Bojite li se bolnice :)

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41242 times
Been thanked: 27953 times
Status: Offline

Re: Bojite li se bolnice :)

Post by Rum » 29 Aug 2025, 09:10

Istina Boga mi,gore je uzas
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9999 times
Been thanked: 16888 times

Post by spacebound » 29 Aug 2025, 09:12

Jadni ljudi. Ja se razbolim kad vidim kako je ovdje, pa se sjetim jadnog svijeta u Bosni :( Najranjivije, najpotrebitije tretiraju gore nego ovdje stoku.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 29 Aug 2025, 09:13

Fotografija kolica u Kantonalnoj bolnici Zenica, na kojima se jasno vidi plastična stolica montirana na postolje s točkovima, posljednjih dana širi se društvenim mrežama i izaziva burne reakcije javnosti. Mnogi korisnici društvenih mreža impliciraju kako je ovo dokaz nemara prema pacijentima i odraz lošeg zdravstvenog sistema u BiH. Međutim, istina je nešto drugačija. Riječ je o modelu Gen 1, invalidskim kolicima koje je prije više od 20 godina razvila neprofitna humanitarna organizacija Free Wheelchair Mission....
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 29 Aug 2025, 09:14

Zato Fudo trosi lovu na Kebu i Natasu Bekvalac pa ja

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 29 Aug 2025, 09:18

spacebound wrote: 29 Aug 2025, 09:12 Jadni ljudi. Ja se razbolim kad vidim kako je ovdje, pa se sjetim jadnog svijeta u Bosni :( Najranjivije, najpotrebitije tretiraju gore nego ovdje stoku.
Meni su bolesnu tetku vratili kaze nije joj nista samo da se rijese ,za par dana bukvalno mi preselila na rukama ,iza cuvala par dana ,nikad im necu halaliti a znam koji je balo doktor bio ,opalicu ga glavom na ulici cim sretnem amin

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 29 Aug 2025, 09:20

Intenzivna svi su za samara i bombe j.... im nene ja

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 30960 times
Been thanked: 28665 times

Post by Morgen » 29 Aug 2025, 09:22

😔

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 29 Aug 2025, 09:23

Eto kakvo je stanje u bolnici

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9999 times
Been thanked: 16888 times

Post by spacebound » 29 Aug 2025, 09:26

Rum wrote: 29 Aug 2025, 09:18
spacebound wrote: 29 Aug 2025, 09:12 Jadni ljudi. Ja se razbolim kad vidim kako je ovdje, pa se sjetim jadnog svijeta u Bosni :( Najranjivije, najpotrebitije tretiraju gore nego ovdje stoku.
Meni su bolesnu tetku vratili kaze nije joj nista samo da se rijese ,za par dana bukvalno mi preselila na rukama ,iza cuvala par dana ,nikad im necu halaliti a znam koji je balo doktor bio ,opalicu ga glavom na ulici cim sretnem amin
Zao mi je, znam vise takvih slucajeva nazalost.
I ovdje ima doktora i nestrucnih i mutavih i svakakvih ali sam sistem je odlican. Svakom se pacijentu posvecuje paznja. Osim doktora i medicinara tu su i fizijatri i logoped, svaki dan. Pacijenti se moraju lagerovat, mobilisat, svako jutro i vece im se obavlja licna higijena, ako ne mogu sami, onda mi to radimo. Kupamo ih u velikom kupatilu ili kupatilu koje posjeduje svaka soba, zavisi koliko su mobilni. Imaju bukvalno sve. Od ciste posteljine u svakom momentu, do civilne odjece, posebno ormar imamo s raznim velicinama, cetkice za zube, kaladonte, kreme, ma sve, sve, sve.
Takodjer biraju jelovnike. Ima zena zaduzena za to, dodje i pita sta zelis jesti i po tvojim zeljama od ponudjenog, a raznovrsno je, sastavlja jelovnik.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22564 times
Been thanked: 20707 times

Post by Masamune » 29 Aug 2025, 09:43

Ma kod nas se javno zdravstvo raspada u globalu. Kako je u Domu zdravlja u Tuzli i na UKC-u tako je i u ostalim gradovima.

Ako imaš love da se privatno liječiš samo ćeš tad dobiti uslugu dostojnu čovjeka i njegovih potreba. U javnom zdravstvu većina njih su katili ili se odvratno ponašaju prema pacijentima kao da su životinje ak ne i gore od toga. U javnom zdravstvu i dobar doktor postane dio takve sredine pa se prilagodi i postane kao većina ostalih. A još što su prokleti i svaki put očekuju poklone i koverte to je posebna priča...
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 29 Aug 2025, 09:48

Znaci nista se nije promenilo zadnjih 35 godina?
Predpostavljam da je ista ili bar slicna situacija u srbiji, meni su morali jednom da vade konce iz ruke (dva prsta na levoj ruci, operacija bila u nemackoj, pa otisla na letnji raspust u kragujevac)

Medicinska sestra nista nije dezinfikovala, vec je ugasila cigaru i krenula nekim makazama prema mojoj ruci. Pored mene covek povraca (nije bio zasticen zavesom)…
Ja sam pobegla glavom bez obzira…

Posle 4 sedmice kad su mi vukli konce u nemackoj, to je bio takav bol … 😔

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 29 Aug 2025, 09:49

I njega strpali nece deverat zena ni djeca pa ja

💔 Bruce Willis has reportedly been moved into a specialized care home as his dementia advances, now living apart from his wife and children.

His wife, Emma Heming Willis, shared with Diane Sawyer: “This was one of the hardest decisions I’ve ever had to make. But I knew that, above all else, Bruce would want this for our daughters.”

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 29 Aug 2025, 09:51

Morgen wrote: 29 Aug 2025, 09:48 Znaci nista se nije promenilo zadnjih 35 godina?
Predpostavljam da je ista ili bar slicna situacija u srbiji, meni su morali jednom da vade konce iz ruke (dva prsta na levoj ruci, operacija bila u nemackoj, pa otisla na letnji raspust u kragujevac)

Medicinska sestra nista nije dezinfikovala, vec je ugasila cigaru i krenula nekim makazama prema mojoj ruci. Pored mene covek povraca (nije bio zasticen zavesom)…
Ja sam pobegla glavom bez obzira…

Posle 4 sedmice kad su mi vukli konce u nemackoj, to je bio takav bol … 😔
Ovdje je Bolje u zemlju vec na intezivnu njima u ruke pa ja

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 29 Aug 2025, 09:52

Vise humanosti ima u hijenama Boga mi

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13350 times
Been thanked: 14579 times

Post by immuno » 29 Aug 2025, 10:01

Rum wrote: 29 Aug 2025, 09:49 I njega strpali nece deverat zena ni djeca pa ja

💔 Bruce Willis has reportedly been moved into a specialized care home as his dementia advances, now living apart from his wife and children.

His wife, Emma Heming Willis, shared with Diane Sawyer: “This was one of the hardest decisions I’ve ever had to make. But I knew that, above all else, Bruce would want this for our daughters.”

Rume moj dragi, ima situacija kad porodica nije u stanju da pruzi ono sto bolesniku treba , apsolutni ne igra ulogu ljubav , novac , vrijeme ....ako niko nije imao ljubav od zena , djece ima on ali dosao je trenutak kad mu niko od njih vise ne moze pruziti to sto njemu treba , bilo strucno bilo iz ljubavi da 24h gleda njegovu patnju :( naucno je dokazano da osobe koje njeguju takve clanove porodice su na istom nivou stresa , psihicke i fizicke iscrpljenosti kao i sam pacijent...nije uvijek samo da ga se kutarisu ..
Njemu samom divim se ne samo kao glumcu vec kao muzu , ex muzu , ocu ....pamtit cemo ga svi i po tome .

Anestzijaaa
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 6978 times
Been thanked: 4939 times

Post by Anestzijaaa » 29 Aug 2025, 10:18

Gradinu ocima ne mogu.
End after ol jo maj wondervol

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22564 times
Been thanked: 20707 times

Post by Masamune » 29 Aug 2025, 10:24

Anestzijaaa wrote: 29 Aug 2025, 10:18 Gradinu ocima ne mogu.
Welcome to the club. Gore idem samo ako baš moram.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 29 Aug 2025, 10:25

Kad je moja majka obolela 2015. u bolnici me je socijalna sluzba pitala kako cemo dalje… rekla sam, bice kod mene naravno.
Spustila naocare i rekla: jeli? Dajete otkaz?
Ne
Pa kako mislite majci pruzati 24 sata negu?
Troje dece i bolesna sestra koja treba isto negu?

I jos par cinjenica koje su me bas dotukle.
U toj situaciji (nedelju dana isla iz doma u dom dok nisam nasla mesto) je to bilo najbolje za mamu i za mene.
Jako je tesko prihvatiti cinjenicu da je mama sad negde u nekoj sobi.. sama…prihvatiti mamu kao skroz drugu osobu…

Toliko tesko da je i mene mog zdravlja kostalo.

Ja kad ostarim, obolim.. rekla sam deci da ne zelim biti kod niih. Nek nadju i meni dom.
Moram to jos zapisati negde i staviti pecat.

Jer tu odluku ne zelim da prepustim njima.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 29 Aug 2025, 10:26

Ovo je replika na bruce willisa

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 24246 times
Been thanked: 10474 times

Post by Nice » 29 Aug 2025, 10:48

Ne bojim, samo bi mi bilo teško biti neaktivna, to jest ležati ili vrlo malo hodati ako bih bila prisiljena

Post Reply

Return to “Zdravlje”