Najbolji bosanski proizvodi

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7516 times
Been thanked: 17589 times
Status: Offline

Re: Najbolji domaći proizvodi

Post by Maja » 15 Jul 2013, 00:09

Ja mislim da je glavni razlog što je niskokalorično. U 100ml ima samo 19 kalorija.

A meni je recimo bolja ova

Image

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40180 times
Been thanked: 26230 times

Post by Rum » 15 Jul 2013, 00:11

Nisam to probao dijamant :hm
Samo je zahvalan zadovoljan, samo je zadovoljan sretan.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 15 Jul 2013, 00:13

Image ste probali schweppes kokos

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit » 15 Jul 2013, 00:47

Rum wrote:Image ste probali schweppes kokos

Slažem se.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times

Post by Calla » 17 Jul 2013, 10:37

nisam probala,schweppess cocos ,ali cu pokusati jos ovog ljeta da probam,,
u kojim trgovinama se kupuju kod nas??
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 17 Jul 2013, 10:55

IMa u svakoj malo vecoj trgovini :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9267 times
Been thanked: 11008 times

"Swity" ponovo na policama i u domaćinstvima BiH

Post by Krokodil Behko » 20 Jul 2013, 11:33

Image

Prvi put, nakon nekoliko godina ekonomske krize, političkih pritisaka i promjena u kompaniji, Tvornica za preradu voća i povrća „Vegafruit“ radi u tri smjene. Ovo je zasigurno poslovna vijest dana u zemlji u kojoj je recesija na vrhuncu i u kojoj iz dana u dan čitamo sve gore ekonomske pokazatelje o stanju u kojem živimo.

Image

Preko 80 stalno zaposlenih i oko 50 sezonskih radnika ovih dana u pogonima u Gradačcu vrijedno i danonoćno radi. Ljeto je i sezona; počinje otkup poljoprivrednih sirovina u ovdašnjim zadrugama, ali su, kažu u Vegafuritu, ove godine potpuno spremni za otkup svih sirovina, voća i povrća kojeg oni dalje prerađuju.

- Ključna su naredna dva mjeseca za čitavu sezonu; s jedne strane, ako sada ne uradimo dobar posao sa otkupom, nema kasnije popravnog, a s druge, vrijeme je za obradu i preradu voća i povrća. Mi smo sada spremni za sve ove poslove i uspijevamo ih uraditi“, kaže za DEPO PORTAL Adisa Mešanović, direktorica Vegfruita.

Image

Danas je Vegafruit na putu svoga ekonomskog oporavka. Direktorica Mešanović naglašava da su prošle godine u ovo doba imali preko 400.000 KM dugovanja za plate; danas, osim u nekolicini slučajeva, tih dugovanja više nema. Također, polako se riješavaju ranije obaveze prema dobavljačima, napravljen je sprorazum sa PIO-om i poreskim službama oko reguliranja obaveza prema radnicima i državi. Ukratko, Vegafruit se oproravlja i svojom tekućom proizvodnjom je garant da firma ima itekakvu budućnost.

Garant razvoja predstavlja i činjenica da danas ova kompanija svoje proizvode izvozi na tržište SAD-a, Njemačke, Holandije i drugih evropskih zemalja.

Image

Okruženje nudi razvoj; kraj u kojem se nalazi kompanija i njeni pogoni (Gradačac, Doboj) je nadaleko poznat po svojim poljoprivrednim potencijalima, tako da sa ovdašnjim kpoperantima Vegafruit može napraviti čudo u oblasti proizvodnje zdrave domaće hrane. A upravo je to faktor - kvalitet domaćeg voća i povrća – ono na šta u svome razvoju računa Vegafruit.

Image

Optimizam u Vegafuitu dodatno budi i skoro vraćanje na tržište nadaleko čuvenih sokova u tetrapaku. Naime, prije nekoliko godina je kompanija Vegafruit morala prestati sa proizvodnjom ovih sokova, jer im je, usljed čudnih i nikada razjašnjenih političkih prilika, oduzeto pravo na koncesiju otpadnih voda, čime je joj je onemogućeno da radi u Brijesnici kod Doboja. Zbog svega ovoga, kompanija se preselila u Gradačac, a stanovništvu u regiji Doboja napravljena je ogromna šteta.

Image

Današnja lokalna vlast u Doboj-Istoku čini sve da Vegafruit vrati na područje ove općine. Taj napor, zajedno sa menadžentom Vegafruita, urodio je plodom, obnovljena je licenca, nabavljene su nove i moderne mašine za preradu sirovine i ovih dana Vegafruit počinje sa proizvodnjom svojih sokova Switty, po kojima je dosad i bio najprepoznatljiviji na ovdašnjem tržištu.

Image

- Sa Switty se vraća i stara snaga Vegafuita. Sve je spremno za proizvodnju, pa će se uskoro na policima svih tržnih centara i prodavnica u BiH naći ovaj proizvod naše firme, zaključuje svoju priču ambiciozna direktorica Adisa Mešanović, uz čiji se dolazak na ovo radno mjesto i veže početak oporavka Vegafruita.

Image

Da li će to značiti i Vegfruitov povratak na liderske pozicije na tržištu BiH, vidjet će se uskoro.

DEPO Portal posjetio je pogone u Gradačcu i zabilježio usijanu radnu atmosferu u preporođenoj kompaniji Vegafruit.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14167 times
Been thanked: 9775 times

Re: "Swity" ponovo na policama i u domaćinstvima BiH

Post by Julia-Klara » 20 Jul 2013, 12:21

sretno im! znam da sam prije nekoliko godina, dok smo imali prodavnicu, probala jedan od njihovih sokova, bili su pravo dobri, i onda se nesto pokvarili...

ako se budu skoncentrirali na kvalitet bice dobro, mada ce biti jako tesko plasirati nase proizvode na trziste, obzirom da mi generalno vise vjerujemo stranim nego domacim prozivodima
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 20 Jul 2013, 12:28

Julia-Klara wrote:sretno im! znam da sam prije nekoliko godina, dok smo imali prodavnicu, probala jedan od njihovih sokova, bili su pravo dobri, i onda se nesto pokvarili...

ako se budu skoncentrirali na kvalitet bice dobro, mada ce biti jako tesko plasirati nase proizvode na trziste, obzirom da mi generalno vise vjerujemo stranim nego domacim prozivodima
Zato što je sarajevska pivara koja je (bila?) vlasnik Swityja naručivala u nekim fabrikama u HR da proizvode taj brend a naša fabrika zatvorena. Tad je i opao kvalitet.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14167 times
Been thanked: 9775 times

Post by Julia-Klara » 20 Jul 2013, 13:41

:ok hvala na objasnjenju,nisam znala....uglavnom, mislim da imamo sirovine za imati puno kvalitetnije proizvode od Fructala... ne zaboravimo da je jedan njihov pogon bio u Celicu (prije rata) ...

mozemo mi to, samo se ne treba predavati :ok
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by fruit » 20 Jul 2013, 14:13

Julia-Klara wrote:sretno im! znam da sam prije nekoliko godina, dok smo imali prodavnicu, probala jedan od njihovih sokova, bili su pravo dobri, i onda se nesto pokvarili...

Vega-Fruit je projekat koji je zaživio u ratu na područiju Gračanice.Nekoliko ljudi kupilo je kazane u kojima se pravila marmelada i pekmez od šljiva i drugog voća koje je tada rodilo u izobilju,i uglavnom sve je išlo za vojsku.Stručna radna snaga koja je tada napustila Bosanku Doboj stvorila je stvarno kvalitetne proizvode a Fabrika je rasla veoma brzo i proširivala proizodnju.
Sve je stalo kupovinom fabrike od strane Selimovića ,i spora sa mjesnom zajednicom Mala Brijesnica oko izvorišta i bušotine vode koju je uradila Vega ali nije mogla dobiti papire o vlasništvu jer su taj izvor koristili i mještani.Kvalitet je se takođe pokvario jer su Vegini proizvodi bili dosta skuplji i kvalitetniji od konkurencije.Obzirom da se u ovoj državi samo gleda cijena tako se i Vega okrenula proizvodnji jeftinijh sokova i ubrzo izgubila i one koji su tražili kvalitetan proizvod,a sa onim koji prodaju vodu i prašak nije se mogla nositi.
Zatvaranje pogona u Maloj Brijesnici bio je veliki udarac za lokalno stanovništvo i poljoprivredu.Nadam se da dolaze bolji dani za Vega Fruit.

