Pa dobro, on jeste visok, al' je i širi no obični automobil, ili bi barem trebao biti, a sama težina njemu pomaže da bolje leži. Svejedno,gledano po ovoj slici mogla je ona ići brže od 120 km/h bez da je centrifugalna sila toliko povuče da završi u suprotnoj traci. Al' ajde, možemo samo nagadjati kad ne znamo gdje se tačno desio sudar.Nole wrote:Svaka krivina mora imati nagib to si doro napisao. Al ovaj džip ima i visinu i težinu pa nije stbilan. I sa 120 ne leži lepo u krivini...greeneyes wrote:Nemaš na magistralnim putevima toliko velike krivine da ih ne bi mogao savladati, sem ako voziš 200 km/h, ali i ako ima, ima nešto što se zove lagani poprečni nagib i isti se pravi u takvim krivinama da bi se izjednačila centripetalna i centrifugalna sila.Nole wrote:Kad uđeš velikom brzinom u krivinu nee možeš ići krajnje desno jer te krivins zbog brzine izbacuje... Al krokodil je najverovatnije u pravu: Mercedes je sekao krivinu.greeneyes wrote:Pa i nije morala bježati, mahom ljudi kad ulaze u desnu kirvinu idu bliže ka kraju ceste, dok oni koji ulaze u krivinu lijevo idu više ka središnjoj crti.
Jedne godine mi se pokvari astra dva danavpred more...zovem jednog rođaka znam da u firmi ima deset auta...da mi njegov džip ševrolet taho...onaj što gaFBI vozi 6.000 cca benzina...troši ko T34nije baš dobar u oštrim krivinama.
Vozite li brzo?
Moderator: Krokodil Behko
- greeneyes
- Hadžija
- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6703 times
- Status: Offline
Re: Žepče: Stravičan sudar, troje mrtvih omladinaca
Samo sabura
Gledaj što je niža tačka težišta to je autoo stabilniji...i Šleper je težak 20t pa nije stabilan.
Ovaj mercedes je najverovatnije sekao krivinu
- Mala_Mu
- atomica
- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
- greeneyes
- Hadžija
Naravno, al' težina nikako nije minus takvim vozilima. Recimo šleper natovaren i šleper prazan su ko nebo i zemlja što se tiče stabilnosti.Nole wrote:Gledaj što je niža tačka težišta to je autoo stabilniji...i Šleper je težak 20t pa nije stabilan.
Sve ukazuje na to.
Samo sabura
Sad sam gledao ponovo sliku sa lica meste ...krivina je pregledna još noć farovi se odlično vide... Pod pretpostavkom da majka vozi jefanaestogodisćnjeg sina i svesna je toga ona sigurno nije "divljala" na putu...mislim da će i analiza krvi puno goga reći.greeneyes wrote:Naravno, al' težina nikako nije minus takvim vozilima. Recimo šleper natovaren i šleper prazan su ko nebo i zemlja što se tiče stabilnosti.Nole wrote:Gledaj što je niža tačka težišta to je autoo stabilniji...i Šleper je težak 20t pa nije stabilan.
Sve ukazuje na to.
- greeneyes
- Hadžija
Da mi isprintamo ove postove i pošaljemo, da pomognemo u istragi?
Samo sabura
Ma nemoj...pa policija i tako ništa ne radigreeneyes wrote:Da mi isprintamo ove postove i pošaljemo, da pomognemo u istragi?
- Čarobni
- Inventar foruma
- Been thanked: 13 times
Ova raskrsnica u Zenici je bila baš gadna. Ako se ne varam, to je ona raskrsnica na koju se ulazi s autoputa, sad je kružni tok tu izgrađen.
- greeneyes
- Hadžija
Pa baš zato. Ko zna kako će to oni obaviti. Mi smo sigurica.Nole wrote:Ma nemoj...pa policija i tako ništa ne radigreeneyes wrote:Da mi isprintamo ove postove i pošaljemo, da pomognemo u istragi?
Da, da, to je ta raskrsnica. Sad je tu veliki kružni tok. A najgore od svega je što je srednja škola u blizini te otuda non stop prolaze djeca.Čarobni wrote:Ova raskrsnica u Zenici je bila baš gadna. Ako se ne varam, to je ona raskrsnica na koju se ulazi s autoputa, sad je kružni tok tu izgrađen.
Samo sabura
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3072 times
