Ukrajina

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Ukrajina

Post by Spanac_113 » 27 Feb 2014, 09:21

Podjela Ukrajine? Zauzete zgrade Vlade na Krimu, na krovu se vijori ruska zastava
Simferopol, 27.02.2014., 09:07 Autor: B.V.
Agencija Interfax javila je, pozivajući se na očevice, da se u zgradama nalazi oko 60 ljudi i da su mnogi od njih naoružani.

Naoružani muškarci zauzeli su u četvrtak ujutro zgrade regionalne vlade i parlamenta u Simferopolu, glavnom gradu ukrajinskog poluotoka Krima gdje su se dan ranije sukobili proruski separatisti i pristaše novih ukrajinskih čelnika, objavile su agencije.

Zasad nije jasno tko je zauzeo zgrade lokalnih vlasti u Simferopolu, ali novinari s mjesta događaja javljaju da se iznad obje zgrade viju ruske zastave, te da su ulazna vrata blokirana iznutra.
Agencija Interfax javila je, pozivajući se na očevice, da se u zgradama nalazi oko 60 ljudi i da su mnogi od njih naoružani. Agencija dodaje da u akciji zauzimanju zgrada u četvrtak rano ujutro nitko nije ozlijeđen.
Mediji su citirali lokalnog čelnika tatarske zajednice Refata Čubarova koji je na Facebooku napisao: "Rečeno mi je da su zgrade parlamenta i vijeća ministara zauzeli muškarci u odorama koje nemaju neka poznata obilježja".

"Oni zasad nisu istaknuli nikakve zahtjeve", rekao je Čubarov.
Stotinjak pripadnika policijskih snaga nalazi se ispred parlamenta. Ulice oko parlamenta uglavnom su prazne a na njima se mogu vidjeti samo prolaznici koji idu na posao.
U srijedu su se ispred zgrade parlamenta u Simferopolu sukobili pripadnici etničke skupine Tatara koji podupiru nove ukrajinske čelnike i proruski prosvjednici.
Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut je u subotu nakon tromjesečnih oporbenih prosvjeda u glavnom gradu Kijevu. On se trenutno nalazi u bijegu, a nove vlasti traže ga pod optužbom za ubojstvo oko 100 ljudi tijekom prosvjeda.
Krim, jedina ukrajinska pokrajina s ruskom većinom, oduzet je Rusiji i priključen Ukrajini 1954. u vrijeme kad je na čelu Sovjetskog Saveza bio Nikita Hrušćov.
U Sevastopolu na Krimu stacionirana je ruska Crnomorska flota. Pošto je Krim postao posljednje uporište protivnika novog političkog poretka u Ukrajini, novi ukrajinski čelnici upozorili su na opasnost od separatizma na tom poluotoku koji je s maticom povezan samo uskim kopnenim mostom.
Tatari, turkofona etnička skupina, bili su žrtve staljinističkih represija zbog navodne suradnje s nacističkom Njemačkom te su tijekom i nakon Drugog svjetskog rata masovno deportirani u sovjetsku središnju Aziju.
Deseci tisuća Tatara vratili su se u svoju domovinu Ukrajinu pošto je ona postala nezavisna zemlja nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.
Krim je jedina ukrajinska regija s ruskom većinom, premda mnogi Ukrajinci u istočnim regijama, koje su uglavnom podupirale Janukoviča, govore ruski kao materinji jezik.(Hina)

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 27 Feb 2014, 12:55

SIMFEROPOLJ - Oružane maskirane osobe okupirale su zgradu regionalne vlade i parlamenta u Autonomnoj Republici Krim na istoimenom poluotoku u Ukrajini, gdje su podigli rusku zastavu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako javlja reporter AA pristup ovim zgradama u glavnom gradu Autonomne Republike Krim, Simferopolju je onemogućen. Policija je formirala sigurnosne kordone oko zgrada i ne dopušta ulazak ili izlazak iz njih.

Očekuje se da premijer Krima Anatoli Mogiljev dođe u zgradu vlade, kako bi razgovarao sa demonstrantima i saslušao njihove zahtjeve.

Nakon uspjeha demonstracija u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu i rušenja vlasti predsjednika Viktora Janukoviča, vlast je preuzeo parlament zemlje i čini se da je nasilje zaustavljeno, ali nova kriza potpaljena je na poluotoku Krimu, koji je u političkom smislu autonomna Republika u sastavu Ukrajine, a koji je trenutno poprište demonstracija proruskih grupa koje bojkotuju odluke privremene vlasti u Kijevu i sve češće se čuju ideje o otcjepljenju Krima od Ukrajine.

