Politika zaduživanja u BiH

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times
Status: Offline

Re: Koliko će nas koštati MMF-ova milijarda KM?

Post by Mirelam » 20 Apr 2016, 10:09

U mom selu sve vise oglasa za posao u Kazahstanu. :cudi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 20 Apr 2016, 12:23

Mirelam wrote:U mom selu sve vise oglasa za posao u Kazahstanu. :cudi
De budimo ozbiljni :kafa
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 20 Apr 2016, 12:40

storm wrote:
Mirelam wrote:U mom selu sve vise oglasa za posao u Kazahstanu. :cudi
De budimo ozbiljni :kafa
Pa j.... ga ti si prvi poceo. :ooo

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 20 Apr 2016, 12:41

:oo

:fuckoff

Hasan 88
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Hasan 88 » 20 Apr 2016, 14:53

sve bi ovo bilo cool da se taj kredit koristi za neke investicije u buducnost koje ce se isplatiti kao npr. autoceste i slicno

ali vjerovatno ce se koristiti za krpljenje rupa u budzetu, isplate zaostalih plata u drzavnom sektoru i penzija
"Osveta je kao pijanstvo, nikad nije dosta." - Meša Selimović Bosnian | Izreke o obitelji

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 21 Apr 2016, 02:16

Prema nezvanicnim informacijama, ocekivanja su da se u narednih tri do pet godina broj zaposlenih u administraciji smanji za deset odsto, te da se privatizuju sve firme u državnom vlasništvu u koje se kroz subvencije slijeva novac iz budžeta.
Tih 10% ce svakako otici u penziju za 5 godina, bar sigurno vecina njih, onda ima tu nesto na ugovor, smjene... Maheri su kako zamazuju situaciju.
novi aranžman s MMF-om bice sklopljen s rokom otplate na 12 godina i kamatnom stopom od 0,2 do 1,6 odsto sa grejs periodom do pet godin
Kako racunica pokazuje, vracamo cca 70 mil s tim sto necemo moci vratiti vec se garant opet dodatno zaduziti sto ce u prevodu biti vracamo 100 milion.
Zakljucak bi bio da je platežna moc stanovništva veca nego prije, bez obzira na ove dugove.
Još smo mi tu dobri. RS duguje isto toliko a novca je upola manje u tom entitetu, a HR duguje 100 milijardi, naspram cijele YU nekada - max 25 milijardi.
Iako imamo inflaciju, sivu ekonomiju... platezna moc se popravlja u odnosu na prije 5-6 godina.
Dug je bio 21 miljardu $, sada sve zajedno prebacile 140 milijardi.
sve bi ovo bilo cool da se taj kredit koristi za neke investicije u buducnost koje ce se isplatiti kao npr. autoceste i slicno
Ako ode na ceste, zvrnut ce braca maksimalno, onda opet placaj putarinu... ovako je manje zlo :zubi

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Post by Bla » 21 Apr 2016, 08:14

storm wrote:Ajde zašto onda, bez nekih teških analiza i filozofija, svi idemo tamo za poslom, poslovanjem s njima, zašto je viši standard?
A mene kao laika jedino to zanima.
Eto primjetio sam na onim tvojim grafikama, čini mi se Nigerija i Kazahstan (ako sam dobro zapamtio) nula duga MMF-u ....jel pada ikome na pamet da seli tamo i traži posla?
Pričamo o različitim stvarima.
Ako pričaš o stvarima na državnim nivoima onda se treba izmaći da posmatraš na globalnom nivou. A ne da se spuštaš među sitnu buraniju (ljude). Samo na svoju guzicu misliš. :mrgud To radi na nižim nivoima jer ćeš se izgubiti u morima razmatranja. :DD
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 21 Apr 2016, 08:35

Bla wrote:
storm wrote:Ajde zašto onda, bez nekih teških analiza i filozofija, svi idemo tamo za poslom, poslovanjem s njima, zašto je viši standard?
Eto primjetio sam na onim tvojim grafikama, čini mi se Nigerija i Kazahstan (ako sam dobro zapamtio) nula duga MMF-u ....jel pada ikome na pamet da seli tamo i traži posla?
Pričamo o različitim stvarima.
Ako pričaš o stvarima na državnim nivoima onda se treba izmaći da posmatraš na globalnom nivou. A ne da se spuštaš među sitnu buraniju (ljude). Samo na svoju guzicu misliš. :mrgud To radi na nižim nivoima jer ćeš se izgubiti u morima razmatranja. :DD
Pa vidi ga :D
Mi možemo lamentirati o visokom nivou i igrama velikih igrača.....ali to je šuplja iz naše perspektive...meni je to gubljenje u morima razmatranja.
Mene upravo običan čovjek zanima- gdje mu je bolje....iskorišten si u svakom sustavu :cudi
Ovdje se digla kuka i motika zašto su neke mega tvrtke prodane strancima....a šta sam ja imao od toga što su je držali slovenci? Konkretno pivovarna laško, koja nije samo pivara nego je u njenom portfelju još masa tvornica ponajviše pića, sokova pa i prehrambene industrije....sad je Heineken kupio sve.....meni drago, uzeli su ljudi, koji imaju onaj know-how....a ne uvlačiti u dubioze kao ovi- "naši"...oke otišao sam s teme...
Obožavam pričati s ljudima koji su vani.....tražiti neke podatka, kako živi, koliko ima troškova, može li sa strane ostaviti, kako provodi slobodno vrijeme, odmor- znači kvalitet života....meni su to relevantniji podaci od nekih pustih tabela i brojki, da ocijenim mjesto ugodnim za život :cudi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9303 times
Been thanked: 11064 times

