Ustavni sud BiH, Sud i Tužilaštvo BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Ustavni sud BiH, Sud i Tužiteljstvo BiH

Post by dr laganini » 18 Sep 2016, 18:01

Ustavni sud sačinjava devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta (Zastupnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština Republike Srpske dva), a preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prav..:zubi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9115 times
Been thanked: 10804 times

Post by Krokodil Behko » 18 Sep 2016, 19:02

Malo i lagano prskanje za pojedine pojedince.
Sramnu presudu US BiH, izglasala je i rođena splićanka :sok

Image

Ramenom uz nju i nečasni, nedovoljno pravi Hrvat iz Brčadije :sok :sok

Image

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 18 Sep 2016, 19:06

..kad je ovaj sus donio odluku u korist hrvatA... :hm reci jednu..

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 18 Sep 2016, 19:06

..kad je ovaj sus donio odluku u korist hrvatA... :hm reci jednu..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 18 Sep 2016, 19:11

Jel misliš u korist HDZ-a?

Bgm teško, pošto mi ovi mirišu na SDP :zubi
Imaju Hrvati zastupnike u parlamentu i to HDZ, pa ko im je kriv što su pustili ove? :cudi

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 18 Sep 2016, 19:22

..ma vise je do ona tri..

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3842 times
Been thanked: 2887 times

Post by Pasaga » 18 Sep 2016, 20:39

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA » 19 Sep 2016, 11:23

Martina Mlinarević Sopta: Pa sve vam j...., ovaj put zadužite svojoj familiji oružje i pošaljite ih da brane vaše bolesne ideje

Kad te sinoćnji naslovi na portalima slude, naježe, dovedu do nesnosne mučnine u trbuhu i insomnije.

Kad svakodnevna ružnoća stvarnosti ove zemlje pređe kritičnu točku, kao izmoreni riječni nasip, gdje gađenje naspram životarenja u ovom kaosu po prvi put prelazi u nelagodnu i tešku neizvjesnost, nalik nečemu što smo mislili da se nikad više u našim životima ponoviti neće.

Kad kolosalne stvari izjavljuju licemjerni miševi, lafo pozivajući da ne eskalira sranje, miševi koji sranje kuhaju svaki novi dan jer ih samo sranje održava na površini, miševi koji su ono sranje devedesetih gledali iz sigurnih utočišta, dobro zaštićenih vlastitih guzica, dok su ljudi krvarili da bi danas oni mogli bezočno srati. I po životu, i po ljudima. Koji su devedesetih sakrili i sebe i svoju djecu, pa danas u rat huškaju iste budale što su onomad ostali i bez djece, i bez uma, i bez udova.

A mirom dobili ovaj jad što ga ponekad i državom zovemo. Mirom dobili korupciju, nepotizam, siromaštvo, lopovluk, rodijačenje i prosjačenje. Pa sve vam j...., ovaj put zadužite svojoj familiji oružje i pošaljite ih da brane vaše bolesne ideje.

Dovedite svoje klince s prestižnih svjetskih koledža i skinite ih iz fotelja nadzornih odbora državnih firmi, u ruke im poturite kalaše pa nek ginu za budalaštine koje sanjate. Odjebite od mog ćaće koji je tek dočekao penziju ispucalih ruku i izraubane duše jer nikad ništa nije dobio u životu osim svojim žuljevima, dok ste vi švercali u ime takozvanih nacionalnih interesa i svojih džepova.

Odjebite od svih drugih roditelja što rastežu život od prvog do prvog da im djeca ne osjete tegobu postojanja pod vašom kontrolom, dok vaša djeca u napucanim bolidima vozikaju napućene starlete.

Odjebite od omladine koja masovno upisuje medicinsku školu samo da bi mogli prati i masirati švapske starce, ostavljajući svoje babe i didove sa suzama u očima, dok vaše babe, punice, amidže, daidže i punčevi postaju na papirima vlasnici najluksuznijih zdanja jer ni vaši imovinski kartoni ne mogu podnijeti toliko kriminala. Neće ići, majmuni. Malo više pameti ovaj put, lako povodljivi narode. Neka naš jedini patriotizam bude ovaj krov iznad svačije glave.

Naš individualni mikrosvijet kao jedina bojišnica koja se treba braniti. Neka obitelj bude jedina domovina i zastava na koju se kunemo. Jedini rat onaj u kojem se borimo za što više poljubaca naše djece. I jedina eskalacija nereda nek se desi na krevetu s voljenom osobom.

A oni nek ginu. Možda ovaj drugi put stvarno budu imali više sreće.

Sa bloga autorke
Image

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 19 Sep 2016, 13:15

Volio bih znati stvarni plan ove igranke ako ga uopste ima ali iskreno imam i straha da bi stvari mogle izmaći kontroli. Bakir i njegova ekipa mi ne djeluju previse mudro i vispreno da bi mogli napraviti ovakvu klopku. Opozicija po nekim logikama gura referendum da Dodi slome kičmu mada im i nije drago slušati US.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3842 times
Been thanked: 2887 times

Post by Pasaga » 19 Sep 2016, 14:54

Analitičari smatraju, da će raspisani Referendum u RS, prema doktrini šoka, dovesti do procesa promjene unutrašnjeg (pre)uređenja u BiH. U demokraciji je nemoguće radikalno zamijeniti tok ili smjer neke zemlje bez nekog šoka, koji „dozvoli“ onom koji je to režirao, da uredi državu po svojim načelima i svjetonazoru. U slučaju Dodika radi se o paradoksu, jer izaziva šok, koji je u interesu drugih, dok mu za taj „samoubilački“ potez aplaudira skoro cjelokupna njegova javnost.
Lopta je kod MZ....oni su i spakovali ovaj paket.
Samim izlaskom na taj teferic,deyton je mrtav.
Samo je pitanje...koliko ce imati pameti i mudrosti DRZAVA,da to kapitalizuje.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 19 Sep 2016, 15:20

U čemu bi se sastojala ta doktrina jer koliko je znam ona se ostvaruje silom? Državne službe neće intervenisati u to sam siguran.Prvo što nemaju snage , drugo jer dovodi do sukoba. Izbori su lokalni tako da su tu još dvije godine. Sankcije i izolacija kompletne BiH? Možda.

dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by dobre.vibracije » 19 Sep 2016, 15:22

Krokodil Behko wrote:Jel misliš u korist HDZ-a?

Imaju Hrvati zastupnike u parlamentu i to HDZ, pa ko im je kriv što su pustili ove? :cudi
ovi ne da mirisu na SDP nego su postavljeni od strane koalicije kojoj je predvodnik bio SDP BiH na celu sa zlatkom lagumdzijom. rijec je o demokratskoj alijansi za promjene. tako da je, vjerujem, opravdana briga koliko je vitalni interes hrvata na umu spomenutim sucima. dodajuci i to da je ne tako davno hrvatski clan predsjednistva bio izabran od strane bosnjaka (slucaj zeljko komsic), tada "briga" dobiva i logicke premise.
Danas sam tu, a sutra daleko..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 19 Sep 2016, 18:04

Mirelam wrote:Volio bih znati stvarni plan ove igranke ako ga uopste ima ali iskreno imam i straha da bi stvari mogle izmaći kontroli. Bakir i njegova ekipa mi ne djeluju previse mudro i vispreno da bi mogli napraviti ovakvu klopku. Opozicija po nekim logikama gura referendum da Dodi slome kičmu mada im i nije drago slušati US.

Čitaš li išta?
Več sam rekao, da je cilj igranke, gurnuti Mileta preko ivice.
U pravu si to, oko Bakira. Nije ovo mala igra, pa da mislimo da je on organizator, a ne znam ni kako bi mogao imati toliko presudnog uticaja i u Tužiteljstvu BiH i u Sudu BiH i u US BiH, Agencija za statistiku, CIK, SIPA :help

Nemoguće je da je on toliko uticajan, ili da je toliko vješt pregovarač, pa da je ispregovarao jedan dio toga sa SDS-om ili HDZ-om.
Jedan dio "zasluga" za ovo njega paše, ali ne sve.
Tačnije, neki veliki igrač je tu u pitanju. Nekako mi američka ambasada skoči odmah, čim se bilo šta dogodi i idu direkto u sredu, sa saopštenjima. Isto to i OHR, britanska ambasada itd..

Idemo dalje:
Ovolika frka, a naši očekuju zeleno svjetlo, danas-sutra, od EU.
Da su naši sami ovo sve zakuhali, valjda bi bili bar malo oprezniji sa izjavama.

dobre.vibracije wrote:

ovi ne da mirisu na SDP nego su postavljeni od strane koalicije kojoj je predvodnik bio SDP BiH na celu sa zlatkom lagumdzijom. rijec je o demokratskoj alijansi za promjene.

Jel sigurno, da je to baš "Alijansa za promjene"?
Ako jeste, onda moraš dokazati da je mandat sudaca u US BiH najmanje 15 godina, pošto je ta alijansa postojala od 2000. do 2002. godine.

tako da je, vjerujem, opravdana briga koliko je vitalni interes hrvata na umu spomenutim sucima.
Prvo se informiši.
Da ne guglaš, 6 domaćih sudaca u US BiH, bira se ni manje ni više, nego u entitetskim parlamentima. Od tih 6, 4 se biraju u Parlamentu FBiH.

E sad, da li je HDZ trenutno dio vladajuće koalicije? Jeste.
Da li mogu progurati svoje prijedloge, kroz Dom Naroda FBiH? Mogu
Koliko su vremena imali da to učine? 2 godine

I zadnje, zašto to nisu učinili?
Eeee, vidiš, na to pitanje ne znam odgovor, ali znam ko bi ti mogao odgovoriti :ideja
Evo ti link, do sajta HDZ, pa fino pitaj Čovića, zašto to nije učinio i pls, javi i meni, da znamo ubuduće.

http://www.hdzbih.org/

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 19 Sep 2016, 18:29

Mene vise interesuje na koji nacin ce taj neko probati gurnuti Dodu preko litice. Vanrednim izborima, jer lokalni ne piju vode? Da on za sobom u provaliju ne povuce i masu naroda, toga me strah.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 19 Sep 2016, 18:38

Pa fino. Ako ne održi referendum, gotov je već sad, na lokalnim izborima, jer ako fasujem opozicija će sigurno navaliti, da ga očerupa. Ionako SDS drži i Ministarstvo sigurnosti i SIPA-u, a neće im biti teško, da nagovore SDA da im se pridruži.

A ako održi, e onda je opet gotov. Istina, možda neće izgubiti izobre, ali west će sigurno naći načina, da ga malo izoluju, da ga dovedu u red i sl.
Inače, Vučić je jučer bio još oštriji u stavu, da on nema ništa s tim referendumom.
Dodik na svojoj strani ima samo Ruse i to bi trebao biti razlog, da se njegovi simpatizeri malo zamisle.

Dobro je to opisao Dežulović, u jednoj od svojih zadnjih "kolumbi".
Čitao sam je, ima sedmica, sad ću je naći i postaviti na toj temi. Ima se šta pročitati.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 19 Sep 2016, 18:52

j... ga i ti optimista da se simpatizeri malo zamisle. :ooo

dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by dobre.vibracije » 19 Sep 2016, 18:52

Krokodil Behko wrote:
dobre.vibracije wrote:

ovi ne da mirisu na SDP nego su postavljeni od strane koalicije kojoj je predvodnik bio SDP BiH na celu sa zlatkom lagumdzijom. rijec je o demokratskoj alijansi za promjene.