(AA)

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 27 Feb 2014, 16:04

Iz Kijeva cure vijesti das u ljudi koji su zauzeli zgradu parlamenta na Krimei pripadnici ruske mornarice koja ima ogromnu pomorsku bazu na poluotoku.
Cak su i javno upozorili Moskvu da ne zloupotrebljava pravo koristenja baze za cijepanje drzave. (reuters)

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 28 Feb 2014, 17:34

Najmanje 20 muškaraca u odorama ruske Crnomorske flote i s automatskim puškama okružili su u petak jednu postaju ukrajinskih graničnih čuvara u blizini Sevastopolja. Novinar Reutersa javlja da je na području četvrti Balaklave vidio ukrajinsku graničnu policiju u kacigama i interventnoj opremi zatvorenu u graničnoj postaji, sa zatvorenim metalnim vratima i metalnim štitovima na prozorima.
Vojnik koji se identificirao kao časnik Crnomorske flote rekao je: "Ovdje smo... kako se ne bi ponovio Majdan." Ukrajinska granična služba objavila je prije da su ruski vojnici blokirali jednu graničnu postaju u Balaklavi.
Crnomorska flota ima bazu u Sevastopolju, ali Moskva niječe da njezine snage sudjeluju u eskalaciji napetosti na Krimu, nakon što su naoružani separatisti zauzeli zgrade pokrajinskog parlamenta i vlade te dvije zračne luke. Rusija ističe da nije prekršila sporazum o kretanju svoje vojske na Krimu te da događaje na poluotoku drži rezultatom unutarnjih političkih sporova. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je reklo u priopćenju kako odbija poziv na razgovore o Krimu s ukrajinskim čelništvom.
Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izjavio je u petak u ruskom Rostovu na Donu da nije zatražio rusku vojnu intervenciju u Ukrajini. "Mislim da je bilo kakva vojna akcija u ovoj situaciji neprihvatljiva", rekao je. "Ne planiram zatražiti vojnu potporu." Istaknuo je da Krim, jedina ukrajinska regija s etnički ruskom većinom, treba ostati u Ukrajini.

Dnevnik.hr

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 28 Feb 2014, 18:03

ovo se opasno kuha...sve mi smrdi na exyu raspad i sukobe :123 pod motom ...gdje su naši- tu je naše
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9387 times
Been thanked: 11143 times

Post by Krokodil Behko » 28 Feb 2014, 18:07

Pustiće njih Rusi ali će im uzeti taj Krim.
Bit će isto kao i sa Gruzijom.

Awenary
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Awenary » 01 Mar 2014, 22:16

A šta sa Gruzijom? Gruzinci su sami napali Južnu Osetiju i Abhaziju. Ne kažem to zbog toga što ovdje živim, bila sam u Abhaziji, ljudi isto kažu.
Al' sa Ukrajinom... svašta. Putin je malo pretjerao. :stop Takvu glupost ni ja ne znam napraviti.
I'm to busy to be charmed (c)

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 02 Mar 2014, 01:27

Abhazija i Osetija su dijelovi Gruzije i ne mogu Gruzijci sami sebe napadati. A ukoliko se i napadaju, to je gradjanski rat. Ne vidim načina kako Rusi mogu legalno držati vojsku na tim područjima bez dozvole Gruzijaca.

Ontopic: Ja se nadam posredovanju Amerike. Neka maknu svoje pipke sa Ukrajine, ionako su pola Euroazije potlačili.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Awenary
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Awenary » 02 Mar 2014, 01:55

Možda i građanski, al' nisu sebe napali već one ljude druge nacionalnosti zbog ovih teritorija. (Poznata priča?) Nije tajna da Gruziji, mislim, kao državi, trebaju Osetija i Abhazija bez njenjih stanovnika. I sad već Abhazija/Osetija su nezavisne zemlje.

A ja se nadam da će sami otići što prije. Ne znam stvarno ko ih tamo čeka. Nadam se da će Putin biti pametan i neće biti rata.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3869 times
Been thanked: 2911 times

Post by Pasaga » 02 Mar 2014, 08:39

Awenary wrote:Možda i građanski, al' nisu sebe napali već one ljude druge nacionalnosti zbog ovih teritorija. (Poznata priča?) Nije tajna da Gruziji, mislim, kao državi, trebaju Osetija i Abhazija bez njenjih stanovnika. I sad već Abhazija/Osetija su nezavisne zemlje.

A ja se nadam da će sami otići što prije. Ne znam stvarno ko ih tamo čeka. Nadam se da će Putin biti pametan i neće biti rata.

Sta mislis....zapad ulozio 7 milijardi dolara,i da ostane kratki rukava....
malo morgen.....
Ruje ce pokupit trecinu,ostalo evropi. :valja
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 02 Mar 2014, 15:22

Rusija do TokiJa :grana
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 02 Mar 2014, 17:43

Awenary wrote:Možda i građanski, al' nisu sebe napali već one ljude druge nacionalnosti zbog ovih teritorija. (Poznata priča?) Nije tajna da Gruziji, mislim, kao državi, trebaju Osetija i Abhazija bez njenjih stanovnika. I sad već Abhazija/Osetija su nezavisne zemlje.

A ček, ček, mi ti nismo tako dobro upućeni. Ko treba da ode odakle? Pretpostavljam da se misli na Krim ali nije jasno ko treba otići.

Lično mislim da ako su Ukrajinci uvjereni da će im biti bolje u evropskim integracijama kao i daće proisperirati kao zemlja i narod, onda njima taj Krim ne bi trebao imati neku važnost.
Ukrajini ostaje dovoljno obale na Crnom moru i bez Krima.

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija » 02 Mar 2014, 18:29

Image
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Awenary
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Awenary » 02 Mar 2014, 23:45

Mislila sam da ruska vojska mora otici. Nek idu kod kuce, ima i ovdje svojih problema.
Mozda i dosta Crnog mora, al' valjda ne bi htjeli Krim izgubiti. Tamo je vino :D

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 03 Mar 2014, 02:30

Ukrajina je nakon raspada SSSR-a bila treća zemlja u svijetu po količini nuklearnog naoružanja. Imala je sama više nego Britanija, Francuska i Kina zajedno.
Dogovore se oni tako sa "poštenim" svijetom. Znate, ne želimo mi da se bakćemo s ovim belajom, haj vi ovo sve razmontirajte u Rusiji a nama garantujte našu bezbijednost.

I tako se pojave tu garanti, SAD, Britanija, Rusija, Kina i Francuska i kažu, jes, mi garantujemo vašu bezbijednost. i 1996. se završi proces "denuklearizacije" Ukrajine.

A vratimo se nekoliko desetina godina u rikverc.
Pripoji tako Hitler anšlusom Austriju, pa onda i Češku, čisto da oproba spremnost ostatka svijeta koji baš i nije bio toliko spreman da se miješa.

Pojave se garanti koji kažu, dosta te je bilo, Poljsku ne diraj...

I odradi tako Putin Gruziju da isproba spremnost ostatka svijeta koji i nije bio baš tako spreman da se miješa.

Na red dođe Ukrajina...

Svaka sličnost je, možda namjerna, a možda i slučajna. :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 03 Mar 2014, 09:17

Ne vjerujem. Ne liči da će se ovi guzičari sa zapada baš toliko počešati.
Ipak je to istočna Evropa. Prisjeti se razgovora Roosevelt-Stalin. Stalkić dobio cijelu Istočnu Evropu, samo da nastavi napredovati jer bože moj, ko bi ginuo za indijance iz Istočne Evrope.

Također, svaka sličnost je namjerno slučajna :D

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 03 Mar 2014, 10:45

Europa nema ništa osim ispraznog laprdanja....jučer sam gledao neku emisiju i ustanovilo se da je tigar od papira :oo ...
pa i usa...fakt je, da je ukrajina samo djelomično suverena i rusija se sukladno tome i ponaša...putin ide čvrsto, malo i blefira usput jer zna da nitko neće radi ukrajine početi svjetski rat...nije radi gruzije, pa neće ni radi njih :cudi
Habibti, ya nour el - ain... :srce

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 164 times
Been thanked: 355 times

Post by harlekin » 03 Mar 2014, 10:49

ja sam samo zabrinut ocu li imat dovoljno kokica uz tv ak zaratuju :hm
bit ce gust za promjenu malo gledat kako tece krv koja nije muslimanska :ćitire

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 03 Mar 2014, 10:53

nemamo ni mi bajne susjede ali kad nisu rusi podnošljivo je...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14303 times
Been thanked: 9887 times

Post by Julia-Klara » 03 Mar 2014, 11:27

Sinoc sam gledala emisiju na AT televiziji... Sav onaj razgovor i natezanje me je podsjeti ona odugovlacenje reagovanja kada je u pitanju bila Bosna.
Analiticari kazu da se jos uvijek nije "nista" desilo da bi Eu poduzela ista. Sudjelovao je i ukrajinski konzul, i kaze im " jel morate cekati da imamo milion mrtvih da bi ista napravili?" , ovi slijezu ramenima. Kao diplomacija, pregovori, bla bla bla, ali upotreba sile ne.
A s druge strane Rusi izglasavaju amandman na Ustav kojim ce se omoguciti lakse pripajanje teritorija koje pripadaju drugim bivsim sovjetskim drzava...
Zanimljivo ... :kafa
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Post Reply

Return to “Svijet”