Pozitivna dešavanja u BiH
Moderator: Krokodil Behko
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 39841 times
- Been thanked: 25822 times
- Status: Online
Re: Pozitivna dešavanja u BiH
Zemljotresi u Zenici postali turistička atrakcija
Zenica je proteklih dana postala turističko uporište zbog svakodnevnih potresa tla na ovom području.

Turisti iz svih krajeva svijeta juče i danas užurbano traže smještaj, jer su smještajni kapaciti u gradu i okolini gotovo skroz popunjeni.
Turista ima iz svih dijelova svijeta, pogotovo onih gdje su potresi rijetki, a kako avaz saznaje jedan turista je došao iz Indonezije. Nadaju se da će narednih dana uživati u ovom fenomenu koji mnogi od njih nikada nisu doživljeli.
„Nisam nikada osjetila zemljotres i baš me interesuje kakav je to osjećaj. Došla sam jer se ovdje kako kažu zemlja trese svaki dan. Stigla sam prije dva sata i nadam se da neću dugo čekati svoj prvi zemljotres”, rekla je Grit Vinger iz Njemačke.
Novinarska ekipa Aldzezire uspjela je naći turistu iz Indonezije, koji je izjavio kako svaki put za vrijeme potresa u Indoneziji, bude na putu i nikako da osjeti čari zemljotresa.
„Stvarno sam baksuz, kod nas se stalno trese ali pošto često putujem nikako da budem tamo kada treba”, kaže Indonežanin.
Nadamo se samo da neće izbaksuzirati stvar, i prekinuti seriju zemljotresa kod nas.
E ovi moj Indu ne fulaju si osjetio jutros ha
Zenica je proteklih dana postala turističko uporište zbog svakodnevnih potresa tla na ovom području.

Turisti iz svih krajeva svijeta juče i danas užurbano traže smještaj, jer su smještajni kapaciti u gradu i okolini gotovo skroz popunjeni.
Turista ima iz svih dijelova svijeta, pogotovo onih gdje su potresi rijetki, a kako avaz saznaje jedan turista je došao iz Indonezije. Nadaju se da će narednih dana uživati u ovom fenomenu koji mnogi od njih nikada nisu doživljeli.
„Nisam nikada osjetila zemljotres i baš me interesuje kakav je to osjećaj. Došla sam jer se ovdje kako kažu zemlja trese svaki dan. Stigla sam prije dva sata i nadam se da neću dugo čekati svoj prvi zemljotres”, rekla je Grit Vinger iz Njemačke.
Novinarska ekipa Aldzezire uspjela je naći turistu iz Indonezije, koji je izjavio kako svaki put za vrijeme potresa u Indoneziji, bude na putu i nikako da osjeti čari zemljotresa.
„Stvarno sam baksuz, kod nas se stalno trese ali pošto često putujem nikako da budem tamo kada treba”, kaže Indonežanin.
Nadamo se samo da neće izbaksuzirati stvar, i prekinuti seriju zemljotresa kod nas.
E ovi moj Indu ne fulaju si osjetio jutros ha

Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.
Hajde da stavim ovu vijest na ovu temu, temu o pozitivnim desavanjima u BiH.
Cvrsto sam uvjern da ce doci do potpisivanja sporazuma i zaposljavanja naseg medicinskog osoblja u Njemackoj.
U Njemackoj se vec duzi period vodi diskusija o nedostatku strucnog osoblja u servisu njege, starackim domovima, kao i gastronomiji.
Cvrsto sam uvjern da ce doci do potpisivanja sporazuma i zaposljavanja naseg medicinskog osoblja u Njemackoj.
U Njemackoj se vec duzi period vodi diskusija o nedostatku strucnog osoblja u servisu njege, starackim domovima, kao i gastronomiji.
Naslovnica » Vijesti » Iz minute u minutu | objavljeno: 19.09.2012. 18:24 | Autor: Redakcija
Velika šansa za bh. građane
Njemačka putem konkursa traži radnike iz BiH
FOTO: Ilustracija
Njemačka putem konkursa traži radnike iz BiH
Njemačka agencija za zapošljavanje će u narednih nekoliko sedmica potpisati sporazum sa BiH o zapošljavanju naših ljudi u Njemačkoj, potvrđeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
Beate Rabe, portparol Centrale za posredovanje zapošljavanja u inostranstvu (ZAV) Njemačke agencije za zapošljavanje, potvrdila je za banjalučke "Nezavisne novine" da će od radnika biti traženo da nauče njemački jezik.
"Biće potrebno da radnici savladaju njemački jezik, ne samo zato što će u preduzećima radni jezik biti njemački, nego i zato jer će im jezik biti potreban za njihov svakodnevni život", rekla je Rabeova.
Objasnila je da će Agencija posredovati u zapošljavanju u saradnji sa bh. agencijom za zapošljavanje i da će prvi kontakt zainteresovanih ići preko bh. službi.
"Svi ljudi koji budu u okviru ovog programa došli u Njemačku dobiće radnu dozvolu za obavljanje poslova koji su dogovoreni prilikom posredovanja, kao i dozvolu za boravak. Podrazumijeva se da će oni morati da se presele u Njemačku da bi mogli ovdje raditi", istakla je Rabeova.
U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kažu da još nije dogovoreno kojim profilima radnika će biti nuđen posao u Njemačkoj.
"Za sada nam je poznato samo to da će tražiti radnike za njegu starijih i nemoćnih osoba, jer im je taj profil potreban. Za ostalo ćemo vidjeti. Oni su nas kontaktirali i mi ćemo svakako pokušati proširiti tu listu na što veći mogući broj zanimanja", istakao je Boris Pupić, portparol Agencije.
U ZAV-u su rekli da je trenutno u Njemačkoj najveća potražnja za osobljem za njegu starijih osoba, medicinskim radnicima, ugostiteljskim radnicima, poput hotelijera i radnika u gastronomiji. Što se tiče visokokvalifikovanog osoblja, Njemačkoj su potrebni akademici svih profila, a najviše inženjeri i stručnjaci u tehnologiji.
Pupić je rekao da će postupak, ukoliko bude sklopljen dogovor sa Nijemcima, koji u Sarajevo dolaze u naredne tri sedmice, biti jednostavan.
"ZAV će od njemačkih poslodavaca dobiti zahtjev koji im profil ljudi treba. Onda će oni to proslijediti nama i pitati imamo li mi radnike za te djelatnosti. Mi ćemo to onda spustiti entitetskim zavodima kako bi oni to mogli pustiti na lokalne biroe, oglasne table, internet i u ostalim medijima", rekao je on. Nakon što se ljudi jave, entitetski biroi za zapošljavanje će liste sa ljudima koji ispunjavaju uslove iz konkursa prosijediti Agenciji BiH, koja će podatke vratiti ZAV-u.
"Onda će oni kontaktirati sa poslodavcima i ako im profil ljudi odgovara, zakazuje se intervju. Prilikom intervjua prisutan je neko iz naše agencije, koji nudi svu pomoć i savjete. Mi insisitramo da troškove putovanja snosi poslodavac i brinemo se da naši ljudi dobiju svaku moguću sigurnost", rekao je Pupić.
Ukoliko bude postignut dogovor, radnici iz BiH će sa dokumentima iz Njemačke biti upućeni na njemačku ambasadu, u kojoj će im biti izdata dozvola za boravak u toj zemlji. On je istakao da je ovaj program različit od individualnog odlaska ljudi u inostranstvo, jer je sve legalno i u saradnji sa zvaničnim službama zemlje domaćina, a radnici iz BiH ne moraju da strahuju da će biti prevareni ili da će morati raditi na crno.
"Oni će raditi prema njemačkim zakonskim normama iz oblasti rada i uslovi su isti za sve radnike, bez obzira odakle su. Sve će zavisiti od uslova koje ponudi njemački poslodavac. Oni će biti prijavljeni u Njemačkoj, imaće staž i sve socijalne beneficije. Svi ti ljudi koji legalno odu će nakon povratka u BiH ostvariti sva prava ovdje i sva prava iz Njemačke će im biti priznata", istakao je Pupić.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Nedzad i Slobodan zajedno otvorili restoran u Potocarima

