Alija Izetbegović
Moderator: Krokodil Behko
Re: Alija Izetbegović
ako je neko postavio vec ovaj link, izvinjavam se. mislim da bi mogao biti koristan doprinos u smislu edukacije na temu uloge i znacaja prvog predsjednika Predsjednistva nezavisne BiH, Alije Izetbegovica http://www.muzejalijaizetbegovic.ba/bs/
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41519 times
- Been thanked: 28306 times
- Status: Offline
Svečana akademija u Narodnom pozorištu
„Alija Izetbegović nam je ostavio državu!“
Prvi predsjednik Predsjedništva nezavisne BiH Alija Izetbegović ostavio nam je državu, izjavio je danas u Sarajevu nekadašnji Izetbegovićev savjetnik Kemal Muftić, koji je bio jedan od govornika na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu, organiziranom u povodu osme godišnjice Izetbegovićeve smrti.
- Izetbegović je u trenucima kada se sve raspadalo uspio da napravi vojsku koja je odbranila državu, istaknuo je Muftić.
Po njegovim riječima, Izetbegović je uradio jednu kapitalnu stvar: potvrdio je BiH kao državu i dokazao je da ona može postojati kao država.
Govoreći iz svog iskustva rada sa Izetbegovićem, Muftić kaže da je on kao osoba bio veoma jednostavan u komunikaciji s ljudima, osoba veoma razvijenog analitičkog duha, neko ko je znao odvojiti važne stvari od nevažnih.
- Možete misliti šta znači u ratnom haosu imati te sposobnosti, rekao je Muftić.
Historičar Admir Mulaosmanović je ocijenio da je sazrilo vrijeme da historičari, kao naučni radnici, razmatraju djelo Alije Izetbegovića kao političara i mislioca.
- Gledajući s ove vremenske distance, u osnovi možemo kazati da je to bio čovjek koji se našao u izuzetno teškim historijskim okolnostima kada je u pitanju BiH i da je imao izuzetno težak zadatak vođenja politike u tim okolnostima, rekao je on.
Mulaosnanović navodi da je bremenita politička situacija zahtijevala razna politička rješenja, ali da je Izetbegović na zadovoljavajući način odradio svoj zadatak.
Aktualni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je naglasio da je politička filozofija njegovog oca izuzetno uticala na njega.
- Ne bih se uopće bavio politikom da moj otac nije svojedobno odveden u zatvor, a poslije toga moja zemlja napadnuta. Pravo da vam kažem, posljednja stvar kojom sam se ja mislio baviti je politika. Ali, uvučen sam u nju njegovom filozofijom i borbom za vjeru i identitet, za BiH, rekao je on.
Bakir Izetbegović smatra da su za njegovog oca i turskog predsjednika Taipa Erdogana specifično vezane dvije stvari, a to je da su oni jedina dva muslimanska političara koji su uspjeli napraviti sinergiju islamskih i zapadnih vrijednosti.
„Alija Izetbegović nam je ostavio državu!“

Prvi predsjednik Predsjedništva nezavisne BiH Alija Izetbegović ostavio nam je državu, izjavio je danas u Sarajevu nekadašnji Izetbegovićev savjetnik Kemal Muftić, koji je bio jedan od govornika na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu, organiziranom u povodu osme godišnjice Izetbegovićeve smrti.
- Izetbegović je u trenucima kada se sve raspadalo uspio da napravi vojsku koja je odbranila državu, istaknuo je Muftić.
Po njegovim riječima, Izetbegović je uradio jednu kapitalnu stvar: potvrdio je BiH kao državu i dokazao je da ona može postojati kao država.
Govoreći iz svog iskustva rada sa Izetbegovićem, Muftić kaže da je on kao osoba bio veoma jednostavan u komunikaciji s ljudima, osoba veoma razvijenog analitičkog duha, neko ko je znao odvojiti važne stvari od nevažnih.
- Možete misliti šta znači u ratnom haosu imati te sposobnosti, rekao je Muftić.
Historičar Admir Mulaosmanović je ocijenio da je sazrilo vrijeme da historičari, kao naučni radnici, razmatraju djelo Alije Izetbegovića kao političara i mislioca.
- Gledajući s ove vremenske distance, u osnovi možemo kazati da je to bio čovjek koji se našao u izuzetno teškim historijskim okolnostima kada je u pitanju BiH i da je imao izuzetno težak zadatak vođenja politike u tim okolnostima, rekao je on.
Mulaosnanović navodi da je bremenita politička situacija zahtijevala razna politička rješenja, ali da je Izetbegović na zadovoljavajući način odradio svoj zadatak.
Aktualni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je naglasio da je politička filozofija njegovog oca izuzetno uticala na njega.