Ako jeste, onda moraš dokazati da je mandat sudaca u US BiH najmanje 15 godina, pošto je ta alijansa postojala od 2000. do 2002. godine.

tako da je, vjerujem, opravdana briga koliko je vitalni interes hrvata na umu spomenutim sucima.
Prvo se informiši.
Da ne guglaš, 6 domaćih sudaca u US BiH, bira se ni manje ni više, nego u entitetskim parlamentima. Od tih 6, 4 se biraju u Parlamentu FBiH.

Eeee, vidiš, na to pitanje ne znam odgovor, ali znam ko bi ti mogao odgovoriti :ideja
Evo ti link, do sajta HDZ, pa fino pitaj Čovića, zašto to nije učinio i pls, javi i meni, da znamo ubuduće.

Ustavni sud sačinjava devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta (Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština Republike Srpske dva), a preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Za sudije Ustavnog suda mogu biti izabrani istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda. Svako ko udovoljava takvim kvalifikacijama i ima pravo glasa, može biti sudija Ustavnog suda. Sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine niti bilo koje susjedne države. Mandat sudija imenovanih u prvom sazivu je pet godina, izuzev ako prije toga ne podnesu ostavku ili ne budu s razlogom razriješeni konsenzusom ostalih sudija. Sudije kasnijih saziva mogu obavljati svoje dužnosti do 70 godina starosti, izuzev ako prije toga ne podnesu ostavku ili budu razriješeni konsenzusom ostalih sudija

http://www.ccbh.ba/o-sudu/?title=ustrojstvo

Valerija Galić
Sutkinja

...
Za sutkinju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je izabrana 30. jula 2002. godine, a na dužnost je stupila u februaru 2003. godine, nakon konstituirajuće sjednice novog saziva Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
...

http://www.ccbh.ba/o-sudu/sastav-suda/? ... rija-galic

stvarno mislis da HDZ BiH zeljan fotelja na svakoj mogucoj poziciji ne bi to ucinio da je u mogucnosti?

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 19 Sep 2016, 18:59

dobre.vibracije wrote:
Krokodil Behko wrote:
dobre.vibracije wrote:

Prvo se informiši.

Ustavni sud sačinjava devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta (Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština Republike Srpske dva), a preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Za sudije Ustavnog suda mogu biti izabrani istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda. Svako ko udovoljava takvim kvalifikacijama i ima pravo glasa, može biti sudija Ustavnog suda. Sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine niti bilo koje susjedne države. Mandat sudija imenovanih u prvom sazivu je pet godina, izuzev ako prije toga ne podnesu ostavku ili ne budu s razlogom razriješeni konsenzusom ostalih sudija. Sudije kasnijih saziva mogu obavljati svoje dužnosti do 70 godina starosti, izuzev ako prije toga ne podnesu ostavku ili budu razriješeni konsenzusom ostalih sudija

http://www.ccbh.ba/o-sudu/?title=ustrojstvo

Valerija Galić
Sutkinja

...
Za sutkinju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je izabrana 30. jula 2002. godine, a na dužnost je stupila u februaru 2003. godine, nakon konstituirajuće sjednice novog saziva Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
...

http://www.ccbh.ba/o-sudu/sastav-suda/? ... rija-galic

stvarno mislis da HDZ BiH zeljan fotelja na svakoj mogucoj poziciji ne bi to ucinio da je u mogucnosti?

Pa dobro eto, nema veze. Šta dokazuješ?
Odavno je tu, međutim ne dokazuješ zašto to HDZ nije učinio?
Dakle, zašto?

Da slučajno nisu preče kladionice, od ustavnih sudija?

Nego, evo, ipak da ti odgovorim.
Jer je notorna činjenica i svaki vrabac na grani zna, da HDZ nema dovoljno sposobnih ljudi ni za 50% onoga što sada pokriva, a kamo tek za neke nove fotelje :rol

Jbg, povisoki vam kriteriji: Mora biti čisti Hrvat, mora biti iz Hercegovine, mora biti iz one "prave Hercegovine", po mogućnosti iz Širokog Brijega, itd.. Bilo bi i čudo, da imaju dovoljno sposobnih ljudi za ovoliki birokratski aparat, a sve iz par gradića, budimo iskreni?

dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by dobre.vibracije » 19 Sep 2016, 19:14

Krokodil Behko wrote:
Pa dobro eto, nema veze. Šta dokazuješ?
Odavno je tu, međutim ne dokazuješ zašto to HDZ nije učinio?
Dakle, zašto?

Da slučajno nisu preče kladionice, od ustavnih sudija?

Nego, evo, ipak da ti odgovorim.
Jer je notorna činjenica i svaki vrabac na grani zna, da HDZ nema dovoljno sposobnih ljudi ni za 50% onoga što sada pokriva, a kamo tek za neke nove fotelje :rol

Jbg, povisoki vam kriteriji: Mora biti čisti Hrvat, mora biti iz Hercegovine, mora biti iz one "prave Hercegovine", po mogućnosti iz Širokog Brijega, itd.. Bilo bi i čudo, da imaju dovoljno sposobnih ljudi za ovoliki birokratski aparat, a sve iz par gradića, budimo iskreni?
sto dokazujem? pa ono sto sam i izjavio.
ovi ne da mirisu na SDP nego su postavljeni od strane koalicije kojoj je predvodnik bio SDP BiH na celu sa zlatkom lagumdzijom. rijec je o demokratskoj alijansi za promjene. tako da je, vjerujem, opravdana briga koliko je vitalni interes hrvata na umu spomenutim sucima. dodajuci i to da je ne tako davno hrvatski clan predsjednistva bio izabran od strane bosnjaka (slucaj zeljko komsic), tada "briga" dobiva i logicke premise.

zasto hdz to nije uradio? ne znam. znas li ti kako smijeniti dva ustavna suca iz tvog naroda koji imaju mandat do 70. godine zivota?

povisoki vam kriteriji? kome nama? hdz-u BiH ili hrvatima? hrvatima je jedini kriterij da djeluje u interesu svoga naroda. za ove navedene sam sumnjivac, naveo sam i zasto.

Ivan Dmitrič Gromov
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ivan Dmitrič Gromov » 22 Sep 2016, 12:06

Čitam vaše zadovoljstvo Bakirom Izetbegovićem i njegovom "mudrom" politikom... i ne vjerujem... Kažete treba vam jedan takav... katastrofa... Čovjek koji je svojom ultranacionalističkom inicijativom svesrdno pomogao svom kolegi ultranacionalisti Dodiku da se politički održi, taj vam valja? I ne samo to, Izetbegoviću slobodno čestitajte i prvi posljeratni referendum, to je njegove politike djelo. A slobodno mu i čestitajte kada nakon referenduma u RS pobijedi ponovo Dodik. A takođe mu čestitajte kada NSRS sprovede odluku Bakirovog ustavnog suda i preimenuje 9. januar iz "Dan Republike" u "Dan osnivanja Republike Srpske", a onda usput vrate "Bože pravde" u upotrebu, naravno ne kao himnu već kao "tradicionalnu pjesmu", i nemanjićkog dvoglavog orla ne kao grb već kao "tradicionalni znak amblem". Sve to u paketu, zahvaljujući u dobroj mjeri ultranacionalističkim talasanjima vašeg "mudrog" Baketa... Ima ona izreka da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje...

A hipernacionalistu čika Sefera koji konstitutivni narod Srbe u BiH naziva "nacisti", i prijeti kako će te iste Srbe pobiti za 15 dana jer će održati čin neposredne demokratije vezan za jedan praznik... Šta da vam kažem ljudi, takvi kao Sefer su istinski neprijatelji Bosne i Hercegovine, i kad bi se takvi bilo šta pitali BiH bi propala za sat i po.

Post Reply

Return to “BiH”