Automobilske nesrece su na prvom mjestu kao uzrok smrtnosti starijih tinejdzera. U Americi je uradjena statistika za kategoriju izmedju 12 i 19 godina, a i mi smo tu negdje. Prije nekoliko godina je bila slicna tragedija u sred Sarajeva i koliko se sjecam takodje troje poginulih. Sreckovic iz dijaspore naravno je stigao s bijesnim autom, i to je bilo to.
Nesretni slucajevi su uzrok smrtnosti u preko 50% slucajeva u ovom dobu, a smrt za volanom je uzrok kod iznad 1/3 od svih preminulih.
As a category of accidents, motor vehicle fatality is the leading cause of death to teenagers, representing over one-third of all deaths.
http://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db37.htm
U potpunosti se slazem s Behkom, trebalo bi zabraniti koristenje jakih masina svima ispod 25 godina, s tim sto da se ja pitam ne bih dozvolila da uopce dobiju vozacku prije 21-ve minimum. Statistike govore same za sebe (a imala sam tragedije i u vlastitoj porodici nazalost).
Saucesce porodicama.
Nesretni slucajevi su uzrok smrtnosti u preko 50% slucajeva u ovom dobu, a smrt za volanom je uzrok kod iznad 1/3 od svih preminulih.
As a category of accidents, motor vehicle fatality is the leading cause of death to teenagers, representing over one-third of all deaths.
U potpunosti se slazem s Behkom, trebalo bi zabraniti koristenje jakih masina svima ispod 25 godina, s tim sto da se ja pitam ne bih dozvolila da uopce dobiju vozacku prije 21-ve minimum. Statistike govore same za sebe (a imala sam tragedije i u vlastitoj porodici nazalost).
Saucesce porodicama.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Ma tek posle pet godina vozačkog iskustva neki jači auto...do tada nešto 40kw ili smisliti da auto ne može preći 2.000 obrtaja u minuti...napraviti neku blokadu na pumpi ili ubrizgavanju goriva..Lavlje_srce wrote:Automobilske nesrece su na prvom mjestu kao uzrok smrtnosti starijih tinejdzera. U Americi je uradjena statistika za kategoriju izmedju 12 i 19 godina, a i mi smo tu negdje. Prije nekoliko godina je bila slicna tragedija u sred Sarajeva i koliko se sjecam takodje troje poginulih. Sreckovic iz dijaspore naravno je stigao s bijesnim autom, i to je bilo to.
Saucesce porodicama.
- Čarobni
- Inventar foruma
- Been thanked: 13 times
Kad je neko budala, budala je i sa 18 i sa 21. Greška je u tome što mladi sjedaju za volan bez ikakvog straha, uopšte nisu svjesni opasnosti koje saobraćaj nudi. Strah je prijatelj, ne dozvoljava ti da radiš svašta.
Jake mašine su opet veliki problem u rukama neiskusnih vozača, a veliki broj tih jakih mašina imaju zadnji pogon koji, za razliku od prednjeg, ne prašta ni najmanje greške.
Pogledam crnu hroniku, svaki drugi je BMW, voze ih ljudi koji ne znaju vladat tim mašinama. Znam i neke iskusne vozače koji su se riješili tih mašina, jer su uvidjeli da su iste prevelik zalogaj za njih.
Jake mašine su opet veliki problem u rukama neiskusnih vozača, a veliki broj tih jakih mašina imaju zadnji pogon koji, za razliku od prednjeg, ne prašta ni najmanje greške.
Pogledam crnu hroniku, svaki drugi je BMW, voze ih ljudi koji ne znaju vladat tim mašinama. Znam i neke iskusne vozače koji su se riješili tih mašina, jer su uvidjeli da su iste prevelik zalogaj za njih.
Ima i toga....ja ih znam, koji su budale i sa 30 i 40 i 50 godina.....bijesno na cesti, dok se ne dogodi neštoČarobni wrote:Kad je neko budala, budala je i sa 18 i sa 21. Greška je u tome što mladi sjedaju za volan bez ikakvog straha, uopšte nisu svjesni opasnosti koje saobraćaj nudi. Strah je prijatelj, ne dozvoljava ti da radiš svašta.

Zar nema hr čini mi se ograničenje snage motora u kw za mlade vozače

0.0alc
limit snage
i duplo osiguranje naplatiti
Kazne, samo kazne i edukacija.
Habibti, ya nour el - ain... 

- String
- Legenda foruma
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 26 times
Ima to vec nekoliko godina na Fordu npr...
Ogranicis brzinu, volume na cd playeru/radiju...MyKey funkcija se zove...taj kljuc je u rukama roditelja dok drugi das djeci npr i siguran si...nema preko 60km/h npr i nema pojacati cd player/radio vise od 5 npr...pa nek' uzivaju onda tako ili nikako...

Ogranicis brzinu, volume na cd playeru/radiju...MyKey funkcija se zove...taj kljuc je u rukama roditelja dok drugi das djeci npr i siguran si...nema preko 60km/h npr i nema pojacati cd player/radio vise od 5 npr...pa nek' uzivaju onda tako ili nikako...

Totalno jeben za voziti. I skroz se drugačije ponaša na klizavom putu.. Najveće govno koje je napravljeno je BMW850iČarobni wrote:Kad je neko budala, budala je i sa 18 i sa 21. Greška je u tome što mladi sjedaju za volan bez ikakvog straha, uopšte nisu svjesni opasnosti koje saobraćaj nudi. Strah je prijatelj, ne dozvoljava ti da radiš svašta.
Jbt ni tri čoveka ne mogu sesti u taj auto a stavili mu 12 cilindara...koji nije plombiran ide preko 300
- Lavlje_srce
- Alienka
Ovi moji sto su poginuli mladi su bili sve samo ne budale. Ali hvala.Čarobni wrote:Kad je neko budala, budala je i sa 18 i sa 21. Greška je u tome što mladi sjedaju za volan bez ikakvog straha, uopšte nisu svjesni opasnosti koje saobraćaj nudi. Strah je prijatelj, ne dozvoljava ti da radiš svašta.
Ovo o nedostatku straha je moguce, osobito kod testosteronom vodjenog muskog dijela populacije koji zbog djelovanja istog i/ili zelje da impresioniraju glupace poginu ili se unakaze.
Kod nas je i opca (ne)kultura faktor kao i u vecini drugih negativnih drustvenih pojava.
Memento Mori
Odličan izum..e to treba...ni moja prva fića nije mnogo brže išlaString wrote:Ima to vec nekoliko godina na Fordu npr...
- greeneyes
- Hadžija
Pa ima i ta mjesta. Ja sam npr. još uvijek mlad insan, mada bi i po tim promjenama mogao voziti mašinu kakve hoću jačine, al' opet vozim pametno i razmišljam glavom.
Npr. ja i mojih par drugova, sličnih smo godina, non stop se vozamo zajendo, maltene, al' meni se npr. nikad nije desilo da mi auto zapleše u krivini, dok se to svima njima desilo odreda, iako ja općenito brže vozim no oni. I to par puta sam bio u autu s njima kad su nas bukvalno spasile više sile da ne završimo u provaliji, ili na krovu. A meni se to nije desilo jer kad ulazim u veću krivinu ja postepeno ispitujem kojom brzinom mogu ući, npr. prvi put uletim manjom brzinom od 40-ak km/h i onda postepeno povećavam dok ne dodjem do neke optimalne i prije svega sigurne brzine kojom ulazim u krivinu. Dok će oni odmah ići na sve ili ništa. Uletjet će 70-80+km/h i onda ih vile pronosaju da ne zaginu. I poslije ih sahvata strah i onda ulaze ko baja u krivinu, dok sam ja već našao optimalnu brzinu. To je samo jedan od primjera.
Npr. ja i mojih par drugova, sličnih smo godina, non stop se vozamo zajendo, maltene, al' meni se npr. nikad nije desilo da mi auto zapleše u krivini, dok se to svima njima desilo odreda, iako ja općenito brže vozim no oni. I to par puta sam bio u autu s njima kad su nas bukvalno spasile više sile da ne završimo u provaliji, ili na krovu. A meni se to nije desilo jer kad ulazim u veću krivinu ja postepeno ispitujem kojom brzinom mogu ući, npr. prvi put uletim manjom brzinom od 40-ak km/h i onda postepeno povećavam dok ne dodjem do neke optimalne i prije svega sigurne brzine kojom ulazim u krivinu. Dok će oni odmah ići na sve ili ništa. Uletjet će 70-80+km/h i onda ih vile pronosaju da ne zaginu. I poslije ih sahvata strah i onda ulaze ko baja u krivinu, dok sam ja već našao optimalnu brzinu. To je samo jedan od primjera.
Samo sabura
- Lavlje_srce
- Alienka
Ne volim brzu voznju (malo je reci). Tacka.
Ali zanimljivo je kako nasi ljudi shvate (izuzetno) osobno kada ih zamolim da voze sporije ili im objasnim da mi to ne prija.
Valjda voznju dozivljavate neodvojivim dijelom muskosti. A auto ekstenzijom spolovila, ili nesto u tom folu. Nevjerovatno kakve sam bizarne situacije dozivljavala.
Ali zanimljivo je kako nasi ljudi shvate (izuzetno) osobno kada ih zamolim da voze sporije ili im objasnim da mi to ne prija.
Valjda voznju dozivljavate neodvojivim dijelom muskosti. A auto ekstenzijom spolovila, ili nesto u tom folu. Nevjerovatno kakve sam bizarne situacije dozivljavala.

Last edited by Lavlje_srce on 07 Feb 2016, 20:39, edited 1 time in total.
Memento Mori
Zato jer si normalan čovek i osećaš i strah...kad uletiš brže u krivinubno što treba koči do pola krivine i smanji stepen prenosa a od pla gas da te snaga motora izvuče...greeneyes wrote:Pa ima i ta mjesta. Ja sam npr. još uvijek mlad insan, mada bi i po tim promjenama mogao voziti mašinu kakve hoću jačine, al' opet vozim pametno i razmišljam glavom.