- Ne bih se uopće bavio politikom da moj otac nije svojedobno odveden u zatvor, a poslije toga moja zemlja napadnuta. Pravo da vam kažem, posljednja stvar kojom sam se ja mislio baviti je politika. Ali, uvučen sam u nju njegovom filozofijom i borbom za vjeru i identitet, za BiH, rekao je on.
Bakir Izetbegović smatra da su za njegovog oca i turskog predsjednika Taipa Erdogana specifično vezane dvije stvari, a to je da su oni jedina dva muslimanska političara koji su uspjeli napraviti sinergiju islamskih i zapadnih vrijednosti.
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Slažem se sa Bakirom,Alija nikad nije imao viziju da napravi od BiH ništa više već GRADJANSKU DEMOKRATSKU DRŽAVU i pravdu za bošnjake.
[media]Nr5i0So9QdE[/media]
[media]Nr5i0So9QdE[/media]
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- carobnjak N
- Forum [Bot]
A ovo će učiti naši potomci ,historijski govor:
[media]8AQN0sxn0mM&feature=related[/media]
[media]8AQN0sxn0mM&feature=related[/media]
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Biografija
[media]Pp57VzlDlj8&feature=related[/media]
[media]Pp57VzlDlj8&feature=related[/media]
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41519 times
- Been thanked: 28306 times
[media]mM0-ZU8njdo[/media] 
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- carobnjak N
- Forum [Bot]
U Ankari otvoren park “Alija Izetbegović”
Na osmu godišnjicu smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, u Ankari je u srijedu upriličeno svečano otvaranje parka “Alija Izetbegović”.
Aliju Izetbegovića javnost i širi auditorij u Turskoj naziva “Kraljem mudrosti”, dok veliki broj pobornika njegovog lika i djela svake godine organizira niz manifestacija u znak sjećanja na ovog velikog čovjeka moderne historije.
Zahvaljujući podršci turskog naroda i Općine Etimesgut, uz saradnju sa Asocijacijom bošnjačke omladine u Turskoj, Ankara je postala bogatija za još jedan park, koji sa ponosom nosi ime Alija Izetbegović. Park je ujedno i dokaz da je Alija Izetbegović sačuvan od zaborava ne samo Bošnjaka nego i naroda Turske.
Na svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Parlamenta Turske, Grada Ankare, Općine Etimesgut, članovi Asocijacije bošnjačke omladine, kao i građani Turske. Načelnik Općine Etimesgut Enver Demirel je rekao da lik i djelo Alije Izetbegovića predstavlja borbu protiv nepravde, okupacije, boli i patnje jednog naroda.
“Ista ta patnja se osjeća danas u zraku diljem Turske zbog pogibije 26 vojnika, ubijenih na jugoistoku Turske u terorističkom napadu kurdskih pobunjenika. Iz tog razloga Alija Izetbegović nije samo mislilac i predstavnik bošnjačkog naroda, nego svih muslimana koji osjećaju bilo koji vid agresije i terorizma”, kazao je Demirel.
“U najstrašnijim i najmučnijim godinama za Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), kada su se naša domovina i narod borili za opstanak, predsjednik Alija Izetbegović je bio političko, vojno, moralno i narodno vodstvo Bosne i Hercegovine. Kažu da čovjek stvarno umre kad ga se oni koji su ostali iza njega prestanu sjećati. Mi se zato sjećamo našeg predsjednika, svjedočeći da se borio za svoj narod, svoju vjeru, slobodu svih, demokratiju i opstojnost multikulturalne Bosne i Hercegovine”, istakli su na svečanosti članovi Asocijacije bošnjačke omladine i dodali:
“Nasljeđe koje nam je ostavio Izetbegović je da se sticanjem znanja, radom, predanošću, vjerom u Boga i u ljude može postići težnja ljudskog roda – mir. Zato danas poručujemo narodu Turske koji je nesebično stajao uz nas sve ove godine, da je njihova borba za mir i naša borba”.
Na osmu godišnjicu smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, u Ankari je u srijedu upriličeno svečano otvaranje parka “Alija Izetbegović”.
Aliju Izetbegovića javnost i širi auditorij u Turskoj naziva “Kraljem mudrosti”, dok veliki broj pobornika njegovog lika i djela svake godine organizira niz manifestacija u znak sjećanja na ovog velikog čovjeka moderne historije.
Zahvaljujući podršci turskog naroda i Općine Etimesgut, uz saradnju sa Asocijacijom bošnjačke omladine u Turskoj, Ankara je postala bogatija za još jedan park, koji sa ponosom nosi ime Alija Izetbegović. Park je ujedno i dokaz da je Alija Izetbegović sačuvan od zaborava ne samo Bošnjaka nego i naroda Turske.
Na svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Parlamenta Turske, Grada Ankare, Općine Etimesgut, članovi Asocijacije bošnjačke omladine, kao i građani Turske. Načelnik Općine Etimesgut Enver Demirel je rekao da lik i djelo Alije Izetbegovića predstavlja borbu protiv nepravde, okupacije, boli i patnje jednog naroda.
“Ista ta patnja se osjeća danas u zraku diljem Turske zbog pogibije 26 vojnika, ubijenih na jugoistoku Turske u terorističkom napadu kurdskih pobunjenika. Iz tog razloga Alija Izetbegović nije samo mislilac i predstavnik bošnjačkog naroda, nego svih muslimana koji osjećaju bilo koji vid agresije i terorizma”, kazao je Demirel.
“U najstrašnijim i najmučnijim godinama za Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), kada su se naša domovina i narod borili za opstanak, predsjednik Alija Izetbegović je bio političko, vojno, moralno i narodno vodstvo Bosne i Hercegovine. Kažu da čovjek stvarno umre kad ga se oni koji su ostali iza njega prestanu sjećati. Mi se zato sjećamo našeg predsjednika, svjedočeći da se borio za svoj narod, svoju vjeru, slobodu svih, demokratiju i opstojnost multikulturalne Bosne i Hercegovine”, istakli su na svečanosti članovi Asocijacije bošnjačke omladine i dodali:
“Nasljeđe koje nam je ostavio Izetbegović je da se sticanjem znanja, radom, predanošću, vjerom u Boga i u ljude može postići težnja ljudskog roda – mir. Zato danas poručujemo narodu Turske koji je nesebično stajao uz nas sve ove godine, da je njihova borba za mir i naša borba”.
Smognite snage i pregledajte ovaj snimak
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Zanimljivo da je prijevod na ekavicimrki62 wrote:Smognite snage i pregledajte ovaj snimak
Ja imam jednu lijepu i zanimljivu sliku sa rahmetli Predsjednikom Alijom
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Nemoj da se čudiš , jer ako nisi znao,.... ponavljam - ako nisi znao ; Alijin maternji jezik je ekavica, jer su se njegovi iz Srbije preselili u BiH.carobnjak_iz_voza wrote:Zanimljivo da je prijevod na ekavici.
Njegovo porijeklo je iz Srbije i ne iz BiH.
Mnoge stvari o Aliji niti ne znate, niti vas ne zanima, ... sve što vam je važno , to je da ga hvalite i uzdižete u nekakvo božanstvo.
Mora da ti je preči i draži od samog Pejgambera a.s.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Šta znači "niti ne znate niti vas ne zanima"? I kakve veze to ima sa tim da je prijevod na ekavici?mrki62 wrote:Nemoj da se čudiš , jer ako nisi znao,.... ponavljam - ako nisi znao ; Alijin maternji jezik je ekavica, jer su se njegovi iz Srbije preselili u BiH.carobnjak_iz_voza wrote:Zanimljivo da je prijevod na ekavici.
Mnoge stvari o Aliji niti ne znate, niti vas ne zanima, ... sve što vam je važno , to je da ga hvalite i uzdižete u nekakvo božanstvo.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Sto se mene tice ja imam lijepo misljenje o rahmetli Aliji I.Ovo ne znaci da automatski glasam za sda,niti za bilo koju drugu stranku.
Malo mi je ruzno jer neki ovdje govore:on je odgovoran za smrt hiljada ljudi,zna se ko je odgovoran,zna se ko su zlocinci,zna se ko je silovao,klao djecu,palio itd.Jako mi je ruzno da ga neko fakticki stavlja u isti kos sa zivotinjama poput Mladica,ako ne vidimo razliku,onda nas valjda treba popraviti(napadima) da dobro shvatimo.Naslusala sam se price dok je bio ziv:eh da sidje s vlasti,sve bi bilo bolje.Evo otisao je,i godine su prosle,sta je bolje?Gdje smo sad?Pjana vrana zna zasto se dejton morao potpisati,onaj ko do sad nije shvatio,zauvijek ce imati iskrivljenu sliku stvarnih zbivanja.Takodje imam dobro misljenje o generalu Gotovini,mada to ovdje nije tema,ali samo da dodam,da ne osudjujem ljude koji su u svom na svom branili se,osudjivala bi ih da su iz cista mira napali beograd i poceli ubijati neciju djecu.A ovo za Abdica,sto neko spomenu da je trebao biti predsjednik,sva sreca da nije,on je odgovoran za smrt mnogih krajisnika,ko ne zna stvarnu situaciju nek se ne prosipa puno.Ispravan mu zatvorenik,svasta.
