upravo ja to htjedoh reč'Mala_Mu wrote:Parada pijanstva i kica...
Korida - narodna okupljanja
Moderator: Krokodil Behko
- Podrinjac
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Re: Ovog vikenda najveća fešta u BiH - Čevljanovići!
- Konsultant
- Legenda foruma

- Been thanked: 1 time
Najmasovniji event s ove strane Drine. Ne glumi nego put pod noge i na teferic. Put me zove moram poci... hej zoro hej zoro hej zoroOOOOOO ne svani ...Mala_Mu wrote:Parada pijanstva i kica...
:crni
- Čarobni
- Inventar foruma

- Been thanked: 13 times
Re: Korida - narodna okupljanja
Da se korida, kojim slučajem, održava u Njemačkoj, dobila bi gospodski naziv "Festival".
Naš narod nerijetko zna "festivale" ukivat u zvijezde, a koride pljuvat.
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

Hljeba , igara i krvi. poslom sam vezan za spoemenuta okupljanja i nisam njihov ljubitelj.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9978 times
- Been thanked: 11848 times
Čarobni wrote:Da se korida, kojim slučajem, održava u Njemačkoj, dobila bi gospodski naziv "Festival".
Da znaš da je tako.
Ne primjećujem da je bavarsko zavijanje nešto kultiviranije od kalesijskih zvuka.
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6707 times
Šta bi, tako ti je to, vazda smo imali dvostruke aršine. 
Samo sabura
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

I još da se popravi suđenje na koridama i da se zabrani pristup raznim udruženjima za zaštitu životinja, gdje bi nam bio kraj, ihhh 
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Jeko buckonja? EnE ga i na gornjoj sliKi,bleji stoB se kazloKrokodil Behko wrote:Ovogodišnju, 68. tradicionalnu koridu na Čevljanovićima, koja svake godine okupi više od 50 hiljada posjetilaca, uz ustaljeni program od 16 borbi bikova, osam planiranih za subotu a osam za nedjelju, obilježit će i nastup bh. kulturno- umjetničkih društava
- Nastup kulturno- umjetničkih društava na našoj manifestaciji je jedna značajna novina. Time želimo čevljanskoj koridi dati jednu višu notu, kako ne bi išla u eter među one zle jezike kao nekakva ruralna i seljačka manifestacija, uprkos tome što okupi nevjerovatan broj ljudi. Već su u toku i pripreme za narednu godinu kada želimo uvesti jednu tradicionalnu disciplinu sa ovih prostora, a to je kosidba kosaca. To je nešto poput kosidbe na Kupresu koja datira od 1775. godine kao zvanično najstarija tradicija u Bosni i Hercegovini- otkriva Besim Gljiva, predsjednik organizacionog odbora čevljanske koride.
Za iduću godinu, također, u planu je jedan subotnji projekat, a to će biti koncert na otvorenom- večer saza, jednog od tradicionalnih instrumenata u BiH. U okviru te večeri bit će i nekoliko izvedbi sevdalinki.
Ove godine na Čevljanovićima najatraktivnija će biti borba bikova čiji su vlasnici Muhamed Mušija iz Kaknja i Senib Bijelić iz Olova. Organizatori se nadaju da neće biti visoke temperature, no svejedno zbog nadmorske visine na Čevljanskom polju je uvijek do 10 stepeni manje i ugodnije je vrijeme jer uvijek ima i malo vjetra.
- Obezbijedili smo dovoljno sanitetskih i protivpožarnih vozila, parking mjesta za sve, samo posjetioci treba da slijede upute naših redara kako bi protok saobraćaja bio neometan. Želim se zahvaliti pokrovitelju BH telecomu, Sarajevskoj pivari, Federalnoj televiziji, FIS- u i našim ostalim cijenjenim partnerima. Ulaz na manifestaciju iznosi 5 KM, a parking mjesta za aute se dodatno plaćaju 2 KM. Mislim da je to razumna cijena s obzirom da se događaj ne finansira niti iz jednog budžeta, a svi prihodi koji se ostvare se usmjeravaju na dalji razvoj manifestacije i proširenje programa u narednim godinama- ističe Gljiva.
Otkriva da je ovogodišnje održavanje fešte za široke narodne mase bilo upitno zbog dodatnih troškova za obezbijeđenje.
- Novina za nas organizatore jeste to da je MUP Kantona Sarajevo tražio plaćanje dodatnog angažmana policajaca, što je velika stavka koju moramo uplatiti avansno. Zbog toga je ove godine bilo i upitno održavanje koride iako mi imamo razumijevanja za sveukupno ekonomsko stanje, politički ambijent u državi i nestašicu para, ali mislim da nije u redu ovom narodu koji dođe na koridu da se opusti ne osigurati besplatno obezbijeđenje. To nije žalba upućena MUP-u, niti policajcima koji rade svoj posao po pravilnicima, ali mi ćemo se nastojati boriti protiv toga ili jednostavno ugasiti ovu manifestaciju- govori Besim.
Tokom trajanja događaja BH telecom će dodijeljivati vrijedne nagrade, a moći će se podnositi aplikacije za Moju TV i još neke pakete. Svi koji apliciraju učestvuju u nagradnoj igri i isti dan nakon izvlačenja mogu osvojiti neki od vrijednih telefona. I ostali sponzori su obezbijedili vrijedne nagrade, a jedna od njih je i ljetovanje u Albaniji.
(FENA/dh)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Zagorka wrote:
Jeko buckonja? EnE ga i na gornjoj sliKi,bleji stoB se kazlo
Ja vidim samo neku bucku, pa vala nije ni bucka, a domaće je najbolje
- Zagorka

drzi lijevom vopi,a desnom plavojku (nema dalje),a u gornjoj bleji crnku,reklo bi se redovan gost,a u prvim redovima,pa rekoh nAki vip-ovacKrokodil Behko wrote:Zagorka wrote:
- greeneyes
- Hadžija

Treba Collinu dovesti da sudi, ipak je on provjereno ime.Krokodil Behko wrote:I još da se popravi suđenje na koridama i da se zabrani pristup raznim udruženjima za zaštitu životinja, gdje bi nam bio kraj, ihhh
Ne znam šta ta udruženja i prosipaju iz šupljeg u prazno? Pa 99 od 100 ovih bikova bodača su zbrinutiji i bolje se brinu o njima njihovi vlasnici nego li drugi ljudi o ćukama, macama pa i vlastodržci o ljudima.
Samo sabura
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Zagorka wrote:drzi lijevom vopi,a desnom plavojku (nema dalje),a u gornjoj bleji crnku,reklo bi se redovan gost,a u prvim redovima,pa rekoh nAki vip-ovacKrokodil Behko wrote:Zagorka wrote:
Pa dobra je.. mislim i tata bi sine
---još da je red hair... eeee srećo pusta
Molim? Borba bikova? Ma niko tamo ni ne ide, u tu nedođiju, zbog bikova

E jes vala baš, sigurno ih ne drže na hljebu i vodi, ko neki svoje cuke i mace, a eventualno im naspu graha od 5 danagreeneyes wrote:Treba Collinu dovesti da sudi, ipak je on provjereno ime.Krokodil Behko wrote:I još da se popravi suđenje na koridama i da se zabrani pristup raznim udruženjima za zaštitu životinja, gdje bi nam bio kraj, ihhh![]()
Ne znam šta ta udruženja i prosipaju iz šupljeg u prazno? Pa 99 od 100 ovih bikova bodača su zbrinutiji i bolje se brinu o njima njihovi vlasnici nego li drugi ljudi o ćukama, macama pa i vlastodržci o ljudima.
- Zagorka

I ja smatram da se ne ide zbog borbe bikova na koridu. Junice privuku vise paznje 
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
greeneyes wrote:Treba Collinu dovesti da sudi, ipak je on provjereno ime.Krokodil Behko wrote:I još da se popravi suđenje na koridama i da se zabrani pristup raznim udruženjima za zaštitu životinja, gdje bi nam bio kraj, ihhh![]()
jasta ,divna li "briga"
- greeneyes
- Hadžija

Nešto nejasno?Mala_Mu wrote:greeneyes wrote:Treba Collinu dovesti da sudi, ipak je on provjereno ime.Krokodil Behko wrote:I još da se popravi suđenje na koridama i da se zabrani pristup raznim udruženjima za zaštitu životinja, gdje bi nam bio kraj, ihhh![]()
jasta ,divna li "briga"
Samo sabura
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu, kao i obučavati životinje za borbe, organizirati borbe životinja, osim natjecanja bikova, ili sudjelovati u njima, posjećivati ih i oglašavati te u vezi s time organizirati klađenje i sudjelovati u klađenju - stoji u zakonu koji žele mijenjati udruge za zaštitu životinja.
- Tijekom odvijanja borbi bikova, bik se izvede u krug oko kojega stoji, urla i vrišti na stotine ljudi, što potiče u životinji paniku i strah, a dodatni stres i strah izaziva napad njemu jednake, jake životinje. Životinje tijekom borbe jedna drugu ogrebu ili nabodu rogom, guraju se, pokušavaju jedna drugu ubosti, što opet izaziva strah i bol. Često dođe i do ozbiljnijih ozljeda. To je ono što publika vidi.
Ono što posjetitelji bikijada ne vide jest postupanje prema bikovima tijekom priprema za borbe, u štali ili u kamionu. Vlasnici bikove često izgladnjuju i daju im manje vode dan prije borbe.
Često ih napoje rakijom ili im u gubicu trljaju sol, kako bi se životinja razjarila i bila agresivnija, a također im oštre rogove, da bi mogli opasnije ubosti protivnika. Nakon borbi, životinje su izbezumljene, još dugo drhte, a slina im neprestano curi od velikog uzbuđenja i straha – ističe Lidija Eterović u ime udruge “Prijatelji životinja”.
- Najoštrije osuđujemo borbe bikova kao okrutno i nazadno zlostavljanje životinja radi primitivne zabave.
- Tijekom odvijanja borbi bikova, bik se izvede u krug oko kojega stoji, urla i vrišti na stotine ljudi, što potiče u životinji paniku i strah, a dodatni stres i strah izaziva napad njemu jednake, jake životinje. Životinje tijekom borbe jedna drugu ogrebu ili nabodu rogom, guraju se, pokušavaju jedna drugu ubosti, što opet izaziva strah i bol. Često dođe i do ozbiljnijih ozljeda. To je ono što publika vidi.
Ono što posjetitelji bikijada ne vide jest postupanje prema bikovima tijekom priprema za borbe, u štali ili u kamionu. Vlasnici bikove često izgladnjuju i daju im manje vode dan prije borbe.
Često ih napoje rakijom ili im u gubicu trljaju sol, kako bi se životinja razjarila i bila agresivnija, a također im oštre rogove, da bi mogli opasnije ubosti protivnika. Nakon borbi, životinje su izbezumljene, još dugo drhte, a slina im neprestano curi od velikog uzbuđenja i straha – ističe Lidija Eterović u ime udruge “Prijatelji životinja”.
- Najoštrije osuđujemo borbe bikova kao okrutno i nazadno zlostavljanje životinja radi primitivne zabave.
- greeneyes
- Hadžija

Niti jedan bik se ne može natjerati na bodu ako to on ne želi. Mo'š mu raditi šta hoćeš, al' kad bik ne želi bodu do nje neće ni doći. Kratko i jasno.
Samo sabura
- Ledena
- Ange Ou Demon

- Mood:
- Has thanked: 1368 times
- Been thanked: 4695 times
Nisam nikad bila na koridi. Da mi je vidjet kako to izgleda..
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!
Budi ekser!
- greeneyes
- Hadžija

Nisam ni ja, jesam nekad ko mali, al' ne sjećam se ničega. Doduše ni ne privlači me to. 
Samo sabura
- Zagorka

cuj nisi? a ja redovno svake godine idemLedena wrote:Nisam nikad bila na koridi. Da mi je vidjet kako to izgleda..