Post by Krokodil Behko » 21 Apr 2016, 09:11

storm wrote: Ajde zašto onda, bez nekih teških analiza i filozofija, svi idemo tamo za poslom, poslovanjem s njima, zašto je viši standard?
Mislim da nije MMF uvijek glavni kreditor. Npr, u slučaju Federacije (čitao u onom članku kojeg sam ocijenio kao nedovoljno zanimljivog) Federacija BiH ne duguje MMF-u ni milijardu maraka, od onih pet ukupnih, odnosno, ispod 20%. Najviše se duguje EBRD, WB i ima tu još.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 21 Apr 2016, 09:17

Krokodil Behko wrote:
storm wrote: Ajde zašto onda, bez nekih teških analiza i filozofija, svi idemo tamo za poslom, poslovanjem s njima, zašto je viši standard?
Mislim da nije MMF uvijek glavni kreditor. Npr, u slučaju Federacije (čitao u onom članku kojeg sam ocijenio kao nedovoljno zanimljivog) Federacija BiH ne duguje MMF-u ni milijardu maraka, od onih pet ukupnih, odnosno, ispod 20%. Najviše se duguje EBRD, WB i ima tu još.
Dobro si, da....ovako nekako izgleda (ovo je staro godinu dana)

Image

Image

bih i nije nešto zadužena....ostale exyu su fkt na rubu bankrota....hrvatska pogotovo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Federacija uzvratila udarac: Ništa od kredita MMF

Post by Krokodil Behko » 07 Jul 2016, 09:29

Image
Međunarodni monetarni fond je otkazao kreditni aranžman BiH jer svi članovi Fiskalnog vijeća nisu potpisali pismo namjere, rekao je Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića.

Miraščić je kazao da se aranžman odgađa zbog manjka potpisa članova, te nije mogao govoriti da odgađanje aranžmana ima veze sa uslovljavanjem potpisa Zvizdića i Novalića na adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kredit od Međunarodnog Monetarnog fonda trebao je iznositi 550 miliona eura, a Odbor MMF-a ovog mjeseca je razmatrao odobravanje aranžmana za BiH.

Ovaj aranžman sa MMF-om je koncipiran kao podrška Reformskoj agendi koja je dogovorena i sa EU, pa onda proizilazi i da je Agenda stavljena na čekanje.
Ovakva odluka MMF-a mogla bi izazvati finansijsku nestabilnost na svim nivoima u BiH.

(slobodna.bosna)

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7579 times
Been thanked: 17783 times

Re: Federacija uzvratila udarac: Ništa od kredita MMF

Post by Maja » 07 Jul 2016, 10:40

Nevezano za temu, kako se "puni" MMF?

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4273 times
Been thanked: 3192 times

Post by Melek » 07 Jul 2016, 10:47

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 22739 times
Been thanked: 6019 times
Status: Online

Post by Veca » 07 Jul 2016, 13:53

...k'o da su mene pitali! :djed
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 07 Jul 2016, 17:43

Ovo je bilo tante za tante.
Dodik je uštopao SSP, a sada SDA uzvraća. Izgleda da je taj novac potrebniji RS nego FBi, pa se kod nas niko inje ni počešao po glavi, osim penzionera, naravno :lupa

Jedina dobra vijest je da se nećemo zadužiti za još milijardu maraka.
E ima tu i loša vijest. pare trebaju, pa će se i jedni i drugi zadužiti kod komercijalnih banaka, pod puno lošijim uvjetima. Jedini koji su presretni su političari iz srpskog SzP, jer ako nema para, onda Dodik ima probleme i nema čime zamazati oči pred izbore.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 07 Jul 2016, 18:04

Federacija uzvratila udarac - sa svojom gluposcu.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Jul 2016, 09:52

Možda je i bolje, da ne uzmemo tu milijardu, na kredit. Sad čitam, ako ovi mediji ne lažu, spisak uvjeta koje treba ispuniti, dosta je radikalan i iziskivao bi dosta rezova, a u situaciji stagnacije na EU putu i nedobivanja novca iz EU fondova, kao podrške oko poljoprivrede, transporta itd, ovo bi stvarno bilo riskantno.

Potpis predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Federacije BiH Fadila Novalića na Pismo namere uslov je da BiH od MMF dobije oko milijardu maraka kredita.

EuroBlic“ objavljuje kompletan dokument Pisma namere, iz koga se vidi da su vlasti Republike Srpske i Federacije, osim na poznate, pristale i na neke nepoznate i bolne reforme.

Primera radi, u cilju kontrole naplate poreza i doprinosa bila bi formirana jedinstvena baza poreskih obveznika u celoj BiH, kojoj će se moći pristupiti iz bilo koje poreske uprave.

Vlade RS, FBiH i Savet ministara su se obavezale da će postepeno smanjivati broj zaposlenih u javnoj upravi, uz zabranu povećanja plata.

Do kraja godine trebalo je da bude poznat plan za restrukturisanje „Željeznica RS“, a bio bi ukinut i porez za poplavljene koga plaćaju radnici i poslodavci u Srpskoj. Morala bi da bude usvojena strategije za rešavanje problema svih preduzeća u državnom vlasništvu koja proizvode gubitke. Njihova sudbina će biti rešena restrukturisanjem ili likvidacijom.

Takođe, vlasti računaju da će Parlament BiH usvojiti zakone kojima povećavaju akcite na gotivo, lož ulje i alkohol. Istovremeno, stopa obaveznih doprinosa u celoj BiH trebalo bi da bude manja od 2017. godine. Novac koji socijalni fondovi izgube na taj način biće nadomešten oporezivanjem svih izvora prihoda po osnovu rada, uključujući naknade.

Konverzija kredita iz švajcarskog franka u konvertibilnu marku u budućnosti neće biti moguća. U Pismu namere vlast se obavezuje da ničim neće ugrožavati fiskalnu stabilnost, što znači i to da neće biti nametanja obaveze konverzije zajma iz bilo koje strane valute u domaću.

Između ostalog, novim zakonima o bankama biće povećana ovlaštenja supervizora i ukinute posebne obavezne rezerve za depozite javnog sektora. Zdravstvene ustanove u RS prelaze na trezorsko poslovanje, a privredu očekuje novo smanjenje parafiskalnih nameta. Podsticaje će moći da dobiju samo registrovana poljoprivreda gazdinstva koja redovno plaćaju doprinose.

"Treba angažovati renomirane revizore da obave detaljnu reviziju kvalitete aktive banaka koje su u periodu 2012-2014. godine doživele veliku kreditnu ekspanziju i imale stopu rasta kredita veću od deset odstp", navodi se u pismu.
Ako imamo u vidu da je put u EU blokiran, sa novim zaduženjima bilo bi još teže, pošto se entitetske vlade garant ne bi ni trudile da provedu to iz gornjeg teksta, a rate bi stizale.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 08 Jul 2016, 09:57

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Jul 2016, 10:07

A strogo srpski mediji objavljuju sadržaj pisma.
Ono idu na fazon da narod vidi kako se kobiva tu htjelo riješiti puno problema, pa da pritisnu federalce.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

BiH najmanje zadužena država u Evropi

Post by Krokodil Behko » 04 Oct 2016, 22:32

Image
Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, ukupna javna zaduženost BiH 30. juna ove godine iznosila je oko 11,9 milijardi KM i smanjena je za 19,55 miliona KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Udio javnog duga u BDP-u iznosi oko 39,4 posto (prema rashodovnom metodu), odnosno 41,5 posto (prema proizvodnon metodu), što potvrđuje da je BiH najmanje zadužena zemlja u regiji i Evropi.

U ukupnom stanju javne zaduženosti Federacija BiH participira sa 54,76 posto, Republika Srpska sa 44,57 posto, Distrikt Brčko sa 0,21 posto i institucije BiH sa 0,46 posto.

Vanjski dug BiH iznosio je oko 8,36 milijardi KM i smanjen je za 51,06 milijuna KM u odnosu na 30.6.2015. godine.

U ukupnom stanju vanjske zaduženosti 30. juna ove godine, po osnovu novih kredita 52,14 posto se odnosi na kredite usmjerene za realizaciju infrastrukturnih projekata, a od ukupno povučenih sredstava u razdoblju januarj - juni 2016. godine, 66,89 posto se odnosi na infrastrukturne projekte.

U razdoblju 1.1.- 30.6.2016. godine, dospjele obveze po vanjskom državnom dugu servisirane su redovno, u ukupnom iznosu 332,31 miliona KM, od čega se na otplatu glavnice odnosi 273,16 miliona KM ili 82,2 posto, a na otplatu kamate, servisnih i drugih troškova 59,15 miliona KM ili l7,8 posto.

Unutrašnja zaduženost BiH na dan 30.6.2016. godine iznosila je oko 3,56 milijardi KM i povećana je za 0,89 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U ukupnom iznosu unutrašnje zaduženosti udio Federacije BiH je 36,98 posto, Republike Srpske 62,90 posto, te Brčko Distrikta 0,12 posto, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

U najnovijem izvještaju o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma objavljeni su i podaci o trenutnoj zaduženosti država, izraženoj kao postotak BDP-a, a BiH je svrstana u grupi umjereno zaduženih država, i po tom kriteriju je najbolja u regiji.

Najgori je Japan s 248,1 posto duga u BDP-u, zbog vrlo sporog rasta ekonomije koju njihova centralna banka već godinama pokušava potaknuti niskim kamatama, a od prije nekoliko mjeseci i negativnom kamatom.

Slijedi Grčka čija je dužnička kriza skoro dovela do “Grexita” s 178,4 posto, a treći je Liban kome su interni sukobi i blizina Sirije uništili glavnu prihodovnu granu, turizam, i doveli ga do duga od 139,1 posto. U vrhu je i Italija, na četvrtoj poziciji, a u prvih deset su i Portugal, Kipar, ali i uređena Belgija, dok je SAD na 11. poziciji s dugom od 105,8 posto.

U prvih 20 nalaze se se i Španija, Francuska i Irska, koja je u samo godinu dana uspjela smanjiti dug sa 122,8 posto na 95,2 posto BDP-a.

Što se tiče regije, najzaduženija je Hrvatska (21. mjesto na svijetu), s 85 posto BDP-a, zatim Slovenija sa 83,3 posto i Srbija sa 77,4 posto duga u BDP-u.

Bosna i Hercegovina umjereno je zadužena zemlja, što doprinosi njezinoj fiskalnoj snazi i omogućava joj da, i uz ograničeni pristup vanjskom financiranju, može računati na daljnju finansijsku podršku međunarodnih finansijskih institucija, navodi se, među ostalim, u obrazloženju ocjene kreditnog rejtinga.

Naime, nedavno je Međunarodna agencija za ocjenu državnog kreditnog rejtinga Moody’s Investors Service potvrdila kreditni rejting BiH -B3 sa stabilnim izgledima, uz eksplicitnu ocjenu da je “država umjereno zadužena”.

U usporedbi s državama bivše Jugoslavije, BiH je i u apsolutnom i u relativnom smislu najmanje zadužena država. Primjerice, javni dug Srbije premašio je 25 milijardi eura, (74 posto BDP-a), što će reći da je Srbija po glavi stanovnika dvostruko zaduženija od BiH.

Još bolje stoji u usporedbi s Hrvatskom čiji je javni dug skoro tri puta veći od javnog duga BiH.
Mjereno po glavi stanovnika, BiH spada u grupu najmanje zaduženih država u jugoistočnoj Evropi. Najzaduženija je Grčka, čiji javni vanjski dug premašuje 175 posto bruto domaćeg proizvoda, dok vanjski dug BiH iznosi svega 33 posto bruto domaćeg proizvoda. Po ovom kriteriju, Grčka je skoro šest puta zaduženija od BiH.

No, visina javnog duga i njegov udio u BDP-u samo su jedan fragment cijele slike. Da bi se cijela slika izoštrila, potrebno je pogledati strukturu javnog duga, uvjete pod kojim je nastao i rokove dospijeća. U tom pogledu, BiH stoji neuporedivo bolje i od Srbije i od Hrvatske. Naime, 83 posto javnog duga BiH čine dugoročni krediti s izrazito niskom kamatom od 0,8 do 1,7 posto. Riječ je uglavnom o povoljnim kreditima Svjetske banke, EBRD-a i EIB-a, koje će BiH vraćati tokom idućih 20 i više godina.

Nasuprot tome, Hrvatska, a osobito Srbija, suočavaju se s izrazito nepovoljnom strukturom javnog duga, u kojem dominira novac prikupljen emisijom vrijednosnih papira s rokom otplate od 3 do 5 godina i visokom kamatom u rasponu od 5 do 6,5%. To znači da Srbija u poređenju s BiH, mora dvostruko veći kredit vratiti u tri puta kraćem roku i to po višestruko većim kamatama.

DESET NAJZADUŽENIJIH DRŽAVA
1. Japan (248.1%)
2. Grčka (178.4)
3. Liban (139.1%)
4. Italija (132.6%)
5. Portugal (128.8%)
6. Jamajka (124.3%)
7. Cape Verde (119.3%)
8.Butan (115.7%)
9. Kipar (108.7%)
10. Belgija (106.3%)

(SB)