Dijabetes

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Ruana
Status: Offline

Re: Dijabetis

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Ruana wrote:
Krokodil Behko wrote:Fuuuj što ovaj smedji šećer ima ružan ukus. Jutros sam sa njim sladio kafu da probam...
Radije ću riskirati dijabetis nego tu splačinu da koristim. Inače je trostruko skuplji od običnog.
To ti je stvar navike ja samo upotrebljavam smedji secer samo sto ovdje nije nesto drasticno skuplji.
E pa ovdje jeste. Kila je oko 5 maraka. Doduše, ovaj je pola marke jeftiniji ali je katastrofa.
Kod nas je pola kila 5 maraka i to ekoloskog.
Ali svejedno sto je skup ne jedes kilo dnevno.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Krokodil Behko wrote:Fuuuj što ovaj smedji šećer ima ružan ukus. Jutros sam sa njim sladio kafu da probam...
Radije ću riskirati dijabetis nego tu splačinu da koristim. Inače je trostruko skuplji od običnog.
:lupa aa vidi ga,,
jesi ti to iz inata kupio smedi secer
pa zasto se potrosi dzaba,,i to toliko ???:klanja
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9866 times
Been thanked: 11662 times

Post by Krokodil Behko »

Calla wrote:
Nije iz inata nego to koristi moja majka. Pa hajde rekoh da vidim kakvog je okusa.
Navlači mirisom na rezanac ako znaš šta je....... izvini :p
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14601 times
Been thanked: 10087 times

Post by Julia-Klara »

inace koristim suesstoff (sladilo), i skoro nekako odlucim poceti koristiti smedji secer, meni je ok, ukus mi je dobrar, kao karamel,ali... nakon par dana osjetim da me od njega zeludac boli... i vratim se sladilu :cudi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Krokodil Behko wrote:
Calla wrote:
Nije iz inata nego to koristi moja majka. Pa hajde rekoh da vidim kakvog je okusa.
rezanac :hm pojasni,, :cvijece ne znam(mislim na nekakve jufke sto se rezu) :plavi

mirisan jer je obojen aromama karameliziranim sirupom
pa ga zato ljudi vole i koriste vise u caju
(zbog izgleda ,i ukusa)a nema nikakvu bolju energetsku vrjednost od normalnog bjelog secera :ne
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Calla wrote:
Krokodil Behko wrote:
Calla wrote:
rezanac :hm pojasni,, :cvijece ne znam(mislim na nekakve jufke sto se rezu) :plavi

mirisan jer je obojen aromama karameliziranim sirupom
pa ga zato ljudi vole i koriste vise u caju
(zbog izgleda ,i ukusa)a nema nikakvu bolju energetsku vrjednost od normalnog bjelog secera :ne
Ne..ne..ne.. Ovaj rezanac je malo manje sofisticiran i aromatičan. Mislio sam na otpad pri prtoizvodnji šećera a koji se prodaje kao hrana za stoku. Možda ti kupuješ neki cool smedji šećer ali ovaj je takav. Možda to jeste pravi okus šećerne repe pošto bijeli šećer nema okus. Samo je sladak.
Ruana

Post by Ruana »

Ne znam ima li dolje kupiti onaj svijetlo smedji.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Mene zanima sve što je vezano za dijabetes. Nana je dijabetičar, otac mi je dijabetičar, a kod mene je konstatno blago povišen šećer koji može tako ostati a može preći u dijabetes. Znam da nije sve do slatke hrane, ali moje je znaje nula, i vrijeme je da se polako počnem informisati i voditi brigu o tom pitanju.

Zanima me koji je odgovor od ova tri ponuđenja obraka.

Volim i ja papati, ali sam i aktivna, pored svakodnevne brige o nama četvero, dva sprata kuće, cvijetnjaku, bašti, znam ja i potrčati, poigrati košarke, stolnog tenisa, zeza me najviše moj sjedeći posao.

Ciklama,,ako ti je vec blago povisen secer,,saopsti nam ako nije velika tajna koliko su blago stvarni rezultati??Koliki je naprimjer tvoj Guk ujutro nataste ,
i da li mjeris Guk i dva sata posle obroka ili kako trenutno mjeris glukozne profile?
a od tamo na onoj temi o dietama u sklopu diabetske terapije, Odgovor 3 je tacan :))
alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by alma75 »

Evo još nekih recepata:
3 štapića cimeta i jedna kesica klinčića potopi se u 2 l vode i ostavi na hladno 4-5 dana. Zatim se procijedi i pije po 1 dl na gladan stomak, ujutro.
1 krastavac, 1 limun i 12 listova nane, potopi se u 2 l vode i ostavi da prenoći. Ujutro se iscijedi i treba sve popiti u toku dana.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Zar baš mora 12 listova nane?
Šta ako su neki malo manji ili malo veći? :hihi
alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by alma75 »

Ne znam, tako piše... ja nisam imala svježu nanu pa sam ubacila vrećicu čaja od nane.
Behko ba, jesi li ikad pravio kolače, kad kaže 3 kašike šećera, ne mora naglasiti baši iz kojeg escajga, zna se da su tri kašike :)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Dijabetis je virus. Stiže vakcina protiv šećerne bolesti

Post by Krokodil Behko »

Image

Na Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, koji se obeležava svakog 14. novembra, stižu novosti o fantastičnom otkriću finskih naučnika. Oni smatraju da su otkrili uzrok nastanka šećerne bolesti i već su na putu da otkriju lek!

Tim naučnika s Univerziteta u Tampereu tvrdi da je uzrok nastanka dijabetesa tipa 1 virus koji napada gušteraču i uništava ćelije koje proizvode insulin. Ovi stručnjaci detaljno su ispitali stotinak vrsta virusa i izolovali njih pet koji su odgovorni za nastanak ove bolesti koja se najčešće javlja već u ranom detinjstvu.