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 20 Jul 2013, 14:19

meni su dragi bih proizvodi naročito kiseliši...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8708 times
Been thanked: 5461 times

Post by Mister No » 20 Jul 2013, 19:20

Krokodil Behko wrote:

Zato što je sarajevska pivara koja je (bila?) vlasnik Swityja naručivala u nekim fabrikama u HR da proizvode taj brend a naša fabrika zatvorena. Tad je i opao kvalitet.
Jesi li siguran da više nisu vlasnici??? Ako nisu to je vijest za proslaviti.

Selimovići su na neki način (otprilike u istom periodu kada i Vege) došli u posjed većinskog dijela dionica od "Tuzlanske pivare" i "Mlina Ljubače," pa su i ove dvije firme jos malo pa sahranili.
Nikad "Pivara" nije gore poslovala, a dužni su radnicima, dobavljačima sirovina, izvođačima radova ili preciznije svima.
U ratu su imali redovnija primanja.

Ta bagra SDA-ovska je najveće zlo koje se Bošnjacima moglo desiti, pa nisu četnici ili ustaše ušli u Brijesnicu i zapalili "Vegu".
The Dark Side Of The Forum...

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by fruit » 20 Jul 2013, 19:33

Ta bagra SDA-ovska je najveće zlo koje se Bošnjacima moglo desiti.
Tako je.. ta banda je i lijepu plavu naljepnicu na pivu, odmah ofarbala u crvenu.I limenku su napravili crvenu.

Image

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 20 Jul 2013, 20:31

fruit wrote:
Tako je.. ta banda je i lijepu plavu naljepnicu na pivu, odmah ofarbala u crvenu.I limenku su napravili crvenu.

Image
Buraz...ides u Mostar....
dali ti je poznato,dole na izlazu prema Capljini,sa lijeve strane ima jedna,zvali je SOKARA,napravljena 15-tak godina prije rata.
U ratu skroz unistena.Par godina posle rata nije je niko renovirao,dali je sad stavljena u funkciju i ko je sad vlasnik.
To je prije bilo HEPOKOVO,proizvodili su iste artikle kao i ova vega.....
Proizvodi su bili vrhunske klase.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 20 Jul 2013, 20:42

Pasaga wrote:
fruit wrote:

Image
Buraz...ides u Mostar....
dali ti je poznato,dole na izlazu prema Capljini,sa lijeve strane ima jedna,zvali je SOKARA,napravljena 15-tak godina prije rata.
U ratu skroz unistena.Par godina posle rata nije je niko renovirao,dali je sad stavljena u funkciju i ko je sad vlasnik.
To je prije bilo HEPOKOVO,proizvodili su iste artikle kao i ova vega.....
Proizvodi su bili vrhunske klase.
Ako je firma "Hepok" i dalje vlasnik toga onda je vlasništvo trojno. Prije nekih tri godine otprilike, Federalna vlada je prodala dio vlasništva u Hepoku a to su kupili, jedna sarajevska firma kojoj ne upamtih ime i "vino-župa" iz Srbije. Ne znam tačne procente u vlasništvu ali mi se čini da je "vino-župa" investirala u možda čak i deset hiljada novih vinovih sadnica.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 20 Jul 2013, 20:54

Behko...na toj firmi sam poceo da radi,moj prvi radni dan u zivotu.
Radio kao kranista.
U ono vrjeme nije bilo savremenije tehnologije u bivsoj Yu.
Sto bi nas narod rekao,ko apoteka.
Nisam vjerovao svojim ocima kad sam dosao na svecano pustanje u pogon.
Bio sam u mnogo firma ovdje ,na tom yebenom zapadu,a onakvu tehniku i urednost
jos nisam vidio.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 26 Jul 2013, 00:34

Image :oblizivanje

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi » 10 Aug 2013, 01:08

Najbolje mlijeko

ZIM :srce

Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 10 Aug 2013, 10:08

Taj ti ZIM uopšte nema normalan poklopac. Ne kupujem mlijeko bez poklopca.

Post Reply

Return to “BH proizvodnja”