poništeno".
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1660 times
Been thanked: 3126 times

Maja ima JEDANAESTORO DECE i samohrana je majka:

Post by Mutevelija »

Maja ima JEDANAESTORO DECE i samohrana je majka: Kuća u kojoj živi nema vode, ali to je ne sprečava da se oseća kao MILIONERKA

Image

Maja ima JEDANAESTORO DECE i samohrana je majka: Kuća u kojoj živi nema vode, ali to je ne sprečava da se oseća kao MILIONERKA

Trudnoća, porođaj, dojenje, pa opet sve u krug. Ovako bi se ukratko mogao opisati život hrabre Maje u poslednjih godina. Oduvek je maštala o velikoj porodici, a taj san ostvario joj se sa njenim Rašom. Odgajali su 11 dece zajedno.

Pre dve godine kada smo posetili Maja Kovačević u selu Vrdila kod Kraljeva osam dečaka i tri devojčice podizala je zajedno sa suprugom. Raša je preminuo prošle godine i Maja je sada samohrana majka. U kući u kojoj živi sa decom još uvek nema uvedenu vodu, ali se nadaju da će se taj problem rešiti kad se iskopa bunar. Organizovana višečlana porodica pomaže majci. Nastariji sin Miloš pomaže oko kuće i cepa drva, a i ostala deca imaju svoja zaduženja.

Kad smo Maju posetili pre dve godine u šest sati ujutru u kući Kovačevića vladao je mir i tišina. Mama Maja ustaje prva, brzo se sprema i pije kafu s nogu, a onda ide od sobe do sobe i razbuđuje svoju vojsku, njeno 11 dece. Neretko, probude se i sami i tad u sekundi nastaje haos. Svi uglas samo viču mama i nešto traže, a ima i onih koji bi da se maze. Uvek nekom nešto fali, pa tako jednima nedostaju čarape, drugima trenerka ili majica, a oni najmlađi negoduju jer žele da im se promeni pelena, pronađe duda ili napravi mleko. A za pranje zuba u toaletu maleni Kovačevići moraju da čekaju u redu.

Maja se u ulozi majke prvi put ostvarila se u 25. godini. Tad su dobili Milicu, posle koje su se rađali samo dečaci, a Maja je htela bar još jedno žensko dete. Ta želja joj se ostvarila tek sa sedmim detetom kad je rodila Ružicu. Priznaje nam da je oduvek maštala da ima veliku porodicu, iako ima samo brata. Kovačevići ništa ne prepuštaju slučaju i na vreme moraju da misle o svemu jer organizovati život u jednom tako velikom domaćinstvu nalik je organizaciji posla u manjem preduzeću. Ipak, najgore je kad zakaže tehnika.

Svaka druga porodica u Srbiji ima samo jedno dete. Mislim da uopšte nije problem u novcu, već u tome što ljudi iz svoje sebičnosti i samoživosti neće da imaju više dece. Hoće ljudi svoj mir, neće da im neko ovako kao meni stalno visi nad glavom i čupa ih po ceo dan. Ali ja to volim i moja deca su moj život – zaključuje Maja
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Re: Maja ima JEDANAESTORO DECE i samohrana je majka:

Post by Matan »

Jel to nasa Maja.. :123
Post Reply

Return to “BiH”