Image

Uz ovo otkriće, uporedo su radili na razvoju vakcine protiv ovih napasnika. Kako se ispostavilo, virus dijabetesa je sličan virusu koji izaziva dečju paralizu, a koji je u većini delova sveta iskorenjen zahvaljujući programu vakcinacije.

Prototip vakcine protiv dijabetesa nalazi se u poodmakloj fazi razvoja. Vakcina je do sada testirana na miševima i pokazala se veoma efikasnom. Sledeća faza je testiranje vakcine na ljudima.

Image

Ova vakcina sprečila bi javljanje i razvoj bolesti (kada je reč o dijabetesu tipa 1), tako da roditelji koji imaju ovaj tip šećerne bolesti u porodici ne bi više morali da se plaše da će njihova deca čitavog života morati da zavise od insulinskih injekcija. Juvenilni dijabetičari, za razliku od ljudi obolelih od dijabetesa tipa 2, ne mogu svoje stanje da koriguju promenom načina života ili oralnim lekovima, već su bukvalno osuđeni na insulin.

Image

Međutim, najveći problem s razvojem ove vakcine je finansiranje. Prema procenama, za testiranje i završni razvoj vakcine neophodno je uložiti oko 700 miliona evra.
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Dijabetis je virus. Stiže vakcina protiv šećerne bolesti

Post by Katja »

Držim palčeve.

Nevjerojatno za koliko djece sam u zadnje vrijeme čula da su oboljeli od dijabetesa tipa 1. Od malih nogu osuđeni na inzulinske inekcije. :(
Nadam se da je ovo istina i da će se cjepivo što prije razviti da spriječi nova oboljenja a možda i progresiju već postojećih.
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

daj bože.....
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Nema ništa nelogično. Nisu rekli kako piše u naslovu "Dijabetis je virus" nego da postoji virus koji napada gušteraču i čini da ona slabije proizvodi inzulin, što u konačnici rezultira tzv šećernom bolešću.
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

nikad mi ne bi palo na pamet da je dijabetes virusom izazvana bolest, indirekto ili kako god :hm
bas bi bilo super da je i da se moze iskorijeniti vakcinom.
Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi »

Nadam se najboljem... Daj Bože da sve bude po planu :)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Maja wrote: Kod nas u široj porodici nema niko, međutim, kad je brat išao na ljekarski pregled pred vojsku utvrdili su da ima povišen šećer. Ne puno, ali dovoljno da ga proglase nesposobnim za vojsku (koja se poslije i ukinula, pa je njegova generacija nije ni služila).
To je bio veliki šok za nas. Ali brat više nikad nije htio otići da ponovo provjeri šećer. Iako je ogromna šansa bila da je razlog njegovog malo povišenog šećera nervoza zbog bolnice (kao kad u bolnici mjeriš tlak npr), znači da je bio na nervnoj bazi, i danas, poslije 7 godina ga tjeramo da ode ponovo na provjeru, al on neće.
E pa eto, draga naša šefice, kao da si znala.
Kamo sreće da si sebe provjerila. Nadam se preciznijoj informaciji. Dakle, šećer ti je devet(9).
Koja bi ovo vrsta mogla biti? Draga Calla, pomagaj :(
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Krokodil Behko wrote:Nema ništa nelogično. Nisu rekli kako piše u naslovu "Dijabetis je virus" nego da postoji virus koji napada gušteraču i čini da ona slabije proizvodi inzulin, što u konačnici rezultira tzv šećernom bolešću.

Behko

godinama je to vec opcepoznato da kod djece enterovirusi i antigeni kravljeg mlijeka mogu biti kao glavni uzrok unistenja beta stanice gusterace ,u njihovom(virusnom ) prisustvu javlja se reakcija imunog sustava na vlastite antigene uz odredeni HLA tip..

a evo malo i filozofije ,,

Prijemčivost za razvoj tipa 1 šećerne bolesti određena je poligenski, jer je više od 40 različitih genskih lokusa udruženo s rizikom njezine pojave. Najveći rizik za razvoj bolesti nosi HLA fenotip DR3-DQ2 i/ili DR4-DQ8, tako da osobe s tim fenotipom imaju rizik od pet posto za razvoj bolesti. Čak 95 posto djece mlađe od deset godina koja boluju od tipa 1 šećerne bolesti posjeduje DR3 ili DR4 alele, dok su u općoj populaciji prisutni kod njih 50 posto

Rizik za pojavu tipa 1 dijabetesa

kod jednojajčanih blizanaca iznosi 36 posto, a za brata ili sestru oboljelog od tipa 1 dijabetesa četiri posto u dobi od 20 godina (rizik u općoj populaciji iznosi 0,5 posto)
u djece čiji je otac dijabetičar iznosi između 3,6 i 8,5 posto, a u djece majke dijabetičarke od 1,3 do 3,6 posto.

e sad hoce li vakcinacija zaista uspjeti sve ove genske tipove zaustaviti ,,sto bih naravno volila da se to sto prije desi jer smo sa medicinske strane zaista duzni roditeljima nastanak diabetesa kako tako minimirati!!
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3921 times
Been thanked: 2952 times

Post by Pasaga »

To je jos moze se reci u razvojnoj,pocetnoj fazi.
Nije jos kasno,koristiti jabukov ocat(sircet)
vrlo efikasan,bolji nego bilo koji medicinski preparat.
Taj ocat,mora biti od domacih,ljutih jabuka,onih kiselih...zna ona to.
Poznam mnoge koji to imaju,i sa tim ocatom haman ga nuliraju.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Post Reply

Return to “Zdravlje”