SVADBE
Moderator: spacebound
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
- Status: Offline
Re: A mladencima prazne koverte...!
jel' zavezan(a) na stub srama?
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
e stvarno da nije zalosno bilo bi smijesno. Ovdje uopste nije obicaj dabati koverte, poneko da ako vec ne zna sta kupiti
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Pa neka im je. Jesu li zvali prijatelje da bi s njima podijelili sreću ili da bi zaradili? 
zaradit nego šta...i tako u krug..ko da je svadba džabe..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Katja wrote:Pa neka im je. Jesu li zvali prijatelje da bi s njima podijelili sreću ili da bi zaradili?
Znam jednu koja je odredila da joj kuma na vjenčanju bude lovatorka, koja uopće nije njena najbolja prijateljica. Sve je to interes, moja ti.. Nažalost... A kad pozivaš na svadbu nemoj zvati tetku, znaš da ona ne radi a tetak je na čekanju već mjesecima.. Nego pozovi komšijinog sina sa ženom, došli su iz Austrije prije 2 dana....
A koverte su glup običaj da ne može biti gluplji. Dakle, prvo potrošiš pare dok se obučeš. Odnosno obučeš sebe, muža i dvoje djece. Onda kupiš zlatni nakit da "daruješ" mladu, pa daj na salvetice pare, pa na tortu, pa eto još i tu kovertu...
A onda kad im kreneš na naselje opet ponesi kakav LCD, frižider....
Malo karikiram, ali .. ne zovite me na vjenčanja
opće nisi u pravu..kuverta je običaj iz zapadne hercegovine mislim lova uopće i mi smo isto prihvatili..takvo je vrime..mene je večera za ćerkinu svdabi koštala 9000 eura i što da nema koverti..konop oko vrata...ako nema svadbi onda može svaka varijanta..
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Ja znam da ja ne bih imala obraza otići negdje,posjesti dupe i lijepo guštati sve specijalitete,pa posebno naručivati sebi šampanjac,pa viski,i tako cijelu noć glumim ja kao nivo,biva to i kod kuće pijem stalno,samo balantajn,i kad se trebam počešati po džepu,praviti se herava.
Tako ne bih išla ni na rođendan,ni na sunet,ni nigdje.....napucaj guzicu i obraz pod nju...
Tako ne bih išla ni na rođendan,ni na sunet,ni nigdje.....napucaj guzicu i obraz pod nju...
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9826 times
- Been thanked: 11557 times
Mladenci u BiH sve češće dobivaju prazne koverte
Prazne koverte na svadbama ili drugim proslavama gdje je običaj da se slavljenici darivaju novcem za građane Bosne i Hercegovine su, posebno posljednjih godina, postale uobičajena pojava.
Veliki troškovi
Iskustva u našoj zemlji pokazala su da u prosjeku oko pet posto koverti bude prazno pa mladenci sve manje mogu računati na to da će uspjeti pokriti troškove svadbenog slavlja, a još manje da će im nešto ostati za provod na medenom mjesecu.
Nepisano je pravilo da rodbina i prijatelji trebaju darivati mladence minimalno u novčanoj protivrijednosti "stolice" koja je za njihovo prisustvo plaćena, odnosno, u prosjeku, između 50 i 300 maraka.
Bišćanka S. A. (identitet poznat redakciji) i njen muž neugodno su se iznenadili kada su nakon vjenčanja među pedesetak koverti koje su im zvanice uručile otkrili i sedam praznih.
- U četiri su bile čestitke bez ikakvog teksta, dok su tri bile potpuno prazne. To nas je veoma iznenadilo jer smo na vjenčanju imali 150 gostiju, a nismo organizirali ni tzv. kićenje maramicama, baš zbog krize, da našim gostima ne bude neugodno. Zašto su neki, ipak, dali prazne koverte, nije nam jasno - kaže naša ova Bišćanka.
Proslava rođendana
Da ovakva praksa nije uobičajena samo na vjenčanjima, pokazuje i primjer Cazinjanke A. A., koja je kćerki organizirala proslavu prvog rođendana. Od pedesetak gostiju četvero ih je "počastilo" praznim kovertama.
- Ne mogu vjerovati da neko nije mogao izdvojiti 10 KM za dijete, već ima obraza da daje praznu kovertu. Najžalosnije je što sumnjam na to ko bi to mogao biti i riječ je o prilično imućnim ljudima koji rade u inozemstvu - kaže naša sagovornica iz Cazina.
Zaduživanje za frizuru
U agencijama za organizaciju vjenčanja radi privatnosti svojih klijenata nisu željeli navoditi konkretne primjere, ali objašnjavaju da ovakvi slučajevi nisu rijetkost.
- Sve zavisi od strukture gostiju. Ako se vjenčava dvoje 17-godišnjaka, pa je pola sale njihovih prijatelja iz škole, onda bude više takvih koverti. Ipak, kod nas se ljudi još, i pored teške materijalne situacije, trude ispoštovati običaje, pa su spremni i zadužiti se da imaju za frizuru, odijelo i slično - ispričali su nam u jednoj agenciji.
Prazne koverte na svadbama ili drugim proslavama gdje je običaj da se slavljenici darivaju novcem za građane Bosne i Hercegovine su, posebno posljednjih godina, postale uobičajena pojava.
Veliki troškovi
Iskustva u našoj zemlji pokazala su da u prosjeku oko pet posto koverti bude prazno pa mladenci sve manje mogu računati na to da će uspjeti pokriti troškove svadbenog slavlja, a još manje da će im nešto ostati za provod na medenom mjesecu.
Nepisano je pravilo da rodbina i prijatelji trebaju darivati mladence minimalno u novčanoj protivrijednosti "stolice" koja je za njihovo prisustvo plaćena, odnosno, u prosjeku, između 50 i 300 maraka.
Bišćanka S. A. (identitet poznat redakciji) i njen muž neugodno su se iznenadili kada su nakon vjenčanja među pedesetak koverti koje su im zvanice uručile otkrili i sedam praznih.
- U četiri su bile čestitke bez ikakvog teksta, dok su tri bile potpuno prazne. To nas je veoma iznenadilo jer smo na vjenčanju imali 150 gostiju, a nismo organizirali ni tzv. kićenje maramicama, baš zbog krize, da našim gostima ne bude neugodno. Zašto su neki, ipak, dali prazne koverte, nije nam jasno - kaže naša ova Bišćanka.
Proslava rođendana
Da ovakva praksa nije uobičajena samo na vjenčanjima, pokazuje i primjer Cazinjanke A. A., koja je kćerki organizirala proslavu prvog rođendana. Od pedesetak gostiju četvero ih je "počastilo" praznim kovertama.
- Ne mogu vjerovati da neko nije mogao izdvojiti 10 KM za dijete, već ima obraza da daje praznu kovertu. Najžalosnije je što sumnjam na to ko bi to mogao biti i riječ je o prilično imućnim ljudima koji rade u inozemstvu - kaže naša sagovornica iz Cazina.
Zaduživanje za frizuru
U agencijama za organizaciju vjenčanja radi privatnosti svojih klijenata nisu željeli navoditi konkretne primjere, ali objašnjavaju da ovakvi slučajevi nisu rijetkost.
- Sve zavisi od strukture gostiju. Ako se vjenčava dvoje 17-godišnjaka, pa je pola sale njihovih prijatelja iz škole, onda bude više takvih koverti. Ipak, kod nas se ljudi još, i pored teške materijalne situacije, trude ispoštovati običaje, pa su spremni i zadužiti se da imaju za frizuru, odijelo i slično - ispričali su nam u jednoj agenciji.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8008 times
- Been thanked: 18955 times
Pa jesu li prijatelji došli da podijele s njima sreću ili da se najedu i napiju.Katja wrote:Pa neka im je. Jesu li zvali prijatelje da bi s njima podijelili sreću ili da bi zaradili?
Masa je onih koji idu da se nažderu i uz to naručuju skupa pića, a mladenci sve to moraju platiti i na kraju nikad nisu u plusu.
Došli smo u situaciju da moraš birati ili svadbu ili putovanje (medeni mjesec) jer se oboje ne može.
Jedna stolica košta oko 50KM, u većim i boljim salonima i 70. Većinom dođu bračni parovi i uglavnom muž baci u korpu više, žena možda 20KM, znači ne pokriju rezervaciju.
E ovo ne znam da iko radiOnda kupiš zlatni nakit da "daruješ" mladu, pa daj na salvetice pare, pa na tortu, pa eto još i tu kovertu...
A onda kad im kreneš na naselje opet ponesi kakav LCD, frižider....
Baciš nešto kad te okite i nakon rezanja torte samo najbliža rodbina da mladi zlato.
Ali naravno, to se sve vrti u krug. Tebi muževa tetka pokloni ogrlici pa se oženi njen sin, a onda ti ili muževa familija njihovoj nevjesti zlato. Isto kao dječiji rođendani, suneti, babine, žalost, radost..
- Maja
- Administrator

Da, ovo sam znala. Ovdje to rade Hrvati, samo na koverti piše ime i prezime, tako da mladenci znaju koliko je ko dao.laganini wrote:opće nisi u pravu..kuverta je običaj iz zapadne hercegovine mislim lova uopće i mi smo isto prihvatili..takvo je vrime..mene je večera za ćerkinu svdabi koštala 9000 eura i što da nema koverti..konop oko vrata...ako nema svadbi onda može svaka varijanta..
Ja Maji u svatove dolazim sa kuvertom 
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
ja maji dolazim u svatove....
-
Trepavica
Kod Turaka na svadbi.. Stanu u red i daju koverte jedan otvara ih odmah i govori na mirkrofon koliko je ta i ta osoba dala...i hajd sad daj praznu kovertu Turcima...nema šanse ..
Ne sviđaju mi se ti običaji..ali eto , svakom svacije..pokloniti treba koliko mogucnost pruža , ali da to bude od srca poklonjrno ..a ne da bi se pričalo i dokazivalo sta se mladencima poklonilo..
Ne sviđaju mi se ti običaji..ali eto , svakom svacije..pokloniti treba koliko mogucnost pruža , ali da to bude od srca poklonjrno ..a ne da bi se pričalo i dokazivalo sta se mladencima poklonilo..
to s prozivanje mi je zbilja neugoda to je nekad u ercegovini bilo s jabukom,sad nema toga pljuneš lovu i to je to...posli se vrati to ti je ko neki bezkamatni kredit..
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Pa ne moraju praviti (toliku) svadbu, ha ya.Maja wrote:Masa je onih koji idu da se nažderu i uz to naručuju skupa pića, a mladenci sve to moraju platiti i na kraju nikad nisu u plusu.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

To mnoge od nas i ybe druže laganini.
Like Frankie said I did it my way!
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Volim tradicije(u) i običaje, zanimljivo mi je, mada ima i gluposti, ali se ne uklapam baš najbolje u njih.
Volim tradicije(u) i običaje, zanimljivo mi je, mada ima i gluposti, ali se ne uklapam baš najbolje u njih.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Maja
- Administrator

Nema ništa gore od male svadbe. Koliko se samo uvrijeđenih duša nađe... što mene nije pozvao, ja sam mu bliža od tog i tog..Rockefeller wrote:Pa ne moraju praviti (toliku) svadbu, ha ya.Maja wrote:Masa je onih koji idu da se nažderu i uz to naručuju skupa pića, a mladenci sve to moraju platiti i na kraju nikad nisu u plusu.
Moje mišljenje.... ili samo večera za članove porodice ili svadba na koju pozoveš svu rodbinu i prijatelje.
Nisam ja materijalista da bih gledala koliko je ko dao
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3914 times
- Been thanked: 2949 times
...prazna koverta na svadbi....nije to strasno,mnogo...
U krajini,prosle godine,umro cojk,bijase potreba,sirota....
I ovaj sto je organizovao dzenazu naravno pozove hodzu da obavi taj obred.
Taj hodza,bez pitanja gazde kuce pozove jos 5-6 svojih ahbaba,isto hodza.
I naravno svi su proucili koju suru,dovu na mejitu.
Posle obavljene dzenaze svi se zapute kuci rahmetlije,valjada je obicaj takav.
Kad sve bi gotovo,red je bio da se hodza i plati.
Kako sad dati jednom,a sta sa ovim ostalim?
Jaro je nasao koverti,i stavio je samo u jednu koju je dao hodzi kojeg je on pozvao.
Rekao je svima,samo je jedna prazna....jbg....nema se.
U krajini,prosle godine,umro cojk,bijase potreba,sirota....
I ovaj sto je organizovao dzenazu naravno pozove hodzu da obavi taj obred.
Taj hodza,bez pitanja gazde kuce pozove jos 5-6 svojih ahbaba,isto hodza.
I naravno svi su proucili koju suru,dovu na mejitu.
Posle obavljene dzenaze svi se zapute kuci rahmetlije,valjada je obicaj takav.
Kad sve bi gotovo,red je bio da se hodza i plati.
Kako sad dati jednom,a sta sa ovim ostalim?
Jaro je nasao koverti,i stavio je samo u jednu koju je dao hodzi kojeg je on pozvao.
Rekao je svima,samo je jedna prazna....jbg....nema se.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".