Malo mi je ruzno jer neki ovdje govore:on je odgovoran za smrt hiljada ljudi,zna se ko je odgovoran,zna se ko su zlocinci,zna se ko je silovao,klao djecu,palio itd.Jako mi je ruzno da ga neko fakticki stavlja u isti kos sa zivotinjama poput Mladica,ako ne vidimo razliku,onda nas valjda treba popraviti(napadima) da dobro shvatimo.Naslusala sam se price dok je bio ziv:eh da sidje s vlasti,sve bi bilo bolje.Evo otisao je,i godine su prosle,sta je bolje?Gdje smo sad?Pjana vrana zna zasto se dejton morao potpisati,onaj ko do sad nije shvatio,zauvijek ce imati iskrivljenu sliku stvarnih zbivanja.Takodje imam dobro misljenje o generalu Gotovini,mada to ovdje nije tema,ali samo da dodam,da ne osudjujem ljude koji su u svom na svom branili se,osudjivala bi ih da su iz cista mira napali beograd i poceli ubijati neciju djecu.A ovo za Abdica,sto neko spomenu da je trebao biti predsjednik,sva sreca da nije,on je odgovoran za smrt mnogih krajisnika,ko ne zna stvarnu situaciju nek se ne prosipa puno.Ispravan mu zatvorenik,svasta.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Odakle ti to " niti ne znate niti vas ne zanima " ?carobnjak_iz_voza wrote:Šta znači "niti ne znate niti vas ne zanima"? I kakve veze to ima sa tim da je prijevod na ekavici?mrki62 wrote:Nemoj da se čudiš , jer ako nisi znao,.... ponavljam - ako nisi znao ; Alijin maternji jezik je ekavica, jer su se njegovi iz Srbije preselili u BiH.carobnjak_iz_voza wrote:Zanimljivo da je prijevod na ekavici.
Dalje , kakve veze ima da je prijevod u ekavici ,............... pa yeba ga ja, ovo si ti napisao upravo u prijašnjema javljanju - citat : Zanimljivo da je prijevod na ekavici
A ja sam objasnio ko i šta je Alija Izdajinović
Evo, majke mi , ja ne znam ZAŠTO se je morao Dejton potpisati, daj mi ti il bilo ko argumente ....... dakle , argumente i bez niskih udaraca ili pametovanja.madam Bovary wrote:Pjana vrana zna zasto se dejton morao potpisati,onaj ko do sad nije shvatio,zauvijek ce imati iskrivljenu sliku stvarnih zbivanja.
Haj baš da dođemo do neke realne istine - ja čekam sa odgovorom
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Kakvi niski udarci,nema potrebe za timmrki62 wrote:Evo, majke mi , ja ne znam ZAŠTO se je morao Dejton potpisati, daj mi ti il bilo ko argumente ....... dakle , argumente i bez niskih udaraca ili pametovanja.madam Bovary wrote:Pjana vrana zna zasto se dejton morao potpisati,onaj ko do sad nije shvatio,zauvijek ce imati iskrivljenu sliku stvarnih zbivanja.
Haj baš da dođemo do neke realne istine - ja čekam sa odgovorom
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Odavde:Odakle ti to " niti ne znate niti vas ne zanima " ?
Pa ima veze jer znači da je radjen u srpskoj produkciji .Moram ti opet ovoga stavitiDalje , kakve veze ima da je prijevod u ekavici ,............... pa yeba ga ja, ovo si ti napisao upravo u prijašnjema javljanju - citat : Zanimljivo da je prijevod na ekavici .
A ja sam objasnio ko i šta je Alija Izdajinović
Nevažno ko je radio , važno je šta je postavljeno a pogotovo ako neko nešto postavi za svog najmilijega, jer je ipak on njima puno draži od bilo koga - pomogao im je u komadanju BiHcarobnjak_iz_voza wrote:Pa ima veze jer znači da je radjen u srpskoj produkciji .Moram ti opet ovoga staviti
PS. za ono sam zaboravio al sad kontam da sam i te kako u pravu , jer zaista ne znate o njemu ništa do uzdizanja u nekakvo božanstvo
momci
mislim da alija ne zasluzuje ovoliku diskusije
sjebo nas je do daske
dok ja karadzic naoruzavao srbe i otvoreno prijetio ratom, alija je bulaznio "za rat je potrebno dvoje"
da ne navodim njegove druge nebuloze
samo je zavarao narod
zato smo i imali toliko zrtava jer nas je zavaravao vajnim mirom umjesto da nas priprema za neminovni rat
sjebo nas je do daske
dok ja karadzic naoruzavao srbe i otvoreno prijetio ratom, alija je bulaznio "za rat je potrebno dvoje"
samo je zavarao narod
zato smo i imali toliko zrtava jer nas je zavaravao vajnim mirom umjesto da nas priprema za neminovni rat
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Istinski borci za BiH su mu zato i digli spomenik ,...............blento59 wrote:momci
sjebo nas je do daske
samo je zavarao narod
u zrak ,................ al sa eksplozivom
istinski ili"istinski"
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak