dijagnozu da sam glupa redovno daju vjerovatno i na ovo pitanje znaju odgovor.

Moderator: Krokodil Behko
Jeste zanimljiva, skoro otvorena, pa možda je zato nisi primjetilaTigris wrote:zanimljiva tema![]()
Ovaj model se često može vidjeti u raspravama koje ljudi međusobno vode. Ukoliko je jedan govornik bolji i raspolaže većim brojem validnih argumenata, koji brane njegov stav, drugi ima pametnu opciju da svoje postupke prilagodi činjenicama i koriguje tok rasprave u tom smjeru. Međutim, mnogo češći scenarij je taj da je jedan od govornika sebi zadao preveliki zadatak koji ne može izvršiti, zauzeo se za ideje koje nije sposoban odbraniti, te, usljed neosnovanog samopouzdanja, napušta taj front, na kojem je poražen, te prelazi na slijedeći opisan kao:Prvi tip situacije je kada postoji raskorak između sposobnosti i samopouzdanja, a nazvali su je samopouzdano neznanje. Akter je naumio da izvrši određenu rizičnu radnju, ali mu nedostaju veštine da je izvede.
gdje riječi više nemaju nikakvog osnova, niti je, prema mišljenju inferiornog govornika, uopšte potrebno da riječi više imaju ikakav osnov, jer je "borba" spuštena na najniži nivo, obično lični, gdje su manipulacije i spin glavno oružje, nivo na kojem se, potpuno neosnovano, svojim riječima dodjeljuje status apsolutne istine, te glupost, u spomenutom kontekstu, postaje kompleksna tvorevina tipa 1 i 2.Konačno, treći tip situacije je gubitak kontrole. Rezultat je opsesivnog, kompulsivnog ili zavisnog ponašanja – dešava se onda kada nismo u stanju da kontrolišemo svoje ponašanje.
...cu da uturim u potpis :"da mi te nima.....H..."Heidi wrote:Sva sreca pa imas nekog poput mene da te razumije
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests