Naser Oric

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Post Reply
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: U Bernu uhapšen Naser Orić

Post by storm » 11 Jun 2015, 17:37

Tik-tak... A ovi na aparatima :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3845 times
Been thanked: 2888 times

Post by Pasaga » 11 Jun 2015, 17:56

No paniks......
Cim ih popusti ova groznica oko rezolucije....
sve ce to biti ....juce......
pravilnika o prestanku progona odredjenih osoba
poapsit i na robiju.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4163 times
Been thanked: 3070 times

Post by Melek » 11 Jun 2015, 19:48

drugrankovic wrote:da potkopa genocidnu tvorevinu?

pa kud vi opstadoste posle drugog sv rata? sta je ndh bila , tvorevina karanfila i ljubavi?

rvati i njihovo cvjece to zaturise pod otirac, a sad bi da zbog bitke na kraju cjelu srpsku proglase genocidnom, a ona klanja po srbima nikom nishta?

to je ono shto znaju srbi, shta je boshnjackom narodu u celini (cast izuzetcima koji bi prije svega mir) cilj...

nema nishta od toga, i zato govorim da srpska strana to opushteno ochekivano dochekuje... nema kolapsa o kojem aveta pasaga, jer nishta drugo ne mosh od bagre ochekivat pa tako ni od shvapske gadure merkelke ili britanije podguzne americke muve...

srbija je potpisnik dejtona, a pritisak na nju, olaksace rusija...

znaju i rusi sta se sprema, pa vi tamo a mi amo...

a poenta?

mogli bi lijepo ovako kako je sad, ok bez dodika kretena sa prazilukom u dupetu, ali da nije njega ne bi bilo bakira, covica, pa jbt pola politicara?

sve to bagra u kolu svjetskih mocnika koji s njima brisu guzicu... i gledaju svoj interes...

a narod?

idiot :cudi
E, vidis, tu se slazemo: I NDH i pc su genocidne tvorevine. NDH je kao takva zbrisana s lica zemlje i istom logikom ce nestati i pc. Dok god imas jednu tvorevinu nastalu na genocidu nece biti, da te citiram: "lijepo ovako kako je sad".
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 801 times

Post by vila » 11 Jun 2015, 19:52

Melek wrote:

pa kud vi opstadoste posle drugog sv rata? sta je ndh bila , tvorevina karanfila i ljubavi?

rvati i njihovo cvjece to zaturise pod otirac, a sad bi da zbog bitke na kraju cjelu srpsku proglase genocidnom, a ona klanja po srbima nikom nishta?

to je ono shto znaju srbi, shta je boshnjackom narodu u celini (cast izuzetcima koji bi prije svega mir) cilj...

nema nishta od toga, i zato govorim da srpska strana to opushteno ochekivano dochekuje... nema kolapsa o kojem aveta pasaga, jer nishta drugo ne mosh od bagre ochekivat pa tako ni od shvapske gadure merkelke ili britanije podguzne americke muve...

a poenta?

mogli bi lijepo ovako kako je sad, ok bez dodika kretena sa prazilukom u dupetu, ali da nije njega ne bi bilo bakira, covica, pa jbt pola politicara?

sve to bagra u kolu svjetskih mocnika koji s njima brisu guzicu... i gledaju svoj interes...

a narod?

E, vidis, tu se slazemo: I NDH i pc su genocidne tvorevine. NDH je kao takva zbrisana s lica zemlje i istom logikom ce nestati i pc. Dok god imas jednu tvorevinu nastalu na genocidu nece biti, da te citiram: "lijepo ovako kako je sad".
melek
možda će nestati ...al ja ne mislim da će se to dogoditi brzo...čak mislim da je mogućnost skoro pa nikakva za ukidanje
e sad meni čak ni ne smetaju te neke entitetske granice..ali politika rs-a mi smeta
negiranje svega iz proteklog rata,loš ili nikakav povratak,loš odnos prema povratnicima,
totalni zastoj ..

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 11 Jun 2015, 19:53

Takvo stanje trenutno odgovara vlastodršcima vilo. Skreću narodu pažnju sa akruelnih problema i ekonomski katastrofalne situacije .
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac » 11 Jun 2015, 20:17

vila wrote:
Melek wrote:

a poenta?

a narod?

melek
možda će nestati ...al ja ne mislim da će se to dogoditi brzo...čak mislim da je mogućnost skoro pa nikakva za ukidanje
e sad meni čak ni ne smetaju te neke entitetske granice..ali politika rs-a mi smeta
negiranje svega iz proteklog rata,loš ili nikakav povratak,loš odnos prema povratnicima,
totalni zastoj ..
Vilo, šta bijaše sa Hrvatima ? Izgleda da ni oni ne izglasaše rezoluciju o Srebrenici.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 801 times

Post by vila » 11 Jun 2015, 21:27

@Podrinjac
nisam bila sigurna sta me pitas posto se prica o rezoluciji ispred un-a
ali sad citam malo
parlament bih nije usvojio rezoluciju jer su srbi protiv
a hdz nije ni sudjelovao u raspravi jer je to dolijevanje ulja na vatru!!!!!
ako pitas mene,,,to je kukavicki i opet politizairanje svega
nema tu price,,,niti suzdrzanosti
zlocin u srebrenici je genocid koji se dogodio
oko toga ne bi trebalo biti nikakvih upitnika
kao uostalom ni oko jednog zlocina
cuj suzdrzani???
bljak,,,,sad sam i ljuta

Biti suzdrzan na takvo vaznu,bolnu stvar?
kukavicki
da se razumjemo,,,ovo isto mislim za zlocine na svim stranama
ali tema je srebrenica pa

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7397 times
Been thanked: 17208 times

Odgađanje dženaze u Potočarima zbog Nasera Orića?

Post by Maja » 24 Jun 2015, 00:46

Image
Danas je u Srebrenici održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici na kojem je donesena odluka da kolektivna dženaza srebreničkim žrtvama ove godine neće biti održana, ako ne bude pušten Naser Orić.
Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice i predsjedavajući Organizacionog odbora, za Klix.ba kaže kako su svi članovi Organizacionog odbora podržali ovakvu odluku.

“Imamo jednoglasan stav da je stanje nakon 10. juna i hapšenja Nasera Orića u mnogome eskaliralo. Sada se ne pita jedna ili dvije osobe, radi se o 50.000 osoba koje namjeravaju doći u Srebrenicu 11. jula i koje će biti pod snažnim emocijama. Mi smatramo da je ovo vrlo delikatno stanje gdje ne možete garantirati kako to sve može da se završi ni sa sigurnosnog aspekta. Pored tog sigurnosnog aspekta ovo vidimo i kao poruku preživjelim žrtvama genocida da se u svakom momentu nastoji degradirati 11. juli kao događaj. Neko namjerno želi isprovocirati masu ljudi koja je pod emocijama, a koja Nasera Orića vidi kao komandanta odbrane preživjelih žrtava genocida”, kaže Duraković.

Orića je nemoguće odvojiti od Srebrenice

On dodaje da je nemoguće odvojiti Nasera Orića od Srebrenice, a dogovoreno je da u narednim danima udruženja majki i udruženja preživjelih žrtava genocida u Srebrenici razgovaraju s članovima porodica koji trebaju ukopati svoje najmilije ove godine.

“Stav je jasan: Ne može Orić biti iza rešetaka dok cijeli svijet odaje počast žrtvama genocida. Pa Naser Orić je jedna od preživjelih žrtava i vrlo je teško tražiti od porodica da udovoljavaju onima koji su nam i servirali sve ovo uoči same godišnjice”, dodaje Duraković.

Srebrenički načelnik se pita i zašto Orić nije uhapšen ranijih godina iako je putovao i u Njemačku, Francusku, Hrvatsku...

Što se tiče ponude premijera Srbije Aleksandra Vučića da dođe 11. jula u Srebrenicu, Duraković kaže kako je neprihvatljivo da njima Vučić pruža ruku dok je Orić u pritvoru i to po potjernici iz Srbije.

Jasan stav o Vučićevoj posjeti Srebrenici

“Ako se pitanje Nasera Orića riješi u narednih nekoliko dana onda će Organizacioni odbor zauzeti svoj stav i o posjeti premijera Vučića”, naglašava Orić.

Što se tiče medijskih najava da bi Orić uskoro trebao biti pušten, Duraković kaže da o tome nema nikakvih informacija.

“Čak nije potvrđena ni informacija da je Srbija uputila zahtjev za izručenje Orića, jer Ministarstvo pravde Švicarske nije potvrdilo da je njima takav zahtjev isporučen”, dodaje Duraković.

Što se tiče angažmana bh. vlasti, Duraković kaže da je njemu jedino poznato da je član Predsjedništva BiH uputio jedno pismo švicarskim vlastima.

“Bilo je nekih pismenih korespondiranja, u šta ubrajam i zahtjev Tužilaštva BiH da se Orić isporuči BiH. U ovom momentu u najvećem fokusu je Švicarska”, kaže Duraković.

Za sutra je najavljen sastanak Durakovića i drugih predstavnika srebreničkih udruženja sa švicarskim ambasadorom u BiH.

Duraković smatra da je poseban problem cjelokupna situacija u Srebrenici koja je u potpunosti narušena u proteklim danima.

“Vraćamo se u godine kada su na kućama znali osvanuti grafiti sa četiri S, poruke smrt Naseru Oriću. Sada imamo slučaj da srpska djeca ne pohađaju obdanište jer tamo radi osoba s hidžabom, osvanuli su neki grafiti koji poručuju da su Bošnjaci u Srebrenici počinili genocid nad Srbima nekad tokom Drugog svjetskog rata... Sve je ovo dodatno podgrijavanje situacije, iako bi trebali ići u pravcu da spuštamo loptu na zemlju”, kaže Duraković.

Maja
Administrator
Administrator

Re: Odgađanje dženaze u Potočarima zbog Nasera Orića?

Post by Maja » 24 Jun 2015, 00:47

Hraknem im i na Orića i Durakovića i čitav odbor.

Slučajni prolaznik
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Slučajni prolaznik » 24 Jun 2015, 01:22

meni je to glupost...da se zbog tog nekog krimosa (i možebitnog zločinca) i navodno i prebjega (čitao da je ostavio ljude tamo na cjedilu i podvio rep) odgađa sve to...

ne znam kome je to palo na um....i ne znam kakav je on faktor u cijeloj toj priči,zašto je uopće bitan....
Osmijeh ne treba biti blistav,ali mora biti iskren :)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13952 times
Been thanked: 9626 times

Post by Julia-Klara » 24 Jun 2015, 09:51

hajmo ispolitizirat sve sto se moze :rol
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9125 times
Been thanked: 10829 times

Post by Krokodil Behko » 24 Jun 2015, 10:11

Pa ja to rekoh odmah. Slučaj Naserovog hapšenja, trebao je biti odvojen od svih političkih zbivanja u BiH, pa i od svega ostalog, a tu mislim i na godišnjicu u Srebrenici. Svi ćemo platiti cijenu ove politizacije, jer narušavamo odnose sa Srbijom, nabacujemo lopte Dodiku, koji ovo koristi za dodatnu opstrukciju reformskog puta, a zgrozit ćemo cijeli svijet s ovim politiziranjem.
Što je najgore, bošnjačka strana gubi, jer samo se ta strana trenutno joguni, skače, vrišti i išče ovo-ono, a sve sami politički diletanti. Utrkuju se Bakir i Fahro, ko će biti veći patriota, a sam Naser tu nikom živom nije ni bitan. Bitni su poeni, a na srpskoj strani, bitan je veto na rezoluciju i ovakvi glupi istupi, neminovno će voditi do NEusvajanja te rezolucije.

Može i gore. I ono malo pozitivnog ozračja nakon formiranja koalicije na državnom nivou, potpuno je nestalo. Sasvim nezapaženo prođe i jučerašnja vijest, da je BiH nakon tri godine, ponovo stekla pravo izvoza mlijeka u EU, jer to su nebitne vijesti. Bitno je da se stane pred kameru, pa da se laje ko mahnito pseto, bez ikakvog smisla, bez ikakve pameti, bez ikakve koristi, bez ikakvog obzira na sve oko sebe i bez imalo želje, da bilo kome osim njemu samome, bude bar za milimetar bolje.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 24 Jun 2015, 10:15

Krokodil Behko wrote:Pa ja to rekoh odmah. Slučaj Naserovog hapšenja, trebao je biti odvojen od svih političkih zbivanja u BiH, pa i od svega ostalog, a tu mislim i na godišnjicu u Srebrenici. Svi ćemo platiti cijenu ove politizacije, jer narušavamo odnose sa Srbijom, nabacujemo lopte Dodiku, koji ovo koristi za dodatnu opstrukciju reformskog puta, a zgrozit ćemo cijeli svijet s ovim politiziranjem.
Što je najgore, bošnjačka strana gubi, jer samo se ta strana trenutno joguni, skače, vrišti i išče ovo-ono, a sve sami politički diletanti. Utrkuju se Bakir i Fahro, ko će biti veći patriota, a sam Naser tu nikom živom nije ni bitan. Bitni su poeni, a na srpskoj strani, bitan je veto na rezoluciju i ovakvi glupi istupi, neminovno će voditi do NEusvajanja te rezolucije.

Može i gore. I ono malo pozitivnog ozračja nakon formiranja koalicije na državnom nivou, potpuno je nestalo. Sasvim nezapaženo prođe i jučerašnja vijest, da je BiH nakon tri godine, ponovo stekla pravo izvoza mlijeka u EU, jer to su nebitne vijesti. Bitno je da se stane pred kameru, pa da se laje ko mahnito pseto, bez ikakvog smisla, bez ikakve pameti, bez ikakve koristi, bez ikakvog obzira na sve oko sebe i bez imalo želje, da bilo kome osim njemu samome, bude bar za milimetar bolje.
:aplauzz
ne dajem ti cesto , ali evo sad hocu ;)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 25 Jun 2015, 11:36

Ima li kakvih novosti vezanih za dzenazu?

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 25 Jun 2015, 21:45

Švicarska odlučila: Naser Orić će biti izručen BiH

U pojednostavljenom postupku Federalni ured za pravdu Švicarske odobrio je ekstradiciju Nasera Orića u Bosnu i Hercegovinu, saznaje Klix.ba.
Kao što je i uobičajeno, zbog njegove sigurnosti i privatnosti vrijeme njegovog prebacivanja u BiH neće biti objavljeno.

Naime, nakon što je Ministarstvo pravde BiH jučer u kasnim popodnevnim satima Federalnom uredu za pravdu Švicarske (FOJ) poslalo zahtjev za izručenje Nasera Orića našoj zemlji, ova pravosudna institucija je, nakon saslušanja Orića koji je pristao biti izručen našoj zemlji, odlučila odmah odobriti njegovu ekstradiciju po pojednostavljenom postupku.

"Ovakva odluka je moguća jer je FOJ primijenio kriterije Evropske konvencije o ekstradiciji te je data prednost zahtjevu BiH. Odlučujuća odluka u ovom smislu donesena je zbog činjenjice da su djela koja se Oriću stavljaju na teret počinjena u BiH čiji je Orić i državljanin“, rečeno je u švicarskom Federalnom uredu za pravdu.

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, uhapšen je na samom ulazu u Ženevu 10. juna ove godine po naredbi FOJ-a te mu je odmah potom i određen ekstradicijski pritvor od 14 dana.

Nalog za njegovo hapšenje izdao je FOJ, a na osnovu potjernice koju je za njim raspisalo pravosuđe Srbije zbog počinjenih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Na inicijalnom saslušanju Orić je istakao kako će se protiviti njegovom izručenju Srbiji koja je zahtjev za njegovo izručenje poslala 22. juna.

Srbija ga je tražila zbog zločina koji su počinjeni u selu Zalazje, kraj Srebrenice, iako je Orić, podsjećamo, u Haagu oslobođen svih optužbi vezanih za ratne zločine, uključujući i one u Zalazju.

No, Tužilaštvo BiH je također zatražilo njegovo izručenje jer se u našoj zemlji također vodi istraga protiv Orića i jer bi njegovo izručenje Srbiji ugrozilo postupak u BiH.

Orić bi u BiH trebao stići ubrzo, najvjerovatnije već sutra, te biti predat u nadležnost Tužilaštva BiH.

Dodik nezadovoljan odlukom švicarskih vlasti: Tražit ću referendum o pravosuđu

Nakon vijesti da će Naser Orić biti izručen BiH predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da bi trebalo narod na referendumu u RS-u pitati da li prihvataju ovakav Sud i Tužilaštvo BiH.
Dodik je istakao da je Tužilaštvo BiH tražilo izručenje Nasera Orića da bi ga pustilo na slobodu, kao što je uradilo sa Ejupom Ganićem i komandantom Armije BiH Jovanom Divjakom.

"Ovdje se radi o političkoj pokvarenosti. Tužilaštvo BiH za RS i njenog predsjednika i institucije su mimo ustava nametnuti”, rekao je Dodik.

On je dodao da će zbog ove odluke u narednoj sedmici poduzeti određene korake.