Nedžad Begović i Slobodan Radaković, zajedno su otvorili ovaj skromni restoran prodajući janjetinu u restoranu u Potočarima, kako bi zaradili za život. Oba vlasnika restorana žrtve su prethodnog rata u BiH. Begović je izgubio 70, a Radaković 10 članova familije.
Ovakvi primjeri zajedništva mogli bi vratiti nadu u danas već zaboravljeni zajednički život u našoj zemlji.

Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
-
- Status: Offline
Re: Nedzad i Slobodan zajedno otvorili restoran u Potocarima
Lijepo. 
No, pri citanju clanka moram reci da me je ovo "Nedzad je izgubio 70!!!! clanova familije" najvise "presjeklo". Uh......

No, pri citanju clanka moram reci da me je ovo "Nedzad je izgubio 70!!!! clanova familije" najvise "presjeklo". Uh......
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9100 times
- Been thanked: 10795 times
Ne piše prodaju li još šta osim soli? 

-
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
-
*ebe mi se kako se kaze, nije ovo Lingvistika kod Vladana 

Na zalost moram konstatovati da mi je zao i ogorcen sam sto se ovakve vijesti u nasoj drzavi postavljaju kao ekskluziva. Ovo bi trebala da bude svakodnevnica na koju niko i ne bi trebalo da obraca paznju. Ali u svakom slucaju kada su vec uspjeli da to urade i da zajedno krenu u jednu takvu "avanturu" iskreno i od srca zelim im puno uspjeha u tome.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ebe se i mene ako nisam u pravu a može i ako jesamdacina_curica wrote:*ebe mi se kako se kaze, nije ovo Lingvistika kod Vladana

Pozitivni pomaci u našoj BiH... napokon će se stati ukraj mitu i korupciji...
[/i]

Dobra vijest...Divljanje na cesti pokušao "platiti" mitom od 20 KM
Banjalučanin M.Š. uhapšen je zbog sumnje da je dao mito policajcu nakon što je počinio više prekršaja u saobraćaju.
Iz banjalučkog Centra javne bezbjednosti saopšteno je da je M.Š. juče u 16.25 sati u Ulici kralja Petra prvog Karađorđevića u Banjoj Luci svojim automobilom "ford fijesta" počinio niz prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja.
"Osumnjičeni je počinio prekršaje - prelazak preko pune linije, kretanje kolovoznom trakom rezervisanom za saobraćaj iz suprotnog smjera, pogrešno prestrojavanje i ugrožavanje drugih učesnika u saobraćaju", navodi se u saopštenju.
Nakon zaustavljanja vozila i ukazivanje na počinjene prekršaje, M.Š. je policajcu pokušao dati novčanicu od 20 KM, govoreći "Uzmi, nemoj ništa pisati", čime je počinio krivično djelo "davanje mita".
Od M.Š. je oduzeta novčanica od 20 KM.
Nakon završene kriminalističke obrade, M.Š. je pušten na slobodu a protiv njega slijedi izvještaj nadležnom tužilaštvu za počinjeno krivično djelo.
http://www.avaz.ba/vijesti/crna-hronika ... m-od-20-km

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Nije htio uzeti 20KM, malo mu, sve je poskupilo pa i kod policajaca. Da mu je mito ponuđeno negdje bez svjedoka uzeo bi to glat.
-
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 1 time
Ne mogu oni ukinuti korupciju sve dok organizacija u cijeloj BiH nije kako treba. Krenuvsi od postovanja zakona, plata , radnog vremena ... itd. Ustvari, narod BiH treba da se navikne na to.
siromah nema sta a bogatas nema kad
i narod je duboko korumpiran, ali ovo je tema za pozitivne vjesti. Radi li neko nešto na iskorjenjivanju korupcije?
- Sibila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 746 times
u firmu u kojoj radim je stigao dopis : poziv na seminar protiv korupcija u javnim nabavkama
to nisu male stvari.......ti tenderi tzv.

to nisu male stvari.......ti tenderi tzv.
Kažem ja da će se ovoj korupciji i mitu stati ukraj...
Radi se na tome punom parom...
Sve su ovo pozitivni pomaci... mic po mic... [/i]

Radi se na tome punom parom...
Sanitarna isnpektorica uzimala mito od vlasnika radnji
Sektor krim-policije Centra javne bezbjednosti Doboj podnio je Okružnom tužilaštvu Doboj izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Lj.K. iz Bosanske Kostajnice, zbog sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i krivičnog djela primanje mita.
Iz Centra javne bezbjednosti Doboj saopšteno je da je izvještaj podnesen jučer.
Prema nezvaničnim informacijama, utvrđeno je da je Lj.K. početkom septembra u Tesliću prilikom kontrole u samostalnoj zanatskoj radnji uzela 250 evra od odgovornog lica, kako mu ne bi napisala predviđenu kaznu od 3.000 KM. Kolundžija je od tog lica tražila ukupno 1.000 KM.
Polovinom oktobra, prilikom ponovne kontrole, Lj.K. je uzela 150 eura i tražila je još 500 KM.
Srna nezvanično saznaje da je riječ o zdravstveno-sanitarnom inspektoru Ljubinki Kolundžiji, koju je dobojska policija uhapsila 29. oktobra zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj i primila mito od 200 KM od vlasnice samostalne zanatske radnje u Doboju.
http://www.avaz.ba/vijesti/crna-hronika ... ika-radnji
Sve su ovo pozitivni pomaci... mic po mic... [/i]

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
BRAVO! Čokolada iz BiH u Britaniji ocijenjena kao genijalna

Na policama trgovina nedavno su se pojavile čokolade u vrlo zanimljivom pakovanju. Napokon se neko dosjetio da na omot ove delicije i napiše ono za što čokolade često služe – Za u goste, Za `štelu`, Za počastit raju, Za PMS, Za umočiti…
Iako su neki u prvi mah pomislisli da se radi o jednoj od popularnih internetskih “forvarduša”, riječ je o pravom proizvodu. Iza ideje stoji kompanija Mak Zara iz Sarajeva (Vogošća).
Prvi čovjek ove firme Muamer Vlahovljak objasnio nam je o čemu je riječ:
- Naši proizvodi su nešto novo na tržištu, bazirani su na čuvenim belgijskim pralinama, a samim tim, pošto je riječ o nečemu novom i po načinu rada i proizvodnje, željeli smo da i u dizjan i u same proizvode dodamo nešto bosanskog “šmeka”. Tako recimo imamo čokoladu sa bosanskim šljivama i slično.

Kada je riječ o ovom pakovanju, razmišljali smo kako taj bosanski “šmek” i humor povezati sa našim proizvodom i došli smo na ovu ideju.
Kada neko odnese čokoladu za “štelu” ili “u goste” sada se odmah kada je spusti na stol zna o čemu je riječ… Reakcije su više nego pozitivne, ne samo u BiH, nego u zemljama regije, pa i šire. Tako je komentar na jednom britanskom sajtu da je ideja za “čokoladu za PMS” genijalna – kazao je za Doznajemo.com Vlahovljak, pojasnivši da na omotu svake čokolade ima jednako duhovito i objašnjenje.
(Doznajemo.com)
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7382 times
- Been thanked: 17141 times