Pčelarstvo

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Pčelarstvo

Post by storm » 06 Apr 2016, 15:53

Bijeli badem wrote:Ozbiljno pitam...više zbog bašte nego zbog meda :)
i koliko često pčele ujedaju ljude koji ih drže...alergična sam na ujed pčela...zato pitam...koram li stalno nositi kalcij i pumpicu sa sobom ako radim oko košnica?

Hvala Storme :pusa ..al ako arapi kupe onu kuću prekoputa moje...bit će zeznuto..te tvoje ne napadaju samo evropske muslimane :D. :D.
Ja mislim isto kao chloe, da ako imaš malo okućnice i u blizini nekih medonosnih drveća, biljaka- da nije strogo urbano naselje....za jedno društvo uvijek se može naći ispaša....malo društvo na jedan + jedan box.
Meni je fino kad me bocne :D.
Ako koristiš odijelo neće te nikad ubosti :cudi
mene izbodu kad se pravim pametan :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 06 Apr 2016, 16:12

Sve što ja radim i budeš vidjela- ne pokušavati doma :D.

Šalim se.....pčelama se ide ujutro (posebno ljeti kad su vrućine) fino ih se "odimi" one samo bezze ošamućene lete okolo :pusi
otvoriš pregledaš i zatvoriš....e sad za neke druge poslove oko toga tebi to neće biti potrebno....
par metara ispred panja treba obezbjediti pojilicu za vodu...obična posuda s vodom da piju i to je to....a one same nađu sve..
imam hrpu slika ali nemam pojma gdje :123

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Post by Bla » 06 Apr 2016, 19:27

Pčelama je radius kretanja oko 5km od košnice.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3479 times

Post by Chloe » 06 Apr 2016, 21:12

Zvukovi, saobraćaj ih zbunjuju ili šta već ... :cudi

Mi kod kuće imamo dva društva dok je ostalih 6-7 na selu.

Danas se pojavio problem jer nismo mogli izaći van od pčela koje su k'o divlje. Nikad se to nije dešavalo. Muž kaže da je moje društvo ljuto :123 i ovih dana ga vozi kod ostalih.
Baš mi žao, i strah me da će i drugo društvo biti ljuto a tako ih volim posmatrati u cvijeću i družiti se s njima u bašti. :julia
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 06 Apr 2016, 21:24

Bijeli badem wrote:Pa nema baš puno saobraćaja tu kod mene obzirom da je grad..dosta je mirno. Znači može mi se desiti i da mi društvo bude ljuto :sok
I ja sam iznenađena i sve očekujem da će biti neko drugo objašnjenje. Pomislila sam da im je naškodila ova nagla promjena vremena ... :cudi

Kako god, malecku je bocnula u glavu ali nije žaoka ostala a muž ima tri uboda.

Sjetila sam se onih Američkih što napadaju muslimane .... da ih Spini nije poslala malo 'vamo. :D. :D. :D.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 06 Apr 2016, 22:11

Društvo tu "ljutinu" dobija genetski od matice, tako da ljudi obično praktikuju da ljute matice zamijene onima iz društava koja su blaža.
Mene je jedan jedini put ubola i tada sam bio sam kriv jer sam ih neoprezno uznemirio. Ali ja sam uvijek bio u fazonu da oprez nije na odmet i da ne treba stvari prepuštati slučaju ako se ne mora, pa me je zaštitna kapa spasila sigurno desetina uboda po licu taj put.

Al' imanje alergije i držanje pčela je baš traženje đavola.
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 06 Apr 2016, 22:18

Matica je iz njemačke ubačena u prepolovljeno društvo - tako nekako. Nisam baš najupućenija u to. Super jako društvo ... ali eto ljuto .... :cudi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 06 Apr 2016, 22:21

To oko ljutine pčela hmmm...kako sam ja slušao staroga i još par pčelara, kažu da je dosta bitno često raditi oko njih, da se naviknu na tebe...ako ti otvaraš košnicu dvaput godišnje, puno su veće šanse da podivljaju...
i naravno nećeš im prilaziti na +35 i otvarati košnicu i ništa "zadimiti"
a čuo sam i za tu teoriju "ljute matice"

ovdje su matice po 15 eura...ne znam koja je boja markera ove godine (guzica im bude ofarbana :D. )

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 06 Apr 2016, 22:22

Hm, Nijemci obično uzgajaju drugu vrstu pčele od one koja je ovdje najčešće zastupljena i koja je prezimila prethodno ledeno doba s ove strane Alpa. I kažu da su ove naše, tj. Kranjske pitomije.

Edit: Uz napomenu da mene ne treba slušati jer je moj eksperiment bio neuspješan i sve su pomrle. :(

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 06 Apr 2016, 22:26

E pa mi smo kupili lani tri Njemačke i imale su crvene tačke ... i evo upravo sam saznala da su i na selu dva sanduka divlja, zovu muža da dođe vidjeti šta im je. :grana
A hoću ga obradovati. :zubi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 06 Apr 2016, 22:34

Bla wrote:Hm, Nijemci obično uzgajaju drugu vrstu pčele od one koja je ovdje najčešće zastupljena i koja je prezimila prethodno ledeno doba s ove strane Alpa. I kažu da su ove naše, tj. Kranjske pitomije.

Edit: Uz napomenu da mene ne treba slušati jer je moj eksperiment bio neuspješan i sve su pomrle. :(

Što bi rekao, kad je prošle zime iskusnom pčelaru od 120 košnica, samo 20 preživjelo :grana

to se događa :cudi

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 06 Apr 2016, 22:34

Dok sam isčitavao literaturu i surfao po pčelarskim forumima, skontao sam da ima nešto pčelara s ovih prostora a koji su završili u Njemačkoj, kažu da su te evropske tamne pčele nešto vrjednije od kranjskih. Dok ih opet neki kude. U stvari, skontao sam da svako priča neku svoju iskustvenu priču koja može često da bude dijametralno suprotna od priče nekog drugog te jedino što sam naučio je bilo da je sve individualno od pristupa do načina rada (govorim o detaljima a ne o generalnim stvarima koje su manje više vrlo slične ili iste), te da svako i treba da fura svoj fazon a da druge sluša samo u osnovama, a nikako u detaljima.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 06 Apr 2016, 22:38

Bla wrote:Dok sam isčitavao literaturu i surfao po pčelarskim forumima, skontao sam da ima nešto pčelara s ovih prostora a koji su završili u Njemačkoj, kažu da su te evropske tamne pčele nešto vrjednije od kranjskih. Dok ih opet neki kude. U stvari, skontao sam da svako priča neku svoju iskustvenu priču koja može često da bude dijametralno suprotna od priče nekog drugog te jedino što sam naučio je bilo da je sve individualno od pristupa do načina rada (govorim o detaljima a ne o generalnim stvarima koje su manje više vrlo slične ili iste), te da svako i treba da fura svoj fazon a da druge sluša samo u osnovama, a nikako u detaljima.
I ja to mislim :ok

evo malo literature kome se da čitati

http://www.faz.ba/sites/default/files/p ... u_2014.pdf

ja se inače zalijepim na bh pčelar kad odem starome ...on je pretplatnik

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 06 Apr 2016, 22:46

Bla wrote:
Pokušaj opet. Smiren si i takve osobe pčele vole. Poprilično si se teoretski potkovao. Nađi mentora, tj. iskusnog pčelara da ti pomogne.
To su vrijednice koje nam pružaju jako zdravu slasticu a za malo ulaganja. :)

Dacko
Na probnom
Na probnom

Post by Dacko » 18 Apr 2016, 13:25

Poštovani pčelari, želim da vam predstavim jednu domaću android aplikaciju za vođenje pčelarske evidencije -> https://play.google.com/store/apps/deta ... skidnevnik

Možete je besplatno preuzeti koristeći link iznad i koristiti bez ikakvih ograničenja. Srdačan pozdrav i medno!

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 18 Apr 2016, 13:34

Može biti korisna aplikacija :ok
Skinuo i pogledao... Jednostavno..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9125 times
Been thanked: 10825 times

Bihać: Međed razvalio pčelinjak

Post by Krokodil Behko » 02 May 2016, 09:37

Image
Bihaćkom pčelaru Elviru Šehiću medvjed je napravio štetu na pčelinjaku koja je već sada veća od 6.000 KM. Tražeći hranu zvijer je upala na njegov pčelinjak u noći sa petka na subotu, kada je uništila veliki broj pčelinjih društava, u vrijeme dok su pčele bile na ispaši 14 kilometara od Bihaća.
Ovo nije prvi put da medvjed uništava pčelinje kolonije bihaćkim pčelarima. Zvijer ne samo da uništi košnicu, već strada i cijela kolonija pčela.

- Kada medvjed jednom dođe na pčelinjak, onda možete biti sigurni da će se vratiti ponovo, i da će dolaziti sve dok na pčelinjaku ima hrane za njega. Zbog toga, jedini način da sačuvate vaše pčele je da izmjestite pčelinjak na drugu lokaciju – kaže Šehić za Patriju, dodajući da to pčelarima stvara dodatne troškove.

- Ja sam sinoć proveo cijelu noć dežurajući na pčelinjaku, jer pčele više ne smijem ostaviti same.

Medvjed je zakonom zaštićena životnja, pa pčelari nemaju načina da ga odstrijele, čak i ako im pravi štetu. Kazna za nelegalan odstrjel medvjeda u FBiH može biti i do dvije godine zatvora.

(NAP)

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 9 times

Re: Bihać: Međed razvalio pčelinjak

Post by Čupava » 02 May 2016, 09:45

Opasno počinje biti u Bihaću ... :oo
.

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 02 May 2016, 09:50

Šteta. Baš mi je žao pčelara.

Ako su divlje životinje počele u naseljima tražiti hranu znači li da je u svojim staništima nemaju dovoljno????
Meni zec obrsti cvijeće, svaki dan navrati .... :123

Kakva li će nam ova godina biti? :grana

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 02 May 2016, 10:04

Gadno.....i ovako ne znam kakve će biti posljedice ovog "mini ledenog doba" za prinos meda :misli

....opet, međed se prirodno ponaša :cudi
oduvijek su bili na medu :oo

Post Reply

Return to “BH proizvodnja”