"U narednoj sedmici ću odmjeriti odnos prema ovom pitanju i tražiti izjašnjenje Narodne skupštine Republike Srpske prema određenim aktivnostima koje će se odnositi na vraćanje ranijim stavovima da treba narod na referendumu pitati da li prihvataju ovakve institucije", dodao je Dodik koji kaže da ako čitava srpska populacija smatra, osjeća ili zna da postoji Orićeva krivica, onda Tužilaštvo BiH ne može ovako da radi.

On smatra da je sigurno da će narod reći "ne" Tužilaštvu BiH i Sudu BiH te navodi da će na bazi ovoga predložiti zakon kojim bi svaka odluka ili zakon na nivou BiH bili primjenjivani u Republici Srpskoj samo ako ih potvrdi parlament RS-a.

On je pozvao srpske predstavnike u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH da se uozbilje jer je put kojim idu “nacionalna izdaja”.

Dodik Tužilaštvu BiH zamjera i što je izuzelo predmet od bijeljinskog tužilaštva koje je započelo istragu u ovom slučaju.

"Ako je Tužilaštvo BiH spremno da ignoriše zločine nad Srbima, a brani zločince koji su činili zločine nad Srbima - to nam sigurno ne treba", zaključio je Dodik.

Vučić: Izručenje Orića BiH je politički motivirano, Bošnjaci nisu prihvatili moju pruženu ruku

Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije, održao je vanrednu konferenciju za medije nakon odluke švicarskih vlasti da Nasera Orića izruče BiH a ne Srbiji.

"Želim da vam se obratim o sticaju okolnosti Orić, Haradinaja, zida, demonstracija ispred jama u koje su nas bacali da nas ne bi bilo... O pljuvanju i batinjanju samo zato što smo tražili Orića. Odluka o Oriću je politički motivisana i sve samo ne pravična", rekao je Vučić a prenosi Blic.

"Izručenje Orića Bosni i Hercegovini spada u mučne, ali i poučne stvari, pogotovo za nas Srbe. Srbija će umjeti da izvuče pouke, a one su da pitanje ratnih zločina nije uvijek pitanje pravde već politike", naveo je on.

"Od kada je taj postupak preuzeo sud u Bijeljini od suda u Beogradu, taj postupak se praktično ne vodi. Mi nemamo iluzije. Ko će da vrati oči Slobodanu Iliću i ko će da vrati desetine i desetine pobijenih Srba u Podrinju? Slobodana Ilića pominjem jer mu je svojim rukama Orić izvadio oči i preklao ga", rekao je premijer Vučić.

"Želim da vam kažem da o svakom zločinu mogu otvoreno da govorim i zato sam spreman da odem gdje god treba. Drugi treba da odgovore zašto ćute o svojim zločinima. To je naša pobjeda", istakao je Vučić.

"Da li hoćete da mi organizujemo demonstracije ispred jama? Mi nećemo da ćutimo i šta ćete da preduzmete protiv Srbije?", upitao je premijer Srbije.

"Naša politika se poslije ovog događaja neće promijeniti. Ne zato što smo slabi već zato što vjerujemo u budućnost. Moja ruka nije prihvaćema prema Bošnjacima. Čim je bila gotova ta konferencija gdje sam ponudio svoju ruku pomirenja, krenuli su sa prijetnjama. Sada kada je pušten Naser Orić, garantuju mi sigurnost. Ne treba sada da mi garantujete... Srbija neće da mijenja odnos prema Bošnjacima zbog jednog ratnog zločinca", istakao je on.

"Vidim da su drugi spremni da promijene politiku zbog jednog ratnog zločinca", dodao je Vučić.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 25 Jun 2015, 21:48

e jest dosadan sa referendumima majko draga

nek si mijenja ime u Mile Referendum :rol

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 25 Jun 2015, 21:49

Sura ce sa nebesa...gole zene....pecene kokosi.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 25 Jun 2015, 21:55

Zgodan Naserov sin ali nije ni blizu ko tata prije dvadesetak godina

Image

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 25 Jun 2015, 22:02

Slazem se Majo :D
tata mu je izgledao bolje (a vala nije ni sad za bacit)

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 25 Jun 2015, 22:09

Ovo se necuje do Pazarica...
...Od Pazarica.....ko...malko.....
http://www.avaz.ba/clanak/184197/akadem ... ane-na-put
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Post Reply

Return to “Politika u BiH”