Život u dvoje prije braka, da ili ne?
Moderator: spacebound
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3864 times
- Been thanked: 2907 times
- Status: Offline
Re: Život u dvoje prije braka, da ili ne?
U ovim skandinavskim zemljama to je nekako uobicajeno.
Ljudi zive u zajednickom domacinstvu,dobiju djecu...i djeca im se poudaju...ozene...
tek tada se oni vjencaju,i kao ozkone tu vezu....
pa na tom vjencanju budu i unuci.
To mi je bas skroz nenormalno i nemoralno.
Ljudi zive u zajednickom domacinstvu,dobiju djecu...i djeca im se poudaju...ozene...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14056 times
- Been thanked: 9723 times
ne vidim tu nista nemoralno... radi se samo o jednom potpisu, nista vise
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Pasaga
- Hadžija
..ne razumijem te....Julia-Klara wrote:ne vidim tu nista nemoralno... radi se samo o jednom potpisu, nista vise
potpis...ok....
kad unucima bude 4-5,pa i 10-tak godina???
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
ne, nego uopste... i prije i poslije je to samo potpis
prije-nije nikakva garancija
poslije-postaje smijesno

poslije-postaje smijesno

-
Pa to je danas cool i in.. Moras u korak s vremenom..Pasaga wrote:U ovim skandinavskim zemljama to je nekako uobicajeno.
Gdje ces ba odmah se zeniti.. moras prvo par godina testirat tu osobu, da vidis jel to to. Moras vidjet sta je ispod haube i jel valja masina. Pa malo provozati da utvrdis dobro kakvo drzanje ima, proklizaval i slicno...
I kad vidis da dobro, daj potpis..kupujes

- Pasaga
- Hadžija
Julia-Klara wrote:ne, nego uopste... i prije i poslije je to samo potpis
poslije-postaje smijesno
to sam htjeo da kazem....
gluparija.
Njima preko 50+,ja ga pitam ,ko ti je to...on veli,djevojka....
jos se uvrjedi ako mu kazes ...kakva djevojka,to ti je zena...
i sta bi mi ti tad....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Julia-Klara
- Forum [Bot]

Ja to ne vidim kao probu...Jer, ni zivot u dvoje nije laka odluka.Ok,mozda za mene,i sad cu govoriti samo u svoje ime.
Znaci, tek kada bih bila sigurna da je ta osoba ona s kojom zelim biti do kraja zivota pristala bih na zajednicki zivot.
Nema tu nikakve probe, ni probnog vremena, i provjeravanja. S kim uselim s njim i ostajem.
Meni samo smeta sto se toliko vaznosti daje papiru, potpisu, koji je mozda nekada davno bio garancija necega, neke sigurnosti,
polozaja, ugleda,ali vise nije. Prije su zene "prodavane", dvije porodice se dogovore, unesrece dvoje ljudi, pa je padao i potpis na "ugovor", kao garancija...Ja to tako vidim.
Ako je garancija predanosti i zelje za zajednickim zivotom samo taj potpis,onda mi i ne treba.

- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 191 times
- Been thanked: 829 times
Zašto bi zajednički život nevjenčanih ljudi bio nemoralan? Pa nisu svi ljudi religiozni, i neće se vjenčati pred "bogom" jer u to ne vjeruju.
Bilo bi nemoralno kad bi okolo varali svoje partnere.
Ukoliko dvoje ljudi žive zajedno, vole se, vjerni su, tu nema baš ništa nemoralno.
Osim možda za moralizatore koji bi svima određivali kako treba živjet.
Ja se vrlo vjerojatno neću nikad vjenčat u crkvi, i što to znači? Da ću čitav život živjet u nemoralu? Dajte molim vas. Nemoralno je varati, lagati svog partnera. A voljeti ga i poštovati i dijeliti s njime svoj život iskreno i u međusobnoj ljubavi i poštovanju, to nikako ne može biti nemoralno.
Brak mi ne znači baš ništa. Ni građanski a ni crkveni. Građanski još donekle ima smisla, jer mi daje nekakva prava i pravno uređuje odnos mene i partnera, pa ću to sigurno obaviti.
Ukoliko dvoje ljudi žive zajedno, vole se, vjerni su, tu nema baš ništa nemoralno.
Osim možda za moralizatore koji bi svima određivali kako treba živjet.
Ja se vrlo vjerojatno neću nikad vjenčat u crkvi, i što to znači? Da ću čitav život živjet u nemoralu? Dajte molim vas. Nemoralno je varati, lagati svog partnera. A voljeti ga i poštovati i dijeliti s njime svoj život iskreno i u međusobnoj ljubavi i poštovanju, to nikako ne može biti nemoralno.
Brak mi ne znači baš ništa. Ni građanski a ni crkveni. Građanski još donekle ima smisla, jer mi daje nekakva prava i pravno uređuje odnos mene i partnera, pa ću to sigurno obaviti.
somehow I manage
- Pasaga
- Hadžija
Prozvan sam JoPet.gospođa Brams wrote:Zašto bi zajednički život nevjenčanih ljudi bio nemoralan? Pa nisu svi ljudi religiozni, i neće se vjenčati pred "bogom" jer u to ne vjeruju.

Zivot mladih,u pocetku moze da se tolerise iako nisu vjencani....
To vjencanje...taj pojam...toliko je to danas devalvirano da skoro niko i ne pridaje neki znacaj.
Govorio sam o tome da je nemoralno,da kazemo neposteno prema samom sebi
zivjeti tako po 30-40 god. i tek se tada vjencati....
skroz bezzze....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
Pasaga wrote: Prozvan sam JoPet.![]()
To vjencanje...taj pojam...toliko je to danas devalvirano da skoro niko i ne pridaje neki znacaj.
skroz bezzze....
Imaš pravo na svoje mišljenje, ali ne misliš da nije na tebi govoriti kako bi drugi ljudi trebali živjeti i urediti svoj odnos?
Tebi to može bit bezveze, ali ne kontam šta je tu točno nemoralno?
Ta riječ "nemoralno" me izluđuje
somehow I manage
- Pasaga
- Hadžija
..mozda nisam upotrebio pravi termin,krivo se izjasnio...gospođa Brams wrote:Pasaga wrote: Prozvan sam JoPet.![]()
skroz bezzze....
Imaš pravo na svoje mišljenje, ali ne misliš da nije na tebi govoriti kako bi drugi ljudi trebali živjeti i urediti svoj odnos?
Tebi to može bit bezveze, ali ne kontam šta je tu točno nemoralno?
Ta riječ "nemoralno" me izluđuje
a u svakom slucaju je nenormalno...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
još jedna riječ koja me izluđujePasaga wrote: ..mozda nisam upotrebio pravi termin,krivo se izjasnio...
a u svakom slucaju je nenormalno...

meni tu nema ništa nenormalno
jer meni brak baš ne znači ništa, jedino što je meni bitno je ljubav prema mom partneru, poštovanje, vjernost, volja da budemo i živimo zajedno, jednog dana da dobijemo djecu itd.
ne znam što bi se promijenilo između nas dvoje da se vjenčamo, pogotovo u crkvi, jer ni ja ni on nismo vjernici
a kod matičara ću se vjenčati samo da pravno uredimo naš odnos
jednostavno brak mi ne predstavlja baš ništa, tj. ništa više od našeg odnosa koji imamo prije
tako da, mogu razumijeti da netko razmišlja isto ovako i prema tome da se nikad službeno ne vjenča
bitna je ljubav i međusobno poštovanje i uvažavanje
somehow I manage
moš živit kako ti se svidja......papir i čin vjenčanja sam po sebi ne znači ništa...osim što je promoviran u tim silnim filmovim...i da se pokaže kolko se moreš proseravat....potrošačko društvo nam kroji gaće ...a mi se još i naguzimo...da prostiš.....a po moje je bolje napravit feštu kad se razidješ sa nekim......bar znaš na čemu si..... i obično ne žališ za tim..pa onda se veseli sa jaranima...i tako si ih zaboravio čim si potpis"o... 

Our solution mind revolution
- gejsha
- Inventar foruma
- Been thanked: 1 time
I ne očekujem da bude savršen, niti sam to reklaNela wrote:Ovaj dolazak po maldu ok, ali taj pocetak ne mora biti savrsen i nije, svaki pocetak je tezak, dok se ti naviknes na neke sasvim druge obaveze, da sve, ama bas sve dijelis sa jos jednom osobom, treba vremena da sve legne na svoje mjesto. Nije to samo vi se tek uzeli, medeni mjesec, voli te se itd. Brak je nesto sasvim drugo od veze, drzanja za ruku itd. Zato je mozda prednost zajednicki zivot prije.gejsha wrote:Nešto što bih navela kao manu ovog zajedničkog života prije braka je to da početak braka gubi svoju ljepotu, jer je to sve već doživljeno ranije. I ne mogu zamisliti vjenčanje, dolazak po mladu, a dvoje već zajedno žive.. nekako se gubi smisao svega.
Ipak se ne bih odlučila za ovu varijantu.
"Problem" je ovdje sto raja to shvata kao neku probu, pa ako se posvadjam odoh ja svojoj kuci. Isto kao sto ne treba srljati tek tako pred maticara, tako ne treba ni u zajednicki zivot. Kad mislis da bi s nekim mogao provesti zivot i s tom namjerom pocnes s nekim zivjet onda tek to ima smisla.

Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
-
Det er min kærste og hvad såPasaga wrote:U ovim skandinavskim zemljama to je nekako uobicajeno.

- komsija
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 2 times
Ok, svako ima pravo na svoje misljenje a ja na svoje
Kao sto rece Gejsa gubi se romantika koja je inace prisutna kod zarucivanja, svadbe i slicno
Zivot zajednicki prije braka shvatam kao test, ispitivanje, dakle da li je "kalibar" "onoga" dole ok i slicno
Znam parove koji godinama zive nevjencani i ne vjerujem da ce se vjencati a opet kad popricam sa njom sticem utisak da ona jedva ceka da "potpise" a razloge valjda ona zna
Kao sto rece Gejsa gubi se romantika koja je inace prisutna kod zarucivanja, svadbe i slicno
Zivot zajednicki prije braka shvatam kao test, ispitivanje, dakle da li je "kalibar" "onoga" dole ok i slicno
Znam parove koji godinama zive nevjencani i ne vjerujem da ce se vjencati a opet kad popricam sa njom sticem utisak da ona jedva ceka da "potpise" a razloge valjda ona zna
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
- Pasaga
- Hadžija
..sad sam ljut ...ko sto malih lavova....gospođa Brams wrote:još jedna riječ koja me izluđujePasaga wrote: ..mozda nisam upotrebio pravi termin,krivo se izjasnio...
a u svakom slucaju je nenormalno...ali dobro, razumijem da to nekome nije normalno
meni tu nema ništa nenormalno
jer meni brak baš ne znači ništa, jedino što je meni bitno je ljubav prema mom partneru, poštovanje, vjernost, volja da budemo i živimo zajedno, jednog dana da dobijemo djecu itd.
ne znam što bi se promijenilo između nas dvoje da se vjenčamo, pogotovo u crkvi, jer ni ja ni on nismo vjernici
a kod matičara ću se vjenčati samo da pravno uredimo naš odnos
jednostavno brak mi ne predstavlja baš ništa, tj. ništa više od našeg odnosa koji imamo prije
tako da, mogu razumijeti da netko razmišlja isto ovako i prema tome da se nikad službeno ne vjenča
bitna je ljubav i međusobno poštovanje i uvažavanje

..ovi dobiju i unuke ....budu veliki...
...i onda se vjencaju....
Kakav je to humor....
zaso nemogu nastaviti zivjet kosto su zivjeli....

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
-
Ma nemam sta probat ako mi se ne svidja odoh ja i sa papirom i bez njega.
Zasto ne? Zar bi papir trebao biti potvrda ljubavi onih koji se vole i zele da zive zajedno